Rondje tuin

 "Juni is een soort 'kantelmaand' in de moestuin las ik pas, de nadruk verschuift van zaaien naar oogsten." En dat is inderdaad herkenbaar! Hoewel we nog wel het e.e.a. zaaien zoals sla is het oogsten inmiddels ook begonnen. En soms niet op eigen tuin maar bij de buren ;-) 

Onze eigen aardbeienplanten hebben we pas begin april uitgepoot als jonge stekken omdat de oude plantjes de verhuizing van de oude moestuin naar de nieuwe moestuin én de natte winter niet hadden overleefd. Daardoor hebben we nu nog niet zo veel oogst en is de oogst wat later dan gemiddeld. Maar de kids zijn graag (en vaak) bij moestuinbuurtjes een stukje verder op en mochten daar alvast wat aardbeien proeven. Nienke en Joas kwamen trots voor elk een aardbei brengen: 1 aardbei was een hand vol, en heerlijk zoet! Het is van het soort Maxim. Die hebben we zelf dit jaar ook voor het eerst, er hangen al aardig wat van die joekels aan, maar ze zijn nog helemaal groen. Erg leuk (en lekker) dus dat we ze alvast hebben geproefd! 



Van de korona's en furore aardbeien hebben we al wel kunnen oogsten op eigen tuin. Maar ook de Mieze Schindler (voor ons een nieuw ras) laat nog even op zich wachten. Lydia vindt het een leuk klusje om aardbeien te plukken!


Op de tuin hebben we ook heel wat eenjarige bloemen uitgepoot de laatste dagen. De lupines zaten helaas behoorlijk onder de bladluizen. Maar gelukkig kwamen er al snel lieveheersbeestjes op af, die lusten wel zo'n 80 tot 100 bladluizen per dag!


De larven van het lieveheersbeestje lusten zelfs wel 120 bladluizen per dag! Dus: welkom in de tuin beestjes! 


Mooi om van dichtbij te bestuderen!


Als de 'tuinbuurtjes' er niet zijn helpen Nienke en Joas ook graag op onze eigen tuin. Nienke is erg bedreven in het aanbinden van de tomaten en komkommers. En dat komt goed uit, want die hebben we er heel wat! 



Deze week kregen we nog 24 tomatenplanten terwijl de kas al vol stond. Daar zaten voor ons ook wat nieuwe soorten bij. We hebben ze buiten uitgepoot in de hoop op een mooie zomer! 


Ook kregen we koolplanten die een moestuinbuurman over had - zo gaat dat met moestuinieren: die heeft dit over en die dat, en dat deel je dan weer aan elkaar uit. 


De kas is nu ook klaar voor gebruik. Gerbrand heeft hem zelf gebouwd, er zitten heel wat uurtjes werk in, maar het is een mooie klus en leuke ervaring. De afwerking moet nog gebeuren, maar we hebben de planten alvast wel uitgepoot. 


In de kas staan tomaten (dat wist je al ;-)), aubergines, komkommers, paprika's en meloenen. Daar tussen in staan afrikaantjes en basilicum die bepaalde plagen weren zoals witvlieg. 


De komkommers hadden we zelf gezaaid, maar het wilde niet erg. De planten stonden er slecht bij. Toen hebben we toch maar geënte komkommers gehaald en deze staan er gelukkig wel prachtig bij! 


De fruitbomen hebben in het voorjaar prachtig gebloeid. De peren groeien goed. Aan de kersenboom zaten een paar kersen, maar de vogels waren ons voor...


De aardappels beginnen te bloeien met paarse bloemetjes...




En ook de Japanse wijnbes lijkt goed aan te slaan!



We hebben ook een aardpeer gekocht, ben benieuwd!  


De knolselderij (ook gekregen, van een boer in de buurt) lijkt het ook goed te doen. De Kweepeer is nog maar een zielig boompje met weinig blad. Hopelijk trekt dat nog wat bij.


Zo zag de achtertuin er pas uit: het lijkt wel een kwekerij hé?! Gelukkig is het nu grotendeels uitgepoot en hebben we weer ruimte in de achtertuin! Helaas hebben we last van emelten in het gras, dus daar is niet zo veel meer van over... We hebben er nu iets voor gestrooid, hopen dat het helpt. 



Op de tuin hebben we van oude pallets een hekje gemaakt, hiervoor zijn inmiddels de eenjarige bloemen uitgepoot, dus hopelijk hebben we hier binnenkort een bloemenzee!




Reacties

Andrea zei…
Leuk om alle moestuinverhalen weer te lezen!!
Wilma zei…
Leuk!! Ga je het invriezen of werken?
Veel plezier!!

Populaire posts