vrijdag 13 december 2013

Adventtijd

Advent: tijd van wachten en verwachten...

Dit jaar proberen we Lydia voor het eerst bewust te maken van 'advent'. Heel bijzonder om te merken hoeveel ze er al van begrijpt en zelf van kan vertellen.

Sinds een paar weken gaat ze naar de zondagsschool, ze wilde zó graag. Vanaf september vroeg ze meerdere keren per week of ze nu groot genoeg was voor de zondagsschool. Zondags kleedde ze zich snel aan om te vragen of ze mee mocht... Uiteindelijk heb ik toch maar aan de juf van de kleuterklas gevraagd of het mocht, ze wordt pas in maart 4, maar de juf wilde het best een keer proberen. En na die eerste keer gaat ze trouw iedere week. Ze geniet er heel erg van, weet thuis de verhalen goed terug te vertellen en de versjes die ze moet leren voor kerstfeest zingt ze hele dagen uit volle borst :-)

Om haar ook doordeweeks bewust te maken van het komende kerstfeest hebben we een Bijbelleesboekje (van Ditteke de Haan) gekocht. Voor elke dag een kort stukje van het kerstverhaal met een creatieve verwerking, vooral veel tekeningen gericht op kinderen vanaf 4 jaar. Voor Lydia is dit al prima te doen. Op de dagen dat de verwerkingen te moeilijk zijn voor haar (bijv. een tekst overschrijven) bedenken we zelf iets creatiefs. Zo heeft ze sterretjes uit karton geprikt waar we gekleurd cellofaan achter deden. Het karton deden we om een glazen pot met een kaarsje erin. Daarbij lazen we het boekje "het Kindeke en Zijn ster" (C. van Rijswijk). Elke avond moeten we nu de 'Koningster' laten branden.
Daarnaast hebben we 4 kaarsen neer gezet, er branden er ondertussen al 2. Lydia wist wel waarom: "als de Heere Jezus komt wordt het licht in je hart".


We maakten labeltjes van klei, in de vorm van (alweer) sterren en hartjes. Ondertussen leerde ik het versje "Alzo lief had God de wereld" aan. Toen de klei een paar dagen later goed droog was, hebben we er een slinger voor het raam van gemaakt. Regelmatig loopt ze nu even naar het raam, frummelt aan de slinger en zingt het versje. Ja ja, er wordt hier heel wat af gezongen :-)


Vandaag stond 'aandacht voor de ander' centraal. We gingen aan de slag met kerstkaarten en lieten Lydia meedenken wie we blij zouden kunnen maken met een kaart. Daarna maakte ze een mooie tekening voor het jongetje van onze financiële adoptie. Hopelijk heeft hij h'm nog voor de kerst, maar ik ben bang dat het er al wat te laat voor is. Vooruit, iets na de kerst zal hij er vast ook nog blij mee zijn! 


Nienke houdt zich nog helemaal niet bezig met het kerstfeest, maar geniet even zeer als we gezellig met elkaar bezig zijn... 

Hoe vullen jullie de adventtijd in? Heb je nog ideeën om met een peuter (bijna kleuter) te doen? 


8 opmerkingen:

kostwinnaar zei

Hoi, wat leuk he om op zo'n manier samen met je kind bezig te zijn.
Hier het zelfde probleem.
Dochter van 2 die ik er bij wil betrekken.
En ja, veel zingen.
Ik heb boven de adventskalender die we hebben gemaakt de tekst uit joh 3 gezet. Maar het liedje nog niet gezongen. Wel de tekst steeds opgezegd na het verzetten van de dag.

Maggie zei

Tjonge, ze weet echt al veel! Mijn jongste broertje is even oud, maar die komt nog niet zo ver hoor... Al weet hij wel goed dat bij 'kerst' 'mee naar de kerk' hoort. Op het kinderkerstfeest mag hij mee. Met dankdag ging hij voor t eerst, maar dat was niet zo'n succes, dus vandaar maar weer even uitgesteld ;-)

Ilse zei

Ziet er reuze gezellig uit! Waarom nog meer tips? Je doet al veel joh! Super... Wat een rijkdom kan je zo je dochters mee geven. Voor ect tips kasje natuurlijk op m'n blog kijken maar dat is verbodig om te vermelden denk ik ;)
Geniet van deze tijd!

julia zei

Wat goed van jullie om de kinderen zo bewust Adventtijd mee te geven . Daar zit zoveel liefde in

Julia

Jedidja zei

Met een kleutertje kan je deze dingen allemaal nog doen. Geniet ervan. ( maar overvoer ze niet met werkjes als ze het niet meer leuk vindt). Hier een jongen die niet van knutselen houdt ( 9 jaar). Ik lees hem elke morgen voor uit een advent-boek.

Marcel en Suzanne zei

Wat mooi om de kleintjes zo te betrekken in het verwachten en toeleven!
Wat doe je dit geweldig...
Ik kan werkelijk waar niets toevoegen.

En die schattige foto's :-)
Vooral de foto met die kleine tandjes maakt mij aan het lachen :-)

DANK voor je sfeervolle post!

LIEVE GROETEN, Suzanne

Ilse zei

Bedankt voor je fijne reactie! Het doet me goed, te weten in zulke zaken ook in blogland niet alleen te staan ;)!Bedankt...

Dagelijks Brood zei

Leuk, die kleilabels! Fijn om zo samen bezig te zijn in deze dagen!
Lieve groeten, Marike