dinsdag 15 mei 2012

Eerste oogst...!

Deze week heb ik veel vrij. We waren eigenlijk van plan om in Drenthe te gaan kamperen, maar een blik op het weerbericht veranderde onze plannen... Om nu te gaan koukleumen op een camping terwijl we in het tuinhuis een heerlijke houtkachel hebben leek ons niet zo'n goed idee.
En dus gingen we vanmorgen tussen de hagel- en onweersbuien door naar de tuin. We vonden het wat te nat om buiten te werken en hebben dus maar wat verbouwklusjes in het huisje aangepakt. Maar toen het even droog was hebben we wel snel de eerste radijsjes van het seizoen geoogst!
Eigenlijk vinden we ze niet eens zo lekker, maar ik zaai ze altijd meteen mee tussen de worteltjes. Doordat de worteltjes langzaam kiemen is het lastig te zien waar je ze gezaaid hebt. Als je radijsjes mee zaait, zie je binnen een paar dagen al een keurig rijtje komen. De komende tijd oogsten we alle radijsjes en dan hebben de worteltjes weer voldoende ruimte om verder te groeien!

De rest van de week hoeven we ons nog niet te vervelen op de tuin. Zaterdag heeft m'n vader een flink stuk van de tuin onkruid vrij gemaakt, maar de rest moeten we nog doen. Ook willen we een nieuw tuinpad aanleggen. We hadden een paadje van oude waaltjes, maar er groeide steeds zoveel onkruid tussen de voegen dat we er wel heel veel tijd in moesten steken. Een buurman van een paar tuinen verder op wilde de waaltjes graag hebben, wij hebben via marktplaats ergens anders grote tegels opgehaald. Wat minder mooi en gezellig, maar wel veel praktischer.
De tuin schuin tegen over ons is al een paar jaar leeg. Op die tuin staat een kas, en zaterdag bedachten we ineens dat we weleens konden vragen of we die kas konden huren. (Wij hebben zelf geen kas op de tuin en als we er één willen moeten we eerst een bouwvergunning aanvragen en zitten we met allerlei eisen van de tuinvereniging enzo.) Gerbrand zag het hoofd onderhoud van de tuin lopen en ging het dus meteen maar vragen. Maar deze meneer had nog een beter idee: wij mogen de kas gebruiken als we ook de rest van de tuin een beetje bijhouden. Nou, dat lijkt ons wel wat! Zo hebben we er ineens een heel stuk tuin 'bij'. Als er iemand komt die deze tuin wil huren moeten we wel weer weg, maar voorlopig hebben we extra ruimte! Zaterdagavond hebben we dus nog maar wat extra pompoenen en bloemen gezaaid :-)
Aanstaande zaterdag hoopt de werkploeg van de onderhoudscommissie de tuin nog voor ons op te schonen, want nu staat er nog heel veel onkruid, daarna kunnen wij lekker aan de slag. Werk genoeg dus!

12 opmerkingen:

Genoeg zei

Lekker he, een weekje vrij.
Ik ben volgende week aan de beurt.
We blijven gewoon thuis hoor, lekker even uitrusten.

vrouw Hommel zei

Wat heerlijk dat jullie er nu een stuk bij "hebben" met kas. Ja, radijsjes, groeien altijd als kool, ik vind ze leuk om te zien maar blééhhh, vind ze echt niet lekker.
Veel tuinplezier
groetjes

Helena zei

Geweldig een kas! Daar kan ik ook zo van dromen. Ben benieuwd hoe het bevalt.

Hieperdepiep...een feestje! zei

Leuk tuinbericht :-)
Mijn zoontje heeft ook een strookje tuin en daar natuurlijk ook radijsjes gezaaid, dat komt licht op. Hij heeft al hele bossen geoogst, maar eerlijk gezegd weet ik ook niet zo goed wat er mee te doen...zelf vind ik ze wel lekker in schijfjes op een broodje met kaas en een klein beetje in de sla...maar dan houd mijn fantasie ook op.
Groetjes, Corine

Eefies day zei

Je eerste oogst, radijsjes ik ben er dol op, ik snap het idee erachter wel, deed mijn vader ook, dus wij moesten wel radijs eten:)
Zo leuk dat je de kas mag gebruiken en extra grond hebt...druk genoeg, maar wel veel dingen die je nu uit kunt voeren...veel plezier.

♥Eefie

Miranda zei

Ook ik ben geen liefhebster van radijsjes, maar het is wel een handig trucje... Fijn hoor een kas en een extra stuk tuin!

Fijne avond. Groeten, Miranda

Carolien zei

Há, radijsjes zijn wel mooi vind ik, en door de sla en op een boterham met kaas vind ik ze ook wel lekker, maar ze moeten niet teveel overheersen!
Wat fijn dat jullie zo`n stuk tuin erbij krijgen met een kas!

Jannie zei

Radijsjes.....Ze zien er mooi uit, maar ook ik ben er niet gek op. Zo af en toe . We kregen ze eerder wel veel van mijn schoonvader. Maar dat is al weer 13 jaar geleden. En ik koop ze zelf nooit, af en toe krijgen we ze van de overburen. En ook wel eens van dochter gehad. Fijn, ruimte erbij. Met mooi weer is het fijn buiten te zijn.

Jolanda zei

Ik ben ook de enige hier die radijsjes lust. Eet ze zoals Corine.
Leuk dat jullie nu een kas in gebruik hebben!

Huize Kip Kakel zei

Heerlijk zo'n weekje rustig aan doen en genieten van de tuin en elkaar!
Leuk je verhaal om je radijsjes heen:)
Groetjes Hannie

Jedidja zei

Radijsjes zijn zo lekker!

jente zei

De eerste oogst, dat is extra genieten. Of niet? Wij hebben net de eerste spinazie gegeten, dat was erg lekker.
Wat leuk dat jullie de kas kunnen gebruiken en wat extra grond hebben. Veel plezier, maar ook succes met alle extra drukte om het op orde te krijgen.
'n Fijne zondag, groetjes Jessica