woensdag 28 december 2016

Kerstjurk Nienke: uitdaging gehaald!

Jaaa! Gelukt! Zowel de 10 kledingstukken voor het einde van het jaar als de foto's op tijd op m'n blog zetten;-) 

Het laatste, maar zeker niet het minste kledingstuk uit deze serie is de kerstjurk van Nienke. En ja, ook hier geldt weer dat de jurk na de kerst gewoon door gedragen wordt voor de zondag ;-)
De stof is dezelfde donkerblauwe memory stof als de jurk van Lydia, en ook van deze jurk heb ik het bovenlijfje helemaal gevoerd, ipv met kleine stukjes beleg te werken. Onder de rok zitten weer een paar lagen zwarte bruidstule afgewerkt met zwart satijnbias en ja, ook hier een randje van hotfix steentjes...
Heel veel hetzelfde dus als de jurk van Lydia, maar ook heel veel anders. Zo heeft de jurk van Nienke lange mouwen, een kraagje en voor een schuine overslag en is hij afgewerkt met ruches. Als patroontje nam ik een jurk uit een knipmode eind jaren '90 geloof ik, maar ik heb er best veel aan aangepast. In die jaren stonden er vooral modellen in voor niet rekbare stof, tegenwoordig zie je vooral modellen van tricot etc., vandaar dat ik nog een paar oude bladen bewaar.
De oorspronkelijke jurk had bijv. geen rits, maar Nienke kon er dan met geen mogelijkheid inkomen. Gelukkig had ik daar met knippen al rekening mee gehouden en had ik het achterpand niet aan de stofvouw gelegd, maar ruimte over gehouden voor een rits. En dat bleek een prima oplossing! Vervolgens moest het kraagje ook aangepast worden, die moest nu uit 2 halve kraagjes bestaan en niet meer doorlopen boven de rits. Omdat een heel donkerblauw jurkje wel een beetje saai zou kunnen worden bedacht ik er maar smalle ruches bij. De mouwen bleken tijdens het passen aan de korte kant, en eigenlijk leek het me ook wel leuk om er hoge manchetten met een rij knoopjes van te maken. Op de foto zie je knoopjes niet goed, maar ze zijn parelmoer achtig-lichtblauw met in in het midden een strass steentje, vrijwel hetzelfde als de hotfixsteentjes bij de halslijn. 
 De rok bestond uit verschillende schuine lagen, maar dat vonden Nienke en ik allebei niet mooi, dus werd dat gewoon een rechte, aangerimpelde rok.  

Van hotfixsteentjes maakte ik een soort 'ketting'. Het bloemetje zit helaas niet helemaal goed, het verschoof iets tijdens het vast strijken. Het was ook de eerst keer dat ik hotfixsteentjes gebruikte (ja, zolang hangt dit jurkje dus al klaar, voor al die andere kledingstukken die ik hier liet zien voor de uitdaging!). Inmiddels heb ik geleerd dat ik met het strijkijzer niet moet strijken op de hotfixsteentjes, maar gewoon stil erop zetten en dan na een poosje iets verderop etc., om zo de steentjes vast te lijmen.


En vooruit, omdat ze zo leuk zijn hier nog wat foto's van de meiden vlak voor het kerstfeest van de Zondagsschool gemaakt!


Best spannend hoor, eerst kinderkerstfeest en dan logeren bij opa en oma! 


Lydia met krullen!


Ondanks de handen vol schuim én haarlak zag ik de krullen er tijdens het kerstfeest zo uitzakken... Ze heeft ook zulk glad haar! Haar klas mocht als eerste op het podium de geleerde versjes en teksten laten horen en toen zat er nog wel wat krul in. Een uurtje later waren bijna alle krullen eruit. Maar wat was het leuk voor een keer krullen te hebben!  Waarschijnlijk zal ik dit jaar niet meer achter de naaimachine zitten. We zijn bezig met een 'interne verhuizing': Lydia krijgt een nieuwe kamer op zolder, Nienke gaat naar het bed van Lydia en Joas gaat uit zijn ledikantje naar het 'grote' bed van Nienke. Dat betekende de afgelopen weken dus veel timmeren en verbouwen, bouwmarkten bezoeken, gisteren heb ik behangen, nu is Gerbrand het bed van Lydia aan het maken en straks mag ik gaan soppen ;-) De meiden logeren een paar dagen bij opa en oma en komen vanavond weer thuis. De grote lijnen zijn dan wel af, maar er moet nog genoeg gebeuren! 
Hopelijk kan ik jullie in het volgende blogje de foto's van de nieuwe slaapkamer laten zien! Dat zou betekenen dat de verbouwtroep hier in huis ook weer een beetje weg is...

Patroon kerstjutk Nienke: oude knipmode, volledig aangepast 
Stof: donkerblauwe memory, aantal meter stond al vermeld bij uitdaging 6
Stand uitdaging: 10-10 naaisels / totaal 16m stof4 opmerkingen:

MaMarieke zei

Wat een super jurkje! Leuk hoe je die hotfix ketting erop gezet hebt :).
En uiteraard gefeliciteerd met de 10 naaisels EN het bloggen ervan.

Marieke Donkersloot zei

Wow super dat je je uitdaging gehaald hebt! Ik blijf je nasikunsten bewonderen en vraag me af waar je de tijd toch steeds weer vandaan haalt! Leuk!

Goede jaarwisseling toegewenst!

Groetjes Marieke

sarina zei

prachtige jurken! succes met je verbouwing

Sewwertje zei

Wat een schitterende jurken!