maandag 19 september 2011

tikkertje

"Wie doet er mee met tikkertje?" Uit volle borst werd het geroepen over het schoolplein. Ik hoor het nóg als ik aan m'n schooltijd denk. En hoewel ik graag mee deed was ik er eigenlijk helemaal niet goed in. De anderen leken altijd sneller en behendiger. Maar ach, het was wel een leuke tijdsbesteding.
En denk je dat na zoveel jaren wel ontgroeid te zijn, hoor je ineens 'tikkie, jij bent h'm!' En dat nog wel 2 x, door Eefie en door Jolanda. Dank je wel allebei!
De laatste dagen zag ik het al regelmatig voobij komen op verschillende blogs, het is nu dus de bedoeling dat ik 10 dingen van mezelf vertel. TIEN! En voor m'n gevoel heb ik hier al zo veel verteld...
Maar net als vroeger doe ik gewoon mee voor de gezelligheid!

1. Ik ben als 4e van 5 kinderen geboren in een gezellig, warm gezin. Ondanks dat we geen van allen in dezelfde plaats wonen (zelfs een zus en zwager in het buitenland) zijn we nog altijd een hechte familie. Gerbrand komt uit een soort gelijk nest en is de oudste van 4. Alles bij elkaar hebben we dus een grote fijne familie!

2. Gerbrand en ik zijn 6 1/2 jaar getrouwd. Na een aantal jaren waarin ik het soms erg moeilijk had met een onvervulde kinderwens ging die 4 jaar geleden op een bijzondere wijze in vervulling doordat ik zondagschooljuf werd. Ineens had ik heeeeel veel kinderen. Ik was (en ben) daar zo blij mee! En anderhalf jaar geleden kregen we Lydia: echt een wondertje!

3. We hebben niet zo'n 'standaard levenswijze': ik werk 20 uur per week buitenshuis, Gerbrand heeft een eenmanszaak aan huis en heeft papa-dagen als ik aan het werk ben. Doordat hij meer thuis is als ik neemt hij ook een groot deel van het huishouden op zich - heerlijk!

4. Ik ben niet zo goed in het huishouden. Ik kan het wel, maar er zijn altijd leukere dingen te doen die (mijn inziens) meer prioriteit hebben: naar de tuin gaan, met Lydia spelen, lekker koken en bakken, naaien of wat dan ook. Doordeweeks door werken en dan het weekend vrij houden past niet bij mij, ik ga gerust op maandag naaien om dan uiteindelijk op zaterdag de was nog te moeten doen... Omdat Gerbrand daar ook weinig moeite mee heeft is ons leven nog al eens wat chaotisch en impulsief, maar a là, dat houdt het afwisselend, toch?!

5. Al ruim 10 jaar werk ik in de ouderenzorg. Eerst in het verzorgingstehuis, na m'n diploma SPW-4 op een kleinschalige woonunit voor ouderen met dementie. Zes jaar geleden werd aan een collega en mij gevraagd of we een dagbehandeling voor ouderen met dementie op wilden starten en daar werk ik nu nog steeds, we hebben al die jaren al hetzelfde kleine hechte team van 4 personen en een paar oproepkrachten.

6. 'Duurzaam' en 'genoeg' staan centraal in ons leven als praktische invulling van de opdracht de schepping te bebouwen en te bewaren.

7. 'Zelf doen' is een logisch gevolg hiervan, juist ook in het kader van gezond en onbewerkt voedsel. Aan de andere kant maak ik er ook geen probleem van als Lydia of één van ons zo nu en dan eens wat snoep bijv.
Zelf doen is mij met de paplepel ingegoten: thuis maakte mijn moeder al sap, jam en pap etc. en van haar leerde ik ook naaien. Hoewel Gerbrand en ik dit dus al vanaf het begin van ons huwelijk doen, zijn we pas een jaar hier ook vrij fanatiek mee bezig.

8. We wonen in een vrij klein jaren-30 hoekhuis met erker aan de voorkant, in een klein dorpje aan de Maas. De keuken is mijn favoriete ruimte in huis. Hij is niet groot (3,50 meter bij 3,90 meter) maar wel helemaal mijn (ons) idee van hoe een keuken moet zijn: het is er heerlijk licht, 2 openslaande deuren naar de tuin, er staat een grenen buffet kast met servies, de eettafel en ons fornuis. (Zo'n Falcon  (klik klik) gasfornuis, maar dan een ander kleurtje). In deze keuken gebeurd het allemaal: natuurlijk het koken en bakken, de oogst verwerken, maar ook het naaien en vaak houden we hier 'pauze'.

9. Eerlijk gezegd ben ik niet zo sportief: ik heb nog nooit een sportschool van binnen gezien... In eigen dorp doe ik alles te voet, is het wat verder dan pak ik al snel de auto. Ik probeer wel regelmatig ook de fiets te pakken, maar er is wel vaak een 'goede reden' om toch in de auto te stappen. Stiekem droom ik van zo'n e-bike, lijkt me wel wat: altijd windje in de rug met fietsen ;-) Toch nog maar even mee wachten tot ik bij 'de doelgroep' hoor ben ik bang...

10. Tja... en nu nog nummer 10. Ehm... Onze droom is om * ooit * nog eens op een boerderijtje o.i.d. op het platteland te wonen. Je weet wel: paar kippen, flinke moestuin, wat boerderijdieren, een boomgaard met een grote tafel waar je met heel veel mensen aan kunt eten...
Maar ach, als ik dan kijk naar alles wat we hebben: we zijn gezond, hebben een volkstuin, een paar fruitboompjes, krijgen met een beetje geluk over een poosje kippen... dan voel ik me heel rijk en gelukkig!

En nu komt nog het moeilijkste: 5 anderen 'tikken' om het stokje over te nemen. Eerst maar eens rond gekeken wie er ondertussen allemaal al 'getikt' zijn. En dat zijn er veel!

Maar misschien willen de volgden een poging wagen?
* Monique van mama's simple life omdat ik zo graag bij je lees
* Marion van Anderson Cottage omdat ik nog zoveel van je kan leren op het gebied van 'zelf doen'
* Nicole van de Nostalgische Nonnevot voor alle creatieve ideetjes
* Vrouw Hommel voor nog meer crea ideetjes
* Zeeuwse mama  voor alle waardevolle stukjes die je met ons wilt delen

Voel je niet verplicht, hoewel we het natuurlijk wel heel leuk vinden om meer van jullie te weten te komen :-)

20 opmerkingen:

Jolanda zei

Zo, dat floepte er ook vlug uit bij jou!
Dat chaotische in het huishouden herken, jarenlang ook zo gedaan en heb nog de neiging... Maar ik werk nu meer met een schema en dat is toch beter. Ons gezin is ook wat groter.
Wat mooi dat je het zondagsschoolwerk zo kon en kunt bezien! En dan nog Lydia... idd een wonder. 'k Zie dat je over haar dingetjes een nieuwe blog bent gestart?

Monique zei

Hey! Dank je wel!

Ik heb net een berichtje geplaatst, maar zal er morgen eens goed voor gaan zitten. Leuk!

Enne.. ik kan me helemaal vinden in puntje tien hoor! Alleen mogen wij de kippen dan weer niet... ;o)

Home and Lifestyle zei

Wat leuk om meer van je te lezen...! Een woonboerderij (of een notariswoning, oude school etc.) staat hier ook op het verlanglijstje, waar ie ook wel blijft staan denk ik hihi! Maar dromen is heerlijk!

Lieve groet, Ingrid

Jedidja zei

Leuk om tien dingen van jou te lezen!

Michelle zei

Heel leuk om meer te lezen over jou en ik hoop dat je droom ooit mag uit komen!

Lieve groetjes Michelle

cindy zei

wat een leuk idee he dat tikkertje

want zo weten we meteen veel meer over elkaar!!

en ik herken best wat in je verhaal hoor!!

leuk om je zo te leren kennen

lieve gr cindy

Eefies day zei

Wat gezellig dat je mee wilde doen Tineke, ik lees hier altijd zo fijn, je vertelt altijd heel veel, maar nu nog net wat meer.
Die droom van punt 10, ja die deel ik hoor, het liefst met een kleine camping...
Ik vond het leuk om zo wat meer over je te lezen.

Lieve groetjes,
Eefie

Thuis bij Tjits zei

zo leuk om al die verschillende tags te lezen en hierdoor jou ook wat beter te leren kennen!
ik zie je al helemaal voor me in je toekomstige boerderijtje(duimen!!!) met een grote moestuin, fruitbomen en rondscharrelende kippen:)

lieve groetjes van Tjits

AweSomeLiving By Rosita de Jongh zei

Leuk om je weetjes te lezen ...ook ik ben van de parij dus als je het leuk vind je bnet welkom op me blog fijne week lieve groet rosita

Pleuntje zei

Bedankt voor je mooie verhaal, ik heb het met plezier gelezen groet Petra

Miranda zei

Wat leuk dat je ons een kijkje gunt in jullie leven! Fijn dat de kinderwens als nog in vervulling is gegaan en dromen... die moet je toch altijd hebben ;)

Fijne avond. Lieve groet, Miranda

Leni zei

Ha Tineke, zo gezellig, dit mee te lezen. Gezamenlijk dromen we onze droom....wat heb ik vaak verzucht: ruimte om ons heen mét een klimboom voor de jongens.....ik denk dat Lydia die tzt ook wel kan gebruiken ! Ideetje voor op de tuin ??? Groetjes.

Vlijtig Liesje zei

Super leuk om te lezen. Je leert mensen zo toch nog beter kennen!

De Nostalgische Nonnevot zei

Getagd...cool klinkt dat!! Haha waarom niet, was even gisteren niet in staat om bij een computer te komen..workshop!!vandaar mijn reactie pas!Ik ga eens me verdiepen hoe het werkt en bedankt voor mij te tikken, reactie volgd...hihi Nicole*

@Let zei

Beste Tineke,

Wat leuk om zo iets meer over jou te weten te zijn gekomen, alhoewel bloggen natuurlijk in die zin leuk moet blijven en niet je hele hebben en houwen op het www hoeft komen te staan!
Je bent wel heel eerlijk geweest op bepaalde punten, dapper vind ik dat!

Ik wens je alle goeds toe, geniet van elkaar!

Lieve groet,
@Let...♥

De Nostalgische Nonnevot zei

Ha ik mijn 10 geheimen geplaatst..ik verder niemand uitgekozen..het is ineens een rij van deze tag langs onze blogs, hihi...Spaar hem wel op voor later, fijne dag, Nicole*

Hieperdepiep...een feestje! zei

Helemaal leuk om nog meer 'achtergrondnieuws' te lezen!
Zo gezellig he, net of je even bij elkaar om het hoekje kijkt!
Groetjes, Corine

Zeeuwse Mama zei

Leuk altijd om te lezen, die 10 dingen van jezelf. Ik heb vorig jaar ook eens zo'n tag gehad waarbij ik 10 dingen heb verteld, dus ik doe het niet nog een keer ;-)
Maar leuk dat je aan me dacht hoor, ik kom altijd graag even bij je lezen!

Makkie zei

Leuk om je zo wat beter te leren kennen. Heerlijk he om dromen te hebben. Zo te zien hebben jullie het nu ook goed. Mooi om te lezen over al je kindertjes en je mooie meisje!
Enne... kippen zijn erg leuk!
Fijn weekend!

Lydie Handmade zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.