vrijdag 17 mei 2013

Elodie, knopenrok, rijsmandjes en meer...

Deze week was m'n laatste vrije weekje: m'n zwangerschapsverlof was al even afgelopen, maar ik had er nog wat vrije weekjes achter geplakt. Een goede huisvrouw zorgt dan natuurlijk dat het hele huis weer eens goed doorgewerkt is voordat ze weer buitenshuis gaat werken. Tja, dat was ik ook wel van plan, maar ik ben blijkbaar niet zo'n hele goede huisvrouw. Er zijn altijd wel dingen die leuker en urgenter zijn dan ramen zemen of gordijnen wassen... 
Nee, deze week was het niet de tuin die me van het huishouden afhield, en ik heb zelfs bijna heel de week geen brood gebakken want dat lag nog genoeg in de vriezer. Deze week kregen we visite, gingen we op visite, ging ik alvast even 'buurten' op m'n werk en zat ik weer eens achter de naaimachine...

Hij stond al een poosje op m'n verlanglijstje om eens voor Lydia te maken: de Elodie jurk van Farbenmix. In juni hopen m'n ouders 40 jaar getrouwd te zijn en dat is natuurlijk een mooie aanleiding om een feestjurk voor te maken! Eerst maar eens een 'proefjurkje' maken om te kijken hoe hij valt, want van de stof waar ik h'm eigenlijk van wil maken, hoop ik ook voor Nienke een jurkje te maken en als het niet goed gaat heb ik niet genoeg om het nog eens over te doen :-)
Op verschillende blogs had ik al gezien dat de hals vrij diep is, die heb ik daarom zo'n 3 cm opgehoogd. 
Lydia is helemaal blij met haar 'zwierjurk', zelf ben ik ook blij dat ik h'm alvast een keer gemaakt heb, bij de echte feestjurk hoop ik een paar kleine dingetjes aan te passen, en daar komt natuurlijk een onderrok met tule onder om het écht feestelijk te maken! 


Maandagavond ging ik met m'n moeder, m'n zus en haar schoonmoeder een avondje naaien. We maakten allemaal een rimpelrok met knopen voor. Van te voren had ik werkelijk geen idee hoe die knopen moesten, maar uiteindelijk bleek het eigenlijk heel simpen. Daar zullen dus nog wel wat variaties op volgen: een knopenjurkje voor Lydia of een knopenrok met verschillende banen knopen voor mezelf ofzo...
Donderdag op de markt kocht ik voor €1,25 een bijpassend lapje stof waar ik een sjaal van maakte. Zo, weer een stelletje compleet!


Vandaag kwam de post een pakket brengen: de bestelde rijsmandjes! Daar had ik al naar uitgekeken. Ik had er al wel een paar, maar dat waren een gladde en 2 met ribbels. En nu had ik zulke leuke gezien: met een molentje, met wafelmotief, met een zonnetje etc. Eigenlijk zijn ze voor de webshop, maar 2 nam ik er voor mezelf. Ze moesten natuurlijk meteen uitgeprobeerd worden. En zie hier het resultaat!


Zie je het molentje op het brood? Grappig hé?! Het is een polderbrood, en daar hoort natuurlijk een molen bij! 
Een rijsmandje geeft steun aan het deeg tijdens het rijzen van een vloerbrood. Vlak voor het bakken doe je het brood uit het mandje op een bakplaat/ baksteen en zo bak je het af in de oven. Voordat je het deeg in het mandje doet strooi je er bloem in. Door het reliëf van het rijsmandje komt dit motief in de bloem op je brood te staan. Als de broden uit de oven komen hoor je de korst nog knappen: een lekker knapperige korst met zachte binnenkant! 


Het Zonnebrood kreeg een wafelmotief. Eigenlijk wilde ik hier het ronde rijsmandje met het zonnetje voor nemen, maar ja, je kan natuurlijk niet alles hebben hé?! Omdat ik nog niet zo'n langwerpig rijsmandje had, is daar de keuze uiteindelijk toch op gevallen. Langwerpige broden zijn ook wat handiger in de vriezer :-)


Verder maakte ik van de week nog deze Engelse chocoladepudding, je weet wel zo'n soort cake die je in een ketelkoekblik in een pan met water kookt. Het resultaat is een beetje brownie-achtig: lekker!! Het recept volgt binnenkort wel op m'n blog.

Maandag gingen we overigens ook nog naar het consultatiebureau met Nienke. Ze is nu 3 maanden en bijna 8 kilo (ja echt kilo en geen pond!) en 66 cm. Echt een reuzenbaby dus! Op het bureau vonden ze haar 'keurig in verhouding' en waren ze weer dik tevreden. Nou, wij dat waren wij ook al :-)12 opmerkingen:

sarina zei

wat een lief meisje toch je baby! En wat staat dat jurkje leuk bij je oudste, heel mooi,
je rok vind ik goed gelukt, leuk setje zo
groetjes sarina

Danielle zei

Goed gelukt toch, de Elodie, mooi fris stofje ook. En de knopenrok in combi met de rest staat je ook erg goed.
En wat een wolk van een baby is Nienke toch, schattig hoor!

Dagelijks Brood zei

Wat een leuke jurk! Echt meisjesachtig. Jouw rok is ook leuk geworden joh! Ik heb hier inmiddels al drie stoffen klaarliggen.. (maar ja, wanneer worden dat rokken...)
Is jouw rok van (stevig) tricot of een memory stof gemaakt?
Leuk die rijsmandjes, ik wil er nog nog steeds een stel hebben. Heb je ook de gewone/gladde of met ribbels in je assortiment? Ik zal je site in de gaten houden, dan zie ik dat vanzelf wel ;-)
Goede pinksterdagen! Groetjes, Marike

Jedidja zei

Wat een gezellig blogje weer! mooie foto van je jongste en wat een prachtige jurk is het geworden.

Marie-Louise Abbing zei

Wat een mooie fleurige jurk heb je gemaakt voor je dochter, staat haar erg goed hoor.
groetjes Malou

Andrea zei

Nou misschien niet zo veel in het huishouden gedaan, maar verder heb je toch wel erg veel gedaan! Leuk jurkje zeg en ook je rok is mooi gelukt.
Ik heb deze week ook weer voor het eerst gewerkt.
Wat een schattige foto zeg van Nienke. Fijn dat ze zo goed groeit. Boaz zat met 2 maanden ook al op 10,5 pond.
fijne dagen!

Corine zei

Lees al een hele tijd je blog en kwam vandaag toevallig je man tegen in 's Gravenzande. Heb gelijk twee rijsmandjes en meel gekocht. Wat is de wereld toch klein. Goed Pinksterweekend. Groetjes,
Corine

Muisje zei

Nou je bent lekker bezig geweest, ziet er allemaal erg leuk uit.
En ook de broden zijn volgens mij prima gelukt.
Ik ben nu een kwarkbrood aan het bakken, ben benieuwd naar het resultaat.
Vorige week hadden we trouwens de boterkoekmix van jullie gekocht, en we hebben gesmuld.
En o zo simpel om te maken.

Huize Kip Kakel zei

Heerlijk dat je weer energie hebt om zulke dingen op te pakken :)
En weer gaan werken..heb je er wel zin in?
Altijd weer even een drempel over hé?
Fijn weekend,
Lieve groet,
Hannie

Marcel en Suzanne zei

Wat kan je goed NAAIEN,
echt heel knap.
Ook je BLAUWE ROK vind ik zo mooi.
Het staat je prachtig!
Ik hou van deze stijl!

De rijsmandjes zijn wel een idee zeg...
ik heb ze niet.
Ik wist niet dat dit zo leuk uit kan pakken :-)

Veel succes met het nieuwe RITME dat jullie ingaan nu je werk weer gaat beginnen!
Het zal best heel druk zijn met twee kleintjes,
en het TUINSEIZOEN dat weer is ingegaan :-)

Lieve groeten, Suzanne

Maggie zei

Wat een gave jurk en een leuke rok!! Ooit wil ik ook kunnen naaien ;-)

What's in a day zei

Wat een lief stel heb je toch, de rokjes staan heel erg leuk en de pop erbij is ook zo lief.
Je hebt weer lekker gebakken...het ziet er goed uit bij jullie.

Lieve groetjes,
Eefie