zaterdag 22 oktober 2016

Herfstvakantie: bos, ontdekhoek en tuin

Ja ja, eindelijk weer eens een ander berichtje dan zelfgemaakte kleding ;-)

Deze week genoten we van een weekje herfstvakantie. Zelf was ik gelukkig ook heel de week vrij en Gerbrand werkte alleen 's morgens een uurtje als wij nog aan het uitslapen waren. Zo hadden we steeds een hele dag om te genieten met en van elkaar als gezin.
Even twijfelden we nog: zullen we proberen nog ergens een vakantie te boeken op de Veluwe of zo. Maar al snel hakten we de knoop door: we blijven lekker thuis. Geen inpakstress en kinderen die slecht slapen in een vreemde omgeving en (ook niet onbelangrijk) het scheelt ook nog eens flink in de kosten ;-) Wel besloten we wat leuke dingen te gaan doen zodat we niet alleen maar aan het werk zouden blijven.

Maandag was het weer best goed, dus bedachten we dat we meteen maar een dagje naar het bos zouden gaan. We gingen naar Chaam. Daar is een 'speelbos' (klik klik) waar ook een kabouterpad en speeltuin bij is. Lydia heeft het de laatste tijd steeds over scouting: hutten bouwen, kampvuren maken en leren van de natuur, en in dit speelbos mogen kinderen lekker hun gang gaan. En nee, het is niet zo'n klein stukje met een hek erom heen, maar 'echt bos'. Dus werd er gesleept met takken, gebouwd, en genoten...


En ja, natuurlijk gingen we ook op bezoek bij de kabouters!Dinsdag bleven we rond het huis. Even naar de bieb, een lekker broodje bij de lunch en lekker aan rommelen. 
Op woensdagochtend regende het behoorlijk. We hadden een paddenstoelenwandeling met broodjes bakken boven een kampvuur in gedachten, maar bewust nog niet gereserveerd met het oog op het weer. Dus schakelden we over op plan b: de ontdekhoek in Rotterdam. (klik klik) Dat stond al een poos op ons lijstje, maar we hadden er mee gewacht zodat Nienke ook wat meer mee zou kunnen doen. 
En mee doen deed ze! Zeepjes maken, chips bakken, dijken bouwen, bootjes maken, metaal bewerken  
en nog veel meer! Gelukkig waren we er vroeg, want om een uur of 12 werd er al een bordje aan de deur gehangen dat het zo druk was dat er geen nieuwe kinderen meer bij konden. De meiden hadden de drukte eigenlijk niet eens in de gaten: zo waren ze bezig met alle activiteiten. Om een uur of half 2 waren ze helemaal moe van alle indrukken en besloten we naar huis te gaan. Ze hadden de helft van de activiteiten nog niet gedaan - zoveel was er te doen!  Ze willen ook zeker nog een keer terug. Of we dat doen hangt er een beetje van af of we volgend jaar de Rotterdampas weer hebben. Daarmee is de entree namelijk 1 x per jaar gratis, anders wordt het, inclusief parkeergeld nog een behoorlijk prijzig uitje.

De ontdekhoek zit trouwens op meerdere plaatsen in Nederland!
Donderdag en vrijdag gingen we naar de tuin.
Op donderdag besloten we de 'misgelopen' broodjes boven het kampvuur (waar de meiden overigens niets van af wisten) zelf te gaan maken. Maar net toen het kampvuur goed brandde en het deeg om de stokken zat ging het regenen... Gelukkig had ik de kachel in het tuinhuisje ook al aangestoken en zit daar een oven in, dus gingen we met de stokken naar binnen om daar de broodjes verder te bakken.
Al gauw ging het heerlijk ruiken, en gezellig dat het was! De regen die tikte tegen de ruiten, het knapperende vuur, een pannetje water voor de koffie op een petroleumstel en dan met z'n allen rond de kachel broodjes bakken... De dag kon niet meer stuk! 


Op vrijdag gingen we weer naar de tuin. De meiden wilden eigenlijk wel weer broodjes bakken, maar wij hadden iets anders bedacht. Op pinterest had ik gezien dat je van een conservenblik met kaarsje een klein 'kacheltje' kon maken om pannekoekjes op te bakken. Dat vraagt er natuurlijk om uitproberen! Dus maakten we gaatjes in 2 lege blikjes en zetten er een kaarsje in. Maar ondanks de dunne bodem van de pannetjes werd het pannetje niet heet genoeg. Dan maar wat brandgel erin. Dat bleek beter te werken. En o, wat smaakten die pannenkoekjes goed!


Vandaag nog wat aanrommelen en dan zit deze heerlijke vakantie er al weer op. Maar de herinneringen koesteren we! 


4 opmerkingen:

Jolanda zei

Wat een heerlijke vakantie was dat! Dat vinden kinderen zo leuk, hutten bouwen! Hier ook steeds, al zijn er al de nodige hutten en hutjes, ze blijven aan de gang. Mooi gezicht, je zoon die over een boomstam wil stappen ;-)

Andrea zei

Ziet er gezellig uit allemaal! Wij hebben deze week pas vakantie, dus nog wat tegoed😉

huis tjokvol zei

wat hebben jullie veel gedaan in de vakantie,heerlijke foto,s ,was echt genieten he zo te zien.

Jedidja zei

Gezellig allemaal. Wat groeien ze hard, die kinderen van jullie!