dinsdag 1 november 2011

Herfstvakantie

De laatste weken waren druk en vol. Werken, verjaardagen en andere bezoekjes, de tuin winterklaar maken, in de badkamer klussen, veel achter de naaimachine. Vergaderingen e.d. van het werk... Maar nu is het dan zo ver en hebben we anderhalve week herfstvakantie!

 

Gisteren hebben we de vakantie ingewijd door naar een groot Zweeds warenhuis te gaan. We komen er best vaak hoor (lekker dichtbij) maar nu namen we even de tijd voor een hapje. Lydia vond het geweldig! Ze knabbelde een broodje, croissantje en een kaneelbroodje achter elkaar op :-) Daarna was het natuurlijk tijd om te winkelen. We hadden een heel lijstje nodig zoals ledlampjes, inbouwspotjes en dat soort dingen. Lydia wilde natuurlijk her en der spelen: met het kinderkeukentje, van het glijbaantje... Het liep uiteindelijk al tegen de middag voor we thuis waren.
Na Lydia d'r middagdut maakten we nog een heerlijke fietstocht in het zonnetje. 's Avonds deden we lekker 'niks' en zo was onze eerste vakantiedag heel geslaagd!

Vanmorgen gingen we naar een winkel hier in de buurt waar ze allerlei soorten houtkachels verkopen. Wij hebben al een paar jaar interesse in houtkachels en wilden wat meer informatie over de kachels die je ook als moederhaard op de C.V. aan kunt sluiten. Nou, het hele technische verhaal zal ik jullie besparen, maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het voor ons niet zo veel opschiet. Ons huis is niet zo groot, en als we in de woonkamer zouden stoken wordt het boven toch wel warm, daar is geen aansluiting op de C.V. voor nodig! (Nu hebben we boven ook nooit de verwarming aan, alleen in de badkamer)
Een gewone houtkachel zou nog wel een optie zijn, of een speksteenkachel. Maar die laatste vinden we eigenlijk te groot voor onze kleine woonkamer. We denken er dus nog maar eens over.

Verder gingen we vandaag bij een kookwinkel langs. We dubben namelijk ook over de aanschaf van een kneedmachine. Zoals de meeste van jullie wel weten bakken we al ons brood zelf. Ik kneed het met de hand en bak het uiteindelijk in de oven. Maar het kneden kost best wat tijd en energie, en het is toch een klus die minstens 1 x per week terug komt. Natuurlijk zouden we voor een broodbakmachine kunnen kiezen, maar onze ervaring daarmee was dat de smaak minder was en dat we dan vrijwel elke dag moeten bakken. Omdat we nu de broden in 1x bakken scheelt dat nog al wat baktijd (lees energie), dus we willen het graag op deze manier blijven doen. Behalve dan het kneden :-)
Een goede kneedmachine kost al snel een paar honderd euro, dus niet iets wat we zomaar 'even' willen kopen. Heeft iemand van jullie positieve of juist negatieve ervaringen met zoiets?

24 opmerkingen:

Gerd@ zei

Ik heb geen ervaring met een kneed machine wij hebben hier een broodbakker die we zo af en toe gebruiken aangezien ik eigenlijk geen brood zou moeten eten ...
dus sorry ik kan je hierbij niet helpen ... groetjes en succes ..

Gerd@

Home and Lifestyle zei

Ik heb geen kneedmachine en ken ook niemand die er ervaring mee heeft...geen goede tips dus van mijn kant!

Lieve groet, Ingrid

Danielle zei

Heerlijk he even rust nemen! Ik zat te denken: nu pas herfstvakantie? , maar je dochter zit natuurlijk nog niet op school, dus jullie hebben nog niet met schoolvakanties te maken.
Nou een fijne vakantie gewenst!
groetjes Danielle

Anoniem zei

Heerlijk, herfstvakantie. Die van ons zit er helaas alweer op.
Dat kneedprobleem herken ik wel:) Ik heb het op deze manier opgelost: ik doe de ingrediënten voor het deeg in de broodbakmachine, zet deze op stand 'deeg' en zet een kookwekker op 45 minuten. Dan is het deegprogramma nog lang niet afgelopen maar is alles wel goed gekneed en voorgerezen.
Ik haal het deeg dan uit de machine, kneed het heel voorzichtig door (om evt. luchtbellen te verwijderen) en stop het in een gewone broodbakvorm.
Onder een schone theedoek laat ik het nog een tijdje rijzen (half uur tot een uur, afhankelijk van grootte en vorm) en daarna gaat het in de oven.
Zo bespaar ik mezelf het kneden van het deeg maar is het wel heerlijk brood uit de oven.
Misschien heb je hier wat aan?
En verder natuurlijk nog een hele fijne vakantie gewenst.
groet, Judith

Katja (@Yane) zei

Geniet van je vakantie! Maar zo te lezen, doen jullie dat wel!
Sorry, hier ook geen ervaring met kneden en kneedmachines.

Pleuntje zei

Ik wist niet eens dat er een speciale machine was voor het kneden. Misschien moet je even googelen op internet. Geniet nog even lekker van de vakantie die jullie hebben verdiend met al jullie harde werken. groet Petra

Lisette zei

Heerlijk herfstvakantie! Geniet ervan!

Misschien kun je een kneedmachine vinden op MP?

Groetjes Lisette

ria zei

Ben bang dat je ook aan mij helemaal niets hebt!!Maar t lijkt me wel heerlijk om zelf brood te bakken.In december krijgen we een grote oven en ben dan van plan me er s in te gaan verdiepen.Dus recepten en tips zijn meer dan welkom.....:-)

bd zei

Hoi,
Wij hebben goede ervaringen met de kitchenaid. Geen goedkope aanschaf in het begin, maar ik ken mensen die hun hele leven al met 1 machine doen. Super duurzaam dus! (helaas zijn ze tweedehands dus nergens te vinden...)
Je kan verschillende uitbreidingen kopen, bijvoorbeeld een vleesmolen voor als je zelf paté wil maken.
Ik gebruik hem ook om sap te maken van de druiven uit de tuin. Ook staat de voorraadkast vol met potten vlierbessenjam. De kitchenaid was een grote hulp om alle velletjes en pitjes eruit te zeven.
Succes met het maken van de juiste keuze voor jullie.
Brechtje

http://www.kitchenaid.nl/app.cnt/ka/nl_NL/pageid/pgkaproddetail001/catid/7/subcatid/35

Mayflower zei

Wat heerlijk even wat vakantiedagen en zo'n uitstapje naar het Zweedse warenhuis vind ik ook altijd zo gezellig, je bent er de hele dag zoet.
Hier stond ook lange tijd een houtkachel op het lijstje, maar was voor ons vanwege geen geschikte plek ook geen optie, jammer want ik ben dol op de warmte van een houtkachel.
Lieve groet, Mea

Hieperdepiep...een feestje! zei

Lekker samen vakantievieren, heerlijk!
Af en toe bak ik bolletjes en dan doe ik het kneden gewoon in de broodbakker, dat idee zie ik hierboven in de reacties ook al staan. Misschien werkt het voor jou ook? Of schiet dat niet zo op omdat je veel broden tegelijk wilt bakken?
Groetjes, Corine

AweSomeLiving By Rosita de Jongh zei

ik heb er ook geen ervaringen mee ... wat en prachtige foto van die kleine ....fijne week nog lieve groet rosita

Corine zei

Hoi, ik heb nog niet eerder gereageerd op je blog dus dat wordt hoog tijd. Je staat op een mooie manier in het leven! Ook ik bak het brood zelf. Het kneden doet de BroodBakMachine, ik denk dat je het net zou redden om de hoeveelheid voor 2 broden in 1x te laten kneden door de machine. Maar misschien ook net niet, dat zou jammer zijn. Daarna kieper ik het deeg in een beslagkom en laat het een half uur met een theedoek eroverheen staan. Daarna even met de hand kneden (lucht eruit) en dan in de vorm nog een half uur tot drie kwartier laten rijzen. Dan kan het de oven in.

bd zei

je zou ook nog het "no-need-to-knead"recept kunnen proberen:
http://makaja.nl/blog/2008/02/no-need-to-knead.html

Stina zei

wat fijn dat jullie nog vakantie hebben.

en een kneedmachine nee dat ken ik ook niet.

geniet nog van de vakantie
gr Stina

Good Old Household zei

Eerlijk? Had nog niet eerder van een kneedmachine gehoord. Wel de broodbakmachine, maar alleen een kneder?

Heerlijk dat je juist deze week een vakantie hebt staan. Puur genieten met dit weer! En ach.. zo'n lekkere ochtend in Zweden is toch ook best gezellig? ;o)

Onder de knotwilg zei

Bedankt voor alle reacties tot nu toe!
@ Anoniem en Corine: ik had er ook aan zitten denken om een broodbakmachine te gebruiken. Maar ik vraag me af of dat goed werkt omdat ik er meerdere tegelijk wil bakken. (En ik heb geen ruimte voor meerdere bbm)

@ Bd: ik had inderdaad o.a. een kitchenaid gezien, maar begreep dat die maar 8 min. achter elkaar zwaar deeg mag kneden en dan eerst weer een poos moet afkoelen. Blijft dus het probleem met meedere broden tegelijk (gebruik per bakronde bijna 3750 gram deeg)
Het no need-to-knead brood wil ik zeker eens proberen, maar of dit ook met volkorenbrood lukt?

Groetjes Tineke

Huize Kip Kakel zei

Geen ervaring..ik bak af en toe in de broodbakmachine..
Maar wil je wel even via deze weg een fijne vakantie wensen en volgens mij heb je de hele week mooi weer!Geniet ervan..
Groetjes Hannie

Miranda zei

Een gezellige vakantie vol met leuke uitjes. Zelf wil ik binnenkort ook nog even een keer naar Ikea; altijd gezellig om rond te neuzen en ben benieuwd naar de kerstafdeling... Wat betreft de kneedmachine kan ik je niet helpen.

Lieve groet, Miranda

Anoniem zei

Ik zou zeggen, kijk eens op de blog van uit de keuken van arden.
Misschien heb je hier wat aan.

groetjes van Hilda

@Let zei

Ook van mij geen tips voor een kneedmachien, maar wel een wens voor een fijne herfst vakantie!
Heerlijke foto van Lydia 'uit Zweden' ;-)

Anoniem zei

Het schijnt dat je, als je meerdere broden tegelijk wil bakken, het deeg even kan laten rusten in de koelkast. Het gist gaat dan niet dood, maar wordt wel even inactief zodat je uiteindelijk meerdere degen op hetzelfde moment ovenklaar kan hebben. 'k heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar misschien heb je wat aan deze tip:)
groetjes, judith

bd zei

Hoi Tineke,

Het gaat vrij snel met de kitchenaid. Je kan het dan niet allemaal tegelijkertijd kneden (daar is de bak ook niet groot genoeg voor), maar wel in korte tijd grote hoeveelheden verwerken. Je kneed dan per brood.
We hebben verschillende varianten van het no-need-to-knead brood gebakken. Zelfs met spelt geprobeerd. Maar het werkt inderdaad toch het beste met wit meel.
We bakken nu brood geïnspireerd op een recept van Menno.
http://www.deliciousmagazine.nl/2010/07/30/het-weekend-van-het-culinaire-ambacht-specialist-menno-%E2%80%98t-hoen/
De dag van tevoren klaar zetten (lijkt dus op nntk-brood)het deeg is veel vochtiger dan je gewend bent.

bd zei

eigenlijk wilde ik je deze link sturen:
http://www.vanmenno.nl/vanmenno/blog/Media/Del.Brood.pdf