pasta maken

Het stond al een poosje op m'n wensenlijstje: zelf pasta maken.
De pasta saus maak ik altijd al zelf, gewoon met verse groente, kruiden en meestal tomaten(puree). Niets moeilijks aan, gewoon met wat er in huis is. Zo doen m'n ouders het en toen ik later op m'n werk eens macaroni moest klaar maken met een pakje wist ik niet eens hoe het moest...

Maar de pasta zelf maken had ik nog nooit gedaan. Ik keek wel eens met een schuin oogje naar pasta machines, maar ja, een mens kan ook niet alles hebben en doen, he?! Gelukkig is Gerbrand ook erg van het 'zelf doen' en toen hij onlangs in de Kruidvat folder een pastamachine zag staan voor niet al te veel geld zei hij dan ook dat ik daar maar snel voor moest gaan kijken. Zijn redenatie? Kan je het eerst eens proberen, en als het wat is kan je altijd later nog eens voor zo'n goede met veel mogelijkheden gaan kijken!


Op internet gekeken voor een recept en maar met een 'basis recept' begonnen. Vier eieren op 400 gram pasta bloem (is overigens niet goedkoop, gewoon gedroogde pasta kopen is voordeliger, maar misschien weet iemand voordeligere pastabloem?). Na dat de eieren er zo'n beetje door waren geklutst kon ik het gaan kneden. En toen... jawel door de machine.


De dikte van de 'lap' is instelbaar, ik begon op de breedtste stand en zette h'm steeds wat smaller.


Uiteindelijk was de lap dun genoeg en kon het door de 'spaghetti molen'. Dat bleek iets minder makkelijk dan gedacht, de slierten kleefden makkelijk weer aan elkaar, maar oefening baart kunst!


Lydia vond het wel wat en wilde graag helpen. Toen alles door de machine was gegaan kon het in de pan met kokend water. Het was in no-time gaar. Gerbrand had ondertussen de pastasaus gemaakt. En toen smullen! En nee, daar heb ik geen foto van, want de borden waren leeg voordat we het wisten...

Conclusie: het is echt heel erg lekker, niet te vergelijken met gedroogde pasta. Maar het vraagt wel wat tijd met kneden en door de machine doen, dus niet zo handig als je 'even snel' pasta op tafel wil zetten. (Eigenlijk het zelfde verhaal als met pizza dus). Het zal bij ons de gekochte pasta dan ook niet volledig gaan vervangen, maar zeker wel vaker op tafel komen!

Reacties

hokje zei…
Het ziet er in elk geval wel heel gezellig uit; vind het altijd leuk om met elkaar eten te maken! Kan mij voorstellen dat het lekkerder is dan 'gekochte' pasta, vind zelfgebakken pizza ook lekkerder dan kant&klaar! Zelf koop ik bij AH nog wel eens verse pasta, ook erg lekker ;)

Fijn weekend. Lieve groet, Miranda
Trudy zei…
Leuk zeg om dat zo zelf te doen. Levert ook weer prachtige plaatjes op met je plaatselijk modelletje....
L zei…
O wat ziet dat er leuk uit. Ik ben het ook al lang van plan, nu moet het er binnenkort toch echt eens van komen.
Lekker he, alles zelfgemaakt!
Anoniem zei…
Zoo tjeetje wat een werk maak je ervan,ik denk ook wel dat het lekkerder is,maar blijf toch maar bij het pakje haha,fijn weekend nog,lieve groet Musje.
Zeker weten dat het smaakt, onze dochter maakt voor haar opleiding ook pasta e.d. idd veel eieren, maar o, zo lekker. Bij ons vervangt hij de gedroogde versie niet, maar soms maakt zij het voor ons en de borden zijn dan snel leeg:))
Ik vind het zo leuk dat jullie Lydia op die manier ook zoveel mooie dingen bij brengen, ze ziet alles en doet op haar manier mee, als dat geen natuurgenieter wordt!!!!

Fijne zondag,
♥Eefie
Wat leuk om het zelf te maken!! Het lijkt me inderdaad niet makkelijk, maar oefening baart kunst!!

Nog een fijn weekend! Lieve groet, Ingrid
Katja (@Yane) zei…
Leuk, maar ik denk wel dat 't een hele karwei is. Wij maken hier vandaag lasagne, de pasta maak ik wel niet zelf.
Anoniem zei…
Het lijkt mee heerlijk, maar ik hou het nog even op de gedroogde variant. Pizza maken wij absoluut wel zelf en halen die werkelijk niet meer bij de supermarkt of pizzeria vandaan! ;o)
Pleuntje zei…
Ja het duurt allemaal wel wat langer. Maar je geniet er denk ik wel dubbel zoveel van. Maar als je even snel wilt koken, ja dan is een supermarkt een uitkomst.
groet Petra
Heerlijk zelf gemaakte pasta. Maar ik vind het altijd zo'n werk en heb het dan ook al een hele tijd niet meer gedaan.
groetjes, Nicole
Stina zei…
maak te trouwens ook zelf de pastasaus zonder zakjes!!!

wat een ijverige dame die je mee helpt.

gr Stina
Mayflower zei…
Ik heb nog nooit zelf pasta gemaakt, maar het lijkt me wel heerlijk en wat een leuke foto's.
Lieve groet, Mea
@Let zei…
Ik heb nog nooit zelf pasta gemaakt, maar je foto's zien er wel erg leuk uit!
Ik koop ook wel eens de verse pasta bij AH, erg lekker.
Je had in ieder geval een heel goede keukenhulp ;-)

Lieve groet,
@Let...
Muisje zei…
Het lijkt me heerlijk, vers is gewoon het lekkerste.
Misschien een idee voor het weekend.
Heb je toch een speciaal gevoel.

Groeten Herma
Unknown zei…
Leuk dat je man zo meedenkt!
Ik geloof het gelijk als je zegt dat het lekkerder is dan pasta uit de winkel, dat is met de meeste dingen zo.
'k Maak sinds kort de pastasaus ook zelf, veel lekkerder! En idd niks moeilijks aan, 'k snap nu niet dat ik het niet eerder heb gedaan.
Groetjes, Corine
oh het water loopt me in mijn mond als ik aan zelfgemaakte pasta denk.. zoveel meer smaak, zoveel lekkerder!!
ook ik heb zo'n machine (van de aldi) in de kast staan.. helaas nog ongebruikt.. het lijkt me een heel gedoe, maar aangestoken door jou ga ik het apparaat ook maar eens tevoorschijn toveren!

lieve groetjes, Tjits
Aritha V. zei…
Leuk! leuk! Ik begin er niet aan maar vind het geweldig om te lezen. Grappig plaatje met je meisje erop.
Wauw, je eigen pasta maken! Dat lijkt me heel bijzonder, maar ook wel heel erg veel werk.
Gewoon Greet zei…
Het levert in ieder geval weer mooie
fotootjes op :) zeker met dat kleine
fotomodel er bij!
Ik denk inderdaad dat het wel veel werk is maar tzal wel lekkerder zijn.
Ps. ik kom ook even melden dat ik
terug een blogje heb opgestart...ik
kon het bloggen niet missen :)
Mijn vorige blog werd aangevallen door een hacker dus moest ik noodgedwongen stoppen.
heel veel liefs
Fred zei…
Eigen gemaakte pasta is altijd lekker. Ik laat de pasta vellen vaak nog even drogen op een schone theedoek, voordat ik ze tot spahetti draai, dan kleven ze niet meer zo. AH verkoopt pastameel, ik dacht voor 1,90 per kg. Vaak kun je 00 meel ook bij de molenaars kopen. Probeer eens griesmeel, dat geeft een heerlijke pasta. Wel moet de pasta dan langer koken.
Veel succes nog

Fred
@ Fred: Bedankt voor de tips! Die griesmeel ga ik zeker uitproberen! Kan ik daarvoor gewone gries gebruiken of semolina? Het pastameel wat ik nu gebruikt hebt komt inderdaad ook bij de molenaar vandaan, ik geloof ook iets van 1,90 per kg.

Ik zag dat je ook van die pasta droogrekjes kunt kopen. Heeft dat nut of gaat het op een theedoek net zo goed?

Groetjes Tineke
Wat een leuke blog heb je toch, leuk om te lezen hoor. Mijn vriendin maakt ook altijd zelf pasta en droogt het dan in een speciale oven. Daar kan de pasta in grote hoeveelheden (ong. 4 bakblikken onder elkaar) een aantal uren op zeer lage temperatuur drogen en daarna doe je het in een tupperwarebak oid en je hebt voor de komende weken gedroogde pasta. Dat drogen doet ze ook met vruchten en het rijzen van deeg. Ik weet alleen de naam van die oven niet, ze heeft hem via Marktplaats.

Populaire posts