woensdag 18 mei 2011

Wecken

Als je een volkstuin hebt, krijg je, als het goed is, ook een flinke oogst. Hiervan kan je natuurlijk meteen eten (zoals vandaag de andijvie voor de stamppot en de aardbeien bij de boterham en het toetje), je kunt er van uitdelen maar dan nog blijft er een (flink) gedeelte over. En dat gedeelte moet bewaard worden. Afhankelijk van wat het is gaat dit op verschillende manieren.

Al een paar jaar maken we jam, sap en saus en vorig jaar maakten we ook voor het eerst siroop. Daarnaast kopen we als bijv. de stoofperen voordelig zijn hiervan een flinke voorraad in om in te maken. Al dat inmaken deden we tot nog toe in jam- en appelmoespotten. Maar al snel hadden we de wens om het ook echt te gaan wecken.

Waarom wecken? Hmm, gedeeltelijk uit hang naar nostalgie, maar daarnaast ook omdat het inmaakexperiment met bonen in appelmoespotten vorig jaar geen succes was gebleken. Al na een paar dagen bleken de bonen te zijn gaan gisten en stonk heel de kelder ernaar... Navraag bij tuinburen leerde ons dat je bonen beter kunt wecken. En dus namen we het besluit: volgend jaar gaan we wecken!

Al een poosje hield ik MP in de gaten en deze week was het raak: ik kon bij 2 adressen een flinke klus met weckpotten halen voor een leuke prijs. We hebben ze nu dus in verschillende soorten en maten...

Klik op de foto's voor een vergroting
De kleine potten zoals middenvoor zijn een halve liter en schijnen prima geschikt te zijn om onder andere cake te wecken. De grote potten zijn ouder. Hier zitten her en der nog stickertjes op van datgene wat er in gezeten heeft. Leuk! Even kijken wat mevrouw zoal weckte... Appelmoes, stoofperen, bonen, snijbonen, pruimen, kattekoppen... Kattekoppen?!?! Ja, het stond er heus!
Natuurlijk snel even googlen. Maar tot nog toe kon ik het nog niet echt vinden. En vandaar de vraag: wie weet wat ik me bij geweckte kattekoppen voor moet stellen??? (Hopelijk hadden ze daar niet te veel boerderijkatten...)Verder kocht ik nog deze mooie, gevulde potten. Peren uit 1934 (!) en 'snijbonen uit het zout' uit 1939. Alleen voor die prachtig handgeschreven etiketten wil je die toch al hebben?!

Een bijna nieuwe weckketel kunnen we overnemen van een oudere tuinbuurvrouw die niet meer weckt. Het weckboek met daarin allerlei belangrijke zaken die we moeten weten komt één dezer dagen met de post (ook via MP). Dus nog een paar dagen en dan kunnen we lekker aan de slag!

(Zal wel cake worden, want de groente/ fruit is nog niet goed om te oogsten)

18 opmerkingen:

Het stokpaardje zei

Ik las net je blog over wecken. Omdat ik zelf ook een groentetuin heb ben ik er in de zomer en herfst ook druk mee. Maar pas op wecken van groente is niet geheel ongevaarlijk. Er kan namelijk een bacterie, die je niet ruikt en proeft, in de groente zitten die schadelijk is. Google even voor meer informatie. Groente kun je beter invriezen. Wecken van fruit is overigens geen probleem.
Groetjes Iris

Eefies day zei

Wat heb je een verzameling weckpotten gescoord zeg, heerlijk alles in de weck, dit herken ik wel hoor.
Wat iris zegt klopt wel, ik weet het toenmijn moeder nog weckte, dus even nalezen.
Maar heel veel plezier ermee.

Groetjes,Eefie

Vlinder zei

Het lijkt me geweldig om een voorraad kast te hebben met daarin heel veel etenswaren die geweckt zijn.
Het heeft echt iets nostalgisch, iets knus iets wat voor mij altijd een droom blijft. maar ik ben heel nieuwschierig hoe het jou allemaal af gaat.
Heel veel succes.
lieve groet van Vlinder

Bizzy @ home zei

Wat leuk dat je gaat wecken, maar uh...cake? Nooit geweten dat je dit kon wecken. En kattekoppen hihi..ik zie ineens een ander beeld voor me. Geen idee wat het is.
Weckse alvast...Wat een nostalgie zeg.
Lieve groet Renny

Tante Trijns zei

Nou, jullie kunnen flink aan de slag! Suc6 ermee en eet smakelijk!! Enne...als er 'ineens' allemaal katten bij jullie uit de buurt spoorloos verdwenen zijn, dan weten WIJ dat jullie dat kattenkoppen-wecken toch serieus hebben opgevat!! (*U*)
Groetjes Tante Trijns

Spil van het gezin zei

Nou ga je me ook nog overhalen om het eens te proberen hoor...
Ik doe eigenlijk alleen invriezen en niet wecken.
Maar ja, Keulen en Aken zijn niet op 1 dag gebouwd... zit op het moment ff vol met van alles.
Succes met je ketel en potjes, we horen er vast meer van!

Groetjes, Jolanda

Trudy zei

Heee, heb je het laatste blogje van Teuni van Eenvoudig leven.blogspot.com al gelezen? Gaat toevallig ook over het wecken van cake. 'k Had er voor vandaag nog nooit van gehoord!! Succes!!!

Monique zei

Heb je toevallig de kattenkoppen-kwestie al aan Teunie voorgelegd? Ik hou poes in ieder geval voorlopig gewoon lekker binnen ;o)

Wij hebben een vriezer met zes ladebakken, zo'n 1.70 hoog denk ik. Hier vriezen we de hele oogst in en kunnen er de winter van rondkomen. What do you want more? ;o)

De Nostalgische Nonnevot zei

wat knap van je dat "wecken", ik vind dat toch zo iets apparts. Tja en die potten zijn prachtig, ik heb laatst ook ee paar gekocht. Voor decoratie..ik kan je verder niet helpen ermee, succes Groetjes Nicole

Huize Kip Kakel zei

Ben benieuwd hoe dat werkt geweckte cake..
Ik heb vandaag cupcakes op de nieuwe wetse manier gebakken, dochterlief verjaart morgen!
Toch even feest vieren in een kaal huis!
Groetjes Hannie

Michelle zei

Ik vind alleen dit van kattenkoppen, maar dat zal het niet zijn...of het heeft iets met wijn of drank te maken dat in de potten zat, geen idee...als je erachter komt zou het leuk zijn te horen wat het is/was...

Breedbuikige fles met een sterk afgeplatte bodem en korte, taps toelopende hals. Vooral voor wijn gebruikt. Wordt ook wel buikje genoemd. Karakteristieke fles die bij verzamelaars in trek is. Oudere exemplaren zijn vaak "primitief" geblazen, weinig maat vast, scheef en instabiel, verder voorzien van een duidelijk pontilmerk en soms van een glaszegel of cachet.

Succes met wecken!
Lieve groet Michelle

Goud en Zilver zei

Nou je bent heel wat van plan, maar als je alles in potten hebt is het ook wel handig want dan is het klaar voor gebruik.
Ga je de gevulde potten leeghalen, of bewaar je ze .
Het heeft toch wel wat om zulke gevulde potten te hebben.
succes en we zien het wel als je voorraadkast vol is.

groeten Herma

Miranda zei

Nostalgie! Erg leuk, maar heb nog nooit gehoord dat je cake kunt wecken; ga even googlen.

Fijne dag,
Miranda

Hieperdepiep...een feestje! zei

Oh...ik heb even hardop zitten lachen om je kattenkoppen!!!(Hopelijk is de kleine baas er NIET door gewe(c)kt!!)
Ben heel benieuwd naar je weckervaringen!!
Toen wij hier 6 jaar geleden kwamen wonen stond de kelder helemaal vol met allerlei potten.....tja...en dan wil je dat de boel echt van jezelf wordt....en ruim je zoiets op...later had ik er ook wel spijt van hoor!!
Groetjes, Corine

vrouw Hommel zei

Ik hoop dat jullie oogst fantastisch wordt zodat er heel veel geweckt kan worden. Ik deed het vroeger altijd met mijn moeder samen, een heel werk maar we hadden altijd groente "uit eigen tuin".
groet

Esther zei

Ha, wecken is hier heel normaal! Je kan hier dan ook overal weck pannen/ketels kopen. En anders wassen ze de potten en maken ze goed heet in de oven en dan de groenten of het fruit erin. Heerlijk als straks alles vol staat! Maar ik zelf doe alleen fruit wecken. Of appelmoes, jam, sap, sauce. Groenten gaan het geblancheerd in de vriezer. Groetjes van de prairie.

kaatje.devoldere zei

opzoek naar recepten om te wecken ben ik bij uw blog gekomen
indien u enige ervaring heeft zou ik graag met u onze kennis delen
ik weck reeds 22 jaar boontjes-wortelen-prei-schorseneren-spinazie
pruimen-peren-kersen confituur
toch is mijn kennis nog niet oke
bv courgetten wecken lukt maar na enkele weken gaan de potten open zonde van al dat werk zaaien - planten - verzorgen - oogsten - wecken
dan maar geprobeerd in zoet/zuur wat prima lukt en heerlijk is
nu staan er een paar pompoenen te wachten om te verwerken maar geen idee hoe ik eraan moet beginnen
puree - soep of andere mogelijkheden via internet zoeken heeft weinig resultaat alsook bij on in de bib graag hulp met recepten om groenten - fruit - vlees en ook cake te wecken

Onder de knotwilg zei

@ Kaatje: met wecken heb ik nog niet veel ervaring. We hebben de weckketel pas sinds een paar maanden. Eerder maakten we alles in in potten met 'klik klak' deksels, maar bijv. bij de bonen was dat niet zo'n succes. We zijn toen op advies van andere tuinders dus overgestapt op wecken. Tot nog toe is het meeste goed gegaan: bonen, snijbonen, worteltjes, bloemkool en cake. Vlees heb ik niet geprobeerd. Ik werk aan de hand van het weck-inmaakboek, zowel 2e hands als nieuw nog te koop (15 Euro)

Courgette maken wij in in 't zuur in gewone jampotten (kokend erin doen en dan op z'n kop zetten). Dat gaat prima, en het blijft jarenlang goed! Ik doe ze bewust niet in de weckketel omdat ik bang ben dat ik alleen maar courgette soep overhoud :-)

Misschien kun je het anders aan Teunie (eenvoudig leven) vragen, zij heeft volgens mij behoorlijk wat weckervaring!

Groetjes Tineke