zaterdag 24 mei 2014

Tuinplezier en naaicreaties

Gisterenavond hadden we een gezellige broodbakworkshop. Uiteindelijk was het tegen de klok van 12  voordat we in bed lagen. Vanmorgen om half 7 hoorde ik al weer voetjes op de trap: tja, uitslapen zit er momenteel gewoon even niet in :-(

Vandaag is het hier nog behoorlijk grijs en grauw, maar we genieten gewoon nog even van de zonnige tuinfoto's van vorige week. We hebben toen weer een nachtje in het tuinhuis geslapen, de meiden sliepen als roosjes in hun nieuwe bedstee!


Voor Nienke had ik een zonnehoedje mee genomen, maar ze had het meer af dan op: veel te leuk om mee te spelen :-)


Voor de eerste keer dit jaar weer in het badje...


Best mooi zo'n roos...


Ja ja, tussen het heermoes en ander onkruid staan ook goede plantjes te groeien: kroten, prei, worteltjes en snijbiet.  Op de achtergrond staan nog aardbeien. Verder in de tuin staan o.a. diverse soorten bonen, sla, aardappels, rabarber etc. 


Achter het huisje, aan de slootkant hangt een heel ander sfeertje: een beetje loom, je krijg er altijd direct zin om lekker in het gras te ploffen met een mooi boek of  (zoals Lydia graag doet) een beetje met een stok of schepnet in het water te rommelen....


Onder de ene knotwilg...


onder een andere knotwilg een insectenhotel...


Wat boerenkool plantjes gekregen van een tuinbuurman. Het waren er zoveel dat wij ook volop aan het uitdelen zijn gegaan! 
Het zorgt zomaar ongemerkt voor leuke contacten: een overbuurvrouw die anderhalf jaar geleden is komen wonen blijkt ook van groenten en fruit in de tuin te houden. Wij hebben natuurlijk altijd zaaigoed en stekken over: het leverde een gezellig avondje op! 


Lydia heeft zelf een 'tuintje' met siererwten en verschillende soorten bloemen. In een andere bak heeft ze wat groenten, natuurlijk ook zelf gezaaid. Ze vindt het geweldig leuk! Het rokje dat ze aan heeft maakte ik pas zelf. Op de markt kocht ik voor €1,25 een lapje waar voor haar, Nienke en de pop een simpel rokje voor de tuin uit kon. Ze is helemaal blij met haar 'aardbeienrokje' en ook de pop heeft hem al heel wat keren aangehad! En dat voor die prijs :-) 


Samen tussen de lavendel in het park


Het jurkje dat Nienke hier aanheeft maakte ik pas voor allebei de meiden. Het is eigenlijk het zelfde model als de jurkjes die ik voor de verjaardagen maakte en eerder al in het grijs met kant liet zien, maar dan behoorlijk verknasterd: de plooitjes middenvoor hebben allemaal een 'draai' erin gekregen, de mouwen en het kraagje zijn weggelaten, in plaats van plooien en de rok gewoon aangerimpeld, en de tunnels met linten opzij vervangen door een strik op de rug. Eigenlijk dus gewoon een heel ander jurkje geworden dan het oorspronkelijke model :-)  


Voor Lydia maakte ik een jurk in prinsessenlijn, weer van een lapje van de markt. Het is een nieuw patroon van Butterick (5980). Door de onderjurk valt hij mooi wijd. Helaas viel het patroon nogal groot en toen in h'm naaide lag Lydia op bed en kon ze dus niet even passen. Hij is nu dus wat te groot, maar vooruit: ze groeit er vanzelf wel in! Binnenkort hoop ik h'm nog een keer van een ander lapje te maken, maar dan met een volant en roosjes van voren zoals die ook hier staat.  


Vervolgens was de Laguna van Studio Tantrum aan de beurt. Dit patroontje mocht ik van iemand lenen waar ik heel blij mee was. Ik heb h'm eerst maar van een effen lapje gemaakt met een gebloemd biasbandje in de kleuren van haar shirt. Het is een heerlijk zwierrokje geworden. Ook voor Nienke ligt er nog een zelfde rokje geknipt klaar. Het volgende stofje (een soepel, gebloemd katoentje) ligt ook al weer te wachten :-) 


Voor Lydia maakte ik pas nog dit blauw/wit gestreepte jurkje met gulp, wat een gepruts was dat. Maar goed, uiteindelijk zat het dan. Toen ik klaar was zag ik dat ik de band nog verkeerd om had gedaan: de andere kant had een onderslag moeten zijn ipv deze kant overslag. Maar ik had geen zin meer om het over te doen, dus ik heb het maar zo gehouden. Het was een leuk modelletje, maar best nog wel bewerkelijk. (Vooral door die gulp) dus niet een model wat ik heel vaak zal maken. Nu draagt Lydia momenteel toch het liefste zwierjurken, dus wat dat betreft komt het mooi uit! Nog een detail van het 'aardbeienrokje', zo'n lekker vlug-klaar rokje waarin de lekker kan schooieren.


Tussendoor maakte ik ook nog een paar rokken voor mezelf, maar eigenlijk vind ik het leuker om voor de meiden te naaien. Ik heb ze ook nog niet op de foto gezet, dus wellicht volgen die binnenkort nog...

Nou, Gerbrand komt zojuist weer thuis, hij moest even naar de garage voor een reparatie aan de auto. Nu eerst dus tijd voor een bakkie en dan misschien nog naar de tuin. Fijn weekend allemaal! 

12 opmerkingen:

Jolanda zei

Wat een prachtige jurkjes, rokjes....! Knap hoor, een gulp! Daar schrok ik altijd voor terug.

Dat lijkt me ook leuk van een volkstuin, al die contacten.
Wij zijn zo erg laat met de tuin, erwten nog niet eens gezaaid :-(
Farmer is nu aan het frezen.

Ingrid B zei

Fijn dat de broodbakworkshop weer geslaagd was. Als ik dichterbij woonde dan wist ik het wel.
Jee, wat ben jij toch handig achter de naaimachine. Ik vind alle creaties mooi die je gemaakt hebt. Vroeger deed ik het ook wel toen de kinderen jong waren.
En wat leuk dat Lydia ook haar eigen tuintje heeft. Goed voorbeeld doet goed volgen en het is heel leerzaam voor haar. Dus maar veel genieten op de volkstuin.
Fijn weekend verder, groetjes, Ingrid.

What's in a day zei

Wat ziet het er gezellig uit op je tuintje...heerlijk om daar met de meisjes te zijn, wat zullen ze genieten.
Je bent heerlijk bezig geweest met de jurkjes en rokjes, zo leuk om het zelf te maken.

Lieve groetjes, Eefie

gezinsleven zei

Oh, wat ben je weer heerlijk bezig geweest! Ik ben eigenlijk een beetje jaloers op je naaikunsten.. Ziet er weer prachtig uit allemaal!

Learning Traditional Skills zei

Ik ben te lang niet bij je langs geweest.. Wat zijn de dames al groot! Heerlijk om te zien Tineke.. Ik ga snel nog een beetje verder bij je lezen. Graag tot snel weer!

Vlierbloesem zei

Wat zijn de meisjes al groot! En wat een fijne foto's zeg heerlijk

Andrea zei

Heerlijk al die zonnige foto's.
En wat heb je veel genaaid! Knap hoor.
groetjes Andrea

Marcel en Suzanne zei

Wat knap gemaakt zeg...
Ik ben echt onder de indruk van de schitterende rokjes en jurken :-)
De stofjes zijn ook allemaal zo lief :-)
Neem jullie schattige meisjes daarbij en je hebt echt "PLAATJES"
:-)

Op jullie TUIN ziet het er al even SFEERVOL uit.
Wat een GENOT hè...

LIEFS, Suzanne

Marcel en Suzanne zei

Wat knap gemaakt zeg...
Ik ben echt onder de indruk van de schitterende rokjes en jurken :-)
De stofjes zijn ook allemaal zo lief :-)
Neem jullie schattige meisjes daarbij en je hebt echt "PLAATJES"
:-)

Op jullie TUIN ziet het er al even SFEERVOL uit.
Wat een GENOT hè...

LIEFS, Suzanne

Danielle zei

Wat een gezellige post weer. Je bent echt een veelzijdige crea-bea!Wat een leuke kledingstukken heb je voor je meisjes gemaakt.

Jedidja zei

Prachtige foto's. Lief zijn ze op de kiekjes. Ik vind alles kleertjes leuk!

Dagelijks Brood zei

Waar haal je de tijd vandaan joh! Mooi hoor al die zelfgemaakte kleding. Ik heb er helaas niet al teveel geduld voor. Op belangrijke momenten gaat het altijd fout en dan beland het ergens in een hoek :-P
Alles goed met jullie?