dinsdag 26 juni 2012

dinsdag 19 juni 2012

Aardbeien plukken

Vandaag gingen Gerbrand en Lydia aardbeien plukken, ze hadden zo'n 5 1/2 kg.

kijk die handjes ;-)

Toen ze thuis kwamen was het ineens nog maar 5 kg ;-)


Raar hoor, dat ze vanavond zo weinig at...


maandag 18 juni 2012

van alles wat

Oei, ik zag net dat het al bijna 2 weken geleden is dat ik voor het laatst schreef *Ü* Dat was over de workshop zuurdesembrood bakken. Ondertussen hebben we al een aantal variaties geprobeerd, het ene was succesvoller dan het andere, dus we blijven nog maar gewoon even proberen...

De afgelopen weken waren behoorlijk vol gepland. Zo gingen we een dagje naar de Jolanda en farmer. Het was  weer heel gezellig, Lydia had het dagen later nog over de kuikentjes die ze mocht aaien en die 'piep pieieieiep deden' en vooral ook over jongste zoon...

Verder bedacht ik van de week ineens dat, nu het toch snel te nat is voor de tuin, ik de keuken wel weer eens kon behangen. Door een lekkage die we van 't voorjaar hadden was het behang beschadigd. Ik wist eigenlijk niet goed of ik een ander behangetje zou kiezen of toch maar hetzelfde. Uiteindelijk werd het het behang dat er al opzat, ik had er nog precies genoeg van liggen en anders zou ik de hele benedenverdieping weer opnieuw moeten doen omdat het een open keuken is en het (rozen) behang niet zo gemakkelijk met wat anders gecombineerd kan worden. Weer een klusje van de lijst gestreept dus...
Ook zijn we begonnen met het opruimen van de zolder. Dat moest wel, want we zitten steeds met de ruimte in de diepvriezer. We hadden er één met 3 laden, en met de oogst van de tuin kwamen we steeds ruimte te kort. Daarom de zolder maar eens een stuk leeg gehaald en nu is daar ruimte voor een vrieskist. Het was nog wel passen en meten vanwege het kleine trapgat, maar gelukkig wilden een buurman en m'n vader helpen sjouwen. Toen was het zo gebeurd. Nu hebben we er 160 liter vriesruimte bij! Voorlopig nog vooral in gebruik voor de aardbeien. We zitten ondertussen op zo'n 15 1/2 kg aardbeien dit jaar. Een gedeelte hebben we aan die en gene weggegeven, een gedeelte al gegeten en zaterdag hebben we 26 potten aardbei-rabarberjam gemaakt. Vorig jaar hebben we ook aardbeiensiroop gemaakt, maar die vinden we toch wel erg zoet en willen we nu niet meer maken, we houden het liever bij citroenmelissesiroop en vlierbessensiroop.

Lydia was de afgelopen weken niet echt fit, ze is weer eens flink verkouden en hoest erg. Gelukkig wordt het nu weer wat minder. Ze heeft er snel last van als ze een paar keer haar middagdutje over geslagen heeft of als het 's avonds te laat is geworden. Als ze niet lekker is komt ze 's nachts ook nog wel eens en dat gaat je na een paar nachten toch wel opbreken :-) Maar zaterdag speelde ze weer heerlijk en had ze zelfs zin om een vaderdag cadeautje te verven! 
Vrijdag gingen we (in de regen) nog een dagje uit naar de Harvest fair. We hadden vrijkaartjes gewonnen bij de Landleven. Of het aan de regen lag weet ik niet, maar het viel ons een beetje tegen. Er was heel veel decoratie voor in huis en omdat we dat genoeg hebben kijken we daar niet zo veel naar. Er stond wel iemand met allerlei zuurdesembroden, dat vonden we natuurlijk wel leuk. Ook met de imker hadden we een leuk praatje, maar eigenlijk waren we verder vrij snel uitgekeken. 
Zaterdag hadden we familiedag met m'n vaders familie, een flinke groep zo met elkaar! 

Ook werkte ik de afgelopen dagen wat uren extra omdat de vakantietijd op het werk weer is aangebroken. 
Een collega maakte een reis door Canada. Daarbij bezochten zij een amishmarkt. Omdat ze weet dat wij geïnteresseerd zijn in het leven van de amish nam ze als cadeautje pannenlappen voor mij mee. Moooi! Ik kan me helemaal voorstellen hoe een mevrouw hier met liefde en aandacht aan gewerkt geeft om zo een zakcentje bij te verdienen! Ik ben dan ook reuze blij ermee!  



Zo, jullie weten weer waar ik de laatste dagen uitgehangen heb ;-) Nu het eten klaarmaken en dan lekker bij jullie bijlezen! 


dinsdag 5 juni 2012

workshop zuurdesembrood bakken

Vandaag was ik naar de workshop zuurdesembrood bakken bij Levine. Het was echt geweldig!
We waren met 4 cursisten en Levine nam alle tijd om ons van alles uit te leggen, vragen te beantwoorden, dingen voor te doen...


Bij de koffie en tijdens de lunch kregen we allerlei heerlijke zuurdesembroden te proeven. Wat dacht je van zuurdesembrood met pecannoten en rozijnen of van zuurdesemstokbrood met allerlei zaden erdoor heen?
En, om maar meteen een veel gehoorde kreet uit de wereld weg te nemen: nee, zuurdesembrood hoeft echt niet zuur te zijn! Levine vertelde zelfs een zuurdesembrood met chocolade en rozijnen gebakken te hebben! Het ligt er o.a. aan wat voor desem je gebruikt en hoelang je het laat rijzen.


Nog veel meer leerden we over bakkersformule, omrekenen, brood insnijden, allerlei baktips... 
Met een tas vol heerlijk geurend brood en een hoofd vol informatie kwam ik weer thuis. Gelukkig kregen we een heel naslagwerk mee, met lekkere recepten en 2 potten zuurdesem zodat we thuis ook lekker aan de slag kunnen. Het was een heel geslaagde dag en binnenkort lezen jullie hier vast meer over deze broden! 


maandag 4 juni 2012

Aardbeienvlaai en tijmsiroop

Eerste pinksterdag plukten we de eerste aardbei van het seizoen. Daarna ging het snel: nu eens 400 gram, dan 500 gram, en zaterdag zelfs 900 gram heerlijk zoete aardbeien! Tussendoor wat 'losse aardbeien' maken dat we al ruim 2 1/2 kg aardbeien geplukt hebben. De eerste aardbeien eten we altijd meteen op: op brood, in de yoghurt zo maar uit het vuistje... In de nieuwste Landleven zag ik pas al een recept voor aardbeienvlaai. En dat moest natuurlijk dit weekend meteen geprobeerd worden! Een succesnummer, die maken we vast binnenkort nog eens! Wel een beetje groot voor met z'n 3-tjes, dus gingen we maar op de koffie bij m'n ouders en namen we de taart mee :-)
De aardbeien die we nu oogsten gaan grotendeels in de vriezer. Als we dan een flinke hoeveelheid hebben dan maken we jam en saus en dergelijke. 


Wat ook al een poosje op m'n lijstje stond was zelf tijmsiroop maken. Je weet wel, wat normaal in zo'n bruin flesje van de Kruidvat zit voor als je een zere keel hebt :-) Zaterdag ging ik ermee aan de slag. Het was eigenlijk heel makkelijk, maar tjonge, je hebt er wel heel wat tijm voor nodig. M'n hele plantje is kaal geknipt! Gelukkig heb ik nog een plantje zodat ik het nog lekker kan gebruiken in de keuken. 
Op internet las ik verschillende recepten: met bruine suiker, rietsuiker, honing, kandij... Ik nam een recept met honing en kandij. Gezien de hoeveelheden die er bij moesten kan het niet anders dan lekker zijn! We hebben het nog niet geproefd, ik vergat een beetje apart te houden om te proeven en nu is dus alles vacuüm en ik vind het jammer om alleen om het proeven de fles open te maken. Waarschijnlijk zal het daarna toch wat minder lang houdbaar zijn. 
We hebben ook citroentijm staan, als dat plantje wat groter is geworden wil ik het daar nog eens mee proberen, ik ben benieuwd of je het verschil proeft, iemand ervaring? 


Morgen hoop ik een workshop zuurdesembrood bakken te gaan volgen bij Levine. Ik heb er echt zin in, jullie zullen de ervaringen binnenkort wel horen!