Dagje tuin, recept preitaart en nieuwe jurk

Vanmorgen zagen we het al vlug: de lucht waaide helemaal schoon: tijd om naar de tuin te gaan!
We rommelden lekker wat aan. Gerbrand hing kapstokhaakjes op (tot nog toe hingen we de jassen maar over een stoel, een haakje is toch net even handiger...) en maakte een plank boven het raam. We kwamen steeds wat ruimte te kort om alle spullen op te bergen (het huisje is tenslotte nog geen 20 vierkante meter) en Lydia wilde steeds dingen pakken waar ze niet aan mag komen zoals de olielampen.
Vandeweek bedachten we ineens dat er wel een plank kon komen boven het keukenraam zodat we daar het één en ander kwijt kunnen.

We vinden het leuk staan ook, dus hebben we besloten het bij het ander raam er tegen over ook te doen.
Ondertussen hebben Lydia en ik koekjes gebakken in het houtkacheloventje. Ze zagen er niet zo fotogeniek uit maar waren wel lekker :-) Lydia probeerde steeds de koektrommel te bemachtigen, dus dat zei genoeg.
 Vanmiddag was er een nieuwjaarsreceptie van de tuinvereniging. Eigenlijk houd ik daar niet zo van, maar Gerbrand is penningmeester (en dus bestuurslid) dus ja, dan kan je niet maken om niet te gaan, hé?! Uiteindelijk was het eigenlijk best gezellig. Veel mensen gesproken, er waren van die houten huisjes vanwaaruit de erwtensoep, oliebollen, glühwein en warme chocolademelk werden gedeelt en overal stonden brandende vuurkorven. Ook speelde één van de tuinleden op z'n accordeon. Na een uurtje gingen we weer terug naar ons eigen huisje om de kachel nog eens flink op te stoken. Ik had namelijk ook het één en ander meegenomen om preitaartjes te bakken. Prei hoefde ik niet mee te nemen, die kon zo uit de tuin gehaald: verser kan niet!


De taartjes zijn zo gemaakt en echt heerlijk! Soms maak ik ook 1 grote taart als maaltijd, of  snijd ik h'm in puntjes als borrelhapjes. (warm, maar ook koud lekker) Ook zijn er allerlei variaties mogelijk. Het basis recept is als volgt:

1 grote, of 2 kleine prei
3 plakjes bladerdeeg
een scheutje melk
2 eieren
gemalen, oude kaas
Bakvorm van ongeveer 18 cm

Fruit de (fijngesneden) prei even in een koekenpan. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot 1 grote plak, bekleed de bakvorm hiermee. Prik wat gaatjes in de bladerdeegbodem.
Doe de prei erin. Klop de eieren los met de melk en de kaas en giet het mengsel over de prei. Evt. de randen van het bladerdeeg wat naar binnen vouwen. Nu een klein half uurtje in de oven op 200 C en smullen maar! Ook lekker met kerrie poeder er door, uitgebakken ontbijtspek in snippertjes gesneden er door of (zoals we vandaag deden) de oude kaas vervangen door geitenkaas. Die roer ik er dan niet door, maar doe er gewoon wat plakjes over.

Terwijl de preitaartjes in de oven stonden kwamen een paar tuinburen een kijkje bij de kachel nemen. Tja, als je zoiets nieuw hebt, gaat dat als een lopend vuurtje de tuinen rond en komt die en gene even kijken. Gezellig hoor, het geeft wel echt een verenigingsgevoel! Deze tuinburen hadden net kiwi's geoogst op hun tuin, dus wij kregen ook een tas vol. Ik wist eigenlijk niet dat je die ook zonder kas kon houden, en dan nog we in de winter oogsten. Ze zijn nog niet helemaal rijp, dus ik ben benieuwd!

Verder heb ik deze week nog een jurkje voor Lydia af gemaakt. Eigenlijk wilde ik het al voor de kerst af hebben, maar toen kwam het er niet van, en ook oud en nieuw lukte niet doordat ik toen griep had. Maar nu we alsnog de nieuwjaarsbezoekjes doen moest de dame natuurlijk wel haar jurkje aan...
Kijk ze hier maar eens glimmen bij opa en oma!


De foto is wat donker, maar het is dus een donker bruin jurkje met een heel fijn blauw streepje erin. Het bruine jurkje heeft allemaal ophaaltjes erin en het blauwe onderjurkje heeft 2 roezelstroken aan de onderkant.


Op deze foto kan je de ophaaltjes misschien iets beter zien. Eigenlijk wil ik tabbladen op m'n blog maken zodat ik de dingen een beetje op onderwerp kan sorteren, maar ik moet nog even een keer uitzoeken hoe ik dat moet doen. Vandaar dat het nu nog een rommelig berichtje is met van alles door elkaar...

Goede zondag!

Reacties

Gewoon Greet zei…
Wow wat een mooi jurkje! ik wou dat
ik ook zo handig was als jij!
die preitaartjes zien er heerlijk uit!
en kiwi's nu in de winter? zonder kas? had ik ook nog nooit van gehoord.
liefs
L zei…
Wat ziet het er toch gezellig uit in jullie huisje!
Bedankt voor het recept, dat ga ik zeker eens proberen! Mmmm....
En wat een mooi jurkje voor Lydia, wat wordt ze groot!

Een goede zondag!
Het recept voor de preitaart(jes) ga ik zeker ook eens proberen.
Wat leukd at jullie kachel zo goe dbevalt.

Liefs,
Lentebloemen zei…
Wat knap dat je zo'n jurkje zelf kan maken en dan nog met al die mooie details!!
Staat Lydia prachtig.
Wat een knus en gezellig huisje hebben jullie daar toch!!
Anoniem zei…
Back to basic,wat supergaaf,wat een schitterend huisje en zo knap dat je zoveel lekkers kunt maken en het jurkje,ook zo schattig,jullie lijken mij heel gelukkig,lieve groet Musje.
Aritha V. zei…
Mooi jurkje. Prachtig met die roezeltjes. In die taartjes heb ik echt zin.
wat gezellig zo'n tuinhuisje! en die preitaartjes lijken me heerlijk, ik ga het recept bewaren, dankjewel:)
en wat heb je weer een leuk jurkje genaaid en de laarsjes van Lydia vind ik ook zo schattig!

fijne zondag,
lieve groet, Tjits
hokje zei…
Wat hebben jullie toch een gezellig plekje op de tuin! Je taartjes zien er heerlijk uit en het receptje eenvoudig, dus ik ga het zeker een keertje uitproberen. Blijf het knap vinden dat je zelf zulke prachtige jurkjes kunt maken.

Fijne dag. Lieve groet, Miranda
Mayflower zei…
Wat klinkt dat gezellig en wat een saamhorigheid op de tuin.
Het moet heerlijk zijn om daar te vertoeven en wat een gezellig en knus huisje hebben jullie daar.
Mmmmm....preitaart vind ik ook zo lekker.
En wat heb je een mooi jurkje voor Lydia gemaakt, wat staat dat haar lief.
Wens je een fijne zondag.
Lieve groet, Mea
Spaarmoeder! zei…
Wat een gezelligheid allemaal weer! Leuk! Fijne zondag verder!
Je tuin doet me denken aan de volkstuin van mijn vader, daar was ook altijd iemand die je hielp, samen dingen doen, echt een heel goed gevoel.
Mooi je jurkje, ik zat deze week oude filmpjes van mijn dochters te kijken, de jurkjes die ik toen maakte voor ze, o ik zou zo weer achter de naaimachine gaan hoor..
Hij staat zo lief bij Lydia.

Fijne zondag!!!

♥Eefie
vrouw Hommel zei…
Wat een leuk huisje van binnen, heerlijk dat je er zo heerlijk van kunnen genieten. Lydia is weer het mooiste en liefse fotomodelletje van deze week, knap gemaakt moeders.
Een nieuwe pagina kun je toevangen via nieuw bericht en anders moet je de vraag even stellen bij Help.
Ik ben er nl ook mee bezig om een beetje overzicht voor mijzelf te krijgen.
lieve groet
Willemien zei…
Wat een heerlijk tuinhuisje, zo knus!
En die preitaartjes lijken me ook erg lekker. En dan dat jurkje! Het staat haar erg leuk! Ik vind het een hele kunst!
Groetjes Carolien
Michelle zei…
Een geweldig mooi jurkje, lief bij kleine Lydia!! en je preitaartjes zien er overheerlijk uit!

Liefs Michelle
Trudy zei…
Wat klinkt dat allemaal toch weer gezellig bij jullie! Zo de prei uit de tuin de taartjes in. Da´s dromen voor de lezer, voor mij wel i.i.g.... En Lydia is een echt fotomodel met de mooie nieuwe jurk aan. Ze boft maar met zo´n handige mamma!!

Populaire posts