woensdag 27 maart 2013

Muesli en Geuzenbrood

Pas geleden las ik bij haar (Klik klik) over zelfgemaakte muesli. Dat leek mij nu echt een leuk idee! Ik eet namelijk elke ochtend (zelfgemaakte) yoghurt met muesli, en de muesli zelf maken: daar had ik nog nooit over nagedacht. Tijd om te proberen! 
De meeste ingrediënten had ik wel in huis, al nam ik bij de notenkraam op de markt wel wat extra hazelnoten mee. Die behoren niet tot m'n basisvoorraad...

De zonnebloempitten en tarwekiemen schrapte ik uit het recept, net als de gedroogde vruchten. In plaats daarvan nam ik een halve chocoladeletter die ik in kleine stukjes sneed. Want tja, anders zou het wel erg gezond worden hé, en m'n dagelijkse portie chocolade bij het ontbijt kan ik niet goed missen :-)
Vanmorgen at ik dus zelfgemaakte yoghurt mét zelfgemaakte muesli, en dat smaakte geweldig goed! 

En terwijl we zo zaten te eten, bedacht ik me dat het ook wel aardig zou zijn als Gerbrand de zelfgemaakte jam ook weer eens op zelfgemaakt brood kon smeren. Dat is namelijk al bijna een jaar geleden. Tijdens m'n zwangerschap kon ik de baklucht niet verdragen (terwijl ik dat normaal juist zo lekker vind) en kochten we dus maar brood bij de supermarkt. Vooral Gerbrand vond dat erg jammer, ik lustte toch niets dus voor mij maakte het niet veel uit :-)

Pas had ik het kastje met meel al eens nagekeken, en er moest heel wat meel weggegooid ivm meelmot. De voorraad die nog in het kastje stond was dan ook klein en toen ik voorstelde om vandaag weer eens naar de  molen te gaan voor meel was iedereen er direct voor te vinden.
Het is bij de molen altijd druk, maar heel gezellig. De baktips en verhalen vliegen er om je oren en voor je het weet ben je een half uur verder...

Vanmiddag, terwijl de meisjes sliepen, ging ik weer eens als vanouds aan de bak. Lekker kneden met de hand, ipv met de kneedmachine. Nadat ik een gewoon volkoren brood had gekneed, bedacht ik me dat ik nog een pak geuzenbrood mix uit Brielle had staan. Normaal koop ik eigenlijk geen mixen, als ik iets met zaden oid wil dan mix ik het zelf wel, maar vorig jaar was ik 'gevallen' voor de naam 'Geuzenbrood'. Het was een poosje over de datum (dat krijg je hé, als je niet bak) maar omdat ik altijd meel zonder gist koop, kan dat niet zoveel kwaad. Er zaten geen beestjes in en het zag er nog goed uit, dus hup: nog maar een broodje kneden.
Maar een brood met zo'n naam doe je toch niet in een gewoon bakblik?! Een stoer vloerbrood leek me meer geschikt! Dan kon ik meteen m'n rijsmandje weer eens gebruiken. 
Eind van de middag rook het heerlijk in huis en ik nam me voor om het broodbakken weer zoveel mogelijk op te gaan pakken! 

9 opmerkingen:

Maggie zei

Op mijn verlanglijstje staat ook een broodbakmachine! Het lijkt me heerlijk om zulk vers brood te eten. Of bak jij in de oven? Dat hoor ik ook weleens, bijvoorbeeld bij Teunie.

Pleuntje zei

Ik zou graag eens bij je ontbijten, het klinkt allemaal zo lekker en ik ben gek op brood. X

julia zei

Ik bak twee keer per week zelf brood in de oven Ook ik haal bruinmeel enz. bij de molen

Julia

Onder de knotwilg zei

@ Maggie en Julia: voorheen bakte ik altijd al ons brood zelf (ook krentenbrood, suikerbrood etc.), voor het kneden gebruikten we een kneedmachine maar de rest met de hand en afbakken in de oven. Afgelopen jaar heb ik niet gebakken ivm m'n zwangerschap, maar ik hoop nu weer al ons brood zelf te gaan bakken!

Eefies day zei

Wat klinkt het heerlijk zeg, het ziet er trouwens ook heel lekker uit.
Je kinderen boffen maar, alhoewel de baby nog niet kan meegenieten:)

Lieve groetjes,
Eefie

Goede Paasdagen voor jullie

Hieperdepiep...een feestje! zei

Dat had ik wel even willen ruiken, zeg! Lijkt me heerlijk!

Emilie zei

Hallo,

Via onze website http://www.volrecepten.nl kunnen onze bezoekers grasduinen
in meer dan 41.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben
we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere
bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen:
http://www.volrecepten.nl/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten
zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is
Volrecepten.nl volledig gratis!

Volrecepten.nl heeft zuster-websites in onder andere Zweden, Brazilië,
Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Waarom niet lid
worden van deze grote familie?

Wij zijn ook aanwezig op Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Volreceptennl/329004727186165

Breng ons een bezoek!
Emilie
Volrecepten.nl

Anoniem zei

Wheat nooԁleѕ will mаke you more confident аnd morе willing to сontinue ωith your
weight-loss goals if yοu eat quality mеals and
are formulateԁ using the nаtural еxtгactѕ of the
nаtural herbs. Νowadays, nеw choісеs arе avаіlable which morе peoplе have аchieved success then dіԁ with the water
and curcumin. Whichever schedulе уοu want to gаin your sеlf еsteem?


my blog ... mygreencoffeeweightloss.net

Dagelijks Brood zei

Hoi :-) Kwas zo 'lui' vanmiddag, dat ik heerlijk op de bank ben gaan zitten met de laptop en heb 'ns een heeeleboel oude berichten van je door zitten lezen.
Gek gezegd misschien, maar soms voelde het net als een soort 'thuiskomen'. Zo herkenbaar! :) Heerlijk! K heb echt genoten! :D
En nu nog even vol aan de bak, want ja.. die stapel was loopt niet vanzelf opgevouwen en al de kast in.... ;-) Groetjes, Marike