zaterdag 21 april 2012

Bloempjes en bijtjes...

Vorig najaar hebben we eens mee gekeken met de imker op ons volkstuincomplex. Het was heel fascinerend om te zien en sinds die tijd zijn we dan ook meer met het onderwerp 'bijen' bezig. We hebben er al heel wat boeken over verslonden en zelfs Lydia weet een bij goed van een vlieg te onderscheiden. Prachtig! We hebben even getwijfeld of we dit jaar de imkercursus zouden gaan volgen, maar omdat we nu eenmaal niet alles tegelijk kunnen, hebben we besloten dit jaar regelmatig mee te kijken met de imker op de volkstuin en als we het dan leuk blijven vinden dan kunnen we volgend jaar alsnog de cursus gaan doen.
Om de bijen alvast wat te kunnen helpen, kijken we wel extra naar welke planten en bloemen we op de tuin zetten. Ook willen we binnenkort een 'bijenhuisje' ophangen, een soort vogelhuisje, maar dan voor solitaire bijen (wilde bijen die alleen leven). Want we kunnen ze tenslotte ook goed gebruiken bij de bestuiving van bijv. de pruimenboom... (En het is nog eens het jaar van de bij ook)


Thuis zijn we ondertussen druk bezig met voorzaaien. Doordat het niet zo zonnig is, blijft het bij ons op zolder vrij koud - te koud voor veel plantjes zoals de meloenen en de tomaten die wel van warmte houden. Tja, wat doe je dan? Dan zet je het hele boeltje dus maar beneden. In de erker, op de klepbank (met een vuilniszak eronder tegen het vocht) en bij gebrek aan ruimte maar gewoon op de vloer in de keuken. Is het overdag even lekker buiten dan wordt alles snel buiten gezet, komt er weer een plensbui dan verhuisd alles weer naar binnen. Ach ja, het is maar voor even zullen we maar denken... 
Lydia is er ondertussen maar druk mee. Met haar fluitketeltje geeft ze alles 'water'...
Jong geleerd, oud gedaan, toch?!


We hebben dit jaar ook voor het eerst jonge plantjes gekocht bij Easyplant, een soort planten-postorder bedrijf. We kregen ze deze week opgestuurd. Apart al die plantjes in een doos! Het zag er prima verzorgt uit, 2 van de ruim 35 plantjes zijn wat slap, de andere staan fier overeind. Het zijn geraniums, aubergines, meloenpeer (voor ons nieuw), vlijtig liesjes en nog wat ander spul waaronder aardbeien die we erbij kregen. 'k Ben heel benieuwd of het wat gaat worden! 

8 opmerkingen:

Elisabeth zei

Wat leuk allemaal zo, zo'n volkstuin, ben benieuwt hoe alles gaat groeien en bloeien.

faire un songe zei

Leuk hoor.... en wat een schatje...
Groetjes Hetty

Eefies day zei

Onze opa was imker, ik begrijp je kriebels wat betreft bijen hoor...eerst meekijken en dan misschien de cursus, heel erg leuk...
Mooi al die plantjes, hier staat ook van alles en het is idd heen en weer slepen, ook i.v.m. de nachtvorst maar het wordt mooi weer dus het komt wel goed.
Lydia leert het wel:) die krijgt het met de paplepel ingegoten...zo lief.

♥Eefie

Miranda zei

Niet alleen genieten op de tuin, maar het is dus ook hard werken ;) Gelukkig heb je een goede én schattige hulp!

Lieve groet, Miranda

Jolanda zei

Wat een leuk foto van Lydia! Het wordt haar ooki met de paplepel ingegoten, de liefde voor het tuinieren ;)
Wijs om niet alles meteen te willen als het toch ook stapje voor stapje kan.

Genoeg zei

Heerlijk honing, wij halen het hier ook bij een imker.
Fascinerend om te zien hoe die beestjes bezig zijn.
En groenten uit eigen tuin is ook super, net als jullie kleine meid trouwens.

GRoeten

Hannie zei

Ja, dat is best interresant hoe dat bijenvolkje leeft hè? En dat bestuiven ook. Zo druk als ze zijn.
Veel succes met het 'leren'!!! Ik heb de plantjes ook binnen, maar wel zelf gehaald. Ga ze straks poten. Had het al beloofd aan mn oppasmeisje. Leuk dat je bij de bestelling nog eens aardbeienplantjes kreeg. Dat wordt smullen....En wat ziet je dochtertje er schattig uit.[eigengenaaid rokje?] Veel tuinplezier, ook al schijnt het zonnetje minder, hij laat zich toch wel af en toe zien.

Liesbeth zei

Leuk hé al die plantjes,ben hier ook al vlijtig bezig hoor! Leuke blog heb je trouwens...Ga je zeken en vast volgen.

Liefs,

Liesbeth