donderdag 19 september 2013

En nog eens vakantievermaak :-)

Ook al zijn we al weer bijna 2 weken aan het werk, ik had nog een paar vakantiefoto's die ik wilde laten zien. Ze passen trouwens ook wel weer bij m'n activiteiten van deze week, dus vooruit maar...


Een poos geleden kocht ik in de aanbieding 2 dagkaarten voor de trein. Lydia heeft in het voorjaar namelijk een treinreisje met m'n moeder en mij naar de Blaak gemaakt: een ritje van 10 minuten, maar ze vond het geweldig! Wekenlang had ze het er over. Daarom leek het me leuk om eens een dagje te gaan 'treinen' met haar. We gingen naar het station in een naburige stad (ons dorp heeft geen station). Het was één van de weinige keren dat we Lydia niet hoefden aan te sporen haar ontbijtje op te eten, ze was bang om te laat te komen bij de trein :-) Gelukkig waren we ruimschoots op tijd!

In de trein zochten we de plaats op voor fietsen, daar is genoeg ruimte voor de kinderwagen. We zouden naar Zeeland gaan, een ritje van zo'n anderhalf uur met 1x overstappen: precies mooi dus. Lydia keek haar ogen uit, er was ook zoveel te zien, in en buiten de trein! Ze had geluk, want zowel in de eerste als in de 2e trein kwam er een conducteur langs, dat maakte het natuurlijk helemaal echt. 

Bij station Kapelle-Biezelinge stapten we uit. We wandelden op ons gemakje naar de bestemming van vandaag: het fruitteeltmuseum. 


Het museum was niet echt groot, maar best leuk om eens een kijkje te nemen. Lydia kon zich verkleden, zag hoe een fruitsorteermachine werkt, mocht plaats nemen in een heuse fruitveiling...


Maar de tuin was veruit onze favoriet. Nog nooit eerder zag ik zo veel rassen en soorten bij elkaar in een boomgaard. Ouderwetse en nieuwe soorten, pruimen, allerlei bessen, heel veel peren en nog veel meer soorten appels stonden keurig op een rij voorzien van namen. Omdat het eind augustus was, zaten de bomen vol vruchten en overal hing een heerlijke fris-zoete appelgeur. 
Het was prachtig weer en we genoten onder een grote appelboom van onze meegebrachte broodjes, de vrijwilligster achter de balie moedigde ons aan om ook wat te proeven van de bramen en frambozen in de tuin. ("Je moet die braam met stekels nemen, die is veel zoeter dan de doornloze hoor!")


Ze verkochten verschillende ouderwetse soorten appelbomen, maar hoewel we er even over gedacht hebben: dat is toch wat lastig meenemen als je met de trein bent...
Binnen hadden ze ook fruit (uit eigen boomgaard) te koop, je mocht een zak vullen voor 1 Euro. Dat is natuurlijk altijd lekker. Dus deed Gerbrand wat appels en peren in en zak en wilde deze afrekenen bij de balie. Daar zei de vrijwilligster verbaasd "maar je hebt nog helemaal geen pruimen!" O, nee, niet gezien eigenlijk... Vervolgens vulde zij de zak bij tot er niets mee bij kon. 

Toen we uiteindelijk thuis kwamen waren we toch wel benieuwd hoeveel fruit er nu eigenlijk in de zak zat. Het bleek ruim 3 kg te zijn! En dat voor een euro...


Jammer genoeg wisten we niet meer alle namen van het fruit in de zak, maar het smaakte heerlijk! Van 1 soort hadden we wel de naam onthouden, dat waren de bloedperen. We hadden er nog nooit van gehoord en vonden ze prachtig op te zien! Tja, het oog wil ook wat hé?! We maakten er een heerlijke perentaart van die al op was voordat ik bedacht dat ik er nog een foto van moest maken...


Afgelopen vrijdag gingen we naar van Os in Papendrecht. We kochten er 2 kisten appels voor 5 euro. Thuisgekomen moest de inhoud natuurlijk weer even op de weegschaal: het was bij elkaar zo'n 26 kg. Met de 10 kg appels van onze eigen dubbele Bellefleur dus zo'n beetje voldoende voor de appelmoes voorraad van een jaar. Het grootste gedeelte hebben we nu klaar, een klein gedeelte moeten we nog. We hebben nu 35 potten... (Bijna 1 per week is het streven.) Zie je trouwens het kleurverschil op de foto? Per pan moes kies ik welke kruiden ik er door doe: de rode moes is gekruid met rommelkruid, de meeste potten met kaneel en de donkere potten met speculaaskruiden. Ook staat er nog een pan met een scheut Amaretto op de planning, mmmm! 

appels op voorgrond zijn dubbele bellefleur, van eigen boom!

En zo doet ook in de keuken het najaar zachtjes aan z'n intrede! 

13 opmerkingen:

Ilse (blog: family nights/uit mijn keukentje) zei

Zie dat je ook naar van Os gaat, geweldig he die appelkisten voor zo weinig! mmmmm als hier alle feestelijkheden voorbij zijn ook maar weer eens snel appeltjes halen om te moezen ;)

Andrea zei

Leuk zeg zo'n dagje treinen! Je was dan trouwens wel heeel erg dicht in de buurt!
Wat lekker al die appelmoes. Heerlijk al die verschillende soorten.
groetjes Andrea

Trudy zei

Wat een leuk idee, die verschillende kruiden zo in de appelmoes... ik heb nog wel appels aan onze boom hangen. Het is een oud ras, Bram's Seedley. Beetje vergelijkbaar met Goudrenetten, doet het prima in de moes. En in de taart... en in de crumble :o

Geweldig hoe Lydia straalt op de foto!!

Jolanda zei

Dat was dan nog een leuke dag!
Het ziet er allemaal heerlijk uit, die bloedperen zijn ook apart.
De appels zijn bij ons nog niet goed.

Muisje zei

Wat leuk zo'n dagje met de trein.
En wat ziet dat er allemaal heerlijk uit.

huis tjokvol zei

wat leuk zo,n dagje met de trein,ze vinden dat altijd zo leuk he,hier ook altijd een groot succes,en wat lekker dat fruit allemaal.

Jedidja zei

Leuk zeg! Lijkt me een gezellig museum.

ver-greetmenietje zei

Oh die foto's zijn zo mooi!
Leuke dag hebben jullie gehad en wat een mooie potten moes!
Leuk die verschillende kleurtjes
liefs

julia zei

Ik wist niet dat je kruiden door de appelmoes kan strooien, wel van een snuf kaneel

Ik vries de appelmoes in.

Wat leuk een dagje treinen hier heel normaal

Julia

Marcel en Suzanne zei

Wat een gezellig idee om met de kleintjes te gaan TREINEN!
Ze kijken zo blij,
het was een succes dat zie je zo!

En al dat heerlijke FRUIT,
wat een FEEST!
Ik weet wel hoe het de afgelopen dagen rook in HUIZE ONDER DE KNOTWILG :-)

GENIET er maar dubbel van!
Voor je het weet...
zijn de APPELS op en de kleintjes GROOT :-)

DANK voor deze heerlijke inspirerende post!

LIEFS, Suzanne

Lentebloemen zei

Wat een leuk idee een dagje treinen!!

Lentebloemen zei

En mooie zusjes zeg!!

Dagelijks Brood zei

Hier staat nu een grote soeppan op het fornuis te pruttelen met appelmoes :-) Hmm! ( 't Was door deze post dat we pas even langs Van Os zijn geweest, na de poldermarkt. Het polderbrood was echt heerlijk!)