vrijdag 17 februari 2017

Nienke 4 jaar: poppenhuis opgeknapt

En toen was het dan *eindelijk* zo ver: deze week werd Nienke 4 jaar! Weken maanden lang werd er al naar uit gekeken. 'Eerst sinterklaas, dan kerstfeest, dan oud en nieuw en dan nog een paar weekjes en dan...'
 O, wat keek ze uit naar deze verjaardag. Maar ja, 4 jaar, dat is dan ook wel een mijlpaal! Ja mag 'ineens' naar school, leert andere kinderen kennen, niet meer de hele dag bij mama om 'grote hulp' te zijn, mag naar de Zondagsschool, mag mee gaan doen met de puzzels in het kerkblad etc. Allemaal heel belangrijke dingen voor ons meiske.

En woensdag was het dan zo ver: toen was ons zonnestraaltje jarig. Al maanden lang wist ze wat ze voor haar verjaardag wilde: een poppenhuis, net als haar nichtjes! 
Nu wilde het geval dat de nichtjes eigenlijk nauwelijks met het poppenhuis speelden en m'n zus wel wat meer ruimte in huis wilde. Je begrijpt: het poppenhuis werd verhuisd en vervolgens stiekem in de avonduurtjes opgeknapt en opnieuw ingericht. Daar begonnen we al in november mee, maar door het verbouwen van de zolderkamer voor Lydia kwam er de klad in tot we een week of 3 geleden ineens bedachten dat het nu toch wel hoog tijd werd om weer met het poppenhuis verder te gaan! 


We hadden alle vloerbedekking en behang er al uit gehaald en waren begonnen met het betegelen van de badkamer en keuken met mozaïek steentjes, maar veel verder waren we nog niet gekomen. Dus maakte Gerbrand een keukentje, werd er behangen, de overige vloertjes voorzien van plakfolie met hout motief, een heuse open haard gemaakt van een fotolijstje waar we de onderkant vanaf zaagden en een hoekje achter maakten van hout. Een waxinelichtje op batterijen doet de rest! We gebruikten een ledstrip op batterijen voor de verlichting, die zit door het hele huis tegen de plafonds geplakt. 


De buitenkant van het huis werd met plakfolie met 'steigerhout motief' beplakt en er werd voorzien in een waslijntje met mini knijpertjes...


Er werden mini kastjes gemaakt en geverfd, een vloerkleedje gehaakt. Vloerkleedjes voor in de slaapkamers van nep bont geknipt, grote kralen werden voorzien van stukjes groen uit een kunst plantje en vast gelijmd in de vensterbank als bloempotjes. Een kleine gouden prijzenbeker van plastic veranderde in een roze bloemenvaas met kunstbloemetjes erin...


Er werden mini schilderijtjes opgehangen en een bankje in elkaar gezet van een leeg doosje paracetamol met nog een stukje karton en wat vulmiddel ;-)

En naast de openhaard werd er zelfs een houten bak gevuld met haard hout: een takje die aan stukjes werd gebroken. Zie je trouwens naast het bruine houten kastje, achter het tafeltje ook dat glazen bakje met heel kleine bolletjes wol?!


Nadat het in het keukentje even mis ging met een gat in de aanrecht boren voor een gootsteenbak maakte Gerbrand een nieuwe aanrecht en hebben we de gootsteenbak (een bakje voor theezakjes) er maar bovenop geplakt. We durfden het risico niet te nemen om nog eens een gat in de aanrecht te boren, de zorgvuldig geplakte tegeltjes raakten namelijk ook weer los... Nu moeten de popjes dus wel op een krukje staat om hun handjes te kunnen wassen ;-)


In de badkamer staat een klein bakje voor pinda's e.d. als bad en een ander bakje voor theezakjes werd in combinatie met een houten blokje en een kromgebogen spijker als kraan de wastafel. Daarnaast in de slaapkamertjes natuurlijk nog wat bedjes. De kleine plastic dingetjes zoals het stapelbed en het serviesje waren complete setjes met de mini barbies die Nienke als aparte cadeautjes kreeg. 


Nienke vond (en vindt) het helemaal geweldig en heeft inmiddels al heel wat uurtjes met het poppenhuis gespeeld! En ook zuslief doet dan graag mee! 

Natuurlijk was er taart - dit keer heel gemakkelijk gewoon gekocht omdat ik al weken loop te 'kwakkelen' en echt geen puf had om te bakken, en bovendien eet Nienke zelf toch geen taart. Maar kaarsjes uitblazen, dat hoort er natuurlijk wel bij! 


Vorige week mocht Nienke al 'wennen' op school. Vanaf het eerste moment vond ze het geweldig. Ja, wel een beetje spannend natuurlijk, maar zoooo leuk! Ze zit in een klein klasje met allemaal groep 0 kinderen, lekker overzichtelijk dus. En ze draait mee alsof ze het al jaren doet ;-) 


Trots met haar eerst gemaakte werkje: een stoere brandweer die het vuur blust!


En thuis? Tja, dat is maar vreemd stil. Joas is van slag dat zijn speelkameraadje er niet is: hij vraagt de hele dag door naar zijn zus. Zelf mis ik haar vrolijke gebabbel ook wel! Maar als ik dan haar stralende toetje zie als ze uit school komt dan weet ik: hier was ze echt aan toe! 

11 opmerkingen:

Marleen zei

Hoi Tineke,
Gefeliciteerd met je kleine (grote) meid. Dat zal inderdaad wel stil zijn, nu ze naar school gaat. Gelijk al hele dagen? Of 3 dagen tot aan de zomervakantie?
Wat een werk hebben jullie verzet in het poppenhuis. Erg leuk. En dan zo crea om alles zo klein in de kamertjes te maken. Met de uren speelplezier die de kinderen aan het huis hebben, wordt jullie werk dubbel beloond.

Groetjes,
Marleen

Anoniem zei

Wat ontzettend leuk gedaan, dat poppenhuis!

Wilma zei

Petje af voor zodat priegelwerk. Maar ze vindt het geweldig dus. Nog gefeliciteerd! Wat zijn sedan groot ineens toch hè?
Groet, Wilma

Mama C zei

Gefeliciteerd met jullie dochter! Wat een werk dat poppenhuis maar wat is het mooi geworden!

huis tjokvol zei

gefeliciteerd en wat een super mooi poppenhuis.

Zeeuwse Mama zei

Superleuk poppenhuis zeg!! Gefeliciteerd met Nienke! Leuk om zo samen iets te maken voor je meisje en dan kijk je zelf ook zo uit naar het moment dat ze het ziet, en er dan zo heerlijk mee spelen. Dankbaar ben je dan ;-)

Anoniem zei

hartelijk gefeliciteerd met je dochter. wat een mooi kado, hopelijk voor veel speelplezier
groetjes Roos

Vlijtig Liesje zei

Nog gefeliciteerd met Nienke's verjaardag! En wat is dat een prachtig poppenhuis zeg!

sarina zei

van harte gefeliciteerd! en wat een supermooi poppenhuis! ja het zal wel stil zijn voor jou en joas.

Jedidja zei

Wat een gezelligheid! Nog van harte!

k. vsteenhouder zei

Heel mooi en wat plakfolie wel niet kan doen!