zaterdag 31 maart 2012

Appelrollen en zaaigoed

Vandaag was er ledenvergadering van de volkstuinvereniging. We hadden er al een poosje naar uit gekeken: Gerbrand is een aantal jaar penningmeester geweest, maar omdat het best heel veel tijd vroeg wilde hij hier mee stoppen. En vandaag werd dus de nieuwe penningmeester gekozen. Het was nog even spannend, want,  hoewel het al een hele poos bekend was dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen,  was er niemand die zich melde als nieuwe penningmeester... Gelukkig was er dan toch op de valreep iemand die het op zich wil nemen. Het geeft ons de komende tijd hopelijk meer tijd en rust.

Ondertussen was ik met Lydia in het tuinhuis gebleven (de vergadering was tijdens haar middagdut) en wat kan je dan beter doen dan iets lekkers bakken?! Het werden appelrollen dit keer, een lekker en makkelijk recept.
Ingrediënten: 200 gram tarwebloem
2 tl bakpoeder
1 tl kardemom
40 gram suiker
100 gram koude roomboter
1 ei
wat appelcompote (geen appelmoes, dat is te dun)

En verder:
nog 1 ei
3 el greinsuiker

Meng de bloem, bakpoeder, suiker en kardemom met de boter en het ei. Maak hiervan een mooi deeg (zoiets als appeltaart deeg). Verdeel het in 10 porties en rol de porties uit tot vierkantjes van ongeveer 8 x 8 cm. 
Doe wat appelcompote op het midden van elk vierkantje en rol de vierkantjes voorzichtig op. De zijkanten druk je samen. Leg de deegrolletjes met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier en klop het andere ei los met wat water. Bestrijk de rolletjes hiermee en strooi de greinsuiker er over heen. 
Nu nog ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven op 225 graden en smullen maar!

Toen Gerbrand terug kwam van de vergadering (met een prachtige bos bloemen als dank voor zijn inzet) waren de rolletjes klaar en konden we meteen proeven, mmmm! In plaats van appelcompote kan je de rolletjes natuurlijk ook vullen met zelfgemaakte aardbeienjam, grove perenmoes, gewelde tuttifrutti of bedenk maar wat...

Thuisgekomen gingen we eerst aan de patat (vast prik op zaterdag) en aan de broodbakkerij. Dit keer bakten we maar 2 broden, maandag wil ik namelijk m'n eerste zuurdesembrood proberen te bakken. Het desem is nu nog niet goed, we moeten dus nog even geduld hebben...

Na het eten liep Lydia alvast de trap op terwijl ze riep 'bloemen zaaien!' Tja, de afgelopen dagen is dat dan ook zo'n beetje routine geworden: na het eten naar boven om te zaaien, verspenen, zaaigoed na te kijken en zo nodig water te geven... Lydia vindt het allemaal prachtig en wil maar wat graag helpen! Vandaag waren de afrikaantjes aan de beurt. We zetten ze altijd tussen de groenten om aaltjes en ander ongedierte te voorkomen. Ik vind het wel bij een moestuin horen, lekker fleurig ook! (Overigens zet ik ze nooit in de rest van de tuin, we zaaien ze alleen voor de moestuin...)
Ook de korenbloemen en herfstprei mogen nu gezaaid worden. We beginnen alleen weer het probleem van voorgaande jaren te krijgen: we komen ruimte te kort! De kistjes met tomatenplanten staan al beneden in de keuken, de tafel en de vensterbank op zolder staan helemaal vol en we hebben een hele stapel zakjes zaad liggen wat volgende week aan de beurt is... Nou ja, het is even een paar weken wat vol, maar eigenlijk genieten we ook wel heel erg van deze periode als je al die zaden ziet ontkiemen. Het blijft een wonder dat uit zo'n klein zaadje in zo'n korte tijd een mooie bloem of een heerlijke vrucht kan groeien! 

11 opmerkingen:

Jannie zei

Dat ziet er lekker uit zeg! Kijken of ik het ook eens kan maken.
En ja, die vergaderingen...... Bij ons is er een presidente nodig op de vrouwen vereniging. De andere is al weg, maar we hebben nog geen nieuwe.

Het zal wel rustiger zijn, nu hij er uit is. Maar meestal vult het weer op.

Leuk dat de kleine meid zo wil helpen. Hopelijk blijft het zo.

Ja, het is zeker een wonder ,als alles zo mag ontkiemen en groeien.

Trudy zei

Ziet er goed uit, die appelrollen! Toch maar eens proberen binnenkort.. fijn weekend!!

Kom Achterom zei

Bij de eerste opslag las ik apedrollen wahahahaha ik dacht wat maakt ze nou?????
Maar ze zien er heerlijk uit zeg ga lk ook eens proberen!
Vandaag ga ik op zoek naar leifruit voor langs de schutting ik heb mijn klimop gesloopt! was het helemaal zat het werd zo groot.
fijne dag
Yolanda

Miranda zei

Dat ziet er lekker uit! Leuk om weer druk te zijn met alle tuin-voorbereidingen.

Fijne dag. Groeten, Miranda

Pleuntje zei

Wat heerlijk om weer zo met de tuin bezig te zijn. En wat zal Lydia veel leren dit jaar. De appeldrollen zien er uit om op te eten. X

vrouw Hommel zei

Je bent nooit te jong om iets te leren, leuk dat Lydia al zo enthousiast is.

Jolanda zei

Leuk, die appelrollen. Kun je dat ook met gewone geraspte appel doen?
Heerlijk, zo aanrommelen met je kleine meid.

Hieperdepiep...een feestje! zei

Nou, op naar een vruchtbaar jaar, zullen we hopen!!
Die appelrollen lijken me heerlijk!

Hannie zei

Ziet er lekker uit! Zal ik ook eens gaan proberen...En heerlijk die kinderhandjes die meehelpen hè?
Bedankt voor jou reactie op mijn grote zoon, en ja hoor, is ook zeker een leuke leeftijd...!

Lentebloemen zei

ziet er lekker uit!

Anoniem zei

Dat is nu net de reden waarom er hier nog niets voorgezaaid is. Ik wil het dit jaar maar eens alleen in de volle grond gaan proberen. We komen gewoon de ruimte te kort!

Maar eerlijk is ook wel weer eerlijk.. het is wel prachtig om al het zaaigoed op te zoen komen...