vrijdag 14 oktober 2011

Op de fiets

Een kleine maand geleden deden we 'tikkertje' in blogland.
Ook ik werd getagd en mocht toen 10 dingen over mezelf vertellen. Leuk natuurlijk, maar toch was er iets wat er daarna aan me bleef knagen...

Wat was het geval? Ik vertelde dat 'duurzaam' en 'genoeg' centraal staan in ons leven, juist ook als praktische invulling van de scheppingsopdracht. Maar een paar regels verder biechtte ik op dat ik wel heel makkelijk de auto pak. Tja... en dat valt natuurlijk niet met elkaar te rijmen! En juist doordat ik dit hier schreef werd ik me daar nog eens extra bewust van.
Er zijn natuurlijk best wel goede smoezen te bedenken zoals het feit dat je voor veel dingen in ons kleine dorpje niet terecht kan en dan al snel wat grotere afstanden moet afleggen. (Woon/ werk verkeer 30 km per dag, boodschappen/ bieb/ markt ruim 12 km, retourtje naar onze tuin ruim 20 km) Maar toen ik nog op school zat fietste ik toch ook die 10 km heen en weer terug, dus waarom nu niet wat vaker op de pedalen?!
Ik had het er regelmatig met Gerbrand over. Als ik nu naar m'n werk ga fietsen, en ook de boodschappen enz. wat vaker op de fiets doe, welke voordelen heeft het dan? Nou, dat zijn er nogal wat:

1. Duurzamer bezig
2. Gezond
3. Voordeliger (nu tanken we voor zo'n € 40,- per week!) 
4. Ontspannend
5. Last but not least: fietsen is Gerbrand z'n grote hobby

Reden genoeg voor Gerbrand om het dus aan te moedigen! Dus werd m'n stalen ros uit de schuur gevist en weer wat kleine ritjes door het dorp gemaakt. Maar ja, echt goed was die fiets niet meer te noemen. (Understatement ;-)) En na wat wikken en wegen werd er dan ook voor een nieuwe fiets besloten. Zo'n transport fiets vond ik wel wat, met zo'n leuke mand voorop. Maar Gerbrand (en de fietsenmaker) keken meer naar het praktische. Ik moest even aan het idee wennen, maar na wat testritjes was ook ik om. Jawel: een e-bike! En dat terwijl ik nog lang geen 50 ben :-0 Maar voor deze afstanden is het ideaal, zeker als je bedenk dat er bij ons nogal wat 'hobbels' te nemen zijn voor je goed en wel het dorp uit ben! Eerst het spoorweg viaduct, dan de snelweg, vervolgens de doorgaande weg en dan kom je uit op prachtige dijkjes (met 'altijd' tegenwind). En nu haal ik eindelijk zelf weer eens mensen in ipv dat ik steeds maar ingehaald wordt! De afgelopen 2 weken heb ik al meer gefietst dan de afgelopen 2 jaar geloof ik.


het kerklaantje, foto www
Neem nou vanmorgen: in de schemering stapte ik op. Aan het eind van de straat reed ik het park in waar de herten me vriendelijk na staarden. Vervolgens fietste ik een kilometer of 2 langs de havens waar ook altijd genoeg te zien is. Aan de andere kant van de snelweg kwam ik op de dijkjes waarbij ik genoot van de laaghangende nevel waar de koeien half bovenuit kwamen, de eenden die in de sloot snaterden en de zwaan die klapwiekend over vloog. Ondertussen kwam de zon als een goudgele bal aan de horizon en fietste ik langs stage huizen en over het oude, smalle kerklaantje. Tussen de hoge, statige bomen door ving ik een glimp op van het kasteel en toen was ik alweer bij het smalle witte bruggetje. Vervolgens de Graaf Benticklaan op: alleen de naam is al prachtig toch?! Het laatste stuk nam ik om der tijd wille de 'fietssnelweg': een mooi glad fietspad dat rechttoe rechtaan langs de doorgaande weg loopt. Niet echt bijzonder, maar ook hier zag ik nog wat Fazanten. Het was een heerlijk begin van de dag!
Na een dag hard werken fietste ik in het zonnetje naar huis. Omdat ik nu de tijd aan mezelf had koos ik de weg door de polder, over allerlei dijkjes. Ook nu was er vanalles te zien: boeren die met hun tractoren de zware, zwarte klei omploegden zodat het lag te glanzen in de zon, de boomgaard waar de laatste appels de kleur aangaven, een paard voor een boerenwagen, oude boerderijen met kleurige dahlia's in de tuin...
Een halfuurtje later was ik thuis, en ik moet het eerlijk zeggen: met de fiets is écht veel lekkerder dan met de auto! En de tijd? Met de auto 20 minuten, en nu (met e-bike) 30 minuten!

Ondertussen hebben we ook al wat tochtjes gemaakt en Gerbrand vindt het veel leuker nu: hij hoeft niet meer 'in te houden' want ik houdt hem gewoon weer bij! Lydia vindt het ook geweldig, ze zit het hele eind te zingen en zwaait naar iedereen die we voorbij rijden :-)

Dus zie je iemand met een zingend, zwaaiend meisje achterop en met een vaartje van 27/ 28 km p.u. voorbij komen dan weet je wie het is...

21 opmerkingen:

Home and Lifestyle zei

Ik rij graag auto en ben daarom ook heel snel geneigd om dat karretje met 4 wielen te pakken! Heb ook al wel eens een e-bike overwogen, maar vroeg me af of ik dan ook daadwerkelijk meer zou gaan fietsen. Bij jou is dat wel het geval...stof tot nadenken dus!

Ik wens je nog heel veel heerlijke fietstochten toe :-)!

Lieve groet, Ingrid

Leni zei

Goed zo Tineke, een pluim ! En idd, met dit weer is het helemaal een feest op de fiets. Ik trap nog zonder "e" erbij, maar voor langere afstanden lijkt het me ideaal. Goeie aankoop gedaan; krijg je zeker geen spijt van. Groetjes !

Pleuntje zei

Goed van je. Het is heerlijk om op zo'n fiets te fietsen.
Ik leen hem wel eens van mijn moeder als ik iets verder weg moet. En er is inderdaad zoveel te zien onderweg, dat gaat allemaal te snel als je in de auto zit. Veel plezier met je nieuwe fiets. groet Petra
p.s tis dit weekend lekker fietsweer

Trudy zei

Geniet van het fietsen... goed plan hoor! En volgens mij vindt Lydia het ook niet erg ; ))

Gerd@ zei

Heerlijk he een e bike ik heb er ook een kwam al snel tot de conclusie dat ik te weinig radius had dus een extra batterij erbij ik trap heel wat kilometers weg heb de fiets sinds februari en er staat bijna 3000 km op ....
Veel fietsplezier ... gr. Gerd@

Katja (@Yane) zei

Ik wens je veel fietsplezier!
En ik neem ook veel te vaak de auto. Om de dochter van en naar school te brengen en halen, neem ik wel regelmatig de fiets!

wittelotus zei

Wat een leuke foto, fietsen is zo veel lekkerder (als het redelijk weer is)

Mooie foto's :)

Thuis bij Tjits zei

wat een supergoede investering!! dit lijkt mij ook helemaal geweldig, net als jij zou ik ook veel makkelijker de fiets pakken, ook wij wonen op afstand van alle dagelijkse dingen.
en zoveel gezonder en ontspannen, ook voor Lydia!
geniet van het heerlijke fietsweer dit weekend:)

lieve groetjes, Tjits

Jolanda zei

Goed van je! Ik neem me elk voorjaar voor om meer te gaan fietsen, maar hier moet ik vaak een brug over, behoorlijk zwaar met kind(eren) die eraan hangen. Zo'n e-fiets (ben een leek merk ik) lijkt me dan ook wel wat. Dan trap je lichter, begrijp ik dat goed?
Heb geen fiets-conditie, maar kan het ook moeilijk opbouwen omdat voor elk ritje meteen (veel) kilometers gemaakt moeten worden ;(

@Let... zei

Goed van je, Tineke!
Kom je straks ook nog fietsend richting Stoffenkraam ;-)
Mag je hier uitrusten voor je terugga, hihi
Heerlijk zo'n zingend meisje achterop, onze jongste zingt alle versjes (incl. psalmen...) die hij leert op school luid en duidelijk achterop de fiets...

Goed weekend, geniet nog maar van de zon (op je ...?)

Lieve groet, @Let...

ver-greetmenietje zei

Hi,hi zo een fiets zou ik ook wel
willen, ik heb een supersportieve man en kan nooit volgen :) ik fiets wel
veel maar op mijn eigen tempo...
ik zou op mijn benen ook zo een moteurke moeten hebben want ik kan
hem ook niet volgen als we gaan wandelen dus die dingen doen we veels te weinig samen...
Geniet van je fiets, het zonneke en
je zingende dochter!
prettig weekend

Eefies day zei

Ik vind het geweldig zoals je het beschrijft, we zijn zo snel geneigd om de auto te pakken, wij hebben 1 auto eruit gedaan omdat we het onzin vonden om met 2 auto's te rijden terwijl we er eigenlijk best met 1 af konden...zoveel minder kosten, ik fiets ook te weinig, Ik moet 34 km fietsen en dat is me dan te ver, ik moet ook heel veel hobbels nemen, 2x een hoge brug...pffft. maar een e- bike is misschien wel de oplossing, ik gooi het toch eens in de groep.
Ga lekker fietsen, het is hier stralend!!!

Lieve groetjes,
Eefie

Goud en Zilver zei

Heerlijk zo'n fiets, ik heb nog een gewone.
Manlief wil er ook graag een, dit in verband met de pijn in zijn enkel.
Misschien dat we er maar eens voor moeten sparen, en dat we hem dan gewoon allebei gaan gebruiken.

groeten Herma

Lisette zei

Een goed en gezond besluit ;-)
Geniet van je nieuwe fiets en ik wens je vele veilige kilometers!

En wat heb je een schattige bijrijdster ;-)

Mayflower zei

Wat goed van je Tineke om nu wat vaker de fiets te pakken en met zo'n mooie E-bike fiets je helemaal overal fluitend naar toe.
Ik pak ook altijd de fiets. Zowiezo voor de korte afstanden en een E-bike staat ook op mijn lijstje, want met een stevige wind heb ik toch wel moeite.
Veel fietsplezier.
Lieve groet, Mea

Huize Kip Kakel zei

Geniet er lekker van, een super goed idee!
Ik heb net een nieuwe(bijna)van mijn moeder, omdat mijn ouders op de ebike zijn overgegaan..ze willen niet anders meer en fietsen heel wat af!
Heerlijk dat je kleine meid ervan geniet, ik probeerde net nog: wie gaat er mee fietsen?" maar helaas < niemand had zin!
Dus ga ik ook maar niet..maar waarom eigenlijk niet?
Doei, ik ben weg!
Groetjes Hannie

Good Old Household zei

Oh.. wat heerlijk! Ik hoop van harte dat het weer nog lang goed mag blijven ;o)

Brabbels en Kiekjes zei

Samen fietsen met je kleine meisje, is heerlijk. Hier altijd de grootste verhalen en liedjes.

Wat heb je je fietstocht mooi omschreven, net alsof ik even met je mee was.

Liefs,
en veel veilige fietskilometers

Miranda zei

Dat klinkt als een goede beslissing. Moet eerlijk toegeven dat ik ook altijd snel geneigd ben om de auto te pakken ;)

Fijne zondag. Lieve groet, Miranda

theeleuten zei

Goed van je hoor, ik pak ook vaak de fiets,maar dat komt omdat ik niet altijd de auto tot mijn beschikking heb.....

Mijn man daarentegen fietst heel veel, en inderdaad het scheelt veel brandstof, goed voor je conditie....
En je ziet veel meer, geen last met parkeren...oh ik hoef het jouw niet te vertellen...hihihi..

Groetjes Evelien

Hieperdepiep...een feestje! zei

Oh, dat is echt een droomwens van mij, zo'n e-bike!! Daar ga je echt heel erg van genieten, dat is nu al te lezen!
Groetjes, Corine