siroop recept

Naar aanleiding van m'n vorige berichtje over siroop maken kreeg ik verschillende keren de vraag hoe dat moet. Vandaar bij deze het siroop recept!

Eerst maar de aardbeiensiroop.

De aardbeien maak je schoon en doe je in de pan met een laagje water. Door ze aan de kook te brengen en af en toe flink te roeren of even met de stamper er door heen te gaan krijg je een soort moes. Deze moes zeef je tot je sap hebt. Zelf deed ik het eerst door een grove vergiet, toen door een fijne zeef en vervolgens nog door een theedoek. Natuurlijk is een ontsapper hiervoor ideaal, dat scheelt veel werk. We lenen deze wel eens van m'n ouders, maar ik was h'm nu vergeten te vragen en had de aardbeien al klaar staan om te verwerken. Dus toch maar op deze omslachtige manier gedaan.

Als de sap helemaal gezeeft is los je er 1000 tot 1250 gram suiker in op per liter sap. (Ja, heeeel veel suiker dus...) Dit doe ik terwijl de sap nog warm is, anders krijg je het bijna niet opgelost.
Intussen los je per liter siroop 15 gram citroenzuur op in een kopje warm water. In andere recepten wordt wel 25 gram citroenzuur gebruikt per liter, maar wij vonden dit veel te zuur.
Als zowel de siroop als het citroenzuur helemaal afgekoeld is roer je dit door elkaar. Je limonadesiroop is nu klaar en kan nu in flessen gedaan worden. Je siroop is nu jaren houdbaar!

Je (glazen) flessen moeten brandschoon zijn (bijv. uitkoken in soda water en daarna na spoelen) en je moet ze goed afsluiten. Je hoeft ze niet vacuüm te maken door de siroop opnieuw aan de kook te brengen en dan in de flessen te gieten zoals bijv. sap of jam. Als je dat doet gaat de siroop namelijk geleren door de suiker. (Dit gebeurde vorig jaar bij ons, je kon de siroop toen bijna snijden!)


De vlierbloesemsiroop maak je als volgt.

Je plukt de bloemenschermen als de bloesem goed open is en veel stuifmeel heeft (ivm de smaak). Je haalt alle beesjes en dergelijke eraf en doe ze in een grote pan met water. De bloesem moet net onder water staan. Zo laat je het een dagje staan.
De volgende dag zeef je het water door een theedoek. Het schone water meet je af en je lost er 1000 gram suiker per liter in op. (Eventueel je bloesemwater iets verwarmen om de suiker makkelijk op te laten lossen!)
Je lost in een kopje heet water 15 gram citroenzuur op en als zowel de vlierbloesemsiroop als het citroenzuur is afgekoeld doe je het door elkaar en is het klaar om in flessen te doen.

Zowel de aardbeien- als de vlierbloesemsiroop gebruik je als 'gewone' limonade siroop: een klein laagje siroop aanlengen met water.

Dan nog de vragen over hoe je aan goedkoop fruit komt omdat het anders een dure aangelegenheid wordt om deze siroop te maken: wij gebruiken aardbeien uit eigen tuin (erg goedkoop dus) en vlierbloesem groeit overal (nog goedkoper ;-)). Wel even opletten dat je het niet op 'hondenhoogte' pluk of langs drukke wegen... En niet alles plukken, want in de herfst kun je ook nog heerlijke vlierbessen siroop of jam maken. Of sap van appels en vlierbessen, bewaar daar dus wat voor! Op deze manier is de siroop best voordelig, je betaald alleen de suiker en de citroenzuur. Citroenzuur kan je bij de drogist/ apotheek kopen, zelf kopen wij het als we in de buurt zijn (bijv. vakantie) bij v/d Kooy in Jubbega. Daar is het een stuk voordeliger, zeker als je het per kilo koopt. Wellicht dat er in het noorden en oosten van het land nog meer van dit soort winkels zijn, maar voorgenoemde winkel en de Brouwmarkt in Almere hebben in elk geval ook een webshop met allerhande inmaak- en Weckspullen voor de enthousiastelingen onder ons...

Fruit kan je ook aan het einde van de markt wel goedkoop kopen, bij de turkse winkel en soms bij kraampjes langs de weg. Helaas heb je die hier niet zo veel in de randstad...
Maar het grootste voordeel van deze siroop vind ik niet eens zo zeer de prijs. De smaak die veel natuurlijker is en het feit dat je precies weet wat er door heen zit geven heel veel voldoening. En dat maakt deze siroop zo uniek!

Update aug. 2011:
Na een paar weken bleken sommige flessen toch iets te gaan schimmelen. Ondertussen gebruik ik een ander recept wat neer komt op minder suiker (afhankelijk van de zoetheid van het fruit 300 tot 600 gram per liter sap) en ook wat minder citroenzuur. (Naar smaak, tot 12 gram per liter). Door het lagere suikergehalte kan de siroop wel kokend in de flessen zonder te geleren en zo vacuüm gemaakt worden. De siroop gaat nu niet meer schimmelen.


Reacties

Wat een leuk idee om de recepten te plaatsen. Vooral de vlierbloesemsiroop wil ik wel eens gaan maken. Niemand hier plukt die mooie schermen. Zo zonde.
Groetjes Iris
Jolanda zei…
Je hebt het uitgebreid beschreven, dat is fijn!
De vlieren zijn bij ons te laat gesnoeid, dus zijn er niet zoveel bloemen. Wij wachten dan maar op de bessen...
Groetjes, Jolanda
Aan de beschrijving zal het niet liggen!!

Lieve groet, Ingrid
Leni zei…
Hoi Tineke, ik wil graag de vlierbloesem siroop gaan maken,maar weet eigenlijk niet goed hoe ze er precies uitzien. Die grote schermen? kan je je niet vergissen? Stel je voor dat ik een giftig brouwsel maak,zo Madam Mikmak achtig! Misschien heb je een fotootje van de échte vlierbloesem ? Dank alvast.
Dit zal heerlijk smaken, wie weet als ik tijd heb:)))
Maar toch heel erg bedankt voor de recepten.

Groetjes,Eefie
Marieke zei…
heerlijk, heerlijk, ga ik eens proberen!!
Monique zei…
Dank je wel voor dit duidelijke recept. Ik ga het opslaan en zo snel mogelijk eens proberen!
It's me zei…
Lijkt me lekker......ben ik zo handig??? hmmmmmm...fijne week liefs Ria....xxx...
Bizzy @ home zei…
Klinkt goed, ik kom alleen nooit eens aan zulke dingen toe...zucht. Ik wil wel, maar er zijn zoveel dingen die ik wil...
Nou ja, wie weet komt het er ooit eens van.
Lieve groet, Renny
Stina zei…
dank je voor het recept, ga eerst maar es jam maken morgenavond.

groet Stina
@Let zei…
Klinkt erg lekker allemaal, aangezien ik niet in het bezit ben van aardbeien van eigen grond...
'smul' ik op afstand mee van jou verhaal :-)

Groet en een fijne dag!
@Let...
Leni zei…
Tineke, enorm bedankt voor de foto's en links. Super. En nu het park in met mand en mes. Gisteren nog jam gemaakt van aardbeien en bramenprut wat nog van vorig jaar in de vriezer stond, heerlijke combinatie! je hoort van me over de siroop. Leni.
Hm, wat lekker allemaal! Op dit moment vind ik aardbeien nog zo lekker op een beschuitje dat ik ze allemaal zo oppeuzel.
wilma zei…
Citroenzuur is dat hetzelfde als van die plastic citroentjes met citroensap?
Leuk blog,via via net ontdekt.Gezellig.
Groet Wilma
wilma zei…
oeps.ik vergeet nog iets.De siroop verdun je net als de zgn. ranja?
Wilma
@ Wilma: de siroop verdun je inderdaad net als ranja.

Citroenzuur ziet er net uit als suiker, alleen is het erg zuur ;-)
Overigens kan je ook vergeperste citroensap of sap uit zo'n flesje gebruiken, maar ik weet hier niet de juiste verhouding van. Daarvoor zou je even moeten googlen!

(Ik kon niet zien of jij ook een blog hebt, dus hopelijk lees je dit hier nog een keer terug)

Groetjes Tineke
Gewoon Greet zei…
Nog even over die tomatendieven :)
wist je dat je die tomatendieven (als ze ong. 10 tot 12 cm groot zijn) in een potje met water kunt zetten en ze dan worteltjes krijgen?
Je kan zo een nieuwe tomatenplant
kweken en zo heb je later op het
seizoen nog tomaatjes...
liefs
Unknown zei…
Ja, vooral de laatste reden is ook echt de mijne...ik maak ook wel siroop van vers sinaasappelsap, wel zeef ik het dan goed anders vinden ze het nog niet lekker.
En ik ben echt van plan deze zomer rozebottels te gaan plukken om daar siroop van te maken.
Door jouw recept krijg ik ook wel zin aan de vlierbloesemsiroop...toch maar 's goed rondkijken of ik het ook ergens zie, maar 'k zal toch eerst een afbeelding op het net moeten opzoeken, ik heb geen idee hoe het er uitziet...
Groetjes, Corine
Conny zei…
Vandaag heb ik diverse siropen gemaakt. Van rabarber, van vlierbessen met appel en van bramen met bosbessen. Met 500 gram fruit en 600 gram suiker, 15 gram citroenzuur, TOP SIROOPJE! Dank je wel voor het RECEPT!!

Populaire posts