woensdag 6 september 2017

Zomervakantie 2017 deel 2

Tja, als je een blogje schrijft met de titel 'zomervakantie 2017 deel 1' dan moet daar natuurlijk wel op z'n minst een deel 2 op volgen! Toch kwam het er de afgelopen weken niet van om wat te schrijven. Druk met alle 'gewone dingen', keertje extra werken voor een lieve collega zodat zij toch op vakantie kon en vooral voor de verkoop van het huis en alles wat daarbij komt kijken.

En ja, het huis is onder voorbehoud verkocht! We zijn daar heel dankbaar voor, maar het brengt ook meteen wel weer allerlei zaken met zich mee. Want als de koper de financiering rond krijgt (en zo ziet het er wel uit) dan betekend dat ook dat we per november 'dakloos' zijn. En dat is toch niet echt een fijn vooruit zicht als je bedenkt dat van ons nieuwe huis alleen nog maar de fundering ligt...
Dus moest er in allerijl een tijdelijke woning gezocht worden, liefst in de buurt van het nieuwe huis zodat we met de kinderen alvast de overstap kunnen maken naar de nieuwe school, kerk etc. En ook dat is nu in principe rond. Met hulp van een aantal lieve mensen die al in de omgeving woning waar wij straks ook naar toe hopen te gaan en dan weer via-via kwamen we aan dit adres. Pffff, een hele opluchting!

Maar dan nog is er werk aan de winkel. We zijn alle 5 echte hamsteraars. We zien overal wel iets in en dus wordt er ook van alles bewaard. En dat moet nu dus allemaal uitgezocht, opgeruimd, weggegeven, weggegooid en op marktplaats gezet worden. Soms ook lastige keuzes, ook voor de kinderen: willen we het playmobil nu bewaren of toch maar verkopen en van dat geld een manege van Schleich kopen? Het steeds maar weer keuzes maken, regelen en doen maakt dat ik 's avonds vaak helemaal versleten ben. Aan de andere kant voelt het met elke doos en zak die het huis uit gaat ook wel weer als 'lichter'.

En dan hebben we natuurlijk ook nog die fijne vakantie herinneringen!

We waren op vakantie in een klein plaatsje net onder Enschede, aan de zuidkant van Twente.
Thuis had ik al gezocht op wat er in de omgeving te doen was en zo had ik gezien dat er de zaterdag nadat we aan zouden komen (we gingen van vrijdag tot vrijdag) er een oogstdag was bij museumboerderij Wendezoele, bij landgoed Twickel. Daar wilden we wel graag naar toe! En het was echt de moeite waard, ondanks de regen. Er werd geploegd met trekpaarden, gemaaid met de zeis, aardappels gerooid met een oude tractor, honing geslingerd... En de vrijwilligers waren zo kindvriendelijk!

Zo wilden de meiden eigenlijk wel graag de trekpaarden aaien, maar die waren ook wel erg groot :-) Dus nam de vrijwilliger de meiden aan de hand mee om samen de paarden te aaien.

Joas keek liever naar de tractor... Tractorfan als dat hij is!


En toen de vrijwilliger op de tractor dat kleine manneke zó zag kijken stopte hij om Joas op de tractor te tillen. Kijk dat bekkie eens glunderen!


Na het honingslingeren (waarbij de meiden ook mochten slingeren) werd het tijd om met weer een andere vrijwilligster de eieren te rapen. Maar eerst moesten de kippen gevoerd!


En toen samen met de boerin eitjes rapen...


... in de pet gestopt om mee naar huis te nemen!


Binnen konden kinderen zien hoe er vroeger zandfiguren gestrooid werden op de vloer. Vervolgens mochten ze het zelf uitproberen op tafel!
's Maandags werd het hoogste tijd om de bakfiets en de andere fietsen die bij het vakantiehuisje hoorden uit te proberen. Even wennen hoor, zo'n bakfiets, maar Nienke en Joas vonden het maar wat leuk!


We gingen die week ook nog een keertje naar het openlucht museum in Ootmarsum. Het zag er daar prachtig uit omdat er eind van die week juist een bloemententoonstelling in het museum gehouden zou worden en alles daarvoor al klaar werd gemaakt. Maar het was helaas niet zo op kinderen gericht als Wendezoele. Wel was er een audiotour. Je kreeg een soort scanner aan een ketting die je vervolgens op diverse plaatsten in het museum voor een plaatje kon houden waarna je een heel verhaal te horen kreeg. Dat vonden de meiden dan wel weer interessant. Natuurlijk moesten we ook een ritje maken met de stoomtrein van Haaksbergen-Boekelo. 
En toen  zat het weekje er al weer op! 
Maar we hadden ook nog een midweekje Friesland op de planning: lekker logeren bij m'n tante die vlak bij Dokkum woont.
Daar gaan we al jaren minstens 1 keer per jaar en zo mogelijk vaker logeren. Zodoende hebben we er al heel wat gezien en gedaan in de omgeving. Maar de laatste jaren kwamen we voor mijn gevoel bijna niet verder dan de speeltuin en de kinderboerderij en eigenlijk wilde ik de meiden wel eens iets meer van Friesland laten zien. Beetje cultuur snuiven :-) Dus namen we ze een dagje mee naar de Bosschuur bij Lauwersmeer waar we eerst een natuurpuzzeltocht deden en de meiden vervolgens met schepnetjes in het water mochten ploeteren...De volgende dag werd het pas écht cultuur snuiven. Thuis hadden we al een rondvaart door Dokkum geboekt op een oude trekschuit. Zelf vinden Gerbrand en ik Dokkum altijd een prachtig stadje: oud, gezellig en heel mooi. Maar verder dan de speelgoedwinkel waren we de laatste jaren (sinds de meiden groter werden) nauwelijks meer geweest. De rondvaart bleek echt een succes!


De openbrug nu eens vanaf het water ipv er zelf voor staan te wachten...


Klein matroosje!


En als verrassing had m'n tante voor de afscheidsavond een tafeltje geboekt op de pannenkoeken boot bij Dokkum. Nou, dat was natuurlijk helemaal geweldig! 


Wat een verrassing en wat een verwennerij!


Het zal nu waarschijnlijk wel weer even duren voordat we weer naar Friesland gaan. Maar thuis dragen de kids vrijwel dagelijks de échte friese klompen uit de klompenmakerij waar we naartoe zijn geweest. Er is weer zo veel om dankbaar op terug te zien....

Scherjonnetjes: alleen bij de klompenmaker in Noard Burgum te koop!

Roze klompen voor Nienke

Joas koos zelf voor de Fries vlag!
6 opmerkingen:

Wilma zei

Wat worden ze toch snel groot! Boas is een echt boertje.
Moest even kijken waar Herkingen ligt... Woon al een aantal jaren niet meer in Holland en moest dat opzoeken. Blijven jullie op het eiland?
Hebben daar vrienden vlakbij wonen in N-T.
Groet,Wilma

Marleen zei

Hoi, Wat een leuke (vakantie)foto's! Je zoontje is een echt boertje zeg. Dat petje staat hem erg leuk. De bretels maken het compleet.
Fijn dat jullie huis al zo snel verkocht is. Een zorg minder wat dat betreft. Het voordeel van verhuizen is wel dat je gelijk opruimt. Succes met de verhuizing.
Groetjes, Marleen

sarina zei

wat een gezellig verhaal weer! En mooie foto's erbij!
Veel succes met alle voorbereidingen voor het verhuizen, en fijn dat alles zo voorspoedig loopt!

groeten sarina

Crea Roosje zei

Gezellige blog geschreven,
wat fijn dat jullie huis zo snel verkocht is.
en vele veranderingen voor de boeg.
dat word opruimen ...ja sukses ermee!
groetjes Esther

Danielle zei

Wat een leuke dingen hebben jullie op vakantie gedaan. Ook echt leerzame dingen, echt leuk voor de kids.
Wat fijn dat jullie je huis al zo snel verkochtte en dat je nu gelukkig ook een tijdelijke woning hebt. Maar er komt nu nog heel wat kijken he voordat het allemaal zo ver is. Sterkte met het ruimen en uitzoeken!

Groetsels zei

Hè gefeliciteerd. Dat is vast een lekker gevoel om je huis al verkocht te hebben. Succes met opruimen. Ben benieuwd of je nog tijd vind om te naaien. Kom je nog naar de naaidag? Wat een heerlijke vakantie hebben jullie gehad zeg.