zaterdag 26 februari 2011

Keukenklusjes

Wat een regen vandaag... Te veel in elk geval om naar de tuin te gaan... Daarom thuis maar wat 'keukenklusjes' gedaan. Dat is natuurlijk ook leuk en geeft minstens zoveel voldoening!
Vanmorgen begonnen met yoghurt maken. Dat is niet moeilijk, en het resultaat is heerlijk en supergezond! Omdat we nog geen yoghurt hadden gemaakt sinds we terug kwamen van vakantie maakten we een 'starter'. Dat gaat als volgt:
Je warmt een liter melk op tot ongeveer 45 graden. (Als je 'verse boerenmelk' gebruikt dan verhit je het langer en laat je het daarna afkoelen. Helaas weet ik hier geen boer met koeien te wonen waar ik melk kan halen.) Deze warme melk doe je in de beker van de yoghurt machine. Hierbij voeg je een zakje yoghurt ferment. De yoghurt machine zorgt dat het op temperatuur blijft, de yoghurt cultuur gaat groeien en na een aantal uur heb je heerlijke, milde yoghurt.
Van deze yoghurt bewaar je een klein beetje en een paar dagen later maak je opnieuw yoghurt, dan voeg je alleen in plaats van de ferment het kleine beetje toe dat je bewaart hebt. Dit kan je zo een keer of 10/ 15 doen en dan begin je weer opnieuw met een zakje ferment.
Overigens kan het ook zonder yoghurt machine: je kunt het ook in een thermoskan doen, een pan die je in dekens wikkelt of in een hooikist. Het gaat er maar om dat de yoghurt op temperatuur blijft.
Wij willen graag nog eens een hooikist maken (ook handig om rijst in te garen, voor de havermout pap en noem maar op) maar tot nog toe is het er niet van gekomen...

Vanmiddag zag ik dat de fruitschaal vol lag met fruit wat nodig op moest. De bananen aten we zo op. De appels waren niet echt lekker meer om zo op te eten. Na even twijfelen (cake - taart - appelflappen of...) besloot ik het makkelijk en snel te houden: het werd een pannetje appelmoes. Heerlijk, met wat kaneel erdoor... Soms doe ik er ook rozijnen door, dat is zo lekker!
Toen nog de sinaasappels persen voor een glaasje vitamientjes en toen vond ik het wel weer welletjes.

  

2 opmerkingen:

jente zei

Hoi Tineke

Je vroeg me naar een recept, hierbij de link http://jente75.blogspot.com/2010/07/een-apart-maar-lekker-recept.html

Ook erg lekker & makkelijk te maken is courgette zoetzuur: http://vrekje.web-log.nl/weblog/2006/10/vrekje_helpt_me.html. We eten hier nog steeds met smaak van bij bv. bami of nasi of bij de boerenkool.

En nog steeds geven we er veel weg.. die courgettes groeien maar door :-)

Groeten Jessica

Tineke zei

Hoi Jessica,

Bedankt voor de receptenlinks. 'k Heb meteen even gekeken, lijkt me allebei lekker dus proberen van de zomer!
Tot nog toe gebruikte ik ze door de nasi/ bami/ spaghetti etc. en gaf ik de rest (merendeel dus) weg want het zijn er altijd zo veel...

Groetjes!