dinsdag 10 april 2012

Comfort van toen...

Zoals ik wel vaker schreef: op de tuin is het 'back to basic': we hebben geen gas en elektriciteit. Verwarmen gebeurt met de houtkachel, licht komt van kaarsen en olielampjes en koken doen we in de oven van de kachel of op petroleumstelletjes. Water is er wel, alleen moeten wij de leiding nog steeds aansluiten. Omdat er eerst sprake was van vervangen van het hele leidingnet op de volkstuin hebben we daar tot nog toe mee gewacht (en we kwamen er gewoon niet aan toe...) 
Riolering is er ook, en een toilet was dan ook één van de eerste dingen die we in het huisje maakten. We spoelen deze (bij gebrek aan leiding water) door met een emmer slootwater *Ü* Sommigen tuin-buren hebben in hun huisje een badkamertje gemaakt. Zo'n soort caravandouche zeg maar, want meer ruimte is er meestal niet, hoewel er ook iemand is met een bubbelbad (op de aggregaat)! Bij ons ontbreekt de douche, wassen gebeurd aan de aanrecht. Maar kom, al leven we er dan zo'n beetje als 'toen', een klein beetje comfort willen we toch wel! 

Een 'badkamer van toen' moest er dus komen, en zie daar...


Een échte oude wastafel, compleet met wasstel! Het is een 'ouwetje' uit de familie. Mijn oma weet nog dat toen haar zusje geboren werd de wastafel met wasstel er al stond. Minstens 80 jaar dus! Dat maakt het voor mij wel bijzonder. Mijn overgrootmoeder (waar het van geweest is) heb ik nooit gekend, wel m'n overgrootvader. Als jong kind kwamen we bij hem op de boerderij. Niet zo vaak, ze woonden een eind weg. Het mooiste vond ik de pomp die zij nog hadden in de keuken... (of  was het in de stal?!) 
Het tafeltje kan ik me van daar niet herinneren, het zal wel in de slaapkamer gestaan hebben. Desondanks ben ik er reuze blij mee!
Het blad is van marmer, en het wasstel is nog compleet: lampetkan, waskom, zeep- en kammenbakje en een po. De afgelopen jaren stond het bij verschillende tantes en nu mogen wij er dus van genieten! Er hoort ook nog een stoeltje bij, die hebben we wel, maar staat niet op de foto. Gerbrand wil het stoeltje wat steviger maken want het is nu wat wiebelig. 

Overigens hebben we het wasstel na de foto van het tafeltje gehaald en hoger gezet, want Lydia wilde het graag ook eens bekijken en voor kleine kinderhandjes is het me wat te dierbaar. Juist de wetenschap dat dit in mijn familie jarenlang gebruikt is maakt het voor mij prachtig, daar kan geen douche of bubbelbad tegen op :-) (In het tuinhuis dan hé, thuis vind ik een echte badkamer toch wel erg fijn :-))

14 opmerkingen:

Jolanda zei

Wat mooi! Zeker met zo'n geschiedenis eraan.
En zo maakt het het beredderen toch leuker. Elke dag helemaal onder de douche hoeft ook helemaal niet, je bent toch in de tuin. Dat kan thuis dan weer - waardeer je dat weer ;)

Thuis bij Tjits zei

wow wat mooi!! en ook nog extra waardevol en bijzonder door de mooie herinnering!!

lieve groet van Tjits

AweSomeLiving By Rosita de Jongh zei

prachtig met zo verhaal eraan maakt het nog mooier geniet ervan ...lieve groet rosita

Anoniem zei

Je maakt er elke keer weer een beetje een mooiere plek van om te vertoeven. Zeker met deze prachtige familieherinneringen. Blijven koesteren hoor!

Miranda zei

Wat mooi dat dit stel nog helemaal compleet is en nu een plekje heeft gevonden in jullie huisje op de tuin; een dierbaar bezit!

Lieve groet, Miranda

Hannie zei

Wat ontsettend leuk joh! Zo maak je er echt een Nostalgisch plekje van....En ja, ik snap het, daar kan al het luxe niet tegenop, zo'n familie-stuk. Geniet ervan, boffen hoor, dat het nu in jullie tuinhuisje staat. Heb je ook foto's van het huisje compleet, van buitenaf? Lijkt me leuk, zit me soms wat in te beelden, maar da's wel moeilijk hoor.....

Trudy zei

Prachtig zeg, zo'n tafeltje compleet met set. En dan ook nog eens uit de familie, ik kan me voorstellen dat je het stel nog een poosje hoog zet!!

Carolien zei

Wat leuk!
En helemaal mooi dat het al zo lang in je familie is!
Dat geeft toch extra waarde!

Heleen zei

Hoi, wat een leuk en waardevol stelletje! Wees er maar zuinig op en geniet er van! Ik kan me de pomp ook nog goed herinneren, net als de 'mooie kamer', waar we eigenlijk niet mochten komen ;-)! En dan de boomgaard en de weiland met de 'kleine paardjes' en lammetjes....het was altijd een feest om daar te zijn! Die herinneringen neem je voor altijd met je mee!

Liefs Heleen

@nne zei

een leuke post! groetjes, @nne

vrouw Hommel zei

Wat een gezelligheid bij jullie in het tuinhuisje en nostalgie.
Bij ons is het ook echt back to basic want we hebben niet eens stromend water, sjouw alijd flessen mij van thuis. Maar ach dat maakt het allemaal juist zo leuk.
lieve groet

Nicole Orriëns zei

Ik vind dit eigenlijk veel mooier dan een 'echte' badkamer!

Elisabeth zei

Ik vind het idee zo mooi, als je naar de thuin gaat en daar even terug naar basis gaat. Niet al die snufjes van nu maar even helemaal terug, genieten van de natuur en van elkaar.

Prachtig
groetjes Elisabeth
http://kostbaar.wordpress.com

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Wat 'n geweldig plaatje zeg en ook nog eens van je overgrootmoeder geweest!