Herfstvakantie
De laatste weken waren druk en vol. Werken, verjaardagen en andere bezoekjes, de tuin winterklaar maken, in de badkamer klussen, veel achter de naaimachine. Vergaderingen e.d. van het werk... Maar nu is het dan zo ver en hebben we anderhalve week herfstvakantie!
Gisteren hebben we de vakantie ingewijd door naar een groot Zweeds warenhuis te gaan. We komen er best vaak hoor (lekker dichtbij) maar nu namen we even de tijd voor een hapje. Lydia vond het geweldig! Ze knabbelde een broodje, croissantje en een kaneelbroodje achter elkaar op :-) Daarna was het natuurlijk tijd om te winkelen. We hadden een heel lijstje nodig zoals ledlampjes, inbouwspotjes en dat soort dingen. Lydia wilde natuurlijk her en der spelen: met het kinderkeukentje, van het glijbaantje... Het liep uiteindelijk al tegen de middag voor we thuis waren.
Na Lydia d'r middagdut maakten we nog een heerlijke fietstocht in het zonnetje. 's Avonds deden we lekker 'niks' en zo was onze eerste vakantiedag heel geslaagd!
Vanmorgen gingen we naar een winkel hier in de buurt waar ze allerlei soorten houtkachels verkopen. Wij hebben al een paar jaar interesse in houtkachels en wilden wat meer informatie over de kachels die je ook als moederhaard op de C.V. aan kunt sluiten. Nou, het hele technische verhaal zal ik jullie besparen, maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het voor ons niet zo veel opschiet. Ons huis is niet zo groot, en als we in de woonkamer zouden stoken wordt het boven toch wel warm, daar is geen aansluiting op de C.V. voor nodig! (Nu hebben we boven ook nooit de verwarming aan, alleen in de badkamer)
Een gewone houtkachel zou nog wel een optie zijn, of een speksteenkachel. Maar die laatste vinden we eigenlijk te groot voor onze kleine woonkamer. We denken er dus nog maar eens over.
Verder gingen we vandaag bij een kookwinkel langs. We dubben namelijk ook over de aanschaf van een kneedmachine. Zoals de meeste van jullie wel weten bakken we al ons brood zelf. Ik kneed het met de hand en bak het uiteindelijk in de oven. Maar het kneden kost best wat tijd en energie, en het is toch een klus die minstens 1 x per week terug komt. Natuurlijk zouden we voor een broodbakmachine kunnen kiezen, maar onze ervaring daarmee was dat de smaak minder was en dat we dan vrijwel elke dag moeten bakken. Omdat we nu de broden in 1x bakken scheelt dat nog al wat baktijd (lees energie), dus we willen het graag op deze manier blijven doen. Behalve dan het kneden :-)
Een goede kneedmachine kost al snel een paar honderd euro, dus niet iets wat we zomaar 'even' willen kopen. Heeft iemand van jullie positieve of juist negatieve ervaringen met zoiets?
Reacties
dus sorry ik kan je hierbij niet helpen ... groetjes en succes ..
Gerd@
Lieve groet, Ingrid
Nou een fijne vakantie gewenst!
groetjes Danielle
Dat kneedprobleem herken ik wel:) Ik heb het op deze manier opgelost: ik doe de ingrediënten voor het deeg in de broodbakmachine, zet deze op stand 'deeg' en zet een kookwekker op 45 minuten. Dan is het deegprogramma nog lang niet afgelopen maar is alles wel goed gekneed en voorgerezen.
Ik haal het deeg dan uit de machine, kneed het heel voorzichtig door (om evt. luchtbellen te verwijderen) en stop het in een gewone broodbakvorm.
Onder een schone theedoek laat ik het nog een tijdje rijzen (half uur tot een uur, afhankelijk van grootte en vorm) en daarna gaat het in de oven.
Zo bespaar ik mezelf het kneden van het deeg maar is het wel heerlijk brood uit de oven.
Misschien heb je hier wat aan?
En verder natuurlijk nog een hele fijne vakantie gewenst.
groet, Judith
Sorry, hier ook geen ervaring met kneden en kneedmachines.
Misschien kun je een kneedmachine vinden op MP?
Groetjes Lisette
Wij hebben goede ervaringen met de kitchenaid. Geen goedkope aanschaf in het begin, maar ik ken mensen die hun hele leven al met 1 machine doen. Super duurzaam dus! (helaas zijn ze tweedehands dus nergens te vinden...)
Je kan verschillende uitbreidingen kopen, bijvoorbeeld een vleesmolen voor als je zelf paté wil maken.
Ik gebruik hem ook om sap te maken van de druiven uit de tuin. Ook staat de voorraadkast vol met potten vlierbessenjam. De kitchenaid was een grote hulp om alle velletjes en pitjes eruit te zeven.
Succes met het maken van de juiste keuze voor jullie.
Brechtje
http://www.kitchenaid.nl/app.cnt/ka/nl_NL/pageid/pgkaproddetail001/catid/7/subcatid/35
Hier stond ook lange tijd een houtkachel op het lijstje, maar was voor ons vanwege geen geschikte plek ook geen optie, jammer want ik ben dol op de warmte van een houtkachel.
Lieve groet, Mea
Af en toe bak ik bolletjes en dan doe ik het kneden gewoon in de broodbakker, dat idee zie ik hierboven in de reacties ook al staan. Misschien werkt het voor jou ook? Of schiet dat niet zo op omdat je veel broden tegelijk wilt bakken?
Groetjes, Corine
http://makaja.nl/blog/2008/02/no-need-to-knead.html
en een kneedmachine nee dat ken ik ook niet.
geniet nog van de vakantie
gr Stina
Heerlijk dat je juist deze week een vakantie hebt staan. Puur genieten met dit weer! En ach.. zo'n lekkere ochtend in Zweden is toch ook best gezellig? ;o)
@ Anoniem en Corine: ik had er ook aan zitten denken om een broodbakmachine te gebruiken. Maar ik vraag me af of dat goed werkt omdat ik er meerdere tegelijk wil bakken. (En ik heb geen ruimte voor meerdere bbm)
@ Bd: ik had inderdaad o.a. een kitchenaid gezien, maar begreep dat die maar 8 min. achter elkaar zwaar deeg mag kneden en dan eerst weer een poos moet afkoelen. Blijft dus het probleem met meedere broden tegelijk (gebruik per bakronde bijna 3750 gram deeg)
Het no need-to-knead brood wil ik zeker eens proberen, maar of dit ook met volkorenbrood lukt?
Groetjes Tineke
Maar wil je wel even via deze weg een fijne vakantie wensen en volgens mij heb je de hele week mooi weer!Geniet ervan..
Groetjes Hannie
Lieve groet, Miranda
Misschien heb je hier wat aan.
groetjes van Hilda
Heerlijke foto van Lydia 'uit Zweden' ;-)
groetjes, judith
Het gaat vrij snel met de kitchenaid. Je kan het dan niet allemaal tegelijkertijd kneden (daar is de bak ook niet groot genoeg voor), maar wel in korte tijd grote hoeveelheden verwerken. Je kneed dan per brood.
We hebben verschillende varianten van het no-need-to-knead brood gebakken. Zelfs met spelt geprobeerd. Maar het werkt inderdaad toch het beste met wit meel.
We bakken nu brood geïnspireerd op een recept van Menno.
http://www.deliciousmagazine.nl/2010/07/30/het-weekend-van-het-culinaire-ambacht-specialist-menno-%E2%80%98t-hoen/
De dag van tevoren klaar zetten (lijkt dus op nntk-brood)het deeg is veel vochtiger dan je gewend bent.
http://www.vanmenno.nl/vanmenno/blog/Media/Del.Brood.pdf