maandag 30 april 2012

Geslaagde Koninginnedag

Wat een prachtig weer was het vandaag! Echt genieten!

Vanmorgen was er de optocht voor verklede kinderen op dorp. En tussen alle ridders, indianen, bruidjes en rose prinsesjes liep ons eigen prinsesje :-) (Of nou ja, liep... ze zat in de kinderwagen, het is een toch door het hele dorp en dat duurt ruim een uur. Beetje te ver voor die kleine beentjes...) Voorop de muziek en dan een lange, lange sliert kinderen, ouders, opa's en oma's. Er deden zeker zo'n 70 kinderen aan mee schatten wij, en dat voor een klein dorpje als het onze! Langs de route stonden heel veel mensen in de voortuintjes te zwaaien. Lydia zwaaide vrolijk terug. Normaal zien wij het ook vanuit de voortuin, heel leuk om het nu eens vanuit de stoet mee te maken! 

Na de optocht gingen we even naar huis om iets te drinken en toen snel weer terug naar het plein om ballonnen op te laten. Daarna nog met z'n 3e een wandeling gemaakt en wat foto's van Lydia tussen de paardenbloemen gemaakt.



Vroeg in de middag werden we gebeld: of we vanmiddag weer aanwezig wilden zijn op het plein, want Lydia had een prijs gewonnen. Uiteindelijk bleek ze de eerste prijs te hebben voor 'mooist verklede meisje'!
Wat verlegen nam ze de beker in ontvangst. Ook kreeg ze een ketting met 'gouden plak' van chocolade en een leuke drinkbeker. Ze was er helemaal beduusd van. Thuis dus nog maar eens poseren in de tuin :-)


Nu ligt ze heerlijk te slapen, is de vlag binnengehaald en zit Koninginnedag 2012 er al weer op. We kunnen terug kijken op een prachtige dag!


dinsdag 24 april 2012

voorbereidingen op Koninginnedag

De voorbereidingen voor Koninginnedag zijn hier in volle gang! Nee, niet voor de rommelmarkt, niet voor oranjegebak, maar voor de kinderoptocht.
Elk jaar is hier een optocht voor verklede kinderen, ze lopen het hele dorp door, achter de fanfare aan. Aan het einde komen ze uit bij de muziektent waar heel veel festiviteiten zijn en de ballonnen opgelaten worden. Eén groot feest dus! 
Dus ja, wat doe je dan om dochterlief dit feestje mee te laten maken? Je kruipt achter de naaimachine :-)
Het verkleedthema was dit jaar een vrije keuze, dus maakte ik een hoedje (bonnet) in de stijl van 'het kleine huis'. Het jurkje (licht blauw) met onderrokje met kant liggen ook klaar, nu nog het schortje in stijl en (als ik het op tijd af krijg) een 'lange onderbroek' met kant. Lukt dat niet dan wordt dat maar een legging met kantje onderaan... Nu maar hopen op mooi weer! 

Hebben jullie nog plannen voor de Koninginnedag?

zaterdag 21 april 2012

Bloempjes en bijtjes...

Vorig najaar hebben we eens mee gekeken met de imker op ons volkstuincomplex. Het was heel fascinerend om te zien en sinds die tijd zijn we dan ook meer met het onderwerp 'bijen' bezig. We hebben er al heel wat boeken over verslonden en zelfs Lydia weet een bij goed van een vlieg te onderscheiden. Prachtig! We hebben even getwijfeld of we dit jaar de imkercursus zouden gaan volgen, maar omdat we nu eenmaal niet alles tegelijk kunnen, hebben we besloten dit jaar regelmatig mee te kijken met de imker op de volkstuin en als we het dan leuk blijven vinden dan kunnen we volgend jaar alsnog de cursus gaan doen.
Om de bijen alvast wat te kunnen helpen, kijken we wel extra naar welke planten en bloemen we op de tuin zetten. Ook willen we binnenkort een 'bijenhuisje' ophangen, een soort vogelhuisje, maar dan voor solitaire bijen (wilde bijen die alleen leven). Want we kunnen ze tenslotte ook goed gebruiken bij de bestuiving van bijv. de pruimenboom... (En het is nog eens het jaar van de bij ook)


Thuis zijn we ondertussen druk bezig met voorzaaien. Doordat het niet zo zonnig is, blijft het bij ons op zolder vrij koud - te koud voor veel plantjes zoals de meloenen en de tomaten die wel van warmte houden. Tja, wat doe je dan? Dan zet je het hele boeltje dus maar beneden. In de erker, op de klepbank (met een vuilniszak eronder tegen het vocht) en bij gebrek aan ruimte maar gewoon op de vloer in de keuken. Is het overdag even lekker buiten dan wordt alles snel buiten gezet, komt er weer een plensbui dan verhuisd alles weer naar binnen. Ach ja, het is maar voor even zullen we maar denken... 
Lydia is er ondertussen maar druk mee. Met haar fluitketeltje geeft ze alles 'water'...
Jong geleerd, oud gedaan, toch?!


We hebben dit jaar ook voor het eerst jonge plantjes gekocht bij Easyplant, een soort planten-postorder bedrijf. We kregen ze deze week opgestuurd. Apart al die plantjes in een doos! Het zag er prima verzorgt uit, 2 van de ruim 35 plantjes zijn wat slap, de andere staan fier overeind. Het zijn geraniums, aubergines, meloenpeer (voor ons nieuw), vlijtig liesjes en nog wat ander spul waaronder aardbeien die we erbij kregen. 'k Ben heel benieuwd of het wat gaat worden! 

dinsdag 17 april 2012

recept suikerbrood en krentenbrood

Naar aanleiding van m'n vorige post kreeg ik de vraag of ik de recepten wil delen. Natuurlijk!
Al moet ik wel wat bekennen... De ontbijtkrans was gedeeltelijk met behulp van een pakje gemaakt... Dat doe ik eigenlijk nooit, maar er stond nog een pak 'möhnwikkel' of vrij vertaald in het Nederlands: Maanzaadkrans. Ooit een aantal pakken van gekocht (in Duitsland) toen ik nog meer met pakjes werkte en er stond er nog één over de datum te gaan. Tja, wat doe je dan... weggooien is eigenlijk ook zonde en de meest beruchte e-nummers (waarom ik normaal geen pakjes gebruik) zaten er niet in. Wel wat 'oranje' e-nummers. Vooruit, toch maar een keer gebruiken dan.
De vorige keer dat ik h'm bakte vonden we het maanzaad in de vulling alleen veel te overheersend. Daarom heb ik dat nu door een theezeefje gedaan zodat de maanzaadkorrels er grotendeels uitwaren. Toen was alleen de vulling bijna gehalveerd... Gelukkig had ik nog wat banketbakkersroom (oei, ook al niet helemaal e-nummer vrij) over van de puddingbroodjes die ik eerder die week maakte. Dus die heb ik toen bij de vulling gedaan en dat bleek een groot succes.
Het recept van de ontbijtkrans kan ik dus niet precies geven omdat het uit een pakje was, wel heb ik een recept van een ontbijtkrans die me vergelijkbaar lijkt. Die hoop ik binnenkort te proberen en als die succesvol is dan zal ik dat recept alsnog geven!

Suikerbrood is niet moeilijk om te maken. Ik gebruik hiervoor het recept van de molen waar ik het meel koop. (Molen de 4 winden in Rotterdam) Ik heb dan ook voor het gemak het recept even van hun site gekopieerd zodat ik niet zelf het hele verhaal hoef te typen :-)


Fries Suikerbrood


(Dit kunt U alleen bakken met de echte suikerchips, gewone suikerklontjes smelten geheel weg.)
Bij gebruik broodbakmachine pas op voor beschadiging van het bakblik

Benodigd:
500 gr. ongebleekte bloem
275-300 ml water
250 gr. suikerchips
2 theelepeltjes zout
1 theelepeltje kaneel
25 gr. verse gist of 5,5 gr. gedroogde gist

Werkwijze:
Los 25 gram verse gist op met een gedeelte van 3 dl. lauw (handwarm) water of als U gedroogde gist gebruikt roer dan de gist door de bloem. Roer de rest van het water, 1 afgestreken theelepeltje kaneel, de opgeloste gist of gedroogde gist en 25 gram zachte boter goed door 500 gram bloem. Even kneden en dan de 2 theelepeltjes zout erbij doen. Flink afkneden. Dan de suikerchips toevoegen. Vervolgens goed kneden tot een soepele bal. Zet het gedurende 1 uur in de voorverwarmde oven (ca. 50 C.) om te laten rijzen met de ovendeur op een kier. Bakken ca. 30 minuten op 225 C. Voor het bakken eventueel afdekken met zilverfolie om een te bruine korst te voorkomen. Het brood is gaar als het hol klinkt als U er opklopt. Voor een mooie bruine korst bestrijken met water zodra het brood uit de oven komt. Ook kunt U van te voren als U het broodblik hebt ingevet er suiker in strooien en dit verdelen in het broodblik zodat het aan de kanten blijft plakken. U krijgt dan lekker ‘plakkend' en zoeter brood.
P.S. Suikerchips zijn een soort klontjes suiker die speciaal worden vervaardigd voor suikerbrood. U kunt ze vragen aan een 'bevriende' bakker of...... eenvoudiger bij ons kopen. In receptenboeken staat voor suikerbrood altijd opgegeven 'suikerklontjes'. Dit wordt een grote teleurstelling want deze smelten helemaal weg.

Zelf gebruik ik m'n kneedmachine om 4 degen in 1 x te maken (2 suikerbrood en 2 paasstol dit keer) en dan kneed ik de laatste minuten met de hand om zo de suikerchips toe te voegen. In de broodbakmachine kan dat niet ivm de anti aanbak laag die daarvan kapot gaat. In m'n kneedmachine kan het wel maar gaan de suikerchips kapot... Ook laat ik het brood rijzen, sla het door en laat het dan nog eens rijzen, net als gewoon brood dus. Het rijzen doe ik niet in de oven maar gewoon op de aanrecht met een vochtige theedoek erover, dat gaat net zo goed. Bij het kneden merk je trouwens dat de suikerchips wat smelten, geen zorgen, dat is normaal! Er blijven genoeg 'hele klontjes' over! 
Het krentenbrood is net zo makkelijk. Nadat ik een deeg voor witbrood gemaakt heb (zie bovenstaande met uitzondering van de suikerchips) doe ik er krenten en/ of rozijnen bij. Ook een beetje kurkuma (specerij) voor de kleur. Voorheen gebruikte ik ook krentenbroodverbeteraar, maar die heb ik afgeschaft nadat ik de ingrediënten eens goed bestudeerde. (Juist, slechte e-nummers...) En ik moet zeggen dat we het helemaal niet gemist hebben. Natuurlijk kan je er alles doorheen doen wat je lekker vind: stukjes walnoot, sucade, gember... Wij houden het meest van alleen krenten en rozijnen en natuurlijk amandelspijs. Die koop ik eens in het jaar een paar kilo bij een mevrouw die het zelf maakt, heerlijk! Ook bij dit brood kneed ik de vulling er de laatste paar minuten met de hand door. Na de eerste keer rijzen sla ik het door, rol er een rechthoekige plak van en leg daar de amandelspijs als een staaf op. Het deeg rol ik op (om de staaf dus) en maak ik aan de bovenkant wat nat met water. Dan strooi ik wat amandelschaafsel op tafel en druk daar even het brood in met de natte kant. Nu nog eens laten rijzen en daarna afbakken. 
Zie je wel hoe simpel het is? Zo kan je allerlei variaties bedenken. Als je bijv. een gedeelte van het water vervangt door wat tomatensap en je vult het deeg met kaas-ui-olijf en wat kruiden krijg je bijv. een heel ander brood wat ook erg lekker is! Gewoon wat proberen dus...In juni hoop ik trouwens een workshop zuurdesembrood bakken te volgen. Het lijkt me erg leuk om zuurdesembrood te kunnen maken maar m'n pogingen tot nog toe willen niet zo lukken... Daarom me toch maar eens opgegeven voor de workshop bij Levine. Ik heb er echt zin in en ben erg benieuwd! Wordt vervolgt dus :-)



zaterdag 14 april 2012

Aan de bak...

Nou ja, eigenlijk zijn dit de baksels van vorige week zaterdag. Vandaag hielden we het gewoon bij bruin brood en een cake. 
Vorige week ben ik heel de morgen lekker aan het rommelen geweest in de keuken. Resultaat was een zachte ontbijtkrans (met banketbakkersroomvulling), 


2 suikerbroden en 2 paasstollen (met amandelspijs natuurlijk). 
En nee, we hebben niet alles op... Een suikerbrood ging mee naar m´n schoonouders en een gedeelte ligt nog in de vriezer.

dinsdag 10 april 2012

Comfort van toen...

Zoals ik wel vaker schreef: op de tuin is het 'back to basic': we hebben geen gas en elektriciteit. Verwarmen gebeurt met de houtkachel, licht komt van kaarsen en olielampjes en koken doen we in de oven van de kachel of op petroleumstelletjes. Water is er wel, alleen moeten wij de leiding nog steeds aansluiten. Omdat er eerst sprake was van vervangen van het hele leidingnet op de volkstuin hebben we daar tot nog toe mee gewacht (en we kwamen er gewoon niet aan toe...) 
Riolering is er ook, en een toilet was dan ook één van de eerste dingen die we in het huisje maakten. We spoelen deze (bij gebrek aan leiding water) door met een emmer slootwater *Ü* Sommigen tuin-buren hebben in hun huisje een badkamertje gemaakt. Zo'n soort caravandouche zeg maar, want meer ruimte is er meestal niet, hoewel er ook iemand is met een bubbelbad (op de aggregaat)! Bij ons ontbreekt de douche, wassen gebeurd aan de aanrecht. Maar kom, al leven we er dan zo'n beetje als 'toen', een klein beetje comfort willen we toch wel! 

Een 'badkamer van toen' moest er dus komen, en zie daar...


Een échte oude wastafel, compleet met wasstel! Het is een 'ouwetje' uit de familie. Mijn oma weet nog dat toen haar zusje geboren werd de wastafel met wasstel er al stond. Minstens 80 jaar dus! Dat maakt het voor mij wel bijzonder. Mijn overgrootmoeder (waar het van geweest is) heb ik nooit gekend, wel m'n overgrootvader. Als jong kind kwamen we bij hem op de boerderij. Niet zo vaak, ze woonden een eind weg. Het mooiste vond ik de pomp die zij nog hadden in de keuken... (of  was het in de stal?!) 
Het tafeltje kan ik me van daar niet herinneren, het zal wel in de slaapkamer gestaan hebben. Desondanks ben ik er reuze blij mee!
Het blad is van marmer, en het wasstel is nog compleet: lampetkan, waskom, zeep- en kammenbakje en een po. De afgelopen jaren stond het bij verschillende tantes en nu mogen wij er dus van genieten! Er hoort ook nog een stoeltje bij, die hebben we wel, maar staat niet op de foto. Gerbrand wil het stoeltje wat steviger maken want het is nu wat wiebelig. 

Overigens hebben we het wasstel na de foto van het tafeltje gehaald en hoger gezet, want Lydia wilde het graag ook eens bekijken en voor kleine kinderhandjes is het me wat te dierbaar. Juist de wetenschap dat dit in mijn familie jarenlang gebruikt is maakt het voor mij prachtig, daar kan geen douche of bubbelbad tegen op :-) (In het tuinhuis dan hé, thuis vind ik een echte badkamer toch wel erg fijn :-))

zaterdag 7 april 2012

(Bijna) Pasen

U zij de glorie, opgestane Heer!
U zij de victorie, nu en immermeer.
Uit een blinkend stromen daald' een engel af,
heeft de steen genomen van 't verwonnen graf.
U zij de glorie, opgestane Heer!
U zij de victorie, nu en immermeer.

vrijdag 6 april 2012

Goede vrijdag


Hij droeg onze smarten
T’en zijn de Joden niet, Heer Jesu, die u kruisten,
Noch die verraderlijk u togen voor ’t gericht,
Noch die versmadelijk u spogen in ’t gesicht,
Noch die u knevelden, en stieten u vol puisten,

T’en zijn de krijgslui niet die met hun felle vuisten
De rietstok hebben of de hamer opgelicht,
Of het vervloekte hout op Golgotha gesticht,
Of over uwe rok saam dobbelden en tuisten –

Ik ben ‘t, o Heer, ik ben ‘t die u dit heb gedaan,
Ik ben de zware boom die u had overlaân,
Ik ben de taaie streng waarmee Gij ging gebonden,

De nagel en de speer, de gesel die u sloeg,
De bloed-bedropen kroon die uwe schedel droeg,
Want dit is al geschied, helaas! om mijne zonden.

foto van internet
Uit: Jacobus Revius, Over-Ysselsche sangen