zaterdag 29 juni 2013

Poldermarkt, tuinhuis verbouwen en nog meer...

Gisterenavond tot laat aan het brood bakken geweest: vandaag is er weer poldermarkt in Poortugaal en omdat Gerbrand daar o.a. meel verkoopt, moet er natuurlijk ook wat te proeven zijn! Om 23.00 uur draaide ik de oven uit. De tafel stond nog vol met rijsmandjes en het fornuis lag vol met brood. Wat een rijkdom!


Van links naar rechts: maiskornbrood, zonnebrood, pompoenbrood en polderbrood. Tja, dat laatste mag natuurlijk niet ontbreken op een polder markt :-) 
Vorige maand konden we onverwachts niet meedoen. De CV ketel was toen stukgegaan. We wisten al een tijd dat die niet best meer was en hadden er dan ook al het geld voor gereserveerd, maar het gaf natuurlijk wel opeens veel werk. Gerbrand heeft de nieuwe CV ketel namelijk zelf geïnstalleerd en dat is geen dagelijks werk voor hem. Natuurlijk ben ik wel reuzetrots op hem dat hij het helemaal zelf gedaan heeft! 
Achteraf hoorden we dat we hierdoor wel een aantal mensen misgelopen zijn die o.a. voor ons naar de poldermarkt kwamen. Dat vonden we wel heel vervelend, maar ja, dit was dan ook echt onvoorzien...
Gelukkig kan Gerbrand vandaag weer meedoen. Naast het meel heeft hij nog wat plantgoed en is hij vanmorgen vroeg nog sla gaan oogsten op de tuin. Nu maar hopen dat het weer een beetje meewerkt! 


Ondertussen zijn we op de tuin ook aan het verbouwen geslagen. We bouwen een stukje aan het huisje zodat Lydia en Nienke een eigen kamertje krijgen. Het huisje was 20 vierkante meter en we mogen maximaal 25 vierkante meter bebouwen. Er kon dus nog precies een kamertje van 2 bij 2,5 meter aangebouwd worden. Ondertussen ligt de vloer en staat 1 zijwand. Komende week hopen we een heel eind te komen, we krijgen er hulp bij van lieve blogvrienden: hulp uit onverwachte hoek, geweldig!
De binnenkant doen we dan stukje bij beetje, als het eerst maar wind- en waterdicht is. 
De tuin zelf is nu dus wel een beetje een zootje, er valt bijna niet meer tegen het onkruid op te werken omdat we er eigenlijk te weinig tijd voor hebben...


Lydia hielp zelf ijverig mee om de schroeven uit de vlonder te draaien. Tot mijn verbazing kreeg ze het nog echt voor elkaar ook met de schroevendraaier! Kleine vakvrouw :-)


Vorige week hadden we ook 2 dagen feest omdat m'n ouders 40 jaar getrouwd waren. Bijzonder om dat zo met elkaar te kunnen vieren. Het was ruim een jaar geleden dat we als gezin helemaal compleet bij elkaar waren. M'n zus en zwager die in het buitenland wonen hadden m'n nichtje alleen gezien toen ze een paar uur oud was en Nienke nog helemaal niet. Donderdag hadden we een etentje met de familie (ons gezin, de broers/ zussen van m'n ouders en natuurlijk m'n oma's). Het was heel gezellig. Als kinderen hadden we een powerpoint gemaakt met allerlei herinneringen van de afgelopen jaren. Daarnaast hadden we een boek vol herinneringen en foto's, waarbij de oma's en een aantal tantes voor herinneringen uit pa en ma hun kinder- en jeugdjaren zorgden. Het kostte veel tijd, maar het bleek ook heel leuk om zo als zussen alle herinneringen op te halen en de fotoboeken door te kijken. Uiteindelijk zijn we bij de 60 pagina's maar gestopt, want de herinneringen bleven boven komen en steeds wilden we meer dingen nog even invoegen :-)
Het werken hieraan heeft ons wel eens te meer doen beseffen hoe rijk we zijn met zo veel mooie, warme herinneringen aan een fijne jeugd. Daar zijn we echt dankbaar voor!
M'n ouders waren blij verrast met het boek. Daarnaast kregen ze van ons als kinderen een vakantie aangeboden. 
De volgende dag gingen we een dagje naar de dierentuin in Amersfoort. Het was denk ik al meer dan 15 jaar geleden dat ik daar geweest was omdat het voor ons wat verder weg is. Maar dat maakte het juist heel leuk. Wat een mooie dierentuin!
Vooraf dronken we koffie met elkaar, toen vielen we in groepjes uit elkaar: met 12 volwassenen en 7 kinderen is het niet zo handig om steeds bij elkaar te blijven. We spraken af om weer gezamenlijk te eten en gingen daarna weer in groepjes met gewijzigde samenstelling verder de dierentuin in. Lydia ging o.a. met haar favoriete tante mee. Het voelde wel vreemd kaal zonder haar bij me :-) maar ze had het reuzen naar haar zin en heeft het er nu nog steeds over. Later zag ik op facebook ineens deze foto van Lydia met haar favoriete tante en het zoontje van m'n andere schoonzusje hand in hand: zo schattig! 
Het voelt wel een beetje vreemd hoor: hier heb ik zelf dus niets van gezien... Alvast een klein lesje 'loslaten' :-)
Aan het einde van de middag dronken we weer wat met elkaar om vervolgens bij m'n ouders te gaan eten: een huiskamer vol! 


Afgelopen dinsdag was Lydia ziek. Ze had ineens boven de 40 graden koorts en ondanks de zetpillen daalde dat maar nauwelijks. Ze heeft heel de dag stilletjes op de bank gelegen. Ze wilde zelfs niet voorgelezen of een cd aan. De volgende dag was ze al weer wat opgeknapt: de koorts was gezakt en ze rommelde weer een beetje aan. Nu is ze weer helemaal beter, al is ze nog wel wat moe. 
Vorige week bereikte ze weer een mijlpaal: ze is nu ook 's nachts helemaal droog. Overdag was ze dit al zo'n anderhalf jaar (!), maar 's nachts nog niet echt. Eerlijk gezegd deed ik daar zelf ook niet zo veel moeite voor. Maar een stickerkaart met elke bij elke 'droge nacht' een stickertje bleek voldoende om ze uit de luiers te helpen. Als beloning mocht ze een cadeautje kiezen. Ze koos klei en heeft er ondertussen al heel wat uurtjes mee gespeeld! Kleine meisjes worden groot...

Ook Nienke bereikte een mijlpaal: het hemeltje moest van haar bedje. Ze trok h'm steeds haar bedje in en stopte het dan in haar mond. Dat ging dus niet langer. Stiekem voelde het toch een beetje als een soort 'heimwee': een echte kleine baby is ze dus al niet meer... Nog maar even wat foto's gemaakt van het bedje met hemeltje en toen de boel gewassen en opgeborgen. Het staat kaal en voelt als een periode die je weer afsluit. Ze slaapt nog wel steeds bij ons op de kamer. Lydia vraagt steeds wanneer ze bij haar op de kamer komt, maar Nienke slaapt nog lang niet elke nacht door en ik ben bang dat we dan 2 meiden wakker hebben 's nachts, dus zo lang ze nog niet doorslaapt laat ik ze nog maar even bij ons. Ook wel gezellig: als ik m'n ogen open doe ligt ze me vaak al aan te staren en krijg ik een gulle lach!


Nu ligt er nog een hele vrije zaterdag voor me met m'n meiskes thuis. Wat zullen we eens gaan doen? Broodjes bakken voor morgen bij de soep, wat lekkers voor bij de koffie (gisteren zag ik bij haar een heerlijk recept, wie weet?!), alvast soep koken voor morgen, voor Lydia heb ik van de week een rokje gemaakt, het bijpassende shirtje ligt nog half-af te wachten, voor mezelf gisterenavond tussen het bakken door een rimpelrok geknipt, moet ook nog in elkaar gezet, er moet nog wat melk gehaald bij de supermarkt... Rondje wandelen door het park nu er een herder is met schapen om het gras te 'maaien'... Verder nog wat wassen en strijken, stoffen en zuigen. Hmm, ik geloof dat we ons niet hoeven te vervelen vandaag, aan de slag dan maar! 

Fijn weekend!

7 opmerkingen:

Dagelijks Brood zei

Wat een drukte bij jullie! Soms heb je van die weken hé, dan valt soms alles samen in een korte tijd.
Wat een mooie broden joh, wouw!
En wat worden je meiden groot zeg, wat gaat dat hard!
En heerlijk dat jullie nog een stukje bouwen mogen, zodat de meiden een eigen plekje hebben. Ben erg benieuwd hoe het wordt!
Een goed weekend toegewenst! Groetjes, Marike

Danielle zei

Wat een lang gezellig stuk heb je geschreven. Leuk joh een kamertje erbij voor je meiden, zo kan je het leventje in jullie tuin met een nachtje slapen erbij nog een tijd volhouden!
Wat fijn dat jullie zulke fijne herinneringen hebben aan jullie ouderlijk huis en weer een dankbaar iets dat jullie hun huwelijksjubileum weer zo hebben kunnen vieren.
Fijn weekend gewenst!

Muisje zei

Je hoeft je niet te vervelen, maar het zijn allemaal leuke/gezellige dingen en dat is geen straf toch?
Hier ook een hele drukke week achter de rug, manlief heeft volop gewerkt en mijn eigen persoon had ook extra dingen te doen.
Maar het geeft ook wel weer een voldaan gevoel.

arianne zei

Druk weekje met veel leuke dingen :-)
Ben benieuwd hoe dat extra kamertje eruit komt te zien voor je meiden.
En vandaag goed verkocht op de Poldermarkt? Hier was het nl best goed weer.

julia zei

Los laten is een groot iets maar de kinderen zijn nog zo klein genieten meisje van nu en later

Jedidja zei

Genoten van je stukje! Die foto van die wieg is zo mooi.

Marcel en Suzanne zei

Lieve Tineke,

Je POST verteld heel veel :-)
Ik ben weer even helemaal bij in jullie leven.
Er gebeurd een hoop,
en het is best druk,
dat proef ik uit je woorden.

Maar ik vind het zo mooi hoe jullie gezin leeft!
Dichter bij de natuur,
het landelijke leven,
dit soort dingen kosten tijd.

Daarom vanmorgen:
"COMPLIMENTEN"
want jullie verzetten echt bergen met werk.
Om dit mooie,
unieke aan jullie twee pareltjes mee te kunnen geven.
Geweldig dat je dit nog altijd op deze prachtige weblog deelt!

Geen zorgen over je moestuin...
soms groeit het gewas gewoon door het onkruid heen :-)
En kan je vaak toch ineens oogsten!
Je kunt natuurlijk niet alles tegelijk :-)

Geef je niet TEVEEL hè...
En blijf genieten,
van de kostbare momenten met de KLEINTJES!
Uhhh...
die al zo GROOT worden hè!
Ik mij voorstellen dat een gevoel van heimwee je even pakte :-)

VEEL LIEFS, Suzanne