woensdag 3 april 2013

Brioche-chinois, kaiserbroodjes en uitsmijterbollen

De laatste week heb ik de smaak van het bakken weer helemaal te pakken. Naast het gewone dagelijkse brood bakte ik, met het oog op de paasdagen, nog wat lekkere dingen. Op internet had ik een filmpje (klik klik) gezien  waar er in een deegstreng een soort knoop werd gelegd waarbij de uiteinden weer ertussen gedraaid werden. Dat leek me wel leuk om te proberen. Het was even een kwestie van de slag te pakken krijgen, maar toen was het zo gebeurd. Het resultaat vond ik leuk, het heeft wat weg van kaiserbroodjes! 

Lydia wilde ze ook maken, en dus maakten we ze gisteren nog een keer van gewoon volkoren meel. Het verbaasde me hoe goed zij het al kon, na een stuk of 3 broodjes kon ze het al grotendeels zelf!
Lydia houdt sowieso wel van (helpen bij het) bakken, dus maakten we 2e paasdag samen croissants. Voor het gemak een keer met deeg uit zo'n blikje, maar toch: Lydia was reuzentrots op het resultaat! 
Ook maakten we samen uitsmijterbollen. Dat idee zag ik pas bij haar (klik klik) en dat leek me ook wel wat.  En ook dit recept viel in de smaak! Het was ook zó gemaakt en je kunt er allerlei variatie bij bedenken, echt iets om te onthouden dus!
Verder wilde ik al een poos zo'brioche/ chinois maken, zo'n soort brood met van die 'slakkenhuizen' met pudding. Op internet vond ik een recept hiervoor. Het resultaat was zeker de moeite waard, maar ik wil het nog eens proberen met een paar kleine aanpassingen in het recept, als het helemaal naar m'n zin is zal ik het recept wel schrijven. 

Gisteren wilde Lydia naast de gewone broden en de kaiserbroodjes 'nog meer' bakken, dus bakten we nog wat roomboterkoekjes, mmmm! Ik zag Lydia d'r hand een paar keer extra in de koekpot gaat en stiekem kon ik haar geen ongelijk geven *Ü*
Tjonge, wat moet dat worden als m'n verlof straks voorbij is en ik weer minder tijd heb voor dit soort dingen?!

Welkom aan alle nieuwe volgers van de laatste tijd! Ik doe m'n best om ook bij jullie een kijkje te komen nemen!

14 opmerkingen:

Miranda zei

Gezellig om samen wat te bakken en wat leuk dat Lydia ook helemaal de smaak te pakken heeft.

Fijne avond. Groeten, Miranda

ver-greetmenietje zei

Leuk dat Lydia zo graag bakt!
Die uitsmijterbollen lijken me wel
leuk om te maken......
liefs

Spaarmoeder! zei

Wat gezellig dat bakken samen he!
Hier ook echt dikke pret!

Pleuntje zei

Dat gaat goed daar in de keuken. En jong geleerd is oud gedaan. Lydia kan heel wat opsteken door jouw zo te helpen in de keuken. En die uitsmijtertaartjes lijken me heel erg lekker. Je kunt ook pannenkoekenbeslag in een muffin vorm gieten en die beleggen met spek,kaas,appel of wat je maar wil. Enne niet te veel snoepen hoor. X

Dagelijks Brood zei

Hoi! Ik was eigenlijk sinds je vorige blog heel benieuwd wat voor een 'dagelijks' brood jij bakt, heb jij een eenvoudig en vooral lekker recept van een simpel volkoren brood? Zou je dat met me willen delen? Er mag wel wat bloem in zitten, maar liever zelf helemaal van meel.. Ik vind het lastig om zo maar wat te proberen. De meeste recepten haal ik van het blog van Levine, maar zij heeft weinig recepten met veel meel. Alleen een zuurdesem recept, die overigens wel erg lekker is :-)
Je mag me ook mailen? Wil alleen niet mn email adres zo open en bloot zetten en laten staan :-) Laat maar weten als je liever mailt.
Leuk hoor, dat gebak samen!! Wat lijkt me dat heerlijk, om zo samen met een hummie te bakken etc! :-)
En ondertussen lekker van het deeg snoepen.. o o.. als ik aan het bakken ben, en manlief is thuis.. ;-) je zal het vast herkennen!
Groetjes, Marike

Dagelijks Brood zei

En bedankt voor het filmpje, ik was pas al opzoek naar hetzelfde maar kon niet echt een handig filmpje vinden!

Unknown zei

Hmm dat ziet er lekker uit en ruikt ook zo lekker, leuk die knoopbroodjes en dat uitsmijterbroodje wil ik ook nog eens proberen.

Danielle zei

Wat ziet dat er heerlijk uit zeg, Wat leuk dat Lydia zo graag meedoet. (zover is Jelle nog lang niet (maar het is ook net waar je ze in betrekt denk ik))

julia zei

Wat is dat gezellig samen bakken

Julia

Janneke zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Hannie zei

Wat een leuke en lekkere dingen hebben jullie samen gebakken...
Gezellig hè!

Onder de knotwilg zei

@ Marike: ik zal het recept binnenkort op m'n blog zetten, misschien dat meer mensen het willen weten...

Marcel en Suzanne zei

Wat een heerlijk verhaal!
In gedachten ruik ik de geur van al die vers gebakken heerlijkheden :-)
Wat leuk dat je samen zo kan genieten met je lieve GROTE dochter.
Als het KLEINE MEISJE slaapt natuurlijk!

Ik kan nog veel van je leren dat lees ik al.
DANK voor je altijd weer even inspirerende berichten!

LIEFS, Suzanne

Armoede of Rijkdom zei

Vorige week hier ook een brioche gebakken, hij was niet te eten.
Volgende keer beter.
Hier ook zo'n meisje dat altijd wil helpen, met koken en bakken.
Gezellig hoor.