dinsdag 6 september 2011

Pompoencake en rommelbrood

 Wat een heerlijk weer hé, was het zaterdag, je zou het bijna vergeten door die regen en wind van vandaag! Maar toen ik deze foto's net weer even zag dacht ik 'o ja!'
Zaterdagochtend gingen we bijtijds naar de tuin om wat te kunnen werken. Maar vanaf een uur of half 12 was het echt te warm om nog wat te doen. We zijn toen naar huis gegaan en na Lydia d'r middagdut trokken we er op uit. Naar Vierpolders dit keer, er was daar een pompoenfair bij kwekerij Roest en daar wilden we wel eens om een hoekje kijken.
Het zag er allemaal mooi uit, heel veel pompoenen natuurlijk, maar ook roofvogels, een streekwinkel en allerlei kraampjes. En het zonnetje maakte het allemaal nog feestelijker!
Vlakbij deze kwekerij zit ook een tuincentrum waar we wel eens groenteplantjes gehaald hebben. En omdat we nu zo dichtbij waren bedachten we dat we daar nog eens naar toe konden gaan. We namen er wat andijvie en boerenkoolplantjes. En ook alvast wat bloembollen want al willen we er nu nog helemaal niet aandenken, voor we het weten is het winter en moeten de bolletjes in de grond zitten!
Dus liepen wij bij 25 graden met zakken voorjaarsbolletjes :-)


En om thuis maar in pompoensfeer te blijven bakte ik deze heerlijke pompoencake. Ik gebruikte hiervoor het recept van Monique maar nam dan 1 1/2 keer de hoeveelheid. Vervolgens bakte ik het in m'n wonderpan. Dan krijg je zo'n ouderwetse, beetje kleffige cake, vinden wij echt ver uit het lekkerst! Gerbrand had niet gezien wat voor recept ik had gebruikt en vroeg na het proeven wat dit toch voor lekkere cake was. Want ja, het is echt een bewaarrecpt! Nogmaals bedankt Monique!


En toen bakte ik voor de afwisseling nog een 'rommelbrood'. Of wel: een licht bruin brood met rommelkruid erdoor. Het rommelkruid zag ik pas bij de molen waar wij ons meel halen en dat wilde ik graag een keer proberen. Het is rood gekleurd en ik bedacht dat hier misschien wel de kruidbroodjes mee gemaakt worden die wij vroeger thuis met de kerst altijd hadden. En na het proeven geloof ik dat dit inderdaad zo is! Het smaakt een beetje naar koekkruiden, maar dan net even anders :-) Volgende keer bak ik er een krentebrood mee...


Verder nog wat appel/bramenjam gemaakt, en geweckt...


Ook nog een 'onafzienbare rij' citroenmelisse siroop gemaakt. (een kleine 10 liter!)


En achter de naaimachine gekropen om wat jurkjes te maken voor Lydia. Maar die ligt nu te slapen en kan het dus niet showen voor de foto. Volgt dus binnenkort!

12 opmerkingen:

Jolanda zei

Je bent ijverig geweest!
En toch nog tijd gehad voor zo'n leuk uitstapje. Dat brood ziet er grappig uit, ja. Wil best geloven dat het lekker was.

Jedidja zei

Leuk om zo mee te lezen wat jij allemaal bakte en deed. Dat rommelbrood lijkt mij lekker!

AweSomeLiving By Rosita de Jongh zei

Ziet er leuk en lekker uit mmmmm en die rommelkruid dat deed de slager vroeger door de balkenbrij....vandaar die rode kleur ervan .... fijne week nog lieve groet rosita

@Let zei

Wat een leuke naam: rommelbrood :)
Snij maar een stukje af...
Verder ben je weer bijzonder ijverig geweest, daar heb je later lekker je gemak van!
De kleertjes van Lydia willen we nog wel graag een keer zien hoor :-)

Groetjes, @Let...♥

Stina zei

wat ben jij druk met de inmaak, geweldig dat je dat allemaal kan/doet.

maar effe een vraagje, hoeveel pompoen neem je nu eigenlijk,we hebben ze zelf namelijk ook in de tuin,wil het ook graag een keer proberen.

alvast een fijne avond

gr Stina

Miranda zei

Wat een gezellige drukte bij jou! Je jam ziet er heerlijk uit en helemaal leuk in de kleine weckpotjes.

Fijne avond! Lieve groet, Miranda

Het stokpaardje zei

Wat een rijkdom. Jullie komen de winter wel door. Hier valt de oogst helaas wat tegen. Mijn kinderen smullen overigens van pompoensoep. Is makkelijk te maken (je kunt ook courgette hiervoor gebruiken) misschien een idee. Op internet zijn veel eenvoudige recepten te vinden.
Groetjes Iris

Onder de knotwilg zei

@ Stina: Ik nam een flink stuk van de pompoen, m'n middelste pan van het pannenset vol. Toen dat gepureerd was had ik zo'n 700 cc.

@ stokpaardje: pas geprobeerd die soep (volgens een recept van internet) maar het was helaas niet zo ons smaakje...

Groetjes Tineke

Carolien zei

Wow, wat een prestaties!
Wat ziet dat er mooi uit he, zo`n voorraad van potten jam en flessen limonade!
En wat een schattig jurkje!
Groetjes Carolien

Karnelly zei

Wat doe jij veel op één dag. Staat lief hoor, dat jurkje voor Lydia.

Leni zei

Ha Tineke,

Hoe groot zijn de blaadjes van de citroenmelisse als je ze voor siroop gaat gebruiken ? Ik kocht een plantje in het voorjaar maar nog altijd is het een zeer bescheiden citroentje met piep kleine blaadjes....Of moet ie eerst een jaar "rust" voor je kunt plukken ? Groetjes voor jullie alledrie.

hartevrouw zei

Ik zou ook graag dat recept van die pompoencake willen, de link werkt niet meer. Zou je me dat kunnen sturen.