donderdag 11 april 2013

Weekje vakantie - Dag 3 en 4: in de keuken

Tja, voor dag 3 en 4 was het natuurlijk niet moeilijk om te bedenken wat we zouden doen deze week! Dat werd natuurlijk bakken om de nieuwe Bear uit te proberen...
Dinsdag probeerden we al 2 broden en die werden echt mooi. Ze rezen veel beter waardoor ze hoger en luchtiger werden. En lekker!!
Maar voordat we verder konden gaan bakken moesten we ruimte maken in de vriezer. Omdat ik afgelopen zomer zo misselijk was hadden we de fruitoogst van de tuin grotendeels ingevroren om 'later' te verwerken tot sap, jam, siroop enz. En dat zat nog steeds in de vriezer. Tijd om aan de slag te gaan!
Toen Gerbrand al het fruit uit de vriezers verzameld had zag de tafel er zo uit: 


Vooral heel veel aardbeien, wat kruisbessen, wat bramen, frambozen en aalbessen. Dat er van de frambozen en aalbessen niet zo veel waren is te danken aan Lydia die de schaal meestal al bijna leeggegeten heeft voor we ermee thuis komen :-)
Na 2 dagjes in de keuken werken zag de oogst er zo uit:


-5 weckpotten met aardbeienjam
- 5 weckpotten met 4-vruchtenjam
- 5 potten kruisbessenjam
-20 potten aardbeienjam
- 4 flessen dessertsaus
- 17 flessen aardbeiensiroop
- 6 flessen 4-vruchtensiroop

Niet alles staat op de foto, na de foto gemaakt te hebben kwamen we nog wat tegen in een andere hoek van de keuken, maar het is duidelijk dat we weer even vooruit kunnen :-)

Nu er weer ruimte is in de vriezer konden we verder gaan met bakken. 
We maakten (naast de 2 gewone broden van dinsdag) een geuzenbrood, 2 pompoenbroden met kaneel/ gember/ nootmuskaat (we vonden namelijk ook nog een grote bak met pompoenpuree in de vriezer), een pompoenbrood met rommelkruid, een witpompoenbrood, pompoencake, 2 brioches en roommastellen.   


Op de bovenste foto links: dat gelige brood is het 'witte' pompoenbrood. Door de pompoen krijgt het brood die kleur. Het ronde brood op die foto is het geuzenbrood, het langwerpige brood is een gekruid pompoenbrood. Middelste foto boven één van de brioches (chinoise) bovenste foto rechts is een gewoon (half)volkorenbrood. De foto daaronder zie je een gekruid pompoenbrood (dat gele) en een pompoenbrood met rommelkruid (dat rode) die liggen te rijzen in rijsmandjes. 
Daaronder de 2 gewone volkorenbroden, midden onder de roommastellen en links onder de afgebakken pompoenbroden. De pompoencake had ik aan laten branden, dus die was niet meer zo fotogeniek :-0

Tussendoor maakten Lydia en ik nog van die cakelollies, Lydia wilde dat zó graag, en het is tenslotte ook voor haar vakantie! Dus een hoekje van de tafel leegschuiven en lollies maken. Ze is zo trots als een pauw en wil steeds ze steeds uitdelen :-) De recepten kwamen gedeeltelijk uit receptenboeken, die kan ik hier niet zo neerschrijven denk ik. Maar de titel van het boek waaruit ik het recept van de roommastellen heb zal ik wel even geven, want die zijn echt heerlijk en er staan nog veel meer leuke, lekkere recepten in met veel duidelijke foto's hoe je het moet maken. Het boek heet Basic Brood en is geschreven door Frank Deldaele. Voor de bakkers onder ons echt de moeite waard om eens te lenen bij de bieb ofzo! 
De andere recepten volgen binnenkort. 

Nu nog even de laatste voorbereidingen voor morgen, dag 5 van de vakantie treffen...

13 opmerkingen:

Danielle zei

Nou jullie hebben een heerlijke vakantie zo te lezen. Knap hoor dat jullie alles zo zelf kunnen maken. Als ik het zo zie, krijg ik er ook zin in om me daarin te verdiepen.
Ben benieuwd naar de verslagen van jullie verdere vakantiedagen.

Pleuntje zei

Zo zeg wat een productie en het ziet er allemaal zo lekker uit. Volgens mij hebben jullie uren in de keuken gestaan. Geniet er maar van. Mooi weekend, goed weer voor jullie tuin. X

Huize Kip Kakel zei

Wat hebben jullie hard gewerkt en dat in de vakantie..maar gelukkig vinden jullie dit allebei leuk :)
Je voorraad is enorm..en de zomer komt er al weer aan...veel van die lekkere boterhammetjes met jam eten dus...dat zal wel smaken :)
Geniet nog van een mooie 5e vakantiedag!
Lieve groet,
Hannie♥

Jolanda zei

Aan een inhaalslag bezig!?
Lekker allemaal joh, kun je weer even vooruit, geeft vast een goed gevoel.
Wat een prachtige broden maak je toch.

arianne zei

Drukke dagen...maar erg lekkere dingen!

Carolien zei

Wat een heerlijkheid!
En wat veel!
Wat ben je dan rijk he!

Vlijtig Liesje zei

Jeetje jullie hebben echt heel werk verzet! Indrukwekkend. Wat een prachtige oogst aan voedsel.

gezinsleven zei

Oh! Wat veel fruit zeg! Moesten jullie nog hard werken ook in de vakantie! Nou, je mag trots zijn hoor!

Marion Anderson zei

ben helemaal ondersteboven van je voorraadje, jeetje wat een rijkdom, lekker dat brood, hier word ook alleen maar zelf brood gebakken, leuk dat je kleine wil delen, geniet ervan, liefs marion

Dagelijks Brood zei

Wat een bezige bijen! Heerlijk zeg al dat gebak en gedoe! En wat een bakken met fruit!! Nog een hele fijne laatste vakantiedag toegewenst!!
Groetjes, Marike

Andrea zei

Tjonge zeg, wat hebben jullie hard gewerkt! En Nienke slaapt die dan lekker al die tijd? Ik ben al blij met een uurtje zonder huilen;-)
Ben vanmorgen naar de ostheopaat geweest. Z'n maagje zat er hoog en drukte tegen z'n middenrif zei hij.
Ben heel benieuwd of het helpt!
Geniet nog van je laatste dagje he!
groetjes Andrea

Mrs. Green zei

Dat ziet er goed uit zeg!

Jannie zei

Wat een rijkdom, al dat fruit. Heerlijk is dat.
Ja, in ons eigen Land is nog zoveel moois te zien.........
Zus was hier zaterdag, was leuk bij jullie.Groetjes, en ik hoop dat jullie na de vakantie weer energie genoeg hebben.Er is altijd zat te doen hè?