woensdag 24 januari 2018

Jurkjes, vestjes en rok Lydia en Nienke, trui Joas

Het is al weer even geleden dat ik deze jurkjes maakte, maar ik had ze hier nog niet eerder laten zien, dus bij deze alsnog!
Voor Lydia en Nienke maakte ik van een heel diep blauwe stretch baby rib een jurkje voor kerst. Voor mezelf ook trouwens, maar dat staat nog niet op de foto....
Voor de meiden gebruikte ik voor het eerst het boek 'stof voor durfhetzelvers'. Dat had ik al een heel tijdje liggen, maar het kwam er niet echt van om het te gebruiken. Ook al omdat ik even moest kijken hoe het precies werkt. Eerlijk gezegd: het werkt super simpel en ik snap eigenlijk niet waarom ik het niet eerder gebruikte! Je neemt een basisjurkje en kan vervolgens de variaties er bij toepassen. 
Voor nu maakte ik voor Nienke een jurk met lange mouwen en een stolpplooi van voren en voor Lydia het zelfde jurkje maar dan zonder mouwen omdat ik daar te weinig stof voor over had ;-)
Het bontkraagje van Nienke maakte ik al een paar jaar geleden bij dit jurkje (klik klik) en voor Lydia maakte ik er ook nog maar 1 bij van de rest die ik er nog van had liggen. 
Nienke wilde graag heel veel knoopjes op haar mouwen 'net als mama' want dat heb ik ook op mijn eigen jurk gemaakt. Op de kerstvieringen van school stonden er prachtige dametjes met opgestoken haren en zilveren schoentjes klaar om mee te gaan! 
Overigens noem ik het kerstjurken, maar na de kerst blijven de meiden ze gewoon voor de zondag dragen.
Tweede Kerstdag waren we bij mijn ouders waar onder andere ook mijn broer was. Die had zijn jonge herdershond bij zich. Joas was er diep van onder de indruk. De volgende dag waren Joas en ik maar samen thuis. Gerbrand was een dagje uit met de mannen van zijn familie en de meiden logeerden bij m'n ouders. Joas had het steeds maar over de hond van m'n broer. Toen bedacht ik me dat ik nog een kussensloop had liggen met een poolvos oid erop. Toen Joas die zag werd hij helemaal enthousiast! Dat was de hond van ome Acero! (Hij verbasterd de naam Arco zo heerlijk)
Modelletje Semper zit zo in elkaar en aan het eind van de ochtend was er een heel blij mannetje. De trui ligt hier nauwelijks in de kast. Zodra hij uit de was is moet tie weer aan!


Het eerste rokje dat ik maakte in 2018 was voor Nienke. Van een restje wat er al (te) lang lag, op verzoek van Nienke een rokje met 'van die bobbeltjes' (aangerimpeld), zonder zakken en niet met een rits. U vraagt, wij naaien ;-) Een ietwat versimpeld modelletje uit 'Zelfgemaakte kleertjes' zit zo in elkaar! 
Begin oktober, een maand voordat we gingen verhuizen was er weer de naaidag in Hardinxveldt. Wat was het weer gezellig! Ik ben er toen helemaal niet meer toe gekomen er over te bloggen. Op die dag maakte ik onder andere voor allebei de meiden een vestje van Minky Fleece. Heerlijk zacht en warm! En een fijn modelletje wat zó in elkaar zit! Het patroon komt uit het boek 'Zelfgemaakte kleertjes van Catharine de Weerdt'. Ik schreef er al eens eerder over. 
De meiden kozen heel eensgezind voor alleen een knoop bovenaan. Lydia voor een metalen knoopje met paard erop (tja, ze zit nu eenmaal in de paardenfase ;-)) en Nienke voor een knoopje met een prinsesje erop. De vestjes zijn echt een succes! Ze worden graag en veel gedragen!

Op de naaidag won ik nog een boek met kinderpatronen van LMV. Ook al zo'n leuk boek met simpele, snel klaar patroontjes. Fijn voor als je 'even snel' een flinke collectie wil maken ;-) Voor Nienke maakte ik er al een joggingbroek uit voor tijdens de gym op school, want op de vorige school gymden de kleuters in hun gewone kleding en hier in gymkleren. Helaas ben ik vergeten een foto te maken, dus moet ik wachten tot de volgende vakantie als ze haar gymtas weer mee naar huis krijgt om alles te wassen....


Een poosje geleden maakte ik voor Nienke een verlengde semper. Hij bleek nogal groot uit te vallen en Lydia paste h'm zelfs! Dus die had er toen een jurkje bij!
Overigens lag het meer aan de stof dan aan het patroon dat het groot uitviel. Inmiddels heb ik al heel wat sempers gemaakt en alleen dit jurkje viel zo groot. Ik denk dat dat komt doordat het een soort gebreide stof is. 
Vlak voordat we gingen verhuizen kwam de schoolfotograaf nog langs op de oude school. Leuk, dan 
konden ze nog net even met de oude klas op de foto! Daar hoorde natuurlijk ook een nieuwe jurk bij. Dat werd uiteraard de Nivalis met kraag. In een stofje dat ik op het stoffenspektakel kocht en speciaal voor dit doel had bewaard. Nienke had niet zoveel zin om op de foto te gaan, en de leggings eronder zijn natuurlijk ook geen fraai gezicht. Maar dat is uiteindelijk, toen de schoolfotograaf kwam helemaal goed gekomen! 

Op de dag zelf straalden ze met z'n 3-en en later met de hele klas!De rest van de kleding die ik maakte moet nog (opnieuw) op de foto omdat ik daarvan heel wat foto's kwijt geraakt ben bij het vallen van mijn laptop. Maar gelukkig bleken er toch nog wel wat foto's op m'n fototoestel te staan en vonden we ook nog wat USB-sticks waardoor ik nu al weer meer dan 10.000 (!!) foto's terug heb! Daar ben ik zo super blij mee! Alleen de laatste anderhalf/ 2 jaar heb ik vrijwel geen back-ups gemaakt dus daarvan mis ik wel heel wat foto's. Gelukkig staan er nog heel wat foto's op m'n blog en facebook zodat ik juist van de hoogtepunten nog wel iets heb. 
Les van dit verhaal: voortaan toch maar regelmatig back ups maken...


4 opmerkingen:

AH V zei

Nou je hebt nog heel wat genaaid! Mooie jurkjes allemaal. Je dochter heeft ook een goede smaak want die knoopjes aan de mouwen van dat donkerblauwe jurkje maken het wel echt af hoor. Mooi chique.

Mama C zei

Wat heb je nog veel gemaakt! Die vestjes van minky fleece vind ik echt super! Het is gewoon een recht model als ik het zo zie, toch? En leuk toch als je dan spontaan een trui met een hond voor je ventje kunt maken!

Crafts 'n' Skills zei

Geweldig! En wat zijn ze toch allemaal groot geworden.. ;o)

Crea Roosje zei

Toch nog lekker veel genaaid,ik dacht zou die ingepakt staan? ha ha
leuk die jurkjes bij die meiden,en prachtig verzonnen zo'n mooi sweater voor je zoontje.
Fijn dat je je creativiteit zo kwijt kan he? Je zit toch maar in een vreemde omgeving.
mooie blpg zo geworden.
groetjes esther