dinsdag 4 november 2014

Herfstvakantie en vervolg serie gezinsmomenten

Wekenlang keken we er al naar uit: de herfstvakantie! De weken (en later de dagen) werden afgeteld: en toen was het zo ver! 

Omdat we in de zomervakantie alleen een midweekje waren weggeweest hadden we voor de herfstvakantie een vakantiehuisje besproken op de Veluwe (Vierhouten). 
Een eenvoudig huisje zonder enige luxe, maar op een prachtig plekje: vanuit de tuin konden we zo het bos in lopen!


We begonnen de vakantie met het eten van poffertjes (ja, gewoon van die kant en klare...) met allerlei fruit en slagroom: al een feestje op zich voor de meiden! 

In het huisje was een zolder met 2 bedden en beneden 2 bedden. 's Middags zeiden de meiden heel stoer dat zij bést op zolder durfden te slapen, maar 's avonds bleek dat toch wel erg spannend. En met een lampje aan werd het boven een groot feest zodat we besloten dan maar met z'n allen beneden te slapen. Dat betekende dus 's avonds allemaal om 9 uur naar bed :-), 's morgens lekker uit slapen en 's middags deden de meiden en ik nog een flinke middagdut terwijl Gerbrand in het bos ging wandelen of fietsen. Tja, zo rust je wel uit! (En stiekem heb ik die slaap nu ook gewoon nodig, de misselijkheid is gelukkig zo goed als weg, maar de moeheid speelt me nog steeds flink parten.)

Na het ontbijt gingen we 's morgens op pad: heerlijk in het bos wandelen of fietsen en natuurlijk zochten we allerlei 'herfstschatten' in het bos voor de herfsttafel op school en wat voor thuis.
De meiden vonden het prachtig, het liefste zouden ze elk dennenappeltje en blaadje meenemen!
Ook na de middagdut  trokken we er nog een uurtje op uit. 


De eerste dagen was het heerlijk weer en konden we zonder jas naar buiten. Op dinsdag regende het zo'n beetje heel de dag, maar na een bezoekje aan de boekenwinkel vermaakten we ons ook best!


Ook liepen we het kabouterpad bij Nunspeet, vorig jaar hadden we dit ook gedaan en Lydia wilde dit dolgraag nog eens doen. 


En zeg nou zelf: zo'n kaboutertje in het grote bos is toch ook heel lief?!


Lydia leerde deze week borduren (nee, nog geen nette kruissteekjes, maar toch ;-)) en ze leerde het op haar beurt weer aan Nienke die zeer geïnteresseerd was!


Nog een bezoekje aan de schaapskooi bij Ermelo en voor we het wisten was het al weer donderdagavond: tijd om de tassen alvast weer in te pakken... 
Maar eerst gingen we nog in het donker op pad naar het kabouterbos bij Nunspeet waar een lichtjestocht gehouden werd. Om de 20 meter (?) stond er een glaasje met een waxinelichtje er in waarmee er door het bos een route uitgezet was. Vooraf konden de meiden een lantaarn maken maar dat hebben we niet gedaan om te voorkomen dat het te laat zou worden, dus gingen ze met zaklampjes op pad. En of het leuk was!!


Helaas altijd wat lastig op de foto's vast te leggen zoiets, maar geloof me: het was echt een prachtige afsluiting van de vakantie!


En ja, van zo'n avondwandeling wordt je toch wel moe... 


Thuis genieten we ook van de herfst. Natuurlijk moet er ook hier geknutseld worden met blaadjes enzo. Zo maakten we van een oude weckpot dit gezellige windlicht. Heel simpel, maar leuk om te doen!Gezinsmomenten serie 'schepping'
Ondertussen hielden we ook weer een aantal gezinsmomenten. Voor Lydia hoort het echt helemaal bij de zaterdagavond.

In de serie over de schepping was dag 2 aan de beurt: het uitspansel. Tjonge, leg dat maar eens uit aan een kleuter van 4... Uiteindelijk besloten we het volgende te doen. In de dagen voor het gezinsmoment keken we met elkaar regelmatig naar de lucht en wolken, hoe ziet de lucht/ zien de wolken er uit? Vaak gebeurde dit in de auto bijv. onderweg uit school. Op zaterdagavond pakten we een boek over het weer erbij. Met behulp van tekeningen in het boek keken we naar de verschillende soorten wolken en vervolgens naar loop van het water (regen, water gaat verdampen door de zon, stijgt weer op, vormt wolken etc.) Toen namen we een glazen theepot waar Lydia een laagje koud water in mocht gieten: natuurlijk gebeurde er niets met dit water. Toen goot ik er kokend water bij (water werd verwarmd door de 'zon') en deed het deksel op de theepot. Nu duurde het natuurlijk niet lang of de hele theepot besloeg waarna zich grote druppels vormden die naar beneden liepen. En zie daar: een simpele uitleg! Na een poosje mocht Lydia een schepje losse thee in de theepot gooien. Langzaam zagen we het water bruin ('vies' in de ogen van de meiden) worden. Zo konden we ook nog laten zien wat er gebeurd als je zomaar afval neergooit op straat etc, en dat we dus zorgvuldig met de schepping om moeten gaan. De dagen daarna hoorde ik Lydia regelmatig verontwaardigd zeggen dat er ergens troep langs de kant van de weg lag. Eigenlijk wilden we naar aanleiding hiervan nog een keer zwerfvuil ruimen in het park ofzo, maar daar is het eerlijk gezegd nog niet zo van gekomen. 


De week erna dachten we na over de 3e scheppingsdag: scheiding tussen water en land, planten en bomen. Omdat we toen juist op vakantie waren kwam dit wel heel mooi uit. We legden daarom ook de nadruk op de schepping van de planten en bomen. Voor dit gezinsmoment haalde ik een boekje in de bieb over hoe een boom uitgroeit van eikeltje tot dikke boom. En zulke jonge boompjes zochten we natuurlijk ook op in het bos! 
Ook maakte ik een memoryspel over paddenstoelen: plaatjes van paddenstoelen 2 keer uitprinten, lamineren en klaar ;-)
En op internet vond ik nog een bosbingo: een blad met allerlei afbeeldingen van boombladeren met de naam van de boom erbij. Als je een boom in het bos ziet staan mag je daar een kruisje bij zetten totdat je alle bomen gehad hebt. Met grotere kinderen kan je hier natuurlijk een wedstrijdje van maken wie het eerst alle bomen heeft gezien, wij zochten gewoon met elkaar alles op. 
Lydia vond dit helemaal geweldig en ook voor ons was het eigenlijk heel leerzaam. En Nienke rommelde op haar manier gewoon gezellig mee.

Toen we de zaterdag daarna weer thuis waren, was de 4e scheppingsdag (zon,maan en sterren) aan de beurt. Van te voren had ik alles al in huis gehaald zodat we dat niet meer hoefden te doen (toch altijd een beetje rommelig als je net terug kom van vakantie). 
De meiden verfden met blauwe en zwarte verf een canvasdoek helemaal donker. Toen lazen we het verhaal uit de kinderbijbel. (overigens deden we dat natuurlijk ook tijdens de andere gezinsmomenten)
Na het lezen was de verf inmiddels voldoende opgedroogd en mochten de meiden de lucht met glow in the dark sterren versieren. Natuurlijk gingen deze schilderijtjes mee naar boven om naast hun bed te zetten, waar ze er nu nog steeds 's avonds even naar kijken. 
Toen we op vakantie waren hadden we de meiden 's avonds al een paar keer mee naar buiten genomen om te kijken naar de sterren. Ze waren er, net als wij, diep van onder de indruk: zoveel sterren! Zoveel zie je er bij ons niet met al dat licht van de havens en de industrie om ons heen!Afgelopen zaterdag dachten we na over de 5e scheppingsdag: vissen en vogels. Hoewel de praktische voorbereiding meestal door mij gedaan wordt, had ik dit keer de taak aan Gerbrand gedelegeerd ;-) 
(Het Bijbelgedeelte bereiden we samen voor door het eerder in de week samen te lezen met de kanttekeningen erbij en evt. verdere verklaringen.)

Op vrijdagmiddag ging ik met de meiden alvast naar het tuincentrum om eens goed naar de vissen en de vogels te kijken. Gerbrand z'n voorbereiding bestond uit het timmeren en in de olie zetten van een vogelhuisje.
Zaterdagavond maakten we dit met elkaar af door er eerst met een priem putjes in te maken waar vervolgens haakjes in kwamen voor de vetbollen etc. 
De meiden vonden het helemaal geweldig om zo technisch bezig te zijn. 
Lydia zei nog heeeeeel veel van zulke gezinsmomenten te willen houden!

Opnieuw werden wij ons ervan bewust hoe waardevol deze gezinsmomenten zijn: het geloof verweven in, en verduidelijkt aan de hand van het dagelijks leven.
Door steeds een concrete activiteit hierbij te bedenken (liefst door iets tastbaars te maken) kunnen we hier regelmatig op terug grijpen en zo de Bijbelse boodschap steeds opnieuw laten klinken!
4 opmerkingen:

Ingrid B zei

Wat ontzettend leuk, leerzaam en waardevol voor jullie meisjes om allerlei aspecten zo te beleven. Op de foto's is wel te zien dat ze er erg van genieten.
En een heerlijke herfstvakantie achter de rug. Fijn de natuur in. En wat schattig de echte kaboutertjes.
Groetjes, Ingrid.

Ariëlla zei

Ik heb genoten van jullie gezinsmoment! Dank je wel voor het delen daarvan. Em voor de mooie foto's.

huis tjokvol zei

wat een heerlijke vakantie hebben jullie gehad,leuk ook dat kabouterpad in het donker.

Danielle zei

Jullie hebben een heerlijke vakantie gehad zo te zien. Gezellige dingen hebben jullie gedaan. En wat goed die gezinsmomenten met elkaar!