dinsdag 30 augustus 2011

Even iets anders...

Wat een leuke reacties kreeg ik op m'n laatste berichten! Ik vind het echt heel leuk om jullie reacties te lezen, bedankt dus daarvoor! Ook zag ik dat er weer een aantal nieuwe volgers bij zijn: welkom! Ik hoop dat jullie het ook gezellig vinden hier op dit kleine stukje van het Wereld Wijde Web. Ik probeer zo veel mogelijk ook bij jullie allemaal een kijkje te nemen, zo veel mogelijk mee te lezen en regelmatig te reageren maar vooral dat laatste wil op het moment niet altijd lukken. Wellicht dat dit over een paar weken (als de oogsttijd grotendeels voorbij is) weer makkelijker gaat...

Om even terug te komen op de reacties op m'n vorige berichtjes: het pompoenbrood was heerlijk! Je proefde niet zo veel van de pompoen maar het voedde wel veel meer dan gewoon wit brood. Een succes recept dus! Bedankt voor de tips voor pompoen- en courgetterecepten. We eten momenteel vrijwel dagelijks pompoen en/of courgette, maar hebben nu zoveel recepten dat het niet snel verveeld :-)

Met de dazenbeten gaat het goed. Ik heb een dag of 3 heel veel grote plekken op m'n benen gehad die heel erg jeukten. Heel m'n been voelde stijf aan. Maar juist toen ik besloten had dan toch maar langs de huisarts te gaan begon het minder te worden en was het dus niet meer nodig. Gelukkig maar, want hoe aardig de huisarts ook is, ik zie hem niet graag :-)

Wat het imkeren betreft: we hebben besloten het komende jaar zo veel mogelijk mee te kijken/ helpen met de imker op onze volkstuin. Vinden we het over een jaar nog steeds leuk dan hopen we de cursus te gaan volgen. Zo kunnen we ons nog iets beter oriënteren en hebben we ook wat meer tijd om de tuin verder op orde te krijgen. Wordt vervolgd dus!

En toen had ik, na al die liters sap, siroop, tomatensoep etc. etc. etc. eventjes zin in iets anders. Iets heel anders...
Ik besloot Lydia d'r winterkleren maar eens na te gaan kijken. En ja hoor, net wat ik dacht. Op 1 of 2 dingetjes na was alles te klein. Tja, eigenlijk wel een goed teken natuurlijk (dat ze goed gegroeid is) maar het vroeg wel om actie!
Eerst maar eens een kijkje gaan nemen in verschillende winkels. Dat leverde een paar mooie rokjes en vestjes op. Toen een kijkje op Marktplaats, want ik vind het zonde om alles nieuw te kopen als ze er zo snel uitgroeid. Dat zorgde voor een mooie aanvulling, waaronder een mooi nieuw winterjasje waar de kaartjes nog aanhingen!
En toen ging het echt kriebelen en zocht ik m'n stoffen voorraad en 'machinepark' op. Met m'n borduurmachine borduurde ik een kroontje op de stof en met m'n lockmachine en naaimachine naaide ik er vervolgens een ballonrokje van. Aan de voorkant plooien en aan de achterkant aangerimpeld. Toen Lydia het mocht passen (natuurlijk met nieuwe kniekousjes en laarzen erbij) liep ze trots als een pauw te stampen door de kamer! Kijk, dat smaakt naar meer, en snel heb ik nog wat patroontjes besteld via internet.  Hopelijk zijn ze morgen binnen en kan ik weer lekker verder. Heeft toch wel voordelen hoor, als je dochter zo hard groeit!

Zelf vind ik het rokje wel sjiek geworden. Doordat het een beetje stijve stof is blijft het een beetje 'staan'.

Vorig jaar maakte ik van dezelfde stof een jurkje. Maar zeg nou zelf, dit rokje toont toch weer heel anders?!

zaterdag 27 augustus 2011

Bij de bijen

Klik op de foto's voor een vergroting
Misschien herken je het wel: de ene hobby brengt de andere hobby mee. Toen we 3 jaar geleden begonnen met onze volkstuin stonden we er helemaal niet bij stil dat dit ons leven wel eens flink op z'n kop zou kunnen zetten. Nu kunnen we niet anders zeggen dan dat dit wel gebeurd is en dat we er vol op van genieten!
Het hele jaar zijn we er zoet mee: rond deze tijd van het jaar is het volop oogst tijd, na de oogst is er in de herfst het spitten en de tuin winter klaar maken, in de winter zoeken we de zaden uit, maken plannen en plattegronden, repareren zo nodig gereedschappen en lezen stapels info over vooral moestuinieren. Dan, in het vroege voorjaar gaan we zaaien, verspenen en wat al niet meer. Het uitplanten en vanaf april al de eerste vroege groenten oogsten, eind mei gevolgd door de aardbeien. En dat bracht de volgende hobby dus mee: het zelf maken van jam en siroop. Ondertussen hebben we hier best wel wat ervaring mee opgedaan en werd dit uitgebreid met nieuwe recepen, nieuwe ingrediënten en vooral het verlangen om steeds meer te gaan 'zelf doen'. Hadden we de tuin niet gehad dan waren we daar waarschijnlijk niet zo mee bezig geweest en waren we dus ook niet zelf gaan broodbakken, wecken, yoghurt maken etc.

Dit jaar hebben we het 'zelf doen' dus al uitgebreid met wecken en het inmaken in zuur. Maar het kan altijd beter...
Pas waren we op de fokveedag in Hellevoetsluis (zie hier) en toen raakten we in gesprek met een imker. Een wat oudere meneer die heel veel liet zien en vertelde en toen de intrigerende vraag aan mij stelde: 'Heb JIJ er wel eens over gedacht om bijen te gaan houden?" Nou, nee, eigenlijk niet dus.
Waarom niet? Tja... gewoon nooit echt over nagedacht. Maar toch liet het me niet meer los. Vooral niet omdat meneer vertelde dat er zo'n tekort is aan met name jonge imkers. En 28 jaar kan je toch nog wel jong noemen?! We hebben een tuin met groente, bloemen en wilgen. We houden van natuur en zelf doen... Dus eigenlijk voldoen we wel aan de belangrijkste eisen. Tijd om Gerbrand naar meneer te sturen voor een praatje. En ook Gerbrand raakte enthousiast. Vooral nadat meneer foto's liet zien van zijn appelboom voordat er bijenkasten in de buurt stonden en daarna. De oogst was aanzienlijk vermeerderd. Want daar is het met bijen natuurlijk in de eerste plaats om te doen: de bevruchting van fruit, en gewassen. De honing is een prettige bijkomstigheid.
De vraag liet ook Gerbrand niet meer los, maar voor we ons in een nieuw avontuur zouden storten besloten we ons er verder in te verdiepen. We lazen informatie voor potentiele imkers die we van meneer mee hadden gekregen, zochten de website van de Nederlandse bijenhoudersvereniging en besloten eens een kijkje te gaan nemen bij de imker op onze volkstuin. Ook deze meneer wilde ons graag van alles vertellen en laten zien en nodigde ons uit om vanmorgen te komen kijken als hij de bijenvolken zou inspecteren, maar dan moest het wel mooi weer zijn.

Gerbrand staat te luisteren naar de uitleg
Toen we vanmorgen uit bed kwamen waren we dan ook blij dat het zonnetje scheen. Na het douchen en ontbijt gingen we snel naar de tuin. En ja hoor, de imker was er al! We mochten om de beurt kijken zodat de ander bij Lydia in het huisje kon blijven.

Eerst trok Gerbrand de beschermende kleding aan. Net een maanmannetje! Na een poos kwamen ze terug en was het mijn beurt. Toch wel spannend hoor! Maar Gerbrand verzekerde me ervan dat het echt leuk en interressant was en dat hij (heel belangrijk!) niet één keer geprikt was. En voor ik het wist stond ik er: naast de bijenkasten, tussen een overweldigend gezoem. De imker liet de raten zien, wees op de honing en de doppen, liet het verschil zien tussen de moer, darren en werkbijen en vertelde honderd uit. En ik? Vergeten was ik de angst om geprikt te worden, vergeten was ik al het gezoem om me heen! Wat was dit machtig mooi!!!

En ook deze imker zei het nog eens: er is een groot tekort aan imkers in Nederland. En doordat de meeste imkers al ouder zijn wordt dit tekort steeds groter.
Na deze indrukwekkende ontmoeting met de bijen hebben we besloten om ons hier nog verder in te verdiepen en wellicht volgend jaar de basiscursus bijenhouden te gaan volgen. Zie je wel dat de ene hobby de andere mee brengt?!
Nu is het mijn beurt!

Uitleg over de raten, darren, doppen etc.

De lucht is vol bijengezoem

De bijen krioelen overal


donderdag 25 augustus 2011

Nazomeren

Deze week (en vorige week) heb ik vakantie. Twee weken vrij om heerlijk te kunnen nazomeren. Maar vanwege alle drukte met badkamer verbouwen, tuin en oogst verwerken kwam het er niet van om op vakantie te gaan. Nou ja, we waren in juni/ juli tenslotte ook al naar Frankrijk geweest en we hebben vorige week wel in het tuinhuisje geslapen. Dat geeft ook het ultieme vakantiegevoel!

Gisteren besloten we toch een dagje uit te gaan. Het weer zat niet helemaal mee, maar vooruit. We gingen naar Oostvoorne, dat is hier niet zo ver vandaan en het is er prachtig, niet alleen het strand, maar zeker ook de duinen.
Eerst namen we een kijkje in het bezoekerscentrum (waar Lydia bijna een opgezette eend onthoofde - oeps!)
Daarna gingen we een wandeling door de duinen maken en  namen we tassen mee zodat we bramen konden plukken. Het leverde helaas niet veel bramen op want toen we nog geen 5 minuten op pad waren werden we flink aangevallen door dazen. Ze zaten (en beten) overal, zelfs door de kleren heen. Wonder boven wonder bleven ze van Lydia af, behalve één en die sloeg ze waarempel zelf dood nog voordat tie kon bijten!
We besloten snel terug te gaan naar de auto en ons geluk ergens anders te beproeven. Ondertussen zijn de beten (dazen steken niet maar bijten) op m'n benen harde schijven geworden zo groot als m'n vuist. Het gloeit, klopt en jeukt verschrikkelijk, het lijkt wel een allergische reactie ofzo, bij Gerbrand zijn de plekken niet veel groter dan gewone muggenbulten. Ik probeer het te koelen met azijn, dat helpt wel een beetje, maar het hele huis stinkt nu naar de azijn :-(

Bramen vonden we overigens niet veel meer, maar vlierbessen des te meer en die hebben we dan ook flink wat geplukt. We zagen ook allerlei andere soorten bessen, maar omdat ik niet goed wist wat dat voor bessen waren hebben we maar het zekere voor het onzekere genomen en die laten hangen.
Toen we thuiskwamen bedachten we dat we de bessen beter zo snel mogelijk konden verwerken, dus draaide de sapketel gisteravond overuren. We deden er nog wat appel bij voor de smaak. Van vlierbessen kan je heerlijke siroop maken die nog gezond is ook. Het schijnt goed te werken tegen griep e.d., dus dat is weer mooi meegenomen.

Vanmorgen scheen het zonnetje heerlijk. We besloten dan ook om naar de tuin te gaan om wat te werken en te oogsten. De herfstframbozen beginnen nu flink te rijpen, de laatste bonen en natuurlijk weer de onvermijdelijke courgettes: een stuk of 15 dit keer...

Lydia hielp ijverig mee!
Vanmiddag gingen we thuis weer aan de slag met het appel/vlierbessensap van gisteren. Door suiker en citroenzuur toe te voegen maakten we er siroop van. We hielden er 5 liter aan over!
Om de courgettes (in kleine blokjes) in te kunnen vriezen moesten we iets anders uit de vriezer halen. Dat werden de laatste bakken met aardbeien, aalbessen, zwarte bessen en eerder geoogste frambozen. Met de bramen van gisteren en frambozen van vandaag erbij leverde dat 7 potten jam en 3 1/2 liter siroop op. We kunnen er dus weer eventjes tegen! Binnenkort hopen we op zolder een nieuw voorraad rek te maken want in de kelder komen we ruimte te kort om alle oogst te bewaren!


Hier nog een foto van de tuin. De pergola op de voorgrond is de erfafscheiding langs het wandelpad van de vereniging. Hij is nog niet af. Deze willen we nog wit verven en laten begroeien met fruit. (Druiven. tayberry en Japanse wijnbes)


En nog een kijkje langs de zijkant van het huisje naar achteren...



maandag 22 augustus 2011

Oogst verwerken 2

Zaterdag noemde ik het al even: het oogsten. Dat is natuurlijk toch wel één van de leukste dingen op de volkstuin. En dit jaar hebben we een rijke oogst. We hebben vooral heel veel courgettes. Dat komt ook wel doordat we dit jaar 16 planten hebben staan. (normaal 2) We proberen nu extra courgettes in te maken in het zuur zodat we volgend jaar alleen voor het directe gebruik nodig hebben.

Wat we niet (genoeg) op eigen tuin hebben kunnen we in het tuinwinkeltje kopen. De leegstaande tuinen zijn dit jaar volgeplant en door vrijwilligers onderhouden. De oogst wordt nu voor een klein prijsje verkocht en de opbrengst is voor de vereniging. Ook mensen die zelf te veel hebben van iets leveren het in bij het winkeltje en dat wordt dan ook verkocht. Zo heb ik zelf al aardappels gekocht als aanvulling op onze eigen oogst, komkommers die we zelf niet hebben, en lente ui.
Zaterdag hadden ze bij het winkeltje ook mooie grote pompoenen, voor € 1,50! 'Leuk, daar wil ik er wel één van voor naast de voordeur!' Dat leverde commentaar op van de oudere, meer ervaren tuinders: 'die koop je toch niet voor de sier, maar om te eten...' Tja, en dat moest natuurlijk geprobeerd worden.

Klik op de foto's voor een vergroting
 Nou had ik pas geleden een receptenboekje met allerlei broodrecepten gekregen van m'n stagiaire die afscheid nam. En daar stond een recept in van pompoenbrood. Dat kwam mooi uit! Vandaag dus maar aan de bak gegaan. De knoop die (voor de sier) op het brood moest bleek toch lastiger dan ik dacht (nog even oefenen) maar het resultaat mocht er toch wel zijn. Morgen gaan we het proeven!
Maar ik heb nog geen kwart van de pompoen gebruikt voor 2 broden, dus nog maar een paar recepten opgezocht: pizza met pompoen, lasagne met pompoen, pasta met pompoen... Je kan het ook inmaken in het zuur, maar na ruim 30 potjes courgette in het zuur heb ik het daar wel weer even mee gehad. Dus als iemand nog een ander lekker idee heeft - ideeën zijn welkom!

In het winkeltje waren ook augurken te koop. Dat moest natuurlijk ook even uitgeprobeerd worden. (Juist, ook in het zuur :-))



Van de eerste appels uit eigen tuin wilden we appelsap maken. Van de buurman die een appelboom in zijn voortuin heeft mochten we zijn appels ook plukken. Kijk, een goede buur...
We haalde de sapketel op bij m'n ouders en gingen aan de slag. De paar sinaasappels die op de fruitschaal lagen mochten er ook bij. Morgen moet ik dat sap nog in de flessen doen, en ik voeg er toch maar wat suiker aan toe, want het was wat zuur uitgevallen.


Over zuur gesproken: zaterdag hebben we ons ook aan het azijn experiment gewaagd. Een fles wijn, azijnmoeder en 'klaar is kees'. Nou ja, over een maandje kunnen we een proefje wagen. Tot die tijd moet de wijn in open fles (met doekje erover tegen het stof) blijven staan zodat de wijn kan verzuren. Daarna kan je steeds restjes wijn toevoegen die dan ook weer omgezet worden in azijn. We zijn heel benieuwd en vragen ons af of (als het lukt) deze azijn ook gebruikt kan worden om iets in te maken -  courgettes bijvoorbeeld...

In het tuinwinkeltje kochten we ook nog een paar kilo tomaten. We hebben zelf ook wel tomatenplanten staan, maar daar kunnen we nog niet zo veel van oogsten. Het is een beetje een laat ras en ik hoop dat de tomaten nog rijp worden. Volgend jaar toch maar een ander ras nemen... Van deze tomaten maakten we tomatensap als basis voor tomatensoep. Ook in potten ingemaakt zodat het lekker lang houdbaar is.
Als er zaterdag weer tomaten te koop zijn nemen we gewoon nog een kilo of wat, want dat is toch wel de meest echte tomaten soep hé?!


En natuurlijk moest er zaterdag voor het weekend ook wat lekkers gemaakt worden. Moorkoppen dit keer. Mmm...! Helemaal niet gezond, maar zó lekker!

zaterdag 20 augustus 2011

Gouden momenten

Al toen ik nog maar net zwanger was van Lydia droomden we ervan hoe het zou zijn: samen met je kindje naar de tuin, je kindje wijzen op alles wat er groeit en bloeit, samen aan de bloemetjes ruiken, samen spitten enz.
Nu Lydia bijna anderhalf is, is die droom uitgekomen! Lydia geniet met volle teugen van het tuinleven. Ze bekijkt de bijtjes, ruikt aan elk bloemetje en plukt ze vervolgens om ze met een trotse snuit aan papa of mama te komen geven. Ze rijdt met haar kruiwagentje, net als papa en vult haar kruiwagentje met grassprietjes die met groot geduld worden verzameld. De appeltjes die niet ver van de boom zijn gevallen worden keurig in haar emmertje gedaan en naar binnen gesjouwd. En de frambozen die ze niet zelf mag plukken zijn wel heel erg lekker om te snoepen! En papa en mama? Die zijn reuze trots en zó blij met hun kleine meid! Kijk maar eens mee...


Mmmm... wat ruikt die Ganzenbloem lekker!


En er staan er zo veel, daar kan ik er best wel wat van plukken!


Alstublieft mama, hier heeft u ook nog een Amandelroosje. Vindt u h'm niet mooi roze?!


Zo, nu weer aan het werk...


Eens even kijken hoor, hoe deze bloem er van binnen uit ziet.


Kijk eens, ik heb appels verzameld, 3 stuks, dus voor allemaal één!


Maar eigenlijk vind ik de framboosjes lekkerder hoor.


Mmmmm! Voor mama de kans krijgt eet ik alvast het hele schaaltje leeg! (Papa houdt er toch niet van)


Zo... En nu doe ik niets meer. Laat papa nu maar lekker werken!

Volgende week laten we wel zien wat we met de oogst gedaan hebben. Dag allemaal!

donderdag 18 augustus 2011

Wecken, courgettes in 't zuur en nieuwe aankopen

Gisterenavond gingen we nog even naar de tuin. Dat was door alle drukte al weer een week geleden en we konden dan ook heel veel oogsten: 27 courgettes (!), een vuilniszak vol bonen, een bak herfstframbozen, de eerste appels en de enige pruim die dit jaar aan de boom heeft gehangen...
We zijn al snel weer naar huis gegaan om de oogst te gaan verwerken. De weckketel werd tevoorschijn gehaald, potten en ringen uitgekookt, boontjes gedopt, gesneden, gewassen en wat nog meer en hup: daar hebben we weer voor een maand of wat aan bonen! (1 keer per 2 weken bonen eten vind ik meer dan genoeg :-)) Naast de worteltjes die we pas al geweckt hebben en de bloemkool begint het nu dus een mooi wintervoorraadje te worden. Binnenkort gaan we aan de appelmoes beginnen en natuurlijk de stoofperen. Lekker ouderwets hé?! Het voelt zo rijk om zo'n voorraad te hebben!

De courgette deden we in het zuur. Altans, met een paar courgettes, want ik had niet zoveel jampotten meer staan. Gelukkig heeft m'n moeder nog een voorraadje potten, dus daar moeten we maar snel gaan buurten :-)
Een paar weken geleden heb ik het voor het eerst geprobeerd en dat was goed geslaagd, vandaar dat we nu wel meer durven te doen. Het is heel gemakkelijk: je neemt een liter inmaak azijn, een liter water, inmaakkruiden (zelf mengen of een kant en klaar zakje van Verstegen) en een kg of anderhalf van de courgettes. De azijn/ water/ kruiden breng je aan de kook en dat laat je 5 minuten doorkoken. Dan doe je er de courgettes bij en breng het opnieuw aan de kook. Zodra het goed kookt in de potten doen en op z'n kop zetten. Het trek dan vanzelf vacuüm. Ik doe de courgettes niet in de weckketel omdat ik bang ben dat ik dan courgettesoep overhoud. Ook blijft de zure smaak toch wat in de pot hangen van de azijn, dus gebruik ik liever gewoon gratis jampotten die ik daarna weg kan gooien.
Omdat ik ook wat gesneden courgette in de vriezer wilde doen (kan ik later door de macaroni en nasi enz. gebruiken) moest ik daar eerst plaats in maken. Dat betekende dus dat er wat doosjes aarbeien en bessen uit moesten. Die hebben we toen maar meteen verwerkt als siroop en dessert saus. Dat werd dus kokkerellen tot middernacht...

Vanmorgen waren we toch al weer bijtijds uit de veren. Er wachtte ons namelijk een behoorlijk ritje. De inspecteur van de verzekering die van de week geweest was maakte ons blij met een leuk bedrag dat we uitgekeerd krijgen ivm de lekkage. We hebben nu besloten daar zelf nog wat bij te leggen en de badkamer dan maar meteen grondig aan te pakken en helemaal naar onze zin te maken.


foto tegeldepot Zeewolde



 We hadden een radiator gezien die we erg mooi vonden, maar daar hing een iets minder leuk prijskaartje aan. Maar lang leve internet: na even zoeken op marktplaats zagen we dezelfde radiator voor minder dan de helft! Daar hadden we dan ook wel een ritje naar Zeewolde voor over!

de tegelcombinatie die we gekozen hebben
We hadden ook een mooie regendouche met een beetje een nostalgische uitstraling gezien bij de Praxis. En hoeveel winkels we daarna ook in en uitgingen: geen enkele kon er zelfs maar aan tippen. Uiteindelijk besloten we ook deze dan maar te gaan halen... En zo krijgen we al steeds meer idee hoe het moet gaan worden!

Nu zitten we nog te dubben wat voor plafond we willen. Houten kraal delen: mooi, maar moet wel heel goed in de (witte) lak en dus behoorlijk wat werk, of toch stuc, of toch kunststof of zo. We komen er nog niet helemaal uit, maar goed, dat heeft ook nog wel even tijd. Voorlopig zitten we nog steeds in de breek-fase. Nog even dromen dus! 
Foto van Praxis
Vanmiddag zijn we vanuit Zeewolde ook meteen maar doorgereden naar Almere. Als je dan (relatief gezien) toch in de buurt bent moet je die kans natuurlijk wel waarnemen! In Almere zit namelijk de Brouwmarkt. Een winkel waar wij wel uren in kunnen rondsnuffelen! Gelukkig hebben ze er een speelhoekje en wist Lydia zich prima te vermaken. Vandaag hebben we onze voorraad weckpotten aangevuld en kreeg ik van Gerbrand een weeglepel. Die stond al een poosje op m'n verlanglijstje: het is een weegschaal die er uitziet als een lepel en die lage gewichten tot op de 10e gram nauwkeurig meet. Handig voor gist en dergelijke!
Verder namen we nog een flesje azijnmoeder mee, hiermee willen we proberen om zelf azijn te maken. Wie weet werkt het, en kunnen we volgend jaar courgettes in maken in zelfgemaakte azijn! En zo blijven we dus lekker bezig...   

dinsdag 16 augustus 2011

Give away gewonnen en recept pruimentaart/ karnemelkse kruidkoek

Je hebt van die dagen die echt een gouden randje hebben. Vandaag was het zo'n dag.
Vanmorgen ging ik met Lydia naar de verjaardag van m'n zus. Lydia heeft helaas niet veel speelkameraadjes in de buurt en dat vind ik wel eens jammer. Maar zij en haar neefje zijn net Jut en Jul. Toen we aanbelden werd Lydia dan ook letterlijk over de drempel naar binnen getrokken door neeflief. Een stevige omhelzing tussen de 2 volgde, wat een grote vertedering opriep bij de aanwezige gasten. Ach, we zullen er maar niet bij vertellen dat ze soms ook samen willen 'boksen', hé?! Er waren ongeveer 10 kinderen van onder de 4 jaar, maar Lydia had vrijwel alleen oog voor neeflief, en andersom. Broer en zusje van neef zijn niet half zo zeer in tel! Het is wel een pracht gezicht hoor: 2 van die blonde koppies met helder blauwe ogen: echt hollands welvaren die 2.

Toen we weer thuiskwamen gingen we snel eten. Lydia kon nauwelijks meer eten van de slaap, maar toen we een plof hoorden van de brievenbus werd ze toch weer even goed wakker. En dat was maar goed ook. Het pakje wat in de gang lag was namelijk voor haar bestemd! Zaterdag las ik ineens op de blog van Jolanda (Spil van het gezin) dat ik de give away gewonnen had. Tjonge, ik was er gewoon beduusd van! Het was een heel leuk peuterboek met allemaal fotoplaatjes van dieren. Nou, daar werd Lydia wel wakker van hoor! Het boek werd doorgebladerd van voor naar achteren en weer naar voren. En een priemend vingertje wees de plaatjes aan terwijl ze 'bééé' en 'boeoeoeoeoe' liet horen...
Jolanda: nogmaals heel erg bedankt! Je hebt er iemand heel blij mee gemaakt!
Zodra Lydia vanmiddag uit bed was ging ze weer verder met plaatjes kijken, en zelfs het 'íaaaaa' van de ezel kwam er nu aan te pas!



Verder maakten we nog een pruimentaartje. Ik kreeg 2 pakken karnemelk die op de datum waren, en Gerbrand is de enige bij ons die dat soms drinkt. Twee pakken die snel op moesten waren dan ook wat te veel van het goede en ik besloot er kruidcake van te maken. Maar ja, toen was er nog heel wat over. Er lag nog een handvol pruimen die nodig opmoesten en dus besloot ik een pruimentaartje te proberen. Het resultaat smaakte naar meer!

Bij deze het recept, het is heel gemakkelijk!

Nodig:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 250 gram suiker
- 250 ml karnemelk
- handvol pruimen
- kaneel
- klein bakblik

Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de suiker en voeg er beetje bij beetje de karnemelk door tot een glad beslag. Vet een bakblik in en doe het beslag in de vorm. Was de pruimen en snijd ze in 2e, pit verwijderen (schilletje laten zitten) strooi wat kaneel over de pruimen en verdeel ze dan over het beslag met de schil naar boven.
Nu nog ongeveer 75 minuten (even prikken of die gaar is) in de oven op 160 graden en klaar!


Maak je toch liever kruidkoek? Vervang dan een gedeelte van de suiker (ongeveer de helft) door bruine basterd suiker en voeg een theelepel koekkruiden toe. Zelf wat kruiden mengen kan natuurlijk ook prima.
Het is dan ook lekker om een appel er door heen te snipperen en 50 gram rozijnen. En echt, van die karnemelk proef je helemaal niets meer!

Vanavond besloten we nog even van het mooie weer te genieten en een rondje te gaan fietsen. Konden we meteen even naar bouwmarkt. We moesten nog het een en ander voor de nieuwe badkamer halen. Morgen komt de inspecteur van de verzekering en dan kunnen we hopelijk echt beginnen, na een maand wachten hebben we daar wel zin in! De ideeën zijn ondertussen gerijpt, de tegels liggen te wachten: nu lekker aan de slag! Maar voor vandaag vind ik het wel even genoeg :-) en doe ik lekker niks meer...


maandag 15 augustus 2011

Fokveedag



foto van website fokveedag Hellevoetsluis
 Zaterdag hebben we weer genoten op de fokveedag in Hellevoetsluis. Ieder jaar proberen we hier naar toe te gaan. Het is voor ons net een feestdag! Puur genieten: iedereen op klompen of rubberlaarzen :-), geen pretpark met achtbanen of wat ook kan daar tegenop!
De koeien waren weer prachtig 'opgetut' voor de keuringen, kinderen liepen zenuwachtig rond omdat ook zij 'hun' kalfje mochten showen. De hoornblazers waren present. Verschillende shows werden gegeven, de ganzenhoeder liep rond met een koppel ganzen... De paarden waren aan het ploegen en allerlei tractoren stonden klaar om bekeken te worden of om een stukje op te rijden. Ook waren er kraampjes met allerlei streekproducten, boerderijspeelgoed en bakproducten...
Jammer genoeg ging het 's middags regenen. Het weiland veranderde langzaam aan in een flinke modderpoel. Het was nog een hele kunst om later op de middag met de auto `van het terrein af te komen! Gelukkig waren er tractors genoeg. Alleen jammer dat we ons fototoestel vergeten waren...
Op de site (klik klik) staan wel foto's, dus als je benieuwd bent kan je daar natuurlijk een kijkje nemen!

De eerste zaterdag van oktober is er weer de fokveedag in Hoornaar. Ook daar hopen we weer naar toe te gaan. Die is nog groter en ook heel gezellig. Als je van het boerenleven houdt dan is dat zeker ook een aanrader! Volgend jaar bestaat deze fokveedag zelf al 100 jaar. Mijn oma vertelde dat haar vader er vroeger al op de fiets naar toe ging. Als hij terug kwam had hij dan peperkoek onder de snelbinders, een echte traktatie die helemaal bij deze dag hoorde. Het leuke is dat er nog steeds peperkoekkraampjes staan! Je bergijpt wel wat ik die dag dus koop...
Nog even een tip: trek niet je mooiste kleren en schoenen aan, want je wordt er wel wat 'baggerig' van :-) maar als je één keer geweest bent wil je elk jaar weer! En... neem je foto toestel vooral mee, dat hoop ik dan ook weer te doen!

dinsdag 9 augustus 2011

Brood bakken in een bakhuisje

Zaterdag was het dan zo ver: we gingen een dagje naar België om een Bak-doe te volgen in het Museum Oudere Technieken in Grimbergen. We zouden dit eigenlijk al in juli doen, maar toen kwam het wat onhandig uit met onze vakantie en dus was het een maandje opgeschoven.

's Morgens brachten we Lydia al op tijd naar opa en oma en daarna konden we echt op pad. Dat was lang geleden zeg, dat we samen weg waren geweest. En stiekum best wel een keertje lekker :-)
Om een uur of 12 kwamen we in Grimbergen aan. Nadat we een broodje gegeten hadden liepen we eerst maar eens door het stadje heen. We zagen mooie oude pandjes, een prachtige basiliek en abdij, een ruïne enz. Natuurlijk gingen we ook even naar binnen in de winkel met streekproducten om Grimbergen bier voor opa te halen...
Na ruim een uur wandelen kwamen we weer terug bij de watermolen. Keurig op tijd voor de bak-doe: een workshop broodbakken in ouderwets bakhuisje. Toen de groep compleet was (er waren 12 deelnemers) konden we van start. Eerst kregen we een korte uitleg en toen kon het afwegen en kneden beginnen. En hoewel ik ondertussen al heel wat broden gekneed heb: zo snel en handig als de meneer die de workshop gaf kan ik het toch echt niet! Tjonge, het was gewoon mooi om naar te kijken!


Maar ja, we waren niet gekomen om de kijken maar om te doen! En al snel moesten we dan ook met z'n allen aan de slag om de oven warm te stoken. Gelukkig lag het hout al klaar... De workshopleider vertelde ons vanalles over de oude bakhuisjes, het belang van de vorm van de ovens, hoe we het beste het vuur konden maken, hoe we konden zien of de oven heet genoeg was enz.


Het bleek nog een hele kunst om de oven helemaal gelijkmatig warm te krijgen maar toen het eenmaal zo ver was kon je de warmte dan ook al van buitenaf voelen!


Ondertussen was het brood voor de eerste keer gerezen...


... in kleinere gedeeltes verdeeld en opnieuw gerezen.
En toen konden de broden de oven in. (Helaas geen foto van) en terwijl de broden lagen te bakken konden wij een kijkje nemen bij de watermolen waar vroeger graan gemalen werd.


Na een halfuurtje konden de broden uit de oven. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan: voor je het wist schoof het brood naar achteren ipv op de broodpaal. Maar uiteindelijk is het toch gelukt en kon iedereen met een ouderwets lekker brood naar huis.


Wij namen nog even de tijd om een hapje te gaan eten bij de plaatselijke Italiaan en toen we om een uur of 9 weer bij m'n ouders aankwamen om Lydia op te halen waren we het er helemaal overeens: het was een geweldige dag!!

Voor degenen die interesse hebben in allerhande oude technieken neem eeens een kijkje op de site van het museum! (Klik klik) Heel leuk om met kinderen te doen, juist ook vanwege de vele activiteiten die georganiseerd worden voor leuke prijzen... 

woensdag 3 augustus 2011

Kleine meisjes...

... worden groot!


Kijk ze dan toch zitten met haar stralende lach!


Opa maakte deze mooie stoel, speciaal voor haar: met schaap! Opa is zo handig, maakt voor elk kleinkind een stoel, waar vindt je nou zo'n opa?!


En reken maar dat ze h'm mooi vindt! Niemand mag er in zitten. Haar 'grote' neven pakt ze gewoon bij de schouder om duidelijk te maken: 'wegwezen, dit is MIJN stoel, nemen jullie maar je eigen stoel!'


De stoel staat ondertussen in onze eigen huiskamer en wordt vaak gebruikt!
Maar ook oma maakte iets moois:


voor allebei haar kleindochters een mooie jurk. Tja, zo zijn we toch echte nichtjes?!


En met neven en nichtje in bad bij opa en oma is natuurlijk ook feest! Kleine neef (2 weken oud) mocht er nog niet bij van z'n mama, snap jij dat nou?!

Lieve opa en oma: heel erg bedankt voor alles, en ik kom zaterdag graag weer spelen!