Wecken
Als je een volkstuin hebt, krijg je, als het goed is, ook een flinke oogst. Hiervan kan je natuurlijk meteen eten (zoals vandaag de andijvie voor de stamppot en de aardbeien bij de boterham en het toetje), je kunt er van uitdelen maar dan nog blijft er een (flink) gedeelte over. En dat gedeelte moet bewaard worden. Afhankelijk van wat het is gaat dit op verschillende manieren.
Al een paar jaar maken we jam, sap en saus en vorig jaar maakten we ook voor het eerst siroop. Daarnaast kopen we als bijv. de stoofperen voordelig zijn hiervan een flinke voorraad in om in te maken. Al dat inmaken deden we tot nog toe in jam- en appelmoespotten. Maar al snel hadden we de wens om het ook echt te gaan wecken.
Waarom wecken? Hmm, gedeeltelijk uit hang naar nostalgie, maar daarnaast ook omdat het inmaakexperiment met bonen in appelmoespotten vorig jaar geen succes was gebleken. Al na een paar dagen bleken de bonen te zijn gaan gisten en stonk heel de kelder ernaar... Navraag bij tuinburen leerde ons dat je bonen beter kunt wecken. En dus namen we het besluit: volgend jaar gaan we wecken!
Al een poosje hield ik MP in de gaten en deze week was het raak: ik kon bij 2 adressen een flinke klus met weckpotten halen voor een leuke prijs. We hebben ze nu dus in verschillende soorten en maten...
Al een paar jaar maken we jam, sap en saus en vorig jaar maakten we ook voor het eerst siroop. Daarnaast kopen we als bijv. de stoofperen voordelig zijn hiervan een flinke voorraad in om in te maken. Al dat inmaken deden we tot nog toe in jam- en appelmoespotten. Maar al snel hadden we de wens om het ook echt te gaan wecken.
Waarom wecken? Hmm, gedeeltelijk uit hang naar nostalgie, maar daarnaast ook omdat het inmaakexperiment met bonen in appelmoespotten vorig jaar geen succes was gebleken. Al na een paar dagen bleken de bonen te zijn gaan gisten en stonk heel de kelder ernaar... Navraag bij tuinburen leerde ons dat je bonen beter kunt wecken. En dus namen we het besluit: volgend jaar gaan we wecken!
Al een poosje hield ik MP in de gaten en deze week was het raak: ik kon bij 2 adressen een flinke klus met weckpotten halen voor een leuke prijs. We hebben ze nu dus in verschillende soorten en maten...
Klik op de foto's voor een vergroting |
De kleine potten zoals middenvoor zijn een halve liter en schijnen prima geschikt te zijn om onder andere cake te wecken. De grote potten zijn ouder. Hier zitten her en der nog stickertjes op van datgene wat er in gezeten heeft. Leuk! Even kijken wat mevrouw zoal weckte... Appelmoes, stoofperen, bonen, snijbonen, pruimen, kattekoppen... Kattekoppen?!?! Ja, het stond er heus!
Natuurlijk snel even googlen. Maar tot nog toe kon ik het nog niet echt vinden. En vandaar de vraag: wie weet wat ik me bij geweckte kattekoppen voor moet stellen??? (Hopelijk hadden ze daar niet te veel boerderijkatten...)
Verder kocht ik nog deze mooie, gevulde potten. Peren uit 1934 (!) en 'snijbonen uit het zout' uit 1939. Alleen voor die prachtig handgeschreven etiketten wil je die toch al hebben?!
Een bijna nieuwe weckketel kunnen we overnemen van een oudere tuinbuurvrouw die niet meer weckt. Het weckboek met daarin allerlei belangrijke zaken die we moeten weten komt één dezer dagen met de post (ook via MP). Dus nog een paar dagen en dan kunnen we lekker aan de slag!
(Zal wel cake worden, want de groente/ fruit is nog niet goed om te oogsten)
Reacties
Groetjes Iris
Wat iris zegt klopt wel, ik weet het toenmijn moeder nog weckte, dus even nalezen.
Maar heel veel plezier ermee.
Groetjes,Eefie
Het heeft echt iets nostalgisch, iets knus iets wat voor mij altijd een droom blijft. maar ik ben heel nieuwschierig hoe het jou allemaal af gaat.
Heel veel succes.
lieve groet van Vlinder
Weckse alvast...Wat een nostalgie zeg.
Lieve groet Renny
Groetjes Tante Trijns
Ik doe eigenlijk alleen invriezen en niet wecken.
Maar ja, Keulen en Aken zijn niet op 1 dag gebouwd... zit op het moment ff vol met van alles.
Succes met je ketel en potjes, we horen er vast meer van!
Groetjes, Jolanda
Wij hebben een vriezer met zes ladebakken, zo'n 1.70 hoog denk ik. Hier vriezen we de hele oogst in en kunnen er de winter van rondkomen. What do you want more? ;o)
Ik heb vandaag cupcakes op de nieuwe wetse manier gebakken, dochterlief verjaart morgen!
Toch even feest vieren in een kaal huis!
Groetjes Hannie
Breedbuikige fles met een sterk afgeplatte bodem en korte, taps toelopende hals. Vooral voor wijn gebruikt. Wordt ook wel buikje genoemd. Karakteristieke fles die bij verzamelaars in trek is. Oudere exemplaren zijn vaak "primitief" geblazen, weinig maat vast, scheef en instabiel, verder voorzien van een duidelijk pontilmerk en soms van een glaszegel of cachet.
Succes met wecken!
Lieve groet Michelle
Ga je de gevulde potten leeghalen, of bewaar je ze .
Het heeft toch wel wat om zulke gevulde potten te hebben.
succes en we zien het wel als je voorraadkast vol is.
groeten Herma
Fijne dag,
Miranda
Ben heel benieuwd naar je weckervaringen!!
Toen wij hier 6 jaar geleden kwamen wonen stond de kelder helemaal vol met allerlei potten.....tja...en dan wil je dat de boel echt van jezelf wordt....en ruim je zoiets op...later had ik er ook wel spijt van hoor!!
Groetjes, Corine
groet
indien u enige ervaring heeft zou ik graag met u onze kennis delen
ik weck reeds 22 jaar boontjes-wortelen-prei-schorseneren-spinazie
pruimen-peren-kersen confituur
toch is mijn kennis nog niet oke
bv courgetten wecken lukt maar na enkele weken gaan de potten open zonde van al dat werk zaaien - planten - verzorgen - oogsten - wecken
dan maar geprobeerd in zoet/zuur wat prima lukt en heerlijk is
nu staan er een paar pompoenen te wachten om te verwerken maar geen idee hoe ik eraan moet beginnen
puree - soep of andere mogelijkheden via internet zoeken heeft weinig resultaat alsook bij on in de bib graag hulp met recepten om groenten - fruit - vlees en ook cake te wecken
Courgette maken wij in in 't zuur in gewone jampotten (kokend erin doen en dan op z'n kop zetten). Dat gaat prima, en het blijft jarenlang goed! Ik doe ze bewust niet in de weckketel omdat ik bang ben dat ik alleen maar courgette soep overhoud :-)
Misschien kun je het anders aan Teunie (eenvoudig leven) vragen, zij heeft volgens mij behoorlijk wat weckervaring!
Groetjes Tineke