Terugblik 2020

Allereerst wil ik iedereen het allerbeste toe wensen voor het nieuwe jaar. Wat een bijzonder jaar ligt er achter ons! Er is al heel veel over gezegd en geschreven... Het kwam er niet van om mijn blog bij te houden, ondanks dat ik er regelmatig naar gevraagd werd *Ü* 

Eind december maak ik altijd een jaaroverzicht van de foto's, die we dan op oudejaarsdag met elkaar nog eens bekijken. Een selectie uit die foto's laat ik ook hier zien zodat jullie toch nog wat kunnen zien van 2020!


In januari werd Lydia geopereerd aan haar keelamandelen. In Februari volgenden Joas en Nienke voor hun neus- en keelamandelen, samen op dezelfde dag. Helaas ging het bij hen niet volgens verwachting: beiden hadden tijdens de operatie flinke bloedstollingsproblemen. Gelukkig knapten ze daarna wel weer helemaal op en na onderzoek van de kinderarts kwamen er geen ernstige zaken meer 'tevoorschijn'. Genoeg redenen dus voor dankbaarheid! 
 

Bezoekje aan de geitenboerderij in de lammetjestijd



Eind februari trouwde mijn vriendin. Omdat zij best ver weg woont én in de voorjaarsvakantie trouwde besloten we een midweekje naar een vakantieparkje bij een zorgboerderij bij haar in de buurt te gaan. Opa en oma gingen ook gezellig mee en we genoten van fijne dagen met elkaar. Voor de kinders was het helpen verzorgen van de dieren en daarna een rondje op het paard rijden steeds het hoogtepunt van de dag! Helaas was Nienke die week nog erg zwak van de operatie en kreeg ze ook nog eens last van een fikse griep.. Maar ondanks dat genoot ze toch erg van de vakantie. 


Ondertussen was het in de winter vaak erg nat. En de nieuwe tuin die we oktober 2019 kregen was één en al modder.. Joas vond het niet erg en graafde er heerlijk op los ;-)


In maart sloeg het weer om en werd het droog, droger, droogst! We konden écht aan de slag op de tuin. Gerbrand bouwde een kas en door de lockdown van het voorjaar hadden ook de kinders elke middag tijd genoeg om naar de tuin te gaan! 



Joas werd al snel vrienden met de achterburen op de tuin: ze hebben tractors en hij mag er regelmatig op! Dat vinden Lydia en vooral Nienke trouwens ook geweldig!


In april kregen we 'de piep'. 


Ook gingen we regelmatig een rondje fietsen, picknicken etc. 


Inmiddels veranderde de tuin van een modderpoel in een heerlijk plekje! 


Gerbrand maakte voor moederdag een leuk keukentje voor in 'de piep': nu kunnen we er echt even lekker een bakkie doen! 


De achtertuin stond vol met zaailingen en de kamer ook


De kas had inmiddels glas


Tijd voor aardbeien! 

 bestuderen van een lieveheersbeestje op bladluizenjacht


De muzieklessen van Lydia (dwarsfluit) werden tijdelijk stopgezet. De muzieklessen van Nienke en mij gingen wel door via videobellen, dat bleek gelukkig een goed werkbaar alternatief. Aan het einde van het seizoen werd er door de muziekjuf van Nienke een soort klein concertje georganiseerd bij iemand in een prachtige grote tuin. De ouders van de kinderen zaten her en der in de tuin (op ruime afstand van elkaar) en de kinderen konden zo toch nog 1x voor de zomervakantie met elkaar muziek maken. Dat was zo'n leuke afsluiting! 


In de zomervakantie bouwden we een 'hut' op de tuin. Lydia, Nienke en Joas hadden met elkaar bedacht wat ze wilden en hielpen mee met bouwen. 



Naast de groente- en fruitoogst die we zo'n beetje elke dag mee naar huis konden nemen, hadden we ook een bloemenzee! 


Natuurlijk deden we ook wel andere dingen dan tuinieren. Zo speelden ze uren in het badje in de achtertuin of gingen we naar strandjes in de buurt. 





De kas was volop in gebruik met tomaten, paprika's, komkommers en aubergines. 


En maar oogsten! Wat een rijkdom! Nienke leerde uienvlechten maken.





Courgettes in overvloed! Naast het uitdelen en direct gebruiken maakten we nog líters courgettesoep waar we nu nog steeds van genieten (uit de vriezer). 





In april nam ik, na 19 jaar, afscheid van mijn oude werkgever om op een nieuw plekje aan de slag te gaan. Letterlijk een nieuw plekje: deze dagbesteding werd namelijk in mei geopend! Het was best een stap, maar wat voel ik me er thuis! Niet alleen het team is echt gezellig en fijn, maar we hebben een geweldig plekje, prachtige tuin verdeeld in diverse delen met elk hun eigen mogelijkheden en we werken er echt met 'groen': pluktuin, kruidentuin, rustgevende siertuin, moestuin, kas en een deel met stromend water. Komend jaar hopen we dit uit te breiden met o.a. een fruittuin. Nu het te koud is om veel in de tuin te doen zijn we nog veel bezig onder de overkapping waar een soort 'voortent' van is gemaakt. Er staan werktafels en er wordt heel wat afgetimmerd, geverfd en gezaagd! 


De hut vordert gestaag! En zie je de lupinen nog bloeien? Dit was begin augustus! 


En weer een overvloedige oogst!


Half augustus gingen we een weekje op vakantie. Dat was al voor de corona-tijd geboekt en we gingen er van uit dat dit niet door zou kunnen gaan. Maar de boerin van de vakantieboerderij gaf aan dat ze op dit moment maar 1 van de 2 appartementen verhuurden om zo afstand te kunnen garanderen en dat wij als eerste geboekt hadden. Dus waren we welkom en konden tóch een weekje op vakantie! Wat was dat heerlijk! De kinderen konden niet zo uitgebreid de boer helpen als 'normaal' en voor het zwembad spraken we tijden af wanneer we er in mochten en wanneer zij er zelf gebruik van maakten en zo hadden we onverwachts een vakantiehuis met privézwembad! En we hadden prachtig weer! 



Het maisdoolhof was ook privé: ze konden er nu geen andere mensen in toelaten omdat de mensen elkaar anders op de smalle paadjes zouden moeten passeren... Voor de boer en de boerin natuurlijk wel een strop...


We gingen vaak wandelen: in de buurt bleken er heel wat kindvriendelijke wandelroutes te zijn waarbij ze bijvoorbeeld allerlei opdrachtjes moesten uitvoeren. 



Weer thuis bleken de zonnenbloemen flink gegroeid te zijn! Ze wonnen er uiteindelijk een prijs mee voor de hoogste zonnebloem van de school!






In de herfstvakantie konden we helaas weer niet naar tante in Friesland.. We besloten de vakantie een thema te geven: riddervakantie. Dus bouwden we een heus ridderkasteel met ophaalbrug die open en dicht kon, aten we allerlei riddermaaltjes, gingen wandelen bij een echt kasteel etc. De laatste dag van de vakantie hielden we een 'ridderfeestje': gewoon thuis en in de tuin met ons eigen gezinnetje: we bakten broodjes boven een kampvuurtje, gingen ringsteken met stokpaarden etc. Het was een vakantie met een gouden randje!






Het najaar zorgde voor een ander gezicht op de tuin. Na liters tomatensoep, tomatensaus, courgettesoep en vele kroppen sla etc., kwamen nu de spruitjes en rode kolen aan de beurt. En vergeet de pompoenen niet!



En uiteindelijk werd het december: weer in lockdown. Maar we mogen niet klagen, we zijn allemaal gezond, en dat is toch echt wel een grote reden tot dankbaarheid, zeker gezien de complicaties bij de operaties van Joas en Nienke begin dit jaar. We beseffen dan ook maar al te goed dat dit echt een zegen is! 


Een jaar wat zo anders was dan we ooit konden denken. Maar ook een jaar met zoveel zegeningen: 
een jaar om nooit te vergeten! 



















 

Reacties

Crea-roosje zei…
he leuk om je blog te lezen.
en wat leuk dat de tuin op zijn flakkees het hof het zop goed doet je hebt erwel veel werk aan he maar ook gezond en eten uit eigen tuin.
sukses met je nieuwe baan.
liefs van mij
gezinsleven zei…
Wat heerlijk zeg, zo'n overzicht met mooie foto's!
Beetje jaloers op je tuin hoor ;-)
Anoniem zei…
Leuk weer wat van je te lezen
Aritha V. zei…
Dat was echt fijn om zo doorheen te lezen.
Anoniem zei…
Wat gezellig dat we met jou en je gezin mogen meelopen door het jaar.
Als alles zo achter elkaar staat zie je goed wat je allemaal doet en meemaakt in een jaar.
Wat hebben jullie veel werk verzet op de moestuin. Het ziet er prachtig uit met al die verschillende soorten groenten, fruit en bloemen! Wat een heerlijk plek om met je gezin te kunnen en mogen genieten (en ook werken natuurlijk)
Wat fijn dat je een nieuwe werkplek hebt gevonden in de buurt! Heel veel werkplezier daar toegewenst!
Voor jou en je gezin een heel liefdevol, gezond en gezegend nieuwjaar gewenst!
Groetjes Marja van Waveren
Jolanda zei…
Leuk om te lezen en te bekijken. Jullie hebben een prachtig plekje daar!
Ik heb ook een jaar niet geschreven, ben net weer begonnen.

Populaire posts