donderdag 25 april 2013

Voor Heleen en alle anderen die de meiden vaker willen zien :-)

Elk jaar maken we een foto van Lydia bij de magnolia van de buurman. Leuk om haar zo elk jaar te zien groeien... Dit jaar was eerst Nienke aan de beurt. 


Daarna Lydia, maar die wilde eerst even ruiken :-)


Pop en knuffel moesten ook even ruiken...


Nienke sliep ondertussen al weer lekker in de wagen!


En na een dagje tuinieren in de zon gaan we moe maar voldaan naar huis, met pop onder de arm.
En verbrand dat we zijn, vergeten te smeren, alleen Nienke is niet verbrand gelukkig!


P.s. Heleen: de andere foto's volgen binnenkort via de mail :-)

dinsdag 23 april 2013

Tuinplezier 2

Gisteren weer een dagje op de tuin gewerkt, heerlijk in het zonnetje! Eerst maar eens de vlonder voor het huisje goed geveegd en wat plantjes in potten gezet: dat ziet er gelijk veel gezelliger uit! De potten maak ik aan de buitenkant niet al te schoon, juist leuk een beetje 'doorleefde' potten.
Lydia hielp maar wat graag mee met het soppen van de stoelen, lekker kliederen met water :-)


Gerbrand maakte een hoek naast het aardbeienbed schoon van onkruid, hier konden meteen de sla plantjes in gepoot worden. Ook het 3e aardbeienbed hebben we opgeschoond, alle 3 de bedden zijn nu klaar om over een paar weken weer een nieuw laagje stro te krijgen. En dan (hopelijk) maar weer lekker snoepen van de zomerkoninkjes! We hebben ook weer flink wat nieuwe stekken genomen van de aardbeien, die neemt Gerbrand zaterdag mee naar de poldermarkt. 
Verder schoffelden we heel wat onkruid, legden een nieuwe composthoop aan en zaaiden we een rij ganzenbloemen langs het pad. 


En toen was het tijd voor een bakkie...


Heerlijk in de zon, genieten van al het moois om je heen! Wat voel je je dan rijk met je gezinnetje op die 286 vierkante meter grond...



zaterdag 20 april 2013

Schrik en tuinplezier

Vandaag gingen we weer eens een dagje naar de tuin als vanouds. Dat is nog niet zo veel gebeurd sinds Nienke geboren is. Het was steeds te koud of we hadden het te druk... Gerbrand is de laatste tijd daarom regelmatig alleen geweest voor het meest noodzakelijke werk, maar echt leuk is dat natuurlijk niet.

Toen ik de deur van het tuinhuis open deed schrok ik: de vloer lag bezaaid met glas! Een vlugge inspectie leerde dat een raampje boven de aanrecht kapot was. Even hoopte ik nog dat het door de harde wind van de afgelopen dagen kwam, maar een flinke steen op de vloer boorde die hoop de grond in... Dit was 'gewoon' vandalisme! We hadden al gehoord dat bij verschillende tuinburen de laatste tijd de (koperen) waterleiding was gestolen en andere jaren waren er regelmatig her en der gesneuvelde ramen van tuinhuisjes en kasjes. Er wordt dan vanaf het fietspad dat aan de andere kant van de sloot langs het complex loopt, met stenen en takken gegooid. Tot nog toe hadden wij er nog nooit last van gehad, tot vandaag dus...
Wat er dan door je heen gaat: schrik, boosheid, verdriet, teleurstelling, opluchting (dat er niets gestolen is), van alles door elkaar. 
Terwijl Gerbrand met Lydia buiten aan de slag ging, nam ik veger en blik ter hand. Ongelooflijk hoeveel scherven er uit één zo'n klein raampje komen! We hebben nu besloten toch maar snel de luiken voor de ramen te maken aan de kant van het fietspad. Dat waren we al een poosje van plan, maar het had niet zo'n hoge prioriteit. Nu wel dus. Wat over blijft is de vraag: waarom doet iemand zoiets?!


Toch hebben we na die eerste teleurstelling vandaag nog een fijne dag gehad op de tuin. Lydia heeft samen met Gerbrand bijna een kilo pootuitjes in de grond gestopt. Ook de preiplantjes zijn uitgepoot en ondertussen heb ik 2 van de 3 aardbeienbedden opgeschoond. Heerlijk hoe het daar weer van op knapt allemaal! Ondertussen keken we met verwondering naar alles wat weer uitloopt: de blaadjes aan de bessenstruiken, de tulpen in de grond, de knopjes aan de fruitbomen... Nu maar hopen dat de boel vannacht niet kapot vriest. Als het nog iets warmer wordt kunnen we weer in het tuinhuis slapen. We kijken er echt naar uit!


vrijdag 19 april 2013

recept pompoenbrood

Vorige week schreef ik dat ik pompoenbrood had gebakken. Het is nu niet echt 
'pompoenentijd', maar misschien heb je ook nog wel ergens een verdwaald bakje pompoen in de vriezer of zo...Bij deze het recept.

Benodigdheden:
7 gram gedroogde gist
130 ml lauwwarm water
600 gram bloem
8 gram zout 
300 gram pompoenpuree

(Maak de pompoenpuree door een pompoen in stukjes te snijden, te koken en daarna te pureren.)

Doe de benodigdheden bij elkaar in een grote kom en kneed het in minstens 12 minuten tot een mooi, soepel deeg. Evt. iets meer water of bloem toevoegen, dit ligt een beetje aan de hoeveelheid vocht in de pompoenpuree. Laat het deeg rijzen onder een vochtige doek tot het verdubbeld is. (ongeveer een uur)
Sla het deeg door en maak er een bal van. Laat deze bal in een rijsmandje (eerst bebloemen!) opnieuw rijzen. * 
Als het deeg goed gerezen is stort je het voorzichtig op een bakplaat en snij je het in met een scherp mes. 
Bak het brood in een voorverwarmde oven op 200 graden in 40 minuten gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt.

* een broodblik gebruiken kan ook. Je krijgt dan alleen niet de 'stoere' vorm en uitstraling die een vloerbrood heeft. Als je een broodblik gebruikt hoef je het natuurlijk niet op een bakplaat te storten, insnijden kan wel.


woensdag 17 april 2013

Zomaar... de meiden

Zomaar, wat foto's van de meiden... 


Maandag naar het consultatiebureau geweest, Nienke is bijna 7 kg!! En dat met 2 maanden... 
Snel dus maar het oude borstrokje en mutsje aangetrokken dat we eens van Gerbrand z'n moeder kregen.
Komt nog ergens bij hem uit de familie... Het paste nog net, haar bolle buikje kroop er al onder uit :-)
Overigens waren ze op het bureau dik tevreden met Nienke. Ze ontwikkelt goed, en omdat ze borstvoeding krijgt is haar gewicht geen probleem. Ze is echt groot, maar verhouding lengte/ gewicht klopte wel precies! Lydia had deze lengte/ gewicht toen ze 5 maanden was.


Ook over Lydia waren ze heel tevreden. Ze is wat lengte en gewicht betreft gemiddeld en is erg slim vonden ze. Ze kreeg een ogentest, thuis hadden we alvast de plaatjes een keer geoefend. Toen de arts een plaatje aanwees wat niet in het groene boekje staat zei Lydia dan ook: 'nou, dat staat niet in het boekje hoor!' Het klonk zo eigenwijs :-) Gelukkig kon de arts er ook wel om lachen...


De meiden 'spelen' graag samen, als Nienke Lydia ziet gaat ze vaak lachen - zo schattig! 


Als je ze zo samen ziet - daar wordt je toch gewoon blij van als moeder zijnde?!



vrijdag 12 april 2013

Weekje vakantie - dag 5: Mekkerstee, molen en knutselen

Tjonge, wat vliegt zo´n weekje voorbij! Vandaag alweer dag 5. Vandaag gingen we op pad naar de Mekkerstee (klik klik) in Ouddorp. We hadden het er al eens vaker over gehad, maar er was nog niet eerder van gekomen. We maakten eerst even een tussenstop in Goedereede bij de oude haven om daar onze boterhammen op te eten. Het ziet er daar zo sfeervol uit! Als kind ben ik daar een aantal keer met vakantie geweest. Nog altijd als ik in de buurt ben móét ik er even langs. Er komen dan allerlei prachtige herinneringen boven aan de strandvakanties die we daar hadden. In mijn herinnering hadden we daar altijd weken lang mooi weer en fietsten we zo´n beetje dagelijks naar het strand bij Ouddorp! Het zal vast wel eens geregend hebben, maar dat ben ik blijkbaar vergeten...

Na de boterhammen verder op weg naar de Mekkerstee. Het was er heel rustig en we konden alles lekker op het gemak bekijken. Lydia vond de geiten erg leuk, maar ook wel een beetje eng. We hebben echt respect voor wat ze hier met elkaar weten te bereiken!
Daarna gingen we naar de molen. Dat had een reden. Sinds vorig jaar is er eens per maand in Poortugaal (een dorp hier vlakbij) een poldermarkt (klik klik). Vorig jaar stond er een oproepje in de streekkrant of mensen met eigen oogst (verwerkt in producten of gewoon net van het land) daar hun spullen wilden verkopen. Gerbrand is er toen elke maand geweest met oogst, stekjes, pootgoed en citroenmelisse siroop en had meteen al een leuk contact met de organisatoren. 
Gaande weg is Gerbrand steeds meer mee gaan denken met de organisator en zo bedachten ze dat er wel wat bakkers stonden, maar niemand met bakmixen en dergelijke. Gerbrand stelde voor dat wij dat zouden oppakken en de organisator was meteen enthousiast. Vandaar dat we vandaag bij de molen niet alleen voor ons zelf meel haalden, maar nog zo´n 50 andere kilo zakken met allerlei soorten broodmixen en cakemix. Mocht je dus in de buurt van Poortugaal wonen: zaterdag 27 april is er in de Dorpsstraat weer een poldermarkt waar ook heerlijke bakmixen verkocht worden! 
Woon je wel in die buurt maar kun je die dag niet, dan kunnen we natuurlijk altijd wel wat regelen...

Eigenlijk hadden we gehoopt nog even een kijkje op het strand te kunnen nemen, maar ondertussen goot het van de regen dus dat plan viel letterlijk in het water... Dan maar naar huis en onder het genot van een beker warme chocolademelk gezellig knutselen. Lydia kreeg pas een doosje met van die playmais, dus dat konden we meteen eens uitproberen. Van tevoren leek het me niet zo heel bijzonder, maar toen we even bezig waren  bleek het toch wel heel leuk spul te zijn! 
Nu nog even tijd nemen om lekker met Nienke te knuffelen en dan hebben we het vandaag allemaal weer naar onze zin gehad! 

donderdag 11 april 2013

Weekje vakantie - Dag 3 en 4: in de keuken

Tja, voor dag 3 en 4 was het natuurlijk niet moeilijk om te bedenken wat we zouden doen deze week! Dat werd natuurlijk bakken om de nieuwe Bear uit te proberen...
Dinsdag probeerden we al 2 broden en die werden echt mooi. Ze rezen veel beter waardoor ze hoger en luchtiger werden. En lekker!!
Maar voordat we verder konden gaan bakken moesten we ruimte maken in de vriezer. Omdat ik afgelopen zomer zo misselijk was hadden we de fruitoogst van de tuin grotendeels ingevroren om 'later' te verwerken tot sap, jam, siroop enz. En dat zat nog steeds in de vriezer. Tijd om aan de slag te gaan!
Toen Gerbrand al het fruit uit de vriezers verzameld had zag de tafel er zo uit: 


Vooral heel veel aardbeien, wat kruisbessen, wat bramen, frambozen en aalbessen. Dat er van de frambozen en aalbessen niet zo veel waren is te danken aan Lydia die de schaal meestal al bijna leeggegeten heeft voor we ermee thuis komen :-)
Na 2 dagjes in de keuken werken zag de oogst er zo uit:


-5 weckpotten met aardbeienjam
- 5 weckpotten met 4-vruchtenjam
- 5 potten kruisbessenjam
-20 potten aardbeienjam
- 4 flessen dessertsaus
- 17 flessen aardbeiensiroop
- 6 flessen 4-vruchtensiroop

Niet alles staat op de foto, na de foto gemaakt te hebben kwamen we nog wat tegen in een andere hoek van de keuken, maar het is duidelijk dat we weer even vooruit kunnen :-)

Nu er weer ruimte is in de vriezer konden we verder gaan met bakken. 
We maakten (naast de 2 gewone broden van dinsdag) een geuzenbrood, 2 pompoenbroden met kaneel/ gember/ nootmuskaat (we vonden namelijk ook nog een grote bak met pompoenpuree in de vriezer), een pompoenbrood met rommelkruid, een witpompoenbrood, pompoencake, 2 brioches en roommastellen.   


Op de bovenste foto links: dat gelige brood is het 'witte' pompoenbrood. Door de pompoen krijgt het brood die kleur. Het ronde brood op die foto is het geuzenbrood, het langwerpige brood is een gekruid pompoenbrood. Middelste foto boven één van de brioches (chinoise) bovenste foto rechts is een gewoon (half)volkorenbrood. De foto daaronder zie je een gekruid pompoenbrood (dat gele) en een pompoenbrood met rommelkruid (dat rode) die liggen te rijzen in rijsmandjes. 
Daaronder de 2 gewone volkorenbroden, midden onder de roommastellen en links onder de afgebakken pompoenbroden. De pompoencake had ik aan laten branden, dus die was niet meer zo fotogeniek :-0

Tussendoor maakten Lydia en ik nog van die cakelollies, Lydia wilde dat zó graag, en het is tenslotte ook voor haar vakantie! Dus een hoekje van de tafel leegschuiven en lollies maken. Ze is zo trots als een pauw en wil steeds ze steeds uitdelen :-) De recepten kwamen gedeeltelijk uit receptenboeken, die kan ik hier niet zo neerschrijven denk ik. Maar de titel van het boek waaruit ik het recept van de roommastellen heb zal ik wel even geven, want die zijn echt heerlijk en er staan nog veel meer leuke, lekkere recepten in met veel duidelijke foto's hoe je het moet maken. Het boek heet Basic Brood en is geschreven door Frank Deldaele. Voor de bakkers onder ons echt de moeite waard om eens te lenen bij de bieb ofzo! 
De andere recepten volgen binnenkort. 

Nu nog even de laatste voorbereidingen voor morgen, dag 5 van de vakantie treffen...

dinsdag 9 april 2013

Weekje vakantie - dag 2: Bear Teddy Varimixer

Vandaag mijn vakantiewens :-)
Eigenlijk niet zo zeer een vakantie wens, maar al een wens vanaf het moment dat ik vorig jaar een workshop broodbakken bij Levine heb gedaan. Zelf hebben we in november 2011 een kneedmachine gekocht, de Assistent Original. Aanvankelijk waren we er wel enthousiast over, maar gaandeweg kregen we toch onze twijfels. Zo kroop het deeg steeds langs de deeghaak omhoog zodat we het moesten terug duwen of draaide de machine rond zonder dat er beweging in het deeg zat. We moesten het eigenlijk altijd met de hand nog nakneden. 
Tijdens de workshop bij Levine mocht ik de Bear Teddy Varimixer gebruiken: wat een geweldige machine! Je doet alles erin, zet h'm aan en 12 minuten later heb je een prachtig deeg, zonder dat je er ook maar iets aan hebt hoeven doen! Kijk, dat was wat we wilden! 
Tijdens m'n zwangerschap bakten we geen brood, dus stond ik er ook niet zo bij stil, maar nu we weer met bakken zijn begonnen, liepen de frustraties over de kneedmachine ook weer op... Met de hand kneden is voor 1 of 2 broden wel een optie, maar voor al het brood is het toch wel zwaar. De Bear kwam weer in m'n gedachten...

Alles op een rijtje gezet, heel veel op internet gelezen en gezocht, flink gerekend (tja, ze zijn niet goedkoop) en uiteindelijk: vandaag konden we h'm halen, bij een groothandel in bakkerijartikelen. Er kwam natuurlijk nog wel BTW bij, maar dan nog scheelde het een paar honderd (!) euro! Het was overigens ook leuk om te zien wat voor apparatuur ze daar verder hadden: gigantische kneedmachines met kneedkommen zo groot als een bad, een apparaat om de volle deegkom te kantelen om zo te kunnen legen, machines om die grote hoeveelheden deeg te verdelen in kleine porties...

Thuisgekomen moesten we de Bear natuurlijk meteen uitproberen. Eerst een kleine 'verbouwing' in de keuken om h'm kwijt te kunnen en dan maar eens een gewoon, (half)volkorenbrood kneden. Tjonge, net als hoe ik me herinnerde: binnen het kwartier een prachtig deeg! Toen een lastiger te verwerken deeg met meer boter er door. Ook dat was binnen een mum van tijd tot een mooie deegbal gevormd. Nu ligt de boel te rijzen, maar we zijn er alvast helemaal blij mee!

Drie keer raden wat er voor morgen als vakantie-activiteiten gepland staan :-)


maandag 8 april 2013

Weekje vakantie - dag 1: kinderboerderij

Deze week hebben we vakantie. Zelf ben ik natuurlijk al een paar maanden vrij ivm m'n verlof, maar Gerbrand neemt deze week ook zo veel mogelijk vrij. Het gevaar van vanuit huis werken is dat je altijd maar door gaat, je bent nooit 'klaar' met je werk. Daarom moet je soms gewoon even 'vrij' plannen. Deze week dus...
Eerst wilden we een midweekje weg, maar uiteindelijk besloten we gewoon thuis te blijven: geen vreemd huis voor de meiden (lees: niet gaan slapen), geen inpakstress (zijn we nu écht niets vergeten), geen huurkosten voor een huisje, maar gewoon lekker: uitslapen, niets moet, lekker als gezinnetje tijd voor elkaar...

We maakten een wenslijst van allen vakantieactiviteiten. 
Lydia koos als vakantieactiviteiten: buiten eten (deden we gisteren, heerlijk in de zon!), de kinderboerderij (deden we vanmiddag), naar oma en naar het strand. Of het strandweer wordt waag ik nog te betwijfelen, maar even uitwaaien gaat misschien wel lukken.
Voor morgen staat de activiteit al gepland (mijn wens :-)), maar dat hoop ik morgen met jullie te delen!   


donderdag 4 april 2013

Recept (half) volkorenbrood

Ik kreeg de vraag naar het recept voor de gewone, dagelijkse broden die we bakken.
We gebruiken hiervoor volkoren brood van de molen (de vier winden in Rotterdam). Omdat we grote bakblikken (van de Action) hebben gebruiken we in totaal 750 gram meel per brood.
Het basisrecept is als volgt:

- 500 gram volkoren meel
- 250 gram bloem (soms goedkope bloem van de supermarkt, maar lekkerder en beter rijst het met ongebleekte bloem van de molen)
- 450 gram lauw water
- 12 gram bakkerszout
- 8 gram gedroogde gist
- 2 theelepels suiker
- 1 klontje boter (eventueel)

Momenteel kneed ik het brood meestal met de hand, soms ook met de kneedmachine, maar die kneed het niet goed genoeg naar m'n zin dus dan kneed ik het alsnog zelf na. Met de hand kneed ik het 10 tot 15 minuten per brood (totdat je er een 'vliesje' van kunt trekken). Evt. iets meel of water toevoegen als het deeg te droog of te nat wordt. Bij volkoren meel gebruik je meestal iets meer water dan bij wit brood omdat de vezels ook vocht opnemen. 
Vervolgens laat ik het in de kneedkom rijzen, onder een vochtige theedoek. Folie werkt overigens net zo goed en bij de workshop bij Levine die ik vorig jaar volge gebruikten we badmutsen die mooi om de kom heen sloten :-) Bij het rijzen kijk ik naar het deeg, niet naar de klok. Meestal duurt de eerste rijs ongeveer een uur, maar dit hangt ook af van de kamer temperatuur. Dan sla ik het deeg door en doe het in de bakblikken of in de rijsmandjes voor de 2e rijs. 
Deze duurt meestal zo'n 3 kwartier, maar ook nu kijk ik naar het deeg en niet naar de klok. Na het doorslaan kies ik niet alleen welke vorm (bus- of vloerbrood) maar ook of ik er zaden bovenop wil. Meestal  doe ik dat wel. Ik maak dan de bovenkant van het brood met de hand een beetje nat en rol het even door de zaden (die strooi ik op tafel).

Als de broden voor de 2e keer goed gerezen zijn zet ik ze in de (voorverwarmde) oven. Bij mijn oven moeten ze 40 minuten op 200 graden, maar dat kan per oven wel iets verschillen. Als je klopt op de onderkant van het brood en het klinkt hol dan is het brood gaar. 

Overigens kan je dit recept ook met alleen maar volkoren meel gebruiken, maar wij vinden het dan te zwaar worden. Dat is een beetje uitproberen wat je zelf lekker vindt. Ook zit er best wel smaakverschil tussen het meel van de ene en van de andere molen, ook een kwestie van uitproberen dus! 
Je kan allerlei variaties op dit recept bedenken door bijv. ander meel te gebruiken, moutmeel, zaden of pitten toe te voegen of bijv. bij witbrood kaas en gesnipperde ui er door te kneden. Ook met de vorm (busbrood, vloerbrood, kleine broodjes (25 min. bakken ongeveer) etc.) kan je nog 'spelen' zodat ook gewoon, dagelijks brood niet saai hoeft te zijn!

Bovenaan de pagina heb ik een tabje met recepten aan gemaakt. Hier staan recepten in van m'n blog of waarnaar ik verwijs op m'n blog. Uitgeschreven recepten zal ik voortaan in een apart berichtje plaatsen ipv in een verhaal over van alles, zodat het makkelijker zoeken is. 


woensdag 3 april 2013

Brioche-chinois, kaiserbroodjes en uitsmijterbollen

De laatste week heb ik de smaak van het bakken weer helemaal te pakken. Naast het gewone dagelijkse brood bakte ik, met het oog op de paasdagen, nog wat lekkere dingen. Op internet had ik een filmpje (klik klik) gezien  waar er in een deegstreng een soort knoop werd gelegd waarbij de uiteinden weer ertussen gedraaid werden. Dat leek me wel leuk om te proberen. Het was even een kwestie van de slag te pakken krijgen, maar toen was het zo gebeurd. Het resultaat vond ik leuk, het heeft wat weg van kaiserbroodjes! 

Lydia wilde ze ook maken, en dus maakten we ze gisteren nog een keer van gewoon volkoren meel. Het verbaasde me hoe goed zij het al kon, na een stuk of 3 broodjes kon ze het al grotendeels zelf!
Lydia houdt sowieso wel van (helpen bij het) bakken, dus maakten we 2e paasdag samen croissants. Voor het gemak een keer met deeg uit zo'n blikje, maar toch: Lydia was reuzentrots op het resultaat! 
Ook maakten we samen uitsmijterbollen. Dat idee zag ik pas bij haar (klik klik) en dat leek me ook wel wat.  En ook dit recept viel in de smaak! Het was ook zó gemaakt en je kunt er allerlei variatie bij bedenken, echt iets om te onthouden dus!
Verder wilde ik al een poos zo'brioche/ chinois maken, zo'n soort brood met van die 'slakkenhuizen' met pudding. Op internet vond ik een recept hiervoor. Het resultaat was zeker de moeite waard, maar ik wil het nog eens proberen met een paar kleine aanpassingen in het recept, als het helemaal naar m'n zin is zal ik het recept wel schrijven. 

Gisteren wilde Lydia naast de gewone broden en de kaiserbroodjes 'nog meer' bakken, dus bakten we nog wat roomboterkoekjes, mmmm! Ik zag Lydia d'r hand een paar keer extra in de koekpot gaat en stiekem kon ik haar geen ongelijk geven *Ü*
Tjonge, wat moet dat worden als m'n verlof straks voorbij is en ik weer minder tijd heb voor dit soort dingen?!

Welkom aan alle nieuwe volgers van de laatste tijd! Ik doe m'n best om ook bij jullie een kijkje te komen nemen!