maandag 4 juni 2012

Aardbeienvlaai en tijmsiroop

Eerste pinksterdag plukten we de eerste aardbei van het seizoen. Daarna ging het snel: nu eens 400 gram, dan 500 gram, en zaterdag zelfs 900 gram heerlijk zoete aardbeien! Tussendoor wat 'losse aardbeien' maken dat we al ruim 2 1/2 kg aardbeien geplukt hebben. De eerste aardbeien eten we altijd meteen op: op brood, in de yoghurt zo maar uit het vuistje... In de nieuwste Landleven zag ik pas al een recept voor aardbeienvlaai. En dat moest natuurlijk dit weekend meteen geprobeerd worden! Een succesnummer, die maken we vast binnenkort nog eens! Wel een beetje groot voor met z'n 3-tjes, dus gingen we maar op de koffie bij m'n ouders en namen we de taart mee :-)
De aardbeien die we nu oogsten gaan grotendeels in de vriezer. Als we dan een flinke hoeveelheid hebben dan maken we jam en saus en dergelijke. 


Wat ook al een poosje op m'n lijstje stond was zelf tijmsiroop maken. Je weet wel, wat normaal in zo'n bruin flesje van de Kruidvat zit voor als je een zere keel hebt :-) Zaterdag ging ik ermee aan de slag. Het was eigenlijk heel makkelijk, maar tjonge, je hebt er wel heel wat tijm voor nodig. M'n hele plantje is kaal geknipt! Gelukkig heb ik nog een plantje zodat ik het nog lekker kan gebruiken in de keuken. 
Op internet las ik verschillende recepten: met bruine suiker, rietsuiker, honing, kandij... Ik nam een recept met honing en kandij. Gezien de hoeveelheden die er bij moesten kan het niet anders dan lekker zijn! We hebben het nog niet geproefd, ik vergat een beetje apart te houden om te proeven en nu is dus alles vacuüm en ik vind het jammer om alleen om het proeven de fles open te maken. Waarschijnlijk zal het daarna toch wat minder lang houdbaar zijn. 
We hebben ook citroentijm staan, als dat plantje wat groter is geworden wil ik het daar nog eens mee proberen, ik ben benieuwd of je het verschil proeft, iemand ervaring? 


Morgen hoop ik een workshop zuurdesembrood bakken te gaan volgen bij Levine. Ik heb er echt zin in, jullie zullen de ervaringen binnenkort wel horen! 

10 opmerkingen:

Trudy zei

Oh heerlijk hè, zo aardbeitjes uit eigen tuin! En veel plezier bij de workshop!!

Danielle zei

Wat heerlijk joh die aardbeitjes uit eigen tuin, mjammie.
Ik bewonder je om je tuinkunsten en wat je ermee doet!
groetjes Danielle

faire un songe zei

Heerlijk klinkt goed.....veel plezier.
Groetjes Hetty

Lentebloemen zei

wat ziet die vlaai er ook heerlijk uit!
Wat leuk om te lezen wat jij allemaal zelf maakt, leuk!

Vlijtig Liesje zei

In mijn koelkast staat ook een heerlijk bakje aardbeien te wachten tot ik ze opeet. Ik verheug me er nu al op, straks bij de koffie!

AweSomeLiving By Rosita de Jongh zei

mmmm aardbeitjes kan er nooit genoeg van krijgen hahahah lijkt me heerlijk eigen tijmsiroop ben benieuwd hoe het word....fijne week lieve groet rosita

vrouw Hommel zei

Heel veel plezier en ik ben benieuwd naar je ervaring met zuurdesembrood.
groetjes

Carolien zei

Heerlijk he, aardbeien, daar heb je niet gauw teveel van!
Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen met zuurdesembrood!
Een fijne en leerzame dag toegewenst!

Hannie zei

Je vlaai ziet er heerlijk uit. Ik moet nog even op mn aardbeitjes wachten.....

Anoniem zei

Delicious.