maandag 23 januari 2012

recept sticky chocolate cake in beker

Foto van internet
Afgelopen  zaterdag had ik eigenlijk niets lekkers gemaakt voor bij de koffie. Maar ja, in het weekend niets lekkers voelt toch wel een beetje kaal...
Gelukkig vond ik dit super snelle en lekkere receptje, ik paste het een klein beetje aan.

Nodig:
- 3 eetlepels bloem
- 3 eetlepels suiker
- 1 1/2 eetlepel cacao
- beetje vanille suiker
- 1 ei
- 3 eetlepels melk
- 1 eetlepel amaretto of wiskey cream (caramelsmaak)
- 3 eetlepels gesmolten roomboter of zonnebloemolie

Doe de droge ingrediënten in een kom en meng het goed. Voeg het ei toe en mix nog eens. Schenk de melk, amaretto en gesmolten boter/ olie erbij en klop het weer goed door.
Giet het in een grote mok en zet de mok in de magnetron, 3 minuten op 1000 watt.
De cake zal boven het randje uitrijzen, maar dat hoort.

Beetje laten afkoelen en dan lekker smullen! Ons leek een klodder room of warme kersen erbij ook erg lekker, maar die hadden we helaas niet in huis... De volgende keer denk ik trouwens dat ik deze hoeveelheid aanhoudt voor 2 senseo mokjes, want hoe lekker het ook is... ik ben vandaag maar niet op de weegschaal gaan staan :-)

dinsdag 17 januari 2012

Vorst op de tuin

Met zulk heerlijk weer is het natuurlijk niet moeilijk om te bedenken wat je doen zal: warm aankleden en dan hup, naar de tuin!

De bloemen stonden vanmorgen op de ramen. Het zonnetje scheen vrolijk naar binnen waardoor de schaduw van de ijsbloemen op de wand stonden, zo mooi!


Kijk, hierom alleen al wil je toch de kou (2 graden boven nul in het huisje) trotseren?!
Overigens heb ik wel snel de kachel gestookt zodat het wat behaaglijker werd...


Lekker warme chocolademelk gemaakt en natuurlijk kaneelcakejes gebakken, mmmm!


Buiten ook een rondje gemaakt met fototoestel...


Op het slootje achter het huisje lag een dun laagje ijs. En nee... ik heb het dit keer niet uitgeprobeerd zoals andere jaren :-) Moet nu het goede voorbeeld geven aan Lydia hé?!
 Zie je trouwens die 2 (ongeknotte) knotwilgen rechts? Daar is m'n blog naar vernoemd!


En de 2 links op deze foto zijn ook van ons!


En nog steeds bloeiende rozen in januari! (De eerste krokussen en narcissen in bloei ook al weer gezien bij de buurman in de tuin)


De rode kool ziet er ook prachtig uit met een laagje rijp!

We konden helaas niet heel de dag blijven. Ik heb zo een vergadering op m'n werk, die houden we altijd eind van de middag/ begin van de avond omdat de collega's die die dag werken dan niet eerst naar huis hoeven. Voor degenen die vrij zijn is het wel een beetje jammer, je zit toch heel de dag een beetje op de klok te kijken... Nou ja, er waren weinig mensen vandaag op de tuin, dus we hebben nog kaneelcakejes over. Heb ik iets om te trakteren en zo het 'vrije leven gevoel' vast te houden tijdens de vergadering :-)

Ga me nu maar snel klaar maken. Voor iedereen die vrij is: geniet nog even van het heerlijke weer!



woensdag 11 januari 2012

Zelfgemaakte kaas

Bij Kelly last ik pas iets leuks: zelf kaas maken. En voor ik het bericht goed en wel gelezen had, had ik het kookboek waar zij over schreef (Home made van Yvette van Boven) al gereserveerd bij de bieb! Gelukkig was het boek daar aanwezig, dus snel gehaald. Na het recept nog eens goed gelezen te hebben was ik helemaal om: dit klonk heel simpel, én lekker! En ik was blijkbaar niet de enige die er zo overdacht.
Toen ik de volgende dag thuis kwam uit m'n werk stonden de ingrediënten me al op te wachten: Gerbrand vond het ook zo leuk dat hij maar vast boodschappen had gedaan!

Je hebt nodig: karnemelk, volle melk, een beetje citroensap en wat zout. (Wij gebruikten citroenzuur, want dat had ik nog in huis - ging ook prima!) De melk met citroensap (of zuur) breng je tegen de kook en dan zie je dat de wei en wrongel zich scheiden. Dit giet je door een zeef, voeg de zout toe en doe het dan in een bakje waar je een pers mee improviseer. Na een uur of 12 is je kaasje al goed!
Wij kozen ervoor om het kaasje een pekelbadje te geven waardoor de structuur en de kaas veranderd. Na 2 dagen in een bakje met een halve liter water en een schepje zout leek het kaasje op mozarella. Op de foto komt het kaasje net uit het badje, vandaar dat het nog wat nat oogt :-) Heerlijk op een toasje, over een ovenschotel en gisteren door de pastasaus!

Voor komend weekend staat er weer een kaasje op het menu, maar we zijn er nog niet helemaal over uit of het een roomkaasje wordt met ananas, een kaasje met walnoten en honing of toch één met kruiden. Ach, dan hebben we volgende week toch gewoon nog iets te proberen?!

Als je ook een kaasje wil maken (echt een aanrader, want heel simpel en lekker!) neem dan even een kijkje op de blog van Kelly, of haal het kookboek bij de bieb. Daar staan nog veel meer lekkere recepten in zag ik, zoals een no knead-brood (brood zonder kneden), lavash crackers etc.
Heb gisteren dus ook nog maar haar andere kookboek (home made - winter) gehaald, daar zag ik ook al allerlei lekkers in staan. Nu alleen nog wat meer tijd vrij zien te maken...

En o ja, van de wei die overblijft met het kaasmaken kan je heerlijke wei-pannekoeken bakken! (Gewoon de wei gebruiken ipv melk) We probeerden ook taxi te maken, maar die was, hoewel niet onaardig, nog niet helemaal naar ons zin. De wei-griesmeelpap vond ik een beetje te veel naar karnemelkse pap smaken (ik houdt niet van karnemelk), maar dit weekend probeer ik er gewoon de ontbijtkoek mee te bakken. Dat doe ik wel vaker met karnemelk, en daar proef je niets van :-)

zaterdag 7 januari 2012

Dagje tuin, recept preitaart en nieuwe jurk

Vanmorgen zagen we het al vlug: de lucht waaide helemaal schoon: tijd om naar de tuin te gaan!
We rommelden lekker wat aan. Gerbrand hing kapstokhaakjes op (tot nog toe hingen we de jassen maar over een stoel, een haakje is toch net even handiger...) en maakte een plank boven het raam. We kwamen steeds wat ruimte te kort om alle spullen op te bergen (het huisje is tenslotte nog geen 20 vierkante meter) en Lydia wilde steeds dingen pakken waar ze niet aan mag komen zoals de olielampen.
Vandeweek bedachten we ineens dat er wel een plank kon komen boven het keukenraam zodat we daar het één en ander kwijt kunnen.

We vinden het leuk staan ook, dus hebben we besloten het bij het ander raam er tegen over ook te doen.
Ondertussen hebben Lydia en ik koekjes gebakken in het houtkacheloventje. Ze zagen er niet zo fotogeniek uit maar waren wel lekker :-) Lydia probeerde steeds de koektrommel te bemachtigen, dus dat zei genoeg.
 Vanmiddag was er een nieuwjaarsreceptie van de tuinvereniging. Eigenlijk houd ik daar niet zo van, maar Gerbrand is penningmeester (en dus bestuurslid) dus ja, dan kan je niet maken om niet te gaan, hé?! Uiteindelijk was het eigenlijk best gezellig. Veel mensen gesproken, er waren van die houten huisjes vanwaaruit de erwtensoep, oliebollen, glühwein en warme chocolademelk werden gedeelt en overal stonden brandende vuurkorven. Ook speelde één van de tuinleden op z'n accordeon. Na een uurtje gingen we weer terug naar ons eigen huisje om de kachel nog eens flink op te stoken. Ik had namelijk ook het één en ander meegenomen om preitaartjes te bakken. Prei hoefde ik niet mee te nemen, die kon zo uit de tuin gehaald: verser kan niet!


De taartjes zijn zo gemaakt en echt heerlijk! Soms maak ik ook 1 grote taart als maaltijd, of  snijd ik h'm in puntjes als borrelhapjes. (warm, maar ook koud lekker) Ook zijn er allerlei variaties mogelijk. Het basis recept is als volgt:

1 grote, of 2 kleine prei
3 plakjes bladerdeeg
een scheutje melk
2 eieren
gemalen, oude kaas
Bakvorm van ongeveer 18 cm

Fruit de (fijngesneden) prei even in een koekenpan. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot 1 grote plak, bekleed de bakvorm hiermee. Prik wat gaatjes in de bladerdeegbodem.
Doe de prei erin. Klop de eieren los met de melk en de kaas en giet het mengsel over de prei. Evt. de randen van het bladerdeeg wat naar binnen vouwen. Nu een klein half uurtje in de oven op 200 C en smullen maar! Ook lekker met kerrie poeder er door, uitgebakken ontbijtspek in snippertjes gesneden er door of (zoals we vandaag deden) de oude kaas vervangen door geitenkaas. Die roer ik er dan niet door, maar doe er gewoon wat plakjes over.

Terwijl de preitaartjes in de oven stonden kwamen een paar tuinburen een kijkje bij de kachel nemen. Tja, als je zoiets nieuw hebt, gaat dat als een lopend vuurtje de tuinen rond en komt die en gene even kijken. Gezellig hoor, het geeft wel echt een verenigingsgevoel! Deze tuinburen hadden net kiwi's geoogst op hun tuin, dus wij kregen ook een tas vol. Ik wist eigenlijk niet dat je die ook zonder kas kon houden, en dan nog we in de winter oogsten. Ze zijn nog niet helemaal rijp, dus ik ben benieuwd!

Verder heb ik deze week nog een jurkje voor Lydia af gemaakt. Eigenlijk wilde ik het al voor de kerst af hebben, maar toen kwam het er niet van, en ook oud en nieuw lukte niet doordat ik toen griep had. Maar nu we alsnog de nieuwjaarsbezoekjes doen moest de dame natuurlijk wel haar jurkje aan...
Kijk ze hier maar eens glimmen bij opa en oma!


De foto is wat donker, maar het is dus een donker bruin jurkje met een heel fijn blauw streepje erin. Het bruine jurkje heeft allemaal ophaaltjes erin en het blauwe onderjurkje heeft 2 roezelstroken aan de onderkant.


Op deze foto kan je de ophaaltjes misschien iets beter zien. Eigenlijk wil ik tabbladen op m'n blog maken zodat ik de dingen een beetje op onderwerp kan sorteren, maar ik moet nog even een keer uitzoeken hoe ik dat moet doen. Vandaar dat het nu nog een rommelig berichtje is met van alles door elkaar...

Goede zondag!

woensdag 4 januari 2012

Houtkachelovencupcake's gelukt :-)

Vandaag voor het eerst in de houtkacheloven (in het tuinhuis) cupcakes gebakken: gelukt!
Je rook ze al vanaf buiten en er kwamen spontaan verschillende tuinburen even gedag zeggen :-) Het waren gewoon rechttoe rechtaan roomboter cakejes, maar ze werden door iedereen goedgekeurd gelukkig...


P.s. Bedankt voor alle beterschapswensen: het heeft goed geholpen want ik ben weer helemaal opgeknapt!