maandag 22 september 2014

Wereldreis - gezinsmomenten 2

Oei, oei, oei! Dan ben je zomaar weer 2 1/2 maand verder! Maar ja, wat wil je ook, als je op 'wereldreis' bent geweest ;-)

Ik twijfelde even: zal ik nog een korte terugblik geven op de zomervakantie? Genoeg leuke foto's van de meiden gemaakt! Maar uiteindelijk heb ik besloten om dat te laten gaan. Omdat ik nogal wat reacties kreeg op de gezinsmomenten rondom het thema 'wereldreis' besloot ik daar nog wel een blogje over te schrijven, en daarna weer de draad 'gewoon' op te pakken bij het heden, want daarover is ook genoeg te schrijven, maar dat volgt dus binnenkort...

Vandaag nog even een terugblik op onze 'wereldreis'. In het vorige blogje schreef ik er al iets over:  

We houden altijd op zaterdagavond een gezinsmoment rondom thema's uit de Bijbel. Nadat Lydia op zondagsschool een zendingsverhaal had gehoord (en hierbij een knutsel mocht maken) was ze hier diep van onder de indruk. Daarom besloten we om in de zomermaanden 'op wereldreis' te gaan: zie het maar als een stukje algemene vorming, aardrijkskunde, en (Bijbelse) geschiedenis in één. 

we waren toen al 'op reis' geweest in China en op bezoek bij de Amish. Vervolgens ging onze 'reis' naar Haïti waar we al bijna 10 jaar een jongen steunen via financiële adoptie. Het mooie was dat er juist in die week post uit Haïti kwam, Enelson (die jongen) had juist een brief aan ons geschreven. Dat maakte het voor Lydia extra leuk om een postpakketje voor hem klaar te maken!
Van Woord en Daad (de stichting via wie de sponsoring loopt) kregen we een leuk themapakket opgestuurd, eigenlijk bedoelt voor spreekbeurten, maar ook voor dit doel heel geschikt. Natuurlijk moesten we her en der wat vereenvoudigen omdat het anders nog te moeilijk was, maar voor Lydia ging 'Enelson' wel veel meer leven.
In het pakket wat we kregen zat onder andere een bouwplaat voor een huisje en een bouwplaat voor een waterput-spaarpot. Deze hebben we gemaakt en Lydia deed in de zomer regelmatig klusjes om geld te verdienen voor in het spaarpotje: helpen met de douche dweilen, een fiets schoonmaken dat soort leuke klusjes. Van het geld kopen we iets dat we in het volgende pakketje meesturen naar Haïti. Zo mooi en lief om te zien hoe enthousiast Lydia hier mee bezig was/ is!
Helaas heb ik rond dit thema eigenlijk geen foto's gemaakt....


Toen stond 'Israël' op het reisprogramma. En we hebben de vrijheid genomen om dochterslief  'rond
te leiden' in het Israël uit de tijd van de Bijbel in plaats van het huidige Israël. Dat is het voordeel hé, als je zelf de reis uit stippel?!
We hebben hier een aantal weken over gewerkt. De eerste zaterdag hielden we een alternatief gezinsmoment. De meiden waren toen allebei ziek en zaten/ hingen heel zielig op de bank. Voor de vakantie had ik de DVD 'Shalom' van Willemijn (uit Urk) gekocht, daar zijn de meiden helemaal weg van. We bekeken dus tijdens dit gezinsmoment de DVD waarop we Willemijn zagen/ hoorden zingen op allerlei plaatsen in Israël waarbij ze steeds een geschiedenis uit de Bijbel aanhaalt die op die plaats gebeurd is. Ondertussen zijn zowel de DVD als de CD bijna grijsgedraaid ;-) Maar Lydia heeft wel een beeld gekregen van het landschap in Israël waardoor sommige dingen beter te plaatsen zijn voor haar (en ons!).
De week erna waren de meiden gelukkig weer opgeknapt en maakten we van klei een olielampje waarbij we het verhaal van de 5 wijzen en 5 dwaze maagden lazen. Een week later was de klei goed uitgehard en konden we het olielampje branden. Blijkbaar hadden we toch iets niet helemaal goed gedaan, want het lampje zelf vatte ook bijna vlam! Snel buiten gezet onder een zinken teil (hoe krijg je zoiets anders uit?!) en verder met de werkbladen die ik op de site van onderwijs en Israël had gehaald.  De moeite waard deze site, voor verschillende leeftijden hebben ze allerlei werkbladen, recepten etc.

Ondertussen gingen we een paar dagen op vakantie, naar een camping in Noord-Braband. Daarvandaan was het niet zo heel ver rijden naar museumpark oriëntalis (vroege de heilig landstichting): leuk en (opnieuw) heel leerzaam voor ons allemaal! Bovendien was de prijs ook nog eens heel aantrekkelijk: in juli augustus kreeg je 50% korting met je biebpas. Zodoende waren we inclusief parkeerkosten maar 16 Euro kwijt voor een hele dag uit!De rest van de vakantie en de afgelopen weken kwam er door omstandigheden niet zo veel terecht van onze wereldreis. Als gezinsmoment werd er steeds maar het spel 'kwistet' of de memory bij kinderbijbel 'kijk en luister' voor de dag gehaald. Het nadeel daarvan is dat Nienke nog niet echt mee kan doen. En ook Lydia vroeg steeds opnieuw wanneer we weer op wereldreis zouden gaan, want we zouden toch nog naar de indianen en de Eskimo's gaan???
Ja kind, je hebt gelijk. Dus pakten we afgelopen weekend de koffer weer om op reis te gaan naar de indianen. Weer een stukje terug in de tijd, naar de tijd van tipi's en de eerste zendelingen bij de indianen.
Dit keer bestond het gezinsmoment uit een zendingsverhaal dat ik vertelde, een beetje een samenraapsel uit verschillende zendingsverhalen uit boeken etc, Het moest natuurlijk niet te spannend worden hé, de meiden zijn pas 1 1/2 en 4! Maar ze zaten allebei zeker 20 minuten ademloos te luisteren! (Van te voren had ik van papier wat dingetjes nagemaakt zoals de tipi om het verhaal te verduidelijken, want een indianentent is toch echt niet hetzelfde als onze bungalowtent ;-))
Daarna gingen de meiden natuurlijk zelf aan de slag met het maken van een hoofdtooi en heuse tent in de woonkamer. De indianenkreten waren niet van de lucht!

Nu nog een reis naar de Eskimo's en dan zit onze wereldreis en toch heus op. Zelf vonden we het wel heel leuk om zo rondom een thema onze gezinsmomenten in te vullen en ik denk dat we een ander jaar (als Nienke ook wat groter is) nog eens het wereldreis-thema zullen nemen.
Nu de boekjes maar eens opendoen om inspiratie op te doen voor een nieuw thema, dat moet dan wel wat korter zijn, want over een goede 2 maanden begint de adventsperiode natuurlijk al weer....

Tjonge, het is nog een heel verhaal geworden! En nu maar weer de blog-draad op pakken over het heden ;-)

7 opmerkingen:

Ilse zei

Leuk jullie ook aan de gezinsmomenten!! veel zegen toegewenst
Liefs Ilse

Carolien zei

Heel waardevol, die gezinsmomenten!

Minous Willemsen zei

Wauw, wat een leuke "wereldreis" hebben jullie gemaakt! Mooi idee!

Elisa Meuwese zei

Wat een prachtig gezinsmomenten, dankjewel voor het delen.

What's in a day zei

Wat mooi om zo je kinderen kennis te laten maken met al die landen, een voorrecht voor de kinderen dat jullie dit doen, heel waardevol hoor Tineke!!

Lieve groet, Eefie

Danielle zei

Wat super dat jullie dit zo doen! Dit zullen ze zich later ook nog goed herinneren.

Ingrid B zei

Mooi om zo'n reis om de wereld zo aannemelijk te maken voor de kinderen. En heel leuk dat ze er zo van genieten en er natuurlijk veel van opsteken.
Alvast een fijn weekend, groetjes Ingrid.