donderdag 3 juli 2014

Tuin, thuis en wereldreis

Zo, hoogste tijd voor weer eens een blik in onze tuin :-)
De foto's zijn al een paar weken geleden genomen, doordat Lydia waterpokken had zijn de meiden en ik al 2 weken niet op de tuin geweest. Gelukkig is ze nu weer beter en hopen we deze week weer met z'n allen naar de tuin te gaan!


Lydia is ijverig aan het scheppen bij de aardappels. We hebben altijd vroege Frieslanders en het zal niet zo lang meer duren voor we weer nieuwe aardappels kunnen eten! 


Dit jaar waren we de vogels te vlug af en konden we zelf eens genieten van de kersen. Tja, het staat niet zo fraai een net om de boom, maar anders blijft er echt niets voor ons over...


Pas sliepen we weer eens een nachtje op de tuin. Maar 's avonds moesten we eerst een vuurtje stoken: Lydia vond het helemaal geweldig! We hebben het niet te lang laten branden, want de wind was nogal draaierig, dus steeds sloeg er een wolk rook in het huisje :-)

..

De volgende morgen in je pyjamaatje de tuin in om rijpe aardbeien te zoeken...
Helaas zijn ze allemaal al weer geoogst: minder oogst als vorig jaar doordat we de jonge planten pas in het voorjaar ipv in het najaar hadden uitgepoot. Maar ze waren wel weer heerlijk en er liggen er nog wat in de vriezer te wachten op verdere verwerking tot jam of zo.


Nog zo'n dame in pyjama opzoek naar een fruitontbijt!


We hebben een paar rijtjes snijbiet staan. Eerder hadden we dit ook al maar deden we er uiteindelijk maar weinig mee. Nu eten we het minstens 1x per week: door de spaghetti, verwerkt in hartige taart of gewoon als stamppot, lekker en heel veelzijdig!


De kroten zijn inmiddels al heel wat groter gegroeid. Wat zien die jonge blaadjes er mooi uit hé?! Zo fris groen met rode nerven! 


Natuurlijk moet er een tentje gebouwd worden...


... en geschept worden! 


Zomaar een blik op de tuin
Dit jaar hebben we voor het eerst een 'koude bak', ook wel platte ramen genoemd. Er staat onder andere een komkommerplant in die al een aantal heerlijke komkommers opleverde!


Lekker groezelige snoeten na een dagje heerlijk spelen. Thuis gekomen gaan ze altijd meteen in bad :-)


Lydia helpt altijd graag met tuinboontjes doppen, maar Nienke kan het ondertussen ook al! Met kleine priegel vingertjes peutert ze heel nauwkeurig alle boontjes eruit. 
De tuinbonen zijn inmiddels al weer gerooid. We hebben een paar weken lang kunnen genieten van verse tuinboontjes, nu liggen er nog wat porties in de viezer en is het wachten op de sperziebonen, snijbonen en kapucijners. Sla blijven we heel  lang doorzaaien, dus daarvan hebben we steeds genoeg kroppen. 
Ook de aalbessen zijn al weer verorberd, maar de kruisbessen zijn in aantocht en daarna volgen al snel weer de frambozen. Eigenlijk is het dit jaar voor het eerst dat we echt al wekenlang nauwelijks groenten hoeven te kopen. Het voelt zo luxe om gewoon even de tuin in te lopen voor het avondeten. Door verschillende recepten te gebruiken (zoals bijv. bij de snijbiet) heb je helemaal niet in de gaten dat het eigenlijk maar een beperkt assortiment gaat. 


Toen het pas op vrijdag heel mooi weer was zetten we even al het werk aan de kant en besloten we een middagje naar het klauterwoud te gaan. (Ik schreef er hier al eens eerder over) 
Lydia is op vrijdagmiddag vrij en het klauterwoud is vlak bij haar school (we komen er langs) dus pakten we broodjes, drinken, fruit, wat speelgoed en een boek voor onszelf in en gingen we op pad. Lydia was eerst wat verbaast dat papa én mama haar uit school kwamen halen, maar toen we in plaats van de snelweg het weggetje naar het klauterwoud opreden begon ze te juichen! 
We hadden gedacht daar te picknicken en dan nog een uurtje te blijven, uiteindelijk waren we pas om een uur of 5 thuis: de meiden waren zo heerlijk aan het spelen en zelf vonden we het stiekem ook wel heerlijk zo'n onverwachte vrije middag! 
Zo zie je maar dat gratis uitjes ook geweldig kunnen zijn! 

Ondertussen zijn we ook 'op wereldreis'. We houden altijd op zaterdagavond een gezinsmoment rondom thema's uit de Bijbel. Nadat Lydia op zondagsschool een zendingsverhaal had gehoord (en hierbij een knutsel mocht maken) was ze hier diep van onder de indruk. Daarom besloten we om in de zomermaanden 'op wereldreis' te gaan: zie het maar als een stukje algemene vorming, aardrijkskunde, en (Bijbelse) geschiedenis in één. 
Zo aten we al met stokjes en dronken we chineese thee terwijl we china bezochten (op de laptop dan hé?!) en dachten we na over hoe moeilijk de christenen het daar soms hebben. Lydia legde zelf de link naar Paulus en Silas in de gevangenis en dus lazen we dat verhaal erbij. 
Later in die week maakten we nog verschillende china-knutsels: we bouwden de chineese muur, maakten een chineese waaier en een aankleedpopje en natuurlijk aten we rijst!

Ook gingen we op bezoek bij de amish. En al gaan de echte amish vaak niet graag op de foto: deze amish meisjes wel hoor! 
 

De kapjes maakte ik zelf, stiekem niet met de hand maar gewoon even met de naaimachine. 3 kapjes binnen een uur, dat zou met de hand vast niet gelukt zijn :-) Er wordt momenteel nog bijna dagelijks mee gespeeld door de meiden. 


Ook maakten we pudding uit m'n amishreceptenboek (een heel leuk receptenboekje overigens, het heet 'koken en bakken met de amish' en is geschreven door Mary Maarsen die zelf als amish opgeroeide). 
De slagroom voor op de pudding moest natuurlijk met de ouderwetse mixer geklopt worden. Tjonge, wat een werk, m'n respect voor hen die alles met de hand deden en doen groeide met de minuut!  Maar het resultaat mocht er uiteindelijk zijn: heerlijke pudding met slagroom en verse aalbessen, mmmm, ze weten daar wel wat lekker is! 


Kijk ze eens smullen!


Nog even met de 'amishhoed' van papa gek doen :-)

Later in de week bakten we nog amish koekjes. Van te voren had ik het recept niet echt goed door gelezen, maar alleen wat vluchtig gekeken of ik alle ingrediënten in huis had. Nadat ik 500 gram witte suiker en 450 gram bruine basterd suiker moest mengen met 600 gram boter en 720 ml karnemelk kreeg ik toch zo m'n twijfels over de hoeveelheid. En ja, het was een recept voor 60 tot 80 personen!! Ha ha, gelukkig stond erbij dat deze koeken goed ingevroren kunnen worden, dus 3x raden wat er hier in de vriezer ligt :-)
Ook de appeltaart uit dit boekje bakten we deze week: die is gevaarlijk lekker, voor je het weet is tie verdwenen... 

Komende zaterdag hopen we 'op bezoek' te gaan bij Enelson, de jongen die we al jarenlang steunen dmv financiële adoptie. Hij woont in Haïti. Natuurlijk maken we dan mooie post voor hem en bekijken we het land. Op de site van Woord en Daad zag ik al informatie staan en ook de mogelijkheid om een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt aan te vragen. 
Ook Siberië, de Roma, en Israël staan nog op het programma, net als de indianen en Griekenland. Op deze manier hopen we niet alleen op leuke, gezellige, mooie en waardevolle momenten met elkaar, maar ook hopen we hiermee Lydia (en onszelf) iets te leren over het land en vooral te laten dat de Heere overal op deze aarde werkt! 


17 opmerkingen:

Muisje zei

Wat een gezelligheid weer allemaal.
En heerlijk al die groente en het fruit uit eigen tuin.

Carolien zei

Fijn weer even bijgekletst!
Wat mooi, zo'n wereldreis maken!
Ik heb dat kookboekje ook, leuk he!
Ik heb pas de rabarderkruimeltaart gemaakt, heerlijk, maar wel erg zoet!
Jullie kunnen voorlopig even vooruit met de koekjes!
Groetjes Carolien

Andrea zei

Wat een leuke, lange fotopost Heerlijk he al die groente uit eigen tuin. Ik heb ook al een week of 4 geen groente meer gekocht. Veel sla in alle varianten maar nu kwamen ook al de eerste kroten en worteltjes langs en zometeen lekker bonen.
Leuk hoor die wereldreis! En zo schattig met die amishmutsjes!
groetjes Andrea

Ilse zei

Leuk weer mee te mogen kijken in jullie tuin!
Wat een rijkdom he, die eigen groene.... En zoveel lekkerder...
Wat leuk dat jullie ook bezig zijn met gezinsmomenten en op "wereldreis" gaan is natuurlijk wel heel stoer!
Liefs Ilse

Huize Kip Kakel zei

Heerlijk om weer eens een post van jullie te lezen en gezellige tuin foto's te zien:)
Mooi om te lezen hoe jullie op wereldreis gaan, verrijkend en boeiend!
Veel mooie momenten met elkaar toegewenst!

Jolanda zei

Prachtige foto's, van de tuin en de meisjes.
Die ene zwart-witte is echt geweldig.
Mooi dat jullie zo samen bezig zijn met de Bijbel.

Nicole orriëns zei

Wat een prachtige foto's allemaal. Je kinderen hebben een heerlijke jeugd zo te zien!

Huisvlijt

Danielle zei

Wat mooi dat jullie dit zo met jullie kinderen doen.Hier zullen ze later met een warm gevoel aan terug denken.

huis tjokvol zei

zo he wat een lange ,leuke,gezellige post hier op je blog,ik heb het met plezier gelezen en genoten van je mooie kindjes,geniet van ze.

liefs yvonne

Hannie zei

Wat een leuke tuinblog. Leuke foto's.
Vooral de Amish meisjes!
Leuk om zo bezig te zijn....

Marjolein zei

Wat een gezellige blogpost weer! Wat zien de meiden er schattig uit met hun Amish-mutsjes zeg. Ik heb er ook ooit eentje met de hand genaaid, maar ik kan helemaal niet naaien, dus de volgende dag maar eentje via internet besteld, want hij was bedoeld voor het 'kleine-huis-op-de-prairie-feestje van mn oudste dochter.

Leuk idee om met de gezinsmomenten een soort wereldreis te maken en leuke activiteiten heb je erbij bedacht.

Trouwens wat een leuk rozenbehangetje zag ik op een van de foto's!

Groetjes weer en veel zegen toegewenst in je mooie gezinnetje!

Marjolein

Ingrid B zei

Wat een leuke foto's van de meisjes. En ze vermaken zich met zoveel plezier op de volkstuin. Heel leerzaam evenals jullie wereldreis. Ben benieuwd naar de volgende bestemmingen en de activiteiten die je er bij verzint.
Groetjes, Ingrid.

Marcel en Suzanne zei

Deze rijke post is eigenlijk TE MOOI voor woorden :-)
Wat zit er veel in...

Ik heb zo GENOTEN van de prachtige foto's en jullie belevenissen :-)
DANKJEWEL!!!

LIEFS, Suzanne

Elisa Meuwese zei

wat een gezelligheid :)

Dagelijks Brood zei

Wat een mooi en goed idee, die wereldreis.
Heerlijke post hoor, heb er vorige week al van genoten maar was er nog niet aan toe gekomen om te reageren.
Leuk zoveel foto's. Wat een meiden worden het al zeg, gaat hard!
Goede zondag!
Groetjes Marike

wilma heger zei

O wat leuk om weer eens bij te lezen. Weet je dat je bietenbladeren ook kunt gebruiken?
Mengsel van gehakt en rijst en oprollen in bietenbladeren en dan saus erover en in de oven.
Heb ik gehoord van mijn buurvrouw hier uit een H.utterite colonie.
Groet en veel tuinplezier.
Wilma

Learning Traditional Skills zei

Wat een dames al hé?

Leuk om weer terug te zijn!