Vla maken

Gerbrand, Lydia en ik zijn gek op toetjes. We maken altijd zelf de yoghurt (waar ik 26 feb. over schreef, kijk onder label 'koken en bakken'). Maar we houden ook erg van allerlei soorten zelfgemaakte 'pap'. Havermout, rijstebrij, lammetjespap, griesmeel (in allerlei variaties) custardpap... Juist, die custardpap dus. Gerbrand en ik hadden het er een paar weken geleden over hoe we vla konden maken zonder custardpoeder. Ik beloofde om eens te zoeken op internet maar daar kwam het niet echt van. En als we dan weer custardvla maakten dacht ik 'moet ik toch nog eens even opzoeken' om het vervolgens weer te vergeten...
Tot ik gisteren een vla recept voorbij zag komen op de blog van Teunie (Eenvoudig leven, zie leeslijst). Een recept van vla zónder custardpoeder! Ik dook meteen het keukenkastje in op zoek naar de ingrediënten. De eieren waren juist op, maar Gerbrand vond het zo'n goed idee dat hij er best even voor naar de supermarkt wilde. Toen de vla klaar was was het eerste wat hij zei: "zo, dat hoeven we dus voortaan ook niet meer te kopen in pak, moet je kijken wat een andere kleur dit is, dan moeten daar veel kleurstoffen in zitten!"
En inderdaad, deze vla had een heel ander kleurtje, niet zo geel, echt een vanillekleur! (Raar hé, vanillevla met een vanillekleur :-) )

Nadat we de vla geproefd hadden waren we helemaal 'om': veel lekkerder dus! Daarom, met toestemming van Teunie het recept:

Neem een middelgroot ei en kluts dat in een hittebestendige schaal met 40 gram maizena en 75 gram suiker tot een lichtgele, schuimige massa.
Breng intussen 1 liter melk met een in de lengte opengesneden vanillestokje LANGZAAM aan de kook. Het moet langzaam, omdat dan de vanillesmaak goed in de melk kan trekken. Als de melk kookt giet je die al roerend in de hittebestendige kom met het ei-maizena-suikermengsel. Zorg ervoor dat je een mooie gladde vloeistof krijgt. Giet de massa terug in de pan en breng de vloeistof al roerend aan de kook. Je krijgt nu een prachtige, lobbige vla. Laat de vla nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken. Je kunt nu het vanillestokje eruit halen, maar zelf doe ik dat pas wanneer de vla is afgekoeld. Je laat de vla afkoelen met een velletje huishoudfolie er overheen om een vel te voorkomen. Smullen maar!

Op haar blog staan ook variatie recepten voor chocoladevla, hopjesvla, caramelvla, rum-rozijnenvla, chocoladekokosvla... Zelf houden we ook erg van een (zelfgemaakt) sausje er over heen zoals aardbeiensaus of rozenbottel gelei (die een beetje dun was uitgevallen). Mmmm, voorlopig weer genoeg om te proberen!

Nu vroeg Gerbrand wat vanillestokjes eigenlijk zijn... Of we daar soms ook zelf voor kunnen zorgen. Dit keer maar meteen gegoogled, het zijn gedroogde vruchten van een klimorchidee. Maar nee, in Europa komen daar geen vruchten aan, dus 'eigen kweek' gaat niet lukken helaas!

Reacties

Deze variant van maïzena kendeik ook, mijn moeder kookte altijd vla,ik ben opgegroeid met griesmeel, havermout, bitterkoekjes en langevingerpudding
Ik heb het ook altijd gedaan, wat nu ook zo leuk is, onze jongste dochter volgt een opleiding Food Design en moet veel koken, zij kookt nu ook vla, maakt kaas, bakt brood enz. wij zijn heel blij dat onze kinderen ook deze dingen leren en we genieten samen, dus ik begrijp jullie helemaal!!!
Unknown zei…
Hier nog zo'n vla-dochter! Helaas kon ik het vroeger niet waarderen...en op de een of andere manier trekken sommige papjes me nu nog niet...Mijn ouders wonen aan de overkant van de weg en dan komt mijn vader weer zo lief vanalles brengen, zoals griesmeelpap in die kleine tupperware papvormpjes. Echt feest voor de kids, alleen het 'storten'al en ik????
Wil het gewoon voor mijn moeder niet weten, maar ik schuif het meestal door naar de kinderen, erg he! Maar door dit blogje van jou...ga ik misschien toch eens proberen om zelf vla te maken, hoor! Ik weet in ieder geval wel dat er hier een handvol zijn die er van zullen smullen! (als het tenminste lukt)
Groetjes, Corine
Unknown zei…
Oja..daar denk ik ook ineens aan, mijn moeder bewerkt ook nog altijd biest, wat ze van een neef-boer krijgt, ken jij dat ook?
Esther zei…
Ha, dit gaan wij ook uit proberen! Hier in Canada kan je alleen houdbare kanarie gele vanillevla uit de Dutch store krijgen. En nu eten we veel fruit als toetje. Ook de rijstebrij is hier een geliefd iets. Zowel warm met roomboter en suiker/kaneel! Als koud met vruchtensaus. Maar pap is altijd favoriet en lekker! Dus....thanks for the idea! Greetings, Esther
@Let zei…
De vla is heerlijk!
Ik heb 'em van de week gelijk gekookt toen ik het recept las op de blog van Teunie.
Maarre...voor het voordeel 'moet' je 'em niet koken, 1 vanillestokje kost € 1.25, liter melk € 0.89, dan je ei, maizena en suiker. Zit je toch al gauw op € 2.50 voor een litertje ;-(
Misschien een pappie voor een bijzondere dag ;-)

Groet, Let...
Muisje zei…
Wij eten meestal alleen maar yoghurt, hooguit op de zondag iets anders.
Maar ga het toch eens proberen.

Groeten Herma
Anoniem zei…
Brrrr vla,als ik dat dikke goedje zie liggen haha,gaat mijn maag een rondje om,maar als je het lekker vind,is het leuk om zelf te maken,lieve groet Joke.
It's me zei…
Wat leuk dat je zelf vla maakt !!....heerlijk lijkt mij.....fijne dag liefs Ria....xxx...bedenk me nu...ik eet nooit vla......vroeger wel.....tja...raar he???...
Wat zul jij lekkere toetjes hebben/maken. Goed hoor. Wij zijn hier ook van de toetsjes en mijn favoriet blijft griesmeel met rozijnen en besswensapsaus....zo lekker.
Fijne avond, Trudie.
Stina zei…
heb nog nooit zelf vla gekookt, hou er eigenlijk niet zo van, misschien maar es proberen voor de kinderen.

gr Stina
Leuk dat iets simpels als 'vla' zoveel reacties los maakt!
@ Let: ja, het klopt dat dit niet bepaald een 'consumindervla' is. Op de blog van Teunie stond ook een goedkope variant. Ik nam (bij gebrek aan vanille stokjes) 2 zakjes vanille suiker. Dat scheelt natuurlijk wel een stuk in de prijs, maar (zelf gemaakte) yoghurt blijft wel voordeliger! Dat is dan ook zo'n beetje ons 'basis toetje'...

@ Hieperdepiep: ik heb wel eens biest geproefd toen we op vakantie waren bij een boerderijcamping. Helaas hebben we hier geen 'koeienboeren' in de buurt en zou ik niet weten waar ik de biest vandaan moet halen...
@Let zei…
Inderdaad geen 'consumindervla'...
maar de gekookte pap was wel zo goed bevallen dat mijn man gisteravond om 21.15 uur vroeg; kun je nog pap koken misschien??
Haha, ben maar overtstag gegaan... ik zal het eens proberen met vanille suiker of een paar druppels vanille essence.
Ik ben zelf helemaal niet van de pap, maar deze is tóch wel errug lekker ;-)

Groet, Let...
Anoniem zei…
hier een tip van een voorbijganger...
doe de vanille stokjes in een pot met suiker, voila vanille suiker na een poosje...

groet van de voorbijganger
Anoniem zei…
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei…
Informative аrticlе, just what I wanteԁ to find.


mу webρagе Recommended Website
Anoniem zei…
Definitely believe that which you said. Your favοrіte reason appеarеԁ
to be on thе web the eаѕiest thing to be awarе of.

I say to yоu, I certainly get annoyed while people conѕіder worries thаt
they ϳuѕt don't know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Look into my web-site: http://www.swedroid.Se
My website :: v2 cigs Review
Anoniem zei…
I ωas аblе to find gоoԁ infο
fгom your contеnt.

my wеb blog ... http://www.bison2bi.com/travel/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=CatherineA
My web page > v2 cigs reviews

Populaire posts