zaterdag 4 juni 2011

Wat we doen...

De afgelopen dagen had ik vrij, en Gerbrand kon zijn werkzaamheden zo aanpassen dat hij ook vrij was. Nu vullen vrije dagen zich vaak zo snel dat het al lang geen vrije dagen meer lijken en dat was ook nu het geval...

Woensdag vervingen we het dak van het tuinhuis (zie vorig bericht). Donderdag, Hemelvaartsdag was er 's morgens kerk en gingen we 's middags naar Gerbrand z'n oma. Gerbrand ging op de fiets (ongeveer 30 km) en Lydia en ik kwamen er met de auto achteraan. Ik had niet zo'n zin om te fietsen: heen is niet zo'n probleem, maar je moet dan nog 30 km terug fietsen ook, hé?! En Lydia moest natuurlijk ook nog haar middagdutje doen dus excuses genoeg om de auto te pakken ;-)


Oma heeft een orgel staan. Geen traporgel zoals wij, maar een elektrisch orgel. Lydia was er helemaal blij mee en speelde dat het een lieve lust was. Thuis 'speelt' ze ook wel eens orgel, maar dat kan alleen als één van ons haar op schoot neemt en voor haar trapt. Ze probeert het ook wel zelf door op haar hurken te gaan zitten, wat op de pedalen te duwen en dan snel te gaan staan en op de toetsen te slaan. Helaas levert dit niet veel geluid op... Toch heeft ze daar ook een oplossing voor gevonden: ze zet haar muziekdoos ernaast en drukt daar even op het knopje om vervolgens op het orgel te 'spelen'. 'k Vind het reuze slim bedacht van haar en geniet dan ook van haar creatieve oplossingen!Bij oma vandaan gingen we door naar Gerbrand z'n ouders die er vlakbij wonen. Hier waren ook m'n zwagers en schoonzussen en Lydia haar neefje, en samen hadden ze reuze veel plezier.
Vrijdag gingen we weer verder klussen aan het tuinhuis. We wilen het dak aan de binnenkant ook isoleren omdat het nu 's zomers erg warm wordt binnen en het 's winters wel eens lastig warm te stoken is. Verder zijn we bezig een pergola te bouwen en ook moet er een soort veranda komen. 's Avonds moesten we nog 'wat' aardbeien verwerken, een kilo of 9. We hebben er siroop van gemaakt. Jam hebben we al behoorlijk wat (14 potten) en als ik van de zomer nog wat andere soorten jam maak, hebben we wel genoeg voor een jaar. Saus heb ik nog wat potten van vorig jaar, en siroop drinken we behoorlijk veel, dus vandaar de keuze voor siroop. Samen met de siroop van vorige week hebben we nu 13 liter aardbeiensiroop.
We maakten ook voor het eerst vlierbloesemsiroop (2 liter). Het is een beetje kruidig, lekker fris dus voor warme dagen! Het enig probleem was dat we glazen flessen tekort kwamen. Een groot gedeelte van de siroop zit nu dus in appelmoespotten... Niet zo'n mooi gezicht, maar ja, je moet toch wat?!
Met deze siroop (15 liter totaal) kunnen we wel weer een poosje toe, maar ik wil over een paar weken nog wat andere soorten maken zoals citroenmelisse en van de herfst vlierbes. En dan kunnen we daar hopelijk ook weer een heel jaar mee toe! Zo komen we stukje bij beetje dichter bij een zelfvoorzienend leven...

15 opmerkingen:

verg(r)eetmenietje zei

Wat is die Lydia creatief! zo jong
en al zo een oplossing vinden voor
haar muziekprobleem :)
Wat een mooie oogst in al die flessen!
Je hebt veel werk verzet..
liefs

Eefies day zei

Hoeveel uren zitten er in een dag, hoeveel kan een mens doen, zo te lezen heel veel!!!
Jullie zijn heerlijk bezig geweest en Lydia os een geboren muzikantje....

Goede zondag, groetjes,
Eefie

Home and Lifestyle zei

Jullie hebben de vrije tijd in ieder geval nuttig besteed :-)!

Alvast een fijne zondag! Lieve groet, Ingrid

Het stokpaardje zei

Ik voel mij behoorlijk lui als ik jouw blog zo lees. Wat een boel werk hebben jullie verricht. Lekker zo een voorraad siroop.
Fijne zondag Iris

Thuis bij Tjits zei

wat een energie wow!! wel heerlijk dat je zoveel lekkers maakt van je aardbeien, daar kun je lekker lang van smullen:)

fijne zondag!
lieve groetjes, Tjits

Gerd@ zei

Ik sluit me aan wat een bezige bij lekker bezig hoor en wat een schatjes die twee kleintjes ....
Vlierbessiroop staat ook nog op mijn lijstje moet eerst even wat glazen flesjes sparen .....

Gr. Gerd@

Trudy zei

Leuk te lezen hoe creatief je dochter is! En wat een schattige foto's. Die van haar neefje en lydia is prachtig voor later. Wij vinden het ook leuk juist zulke foto's te laten zien aan onze kids! Lekker hoor, die siroop! Geniet van alles!!

Monique zei

Wat heerlijk om je Hemelvaartverslag te mogen lezen, lijkt wel een beetje op die van ons, met de smoesjes en de bezigheden ;o)

Bij ons zijn de aardbeien nu aan het afbouwen. Gelukkig zou ik haast zeggen, want dat is me een werk!

Toch zou ik je willen vragen naar het recept of de werkwijze van de siroop. Want de jammetjes en bevroren beitjes hebben we inderdaad nu ook wel genoeg ;o)

Mooie zondag!

@Let zei

Weer een goed besteedde dag!
Leuk dat jullie zo ceatief zijn met al dat lekkers uit eigen tuin!

En Lydia is een schatje, geniet maar veel van haar.

Goede zondag,
@Let...

Anoniem zei

Tjeetje alle dingen die je doet,in ieder geval fruit verwerken,zou ik ook wel willen,maar denk dat ik er te lui voor ben,leuke foto`s van Lydia,fijne zondag,lieve groet Joke.

Pleuntje zei

Wat een lieverdje jullie dochter.
En wat heerlijk om zo bezig te zijn met jullie eigen gemaakte fruit. Wat zou het mooi zijn om zo zelf alles te verbouwen en te wecken en in te vriezen.
En dat je dan alleen voor een paar dingetjes maar naar de winkel hoeft te gaan.
Mooi (regen) zondag.
groet Petra

Miranda zei

Dat was een welbesteed weekend met een goed gevulde sapvoorraad als resultaat.

Fijne avond,
Miranda

Spil van het gezin zei

Als je die siroop gaat drinken, Tineke, moet je hem dan nog aanlengen met water of drink je hem zo?
Ben het ook nog eens van plan, daarom vraag ik het.

Groetjes, Jolanda

Jotili zei

Leuke blog! Ik ga je volgen en wachten op je sirooprecepten...


Groetjes,
Corien

Makkie zei

Wat een muzikale dochter heb je!
Geweldig die hele voorraad siroopjes en jammetjes! Dat zou ook niet misstaan op onze planken in de kelder. Maar ja waar haal je zo snel zoveel kilo fruit vandaan?
Fijne dag nog!