donderdag 7 juni 2018

Kringloop geluk

Nog 2 weken, dan krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis! Gisteren hebben we de vooroplevering gehad en hoewel er nog wel wat puntjes zijn waar aan gewerkt moet worden hebben we er alle vertrouwen in dat het allemaal goed komt.

Dat betekent niet dat we nu niets te doen hebben. We proberen de tijd voordat we ín het huis aan het werk kunnen zo veel mogelijk te benutten voor dingen die we straks voor het huis nodig hebben.
Natuurlijk nemen we een heel gedeelte van de spullen en meubels uit het oude huis gewoon mee, maar een aanzienlijk deel wordt toch ook wel vervangen: dingen die we ruim 13 jaar geleden 2e hands of heel voordelig kochten en nu toch echt wel aan vervanging toe waren hebben we bij het verhuizen naar de tijdelijke woning direct weggedaan. Daarnaast verandert je smaak ook wel in de loop der jaren en dan is een verhuizing een mooi moment om te kijken van welke spullen je nog echt blij wordt en van welke je liever afscheid neemt. Verder is dit ook een heel ander huis wat vraagt om een andere inrichting. Zo hebben we het stapelbed in de vorm van een grachtenpandje (kan helaas geen foto vinden) wat we in het oude huis hadden uit elkaar gehaald omdat de kinderen straks alle 3 hun eigen kamer hebben. Het hout van het stapelbed hebben we o.a. gebruikt om voor Joas een nieuw bed te maken.

Ook Nienke heeft nu een nieuw bed nodig. (Zij sliep samen met Joas in het stapelbed). En zoals ik al schreef ontwikkelt je smaak zich ook met de loop der jaren en Gerbrand en ik kiezen steeds meer voor spullen die we een 2e kans gunnen. Oud heeft vaak zoveel meer karakter dan nieuw dat we in het nieuwe huis (ja dat dan weer wel nieuw ;-)) heel wat oude spullen neer zetten ipv van nieuw. En dus winkelen we vooral op MP en bij de kringloop. Een groot voordeel van onze nieuwe woonomgeving is dat er hier heel veel kringlopen zitten, vaak meerderen per dorp. Een 'gewone' kringloop, een kringloop waarvan de opbrengst voor de kerk is, de volgende voor een goed doel etc. De prijzen zijn hier ook echte 'kringloop prijzen'. In onze vorige woonomgeving waren de prijzen van de kringloop vaak zo hoog dat je beter naar een gewone winkel kon gaan voor nieuw, maar hier zijn de prijzen meestal echt prijsjes!
Terug naar het bed van Nienke. Dat vonden we niet bij de kringloop maar op MP. Het was niet heel goedkoop, maar zowel Nienke als ik waren er direct verliefd op en Gerbrand wilde het wel voor ons ophalen. In onze oude woonomgeving nog wel liefs ;-)
Op een mooie voorjaarsdag pakte ik het schuurpapier en ging ijverig aan de slag. Vervolgens wilde ik het bed mooi wit verven, maar helaas: ik had te ver geschuurd en het eikenhout ging bloeden... Allemaal lelijke vlekken in de witte verf!
Nu had ik dus de keuze om het bed opnieuw te schuren en dan een onderlaag (primer of grondverf op terpetine basis) aan te brengen, maar ik wilde het bed eigenlijk gewoon die middag af hebben en ik had geen geschikte primer of grondverf in huis... Wel had ik een verf in een lichte leemkleur in huis. Dan die maar eens proberen. En ja, dat ging wel goed! Hierop zag je het bloeden van het hout niet! Dus werd het bed licht grijs/ leemachtig in plaats van wit, en eigenlijk vind ik het nu juist wel leuk! Gelukkig was Nienke ook tevreden met de nieuwe kleur en met een nieuw dekbedovertrek erbij krijgt ze straks een echt lieve kamer.

Door naar het volgende project: een 'nieuwe' bedombouw voor ons bed. De vorige was erg voordelig en nadat we het een aantal keer verzet hadden in het oude huis kraakte het aan alle kanten. Die verhuisde dus niet meer mee. Een massief houten stond dit keer op de verlanglijst. Opnieuw vond ik op MP iets naar m'n zin en was Gerbrand zo goed om weer in de auto te stappen. De ombouw had wel de juiste breedte maar was te kort. Dus maakte Gerbrand nieuwe zijkanten en mocht ik weer met de kwast aan de slag! We kozen voor onze slaapkamer ook eens een heel ander kleurtje, het blauw van de bed ombouw doet me denken aan een dromerig frans dorpje.

Maar goed, die kringlopen hier hé, die zijn toch wel erg aantrekkelijk. Niet alleen omdat ze 3 boeken voor 1,- hebben (ja je leest het goed!) maar ook om zo maar wat te snuffelen en verrast te worden door een lelijk tafeltje waar je wel wat in ziet:Gerbrand vond het tafeltje maar niks. Zo'n lelijk ding, maar ik kreeg het niet uit mijn hoofd. Dus lag ik de eerst volgende dag dat de kringloop open was om 9.00 uur voor de deur en ja: het stond er nog! Gezien de prijs vond Gerbrand het geen probleem dat ik er toch wat mee wilde proberen ;-)
Het tafeltje was helemaal zo donker glimmend gelakt als de poot op deze foto. Thuis gekomen meteen de schuurmachine erop gezet en toen ik zo ver was als op deze foto gaf Gerbrand het toe: toch wel mooi eigenlijk! Inmiddels is het tafeltje grotendeels geschuurd, alleen de randjes die met de hand moeten zijn nog niet klaar. Maar kijk wat een verschil al!En dan het kannetje wat op het tafeltje staat. Andere dag, andere kringloop. Ik had op pinterest iets gezien over potten en vazen behandelen met muurvuller of tegellijm en wilde dat ook wel eens proberen. Bij een kringloop zag ik een oer-lelijk kannetje met een mooie vorm staan. Ik pakte het op en stond direct met het oor los in mijn handen. De dame bij de kassa kon er wel om lachen en constateerde dat het al een keer gelijmd was geweest. Ze wilde het in de container gooien, of wilde ik het zelf mee nemen? Gewoon gratis mee gekregen dus. Kijk, dat is leuk als probeersel! 
Op een andere dag, andere kringloop haalde ik nog een lelijke bloempot en een lelijke vaas (voor 50 cent per stuk) en toen kon ik gaan freubelen. 


Het oortje van het kannetje plakte ik weer vast met secondenlijm en Gerbrand boorde een gaatje voor me in de vaas, ik wil proberen hier een kruiklamp van te maken en dan moet het snoer van de lamp erdoor. Eerst het kruikje en de bloempot maar eens onder handen nemen om te zien hoe het werkt. 


Voor het kruikje en de pot gebruikte ik muurvuller uit een doosje die je zelf aan moet maken met water. Op het kruikje smeerde ik de witte muurvuller en streek het vervolgens een beetje glad met mijn handen. Om er wat kleur op aan te brengen maakte ik een papje van koffiedroes en nootmuskaat. Dat smeerde ik er zo hier en daar op terwijl het kannetje nog half nat was. Her en der strooide ik er nog wat bloem over. Het resultaat is helemaal naar mijn zin! Het lijkt in niets meer op het lelijke kannetje! 

Voor de pot maakte ik op dezelfde manier muurvuller aan, maar nu hield ik het wat natter zodat het wat makkelijker te verwerken was. Ook deed ik hier de koffiedroes en nootmuskaat door de muurvuller. De muurvuller werd daardoor wat bruiner van kleur. Vervolgens dat op de pot gesmeerd en her en der nog wat extra koffiedroes aangebracht. Ook hier ging weer wat bloem overheen. Terwijl de potten nog stonden te drogen waren we het er al unaniem over eens: het kannetje werd leuker, de pot vonden we allemaal te grof en te bruin. En of het komt doordat deze pot geglazuurd (en dus gladder) was of doordat ik de muurvuller natter had aangemaakt weet ik niet, maar met name op de randen breekt de laag muurvuller er af waardoor je er de witte pot weer onder ziet. Bovendien ruikt het ook dagen later in de buurt van de pot nog vreemd naar koffie-met-noodmuskaat. Deze pot kreeg dus een enkeltje kliko *Ü*


De keuze is dus niet moeilijk hoe ik de kruiklamp wil proberen te maken van de witte vaas die nog staat te wachten! 

Bij een kringloop vond ik nog een lief blauw kannetje, met bijbehorende bekers. Dat leek met ook wel een leuk probeersel voor tegellijm of muurvuller. Thuis gekomen had ik het even neer gezet in de oude steenmal die nog leeg op tafel stond te wachten op vulling. Maar toen Lydia uit school kwam was ze zó weg van het blauwe setje dat ik moest beloven om het zo te laten. Dan maar een paar rozen uit de tuin er in zetten. En ja, eigenlijk heeft ze wel gelijk: het is ook wel een lief stelletje zo, dus het mag voorlopig nog in oude glorie pronken! 


8 opmerkingen:

Dagelijks leven zei

Wat leuk bezig zeg!
Wat een leuke ideeen!

Heel veel plezier

Gr ELisabeth

Crea Roosje zei

Wat leuke blog geschreven en zo ben je opeens alles anders aan het doen.
leuk om te zien en ja je moet het gewoon uitproberen,en als je eenmaal begint...
is het vaak verslavend ha ha.
je tafeltje is super mooi geworden die krijgt vast een mooi plekje in je nieuwe huis.
Eindelijk....aftellen voor jullie.
Nou sukses met alles he?
lieve groeten van Esther

wilma heger zei

Leuk zeg! Wij gaan ook verhuizen en vind ook leuk spul. Werk bij tweede hannds en vond leuk tafeltje. Eigenlijk voor de houtkachel.... Voorlopig nog niet snap je..
Groet, Wilma

Mariette zei

Dat ziet er allemaal erg leuk uit! Veel succes met alles nog!

Andrea zei

Wat ben jij lekker aan het klussen zeg! Gaaf geworden allemaal!

Anoniem zei

Weet je waarom de kringloop zijn prijzen verhoogt,de subsidies zijn stop gezet .

Gr Marja.

Marike zei

Heerlijk om zo alles bij elkaar te sprokkelen!

Groetsels zei

Zo. Jij zit ook niet stil. Wat een plaatje dat bed. Heerlijk hé, struinen in de kringloopwinkel. Heb je op ouddorp, van de linden al ontdekt?