oogst (verwerken)

Als je denkt: waar is ze toch?! Ik ben 'even' in de tuin... Door de heerlijke regenbuitjes in de afgelopen dagen groeit alles als... kool! Bloemkool, brocolli. De eerste tuinbonen, de laatste erwten.
De eerste aalbessen en zwarte bessen, de laatste aardbeien...


Het nadeel is dat er veel groete tegelijk geoogst kan worden. We proberen het altijd wel wat te spreiden door op verschillende momenten te zaaien, maar dan nog is er veel tegelijk goed. Niet alles gaat meteen op. Of eigenlijk: het grootste deel niet... En naast dat we het één en ander weggeven blijft er nog een heleboel over wat verwerkt moet worden. Fruit schoonmaken en in de vriezer tot we er jam, sap of siroop van maken. Of roomijs, dat las ik pas bij spil van het gezin en dat is echt een aanrader! Het recept vindt je hier. (Bedankt Jolanda!)


De bloemkool wordt schoongemaakt en gebruikklaar gemaakt als soepgroente (ook in de vriezer). En de rest van de bloemkool gaat in de weck. Nooit eerder gedaan, 'k ben benieuwd!
Tussendoor even 8 liter citroenmelisse siroop gemaakt, en wegens een overschot aan eieren die op de datum waren nog een pot of 15 aan cake geweckt...
De groenteboer moest zaterdag van z'n groente en appels af, dus besloten wij de beste man maar een handje te helpen. Nog meer groente in de weck dus (ach, we waren toch bezig). En toen waren m'n potten op, dus de appels staan nog te wachten tot ze tot appelmoes worden gekookt... Ondertussen heb ik weer potten, maar geen tijd ;-)



En zo komt het dus dat ik even niet zo veel in 'blogland' ben. Dus mocht je me zoeken??? Ik ben 'even' in de tuin, of anders in de keuken...


Reacties

@Let zei…
Wat een rijkdom om zoveel te hebben uit eigen tuin!
En wat een energie heb je ervoor om alles zo heerlijk te verwerken, een heerlijke blog weer!
Wat zul je er gemak van hebben als je je weckpotten open doet t.z.t.
Suc6 verder...

Dat je weinig tijd had om te bloggen komt ook wel doordat je zo lief en met zorg m'n gewonnen give-away hebt ingepakt :-), toch?

Lieve groet,
@Let...♥
IK HEB DEZE WEEK ZO'N 10 KILO AARDBEIEN UIT EIGEN TUIN TOT JAM VERANDERD.
ERG LEKKER!!
DE KIPPEN DOE OOK HUN BEST EN LEGGEN DITJAAR LEKKER VEEL.

FIJNE WEEK IN DE TUIN,

MIRANDA
Jolanda zei…
Wat ziet die bloemkool er goed uit!!
Wij hebben het eerder wel eens in de tuin gehad, maar zoveel luizen en niet zo mooi wit. Hebben jullie daar een manier voor? Wij deden dat met het omknakken van het blad en dat eroverheen.
Dit jaar proberen we het weer, maar zó ver zijn ze nog niet...
Je was ijverig!!
wat heerlijk zeg en wat ziet alles er gaaf uit!! zo kom jij de winter wel weer door:)
succes want veel werk is het zeker, maar daarna pluk je er de vruchten van haha!

lieve groetjes, Tjits
Anoniem zei…
Zoo zeg wat veel groenten,je kunt de hele winter vooruit,het ziet er gaaf uit de bloemkool in de potten,knap dat je dit allemaal kunt,succes in de tuin of in de keuken,fijne dag,lieve groetjes Joke.
Michelle zei…
Jullie hebben een mooie voorraad om de winter door te komen, maar wat een werk! maar je doet het heel graag hé!

Lieve groetjes Michelle
Geweldig wat een oogst. En heerlijk een voorraadje aanleggen.
Groetjes, Nicole
Gewoon Greet zei…
Mooie oogst! en wat een werk om dat
allemaal te verwerken...
Ik heb een vraagje, als je fruit
invriest en je wil daar bv. achteraf confituur van maken laat je dat dan eerst ondooien of begin
je direct aan je recept zoals altijd?
liefs
It's me zei…
Nou ja zeg !! wat goed van je....wie doet dat tegenwoordig nog...vroeger thuis hebben we dit heel vaak gedaan......maar nu met zijn twee koop ik wel gewoon een kooltje hoor...fijne dag liefs Ria...xxx..
Monique zei…
Oh meid! Wat ziet dat er gewéldig uit! Je hebt mooie groenten hoor. Prachtig! En al zo lekker weg gewerkt... dat wordt smullen! ;o)

Hier een magere oogst (zeg maar nog niet veel meer dan de aardbeien), maar dat komt door de verhuizing. We hopen nog op een goede, late oogst..
Lentebloemen zei…
wat ben je lekker druk bezig zeg!
Wat leuk allemaal uit eigen tuin.

Ik ben erg benieuwd naar de cake, hoe doe je dat?

groetjes, Linda
Unknown zei…
Wat een prachtige grote kolen!!
Je zult er wel druk mee zijn, maar zo te lezen geniet je er ook zo van! Heerlijk!
Groetjes, Corine
theeleuten zei…
Ja het is heerlijk groente uit eigen tuin, maar je bent er wel druk mee..ik eet het liver alleen op..hihihihihi..........

Smakelijk eten, groetjes Evelien
vrouw Hommel zei…
Wat een werk zal dat zijn maar straks is in de winter kunnen jullie heerlijk smullen van alles.
Succes met wecken
groet
O, wat heerlijk, je bent er wel druk mee, maar o zo lekker.
Geniet jij maar in de tuin of in de keuken, daar heb je straks weer heel veel plezier van.

Veel succes en smullen maar.

Groetjes,
Eefie
Anoniem zei…
best "knotwilgje"
Vroeger weckte ik ook bloemkool, maar dat smaakte gruwelijk [vond ik] Toen las ik ergens dat er een schepje citroenzuur in het blancheerwater moest en jawel de bloemkool bleef witter en ook was de smaak beter. Misschien een tipje. groet gezina
Michelle zei…
Hoin

Nee ermee eten lukt nog niet, mag ook nog niet wegens de implantaten, binnenkort mag ik proberen ;-)

Bedankt voor je lieve bericht op mijn blog en je vraag!

Fijn weekend
Lieve groet Micxhelle
Leni zei…
Ha Tineke, je foto's deden me wel even stil worden....onze bloemkool plantjes staan sinds deze week in de grond ! En eigenlijk zijn ze nog nooit echt goed gelukt, maar elk jaar kunnen we het niet laten om het te proberen, wie weet, doen ze het nú wel. In onze 's-Grav. volkstuin werden het nog weleens echte kooltjes, tóch een betere lucht ? bedankt nog voor de foto's van de vlier. Nog niet kunnen doen, maar m'n kennis is weer bijgespijkerd. Groet, Leni.
Gerd@ zei…
Heerlijk he al die producten van eigen tuin mijn man heeft ook een groententuin en de stroom begint nu op gang te komen .... morgen sla en volgende week de bessen hoop ik heb al veel potjes gespaard .. fijn weekend ...

Gr. Gerd@
Stina zei…
wauw he wat een prachtige broccoli, dat hebben wij nog nooit gedaan maar als ik dit zie, en zo'n hagelwitte bloemkool.Weck jij nog in een ketel, en hoe doe je dat cake wecken, verbaas me er over wat je er allemaal mee doet.

veel succes met verwerken.
fijn weekend
gr Stina
Amai zoveel lekkers zeg !

Groetjes
Eline DM*

ps: kom ook gerust is mijn blogje bezoeken
hokje zei…
Wat een prachtige oogst; alles ziet er ook zo heerlijk fris en vers uit (toch het allerlekkerst hoor, groente en fruit uit eigen tuin) Wel een heel werk om alles te verwerken, maar straks kun je fijn genieten van de heerlijke smaakt!

Fijn weekend,
Miranda
Vlierbloesem zei…
Hoi,

Wat een mooie blog, ik hoop dat ik je "mag'volgen.

Populaire posts