vrijdag 29 april 2011

stapel op broodbakken

Omdat het morgen koninginnedag is, leek het me niet handig om dan brood te 'moeten' bakken, iets wat ik normaal wel op zaterdag doe. Daarom de spulletjes maar een dagje eerder tevoorschijn gehaald, en zie daar: meteen een stapel!


Terwijl ik de foto maakte bedacht ik dat het volkorenmeel bijna op was. Dat werd nog eerst een ritje naar de molen... We namen meteen maar een 25 kg baal, dan hebben we weer voor een maand of 2/ 3 genoeg.
Meestal bak ik 2 of 3 'gewone' bruine broden en 1 ander brood. Deze keer lag er nog wat brood in de vriezer en werd het 1 bruin, 1 akkergoud (soort wit brood, maar dan lekkerder) en een suikerbrood.
Het suikerbrood doe ik voor het eerst, dus ik ben benieuwd!


 Het oude weegschaaltje dat je op de foto zie, gebruik ik niet echt. M'n digitale weegschaal is preciezer en handiger.
In het kleine olvaritpotje zit gist. Dit koop ik per pond en bewaar ik in de koelkast in het potje. De rest bewaar ik in de vriezer om het potje regelmatig mee aan te vullen. Zo blijft het veel langer goed en werkzaam.
In het ene plastickbakje zit bakkerszout. Hier zit extra jodium door, dit is nodig voor je gezondheid. In het bakje daaronder zitten suikerbroodchips. Grote 'klonten' suiker voor het suikerbrood omdat gewone suikerklontjes schijnen te smelten. Overigens is dit lang niet m'n hele 'broodbak collectie'. Zo heb ik nog andere soorten meel, maar bijv. ook zaden om op de korst te bakken (maanzaad en sesamzaad). Verder staat er nog krentebroodverbeteraar en ligt er in de koelkast amandelspijs voor het krentebrood. En vergeet de verschillende losse recepten, broodbakboeken en bakblikken niet...
Zo zie je maar, als je eenmaal begint met broodbakken merk je dat het zo leuk is dat je al snel een kast vol spulletjes hebt!

En nu weer snel aan de slag want er ligt ook nog een stapel strijk te wachten...
O ja, als je nog veel meer stapels wilt zien kijk dan even bij Irma van allemaal kleurtjes .

17 opmerkingen:

Hieperdepiep...een feestje! zei

Wat een smulstapel, zeg!! Jullie straks weer smullen van lekker brood en wij smullen van jouw prachtige stukje!
Groetjes, Corine

Het stokpaardje zei

O help zit ik lekker de stapels door te nemen zie ik jouw stapel en schiet mij te binnen dat ik voor het koninginnefeest nog drie taarten moet gaan bakken. Snel aan de slag.
Groetjes Iris

Huize Kip Kakel zei

Wat een heerlijke stapel, wel een werkstapel..
Succes ermee, maar als je dan volgende week je zelfgebakken boterhammetjes eet, geniet je weer!
Fijne dag!
Groetjes Hannie

Makkie zei

Och mensen wat klinkt dat romantisch! Dat strijken dan niet natuurlijk maar dat zelf brood bakken. Kom een keertje bij je ontbijten!
Heel veel plezier mogen!
Hartelijks

Trudy zei

Heerlijk, zelf broodbakken... 'k Moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk alleen voor de luxe brood bak, dus b.v. met de paasdagen een stol, en verder suikerbrood, pizzabrood, bloembrood enz. enz. 't Kwam nog niet zo in me op dagelijks brood ook zelf te bakken. Overigens, ik kneed het altijd in de machine op het kneedprogram en bak het af in de oven, kan ik me nét iets meer uitleven! Succes nog met je strijk, en veel plezier morgen!

Eefies day zei

Dit doet me denken aan de keuken bij mijn ouders, mijn vader was bakker, maar bakte thuis in zijn oventje voor ons op speciale dagen. Gist, krentenbroodcrême, enz. het stond bij ons thuis altijd klaar.
Heerlijk toch dat je deze stapel vandaag laat zien, moeten we allemaal eens proberen, eigen brood, heerlijk!!!

Geniet morgen, groetjes,Eefie

Prulletje zei

wat een geweldige verzameling, heerlijk volgens mij ruik ik het brood al...zucht zó lekker !

Stina zei

dat lijkt me best wel leuk ja om zelf brood te bakken, alleen die geur al.

ga morgen een appeltaart bakken...

fijne koninginnedag morgen
groetjes

Claudia. zei

Jee wat een stapel werk ook, alleen al om te stapelen, dan stapels werk om te bakken, en dan stapels snijden en dan nog stapels snijden.

Claudia.

Michelle zei

Hmmmmm lekker zelf gebakken brood!

Fijn weekend
Groetjes Michelle

Tessa Tegendraads zei

Heel originele invulling aan het stapelen op vrijdag! Lekker hoor... :-)

xx Tessa

Sjonke's Kronkels zei

En...heb je al een lekker sneetje suikerbrood op??
Vind je stapel helemaal super.
Groetjes, marion

flowersandhome zei

Mooie 'we gaan eens brood bakken' stapel! Ha, vandaag moet ik ook naar mijn stapel strijk terug én was! Ik had het er net ook over in mijn vééééééél te late stapelpost.
Groetjes,
Marian

Monique zei

Dag Tineke,
wat leuk om even bij je om het hoekje te mogen kijken. Het lijkt of ik mijn eigen 'over mij' zat te lezen ;o) Alleen hebben wij geen knotwilgen op de tuin staan..

Als je het goed vind ga ik eens even een kijkje bij je nemen en kom later nog eens bij je terug. Je zite ziet er gezellig uit, mijn complimenten daarvoor.

Tot later!

De Nostalgische Nonnevot zei

Ha, jouw stapel zet zelfs andere aan het werk, Leuk! Knap dat je zelf bakt, ik heb daar toch helemaal niets mee...bij mij gaat het veel liever door de maag..fijn weekend nog, Nicole

Rein zei

Leuke stapel,
en niets zo lekker als zelfgebakken brood, ik bak ook elke dag.

Lentebloemen zei

Leuk dat je zelf brood bakt!

Hoop ik ook ooit nog eens op te pakken.

groetjes, Linda