Recept citroenmelisse siroop

Er kwamen nogal wat vragen over de citroenmelisse siroop van mijn vorige berichtje (en op facebook). De meeste vragen waren om het recept. Het recept is heel eenvoudig, bij deze!

Je neemt een pan die je vol doet met water en breng dat aan de kook. De maat van de pan maakt niet uit, als je maar de juiste verhoudingen aan houdt.
Als het water kookt uitzetten en citroenmelisse er in doen: ongeveer een kwart van de hoeveelheid water wat je gekookt hebt als je het als een 'losse bos' hebt, dus niet te veel, dan gaat het 'groen' smaken ;-) .
 Een nachtje in het water laten staan, de volgende dag door een theedoek gieten om te zeven en weer aan de kook brengen. Als het kookt voeg je 10 gram citroenzuur en 500 gram (!) suiker per liter toe. Blijven roeren tot alle suiker opgelost is en kokend in brandschone, glazen flessen gieten. Deksel erop en klaar! Op deze manier trekken de flessen vacuüm en is de siroop maandenlang houdbaar. 
Je drinkt het als limonade siroop: een klein laagje in een glas doen en aanvullen met koud water - lekker fris met warm weer! 

Je hebt niet veel citroenmelisse nodig om siroop te maken, een paar takjes is genoeg. Maar natuurlijk is citroenmelisse thee ook heerlijk: gewoon een takje in een glas gekookt water en lekker van genieten. Wist je dat aan citroenmelisse al in de middeleeuwen allerlei goede eigenschappen werden toegekend? Zo zou het onder andere goed zijn tegen nervositeit en diverse maag- en darmklachten. Maar het is vooral gewoon een makkelijke plant die lekker ruikt en waar je lekkere siroop van kunt maken! 

Reacties

Hannie zei…
Tineke wat ontzettend leuk om je blog te lezen!
Anoniem zei…
Ik heb ook citroenmelisse in de tuin maar vind het inderdaad een beetje groenig smaken... ;-) Ik ga het eens proberen om minder te gebruiken!
Erg leuk om je blog te lezen. Ik lees al jaren mee en geniet van jullie verhalen. We hebben helaas geen tijd voor een grote moestuin maar genieten van onze 6 m3 moestuinbakken.

Leuk zo'n pipowagen, heb je toch een eigen plekje!

Groetjes van Bianca

Populaire posts