dinsdag 9 april 2013

Weekje vakantie - dag 2: Bear Teddy Varimixer

Vandaag mijn vakantiewens :-)
Eigenlijk niet zo zeer een vakantie wens, maar al een wens vanaf het moment dat ik vorig jaar een workshop broodbakken bij Levine heb gedaan. Zelf hebben we in november 2011 een kneedmachine gekocht, de Assistent Original. Aanvankelijk waren we er wel enthousiast over, maar gaandeweg kregen we toch onze twijfels. Zo kroop het deeg steeds langs de deeghaak omhoog zodat we het moesten terug duwen of draaide de machine rond zonder dat er beweging in het deeg zat. We moesten het eigenlijk altijd met de hand nog nakneden. 
Tijdens de workshop bij Levine mocht ik de Bear Teddy Varimixer gebruiken: wat een geweldige machine! Je doet alles erin, zet h'm aan en 12 minuten later heb je een prachtig deeg, zonder dat je er ook maar iets aan hebt hoeven doen! Kijk, dat was wat we wilden! 
Tijdens m'n zwangerschap bakten we geen brood, dus stond ik er ook niet zo bij stil, maar nu we weer met bakken zijn begonnen, liepen de frustraties over de kneedmachine ook weer op... Met de hand kneden is voor 1 of 2 broden wel een optie, maar voor al het brood is het toch wel zwaar. De Bear kwam weer in m'n gedachten...

Alles op een rijtje gezet, heel veel op internet gelezen en gezocht, flink gerekend (tja, ze zijn niet goedkoop) en uiteindelijk: vandaag konden we h'm halen, bij een groothandel in bakkerijartikelen. Er kwam natuurlijk nog wel BTW bij, maar dan nog scheelde het een paar honderd (!) euro! Het was overigens ook leuk om te zien wat voor apparatuur ze daar verder hadden: gigantische kneedmachines met kneedkommen zo groot als een bad, een apparaat om de volle deegkom te kantelen om zo te kunnen legen, machines om die grote hoeveelheden deeg te verdelen in kleine porties...

Thuisgekomen moesten we de Bear natuurlijk meteen uitproberen. Eerst een kleine 'verbouwing' in de keuken om h'm kwijt te kunnen en dan maar eens een gewoon, (half)volkorenbrood kneden. Tjonge, net als hoe ik me herinnerde: binnen het kwartier een prachtig deeg! Toen een lastiger te verwerken deeg met meer boter er door. Ook dat was binnen een mum van tijd tot een mooie deegbal gevormd. Nu ligt de boel te rijzen, maar we zijn er alvast helemaal blij mee!

Drie keer raden wat er voor morgen als vakantie-activiteiten gepland staan :-)


17 opmerkingen:

gezinsleven zei

Wat een mooie machine! Geniet ervan!

Trudy zei

Heerlijk he als je jezelf zoiets gunt... en nu morgen bakken! Ik ben wel benieuwd naar de resultaten hoor!!

Dagelijks Brood zei

oh oh oh JALOEEEERS!! Wij zitten al weken MP in de gaten te houden of er niet een leuke voorbij komt! Wouw!! Heeeel veel bakplezier ermee toegewenst! Ben wel benieuwd waar je 'm gehaald heb? (de prijzen die ik gezien heb op het int vallen net iiieeetsje buiten m'n budget.
Ik zat gister te denken dat je misschien weer een bak-cursus ging volgen bij Levine vandaag! :-) haha, nouja BIJNA goed! :-)
Groetjes, Marike

arianne zei

Ik lees al even als stille meelezer mee :-)
Ik geniet van je blogs en je ontzettend leuke tuinhuis en je prachtige kinderen!
Grappig is dat ik juist een paar maanden geleden een workshop gedaan heb bij Levine. En inderdaad die Bear is geweldig....maar zo duur...
Heb er nu een van 1000 watt,maar nog geen )€100... Gaat redelijk. Heb ook geen tijd gehad tot nu toe om elke week te bakken. Met 3 pubers vliegt er ook heel veel brood doorheen. Al eten ze duidelijk veel minder van eigengebakken brood :-)
En eigenlijk ben ik dus ook wel heeel erg benieuwd waar jij die Bear gekocht heb en voor hoeveel €....hoop nl over 1,5 mnd jarig te zijn :-)
Vind je hem niet erg groot op je aanrecht?

Gr arianne

arianne zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Kom Achterom zei

ooh dit is een super machine zeg! wat zal het lekker ruiken bij jou in huis.
Vorige week heb ik rozijnen caramel brood gemaakt ooh om je vingers bij af te eten! hihi heerlijk!
Heel fijne bakuurtjes maar dat gaat vast wel lukken
Yolanda

Maggie zei

Ik ben benieuwd aan welk bedrag ik moet denken voor zo'n mooie machine!

Onder de knotwilg zei

@ Marike, Arrianne en Maggie: we kochten h'm bij Beko
http://www.beko-techniek.nl/html/detail.aspx?id=23

Denk er wel aan dat er nog 21% BTW bij komt!

arianne zei

Bedankt voor deze tip, al is hij dan nog duur..,,
Scheelt €110 euro met een andere webwinkel, dus ik hoopt op goedkoper bij Beko omdat je zei scheelt honderden euro's :-)
Ga er nog eens over peinzen.
Vandaag veel gebakken?

Danique zei

Hoi, ik kom voor het eerst op je blog. Erg leuk en zou je graag willen volgen.
Broodbakken is iets wat ik graag zou willen doen maar vind het nog "eng" om de stap te nemen.
Heb een broodbakmachine die ik voor het kneden wil gebruiken ivm dat ik zelf niet zoveel kracht kan zetten, en wil het in de oven afbakken.
Maar eerst moet ik nog een eenvoudig recept vinden om te starten.

Groet, Danique

Muisje zei

Succes met bakken, we zien vanzelf weer wat lekker voorbij komen.

Onder de knotwilg zei

@ Arianne: Dat is dan al een relatief voordelige webwinkel, bij winkels zoals Kookpunt en Oldenhof kost tie tussen de 890,- en 990,-! Dan scheelt het dus best veel bij Beko...
@Danique: welkom! Gewoon eens beginnen met bakken, enne.. als het in het begin niet helemaal lukt: al doende leer je het hoor! Bij de pagina met recepten op m'n blog vindt je een basis recept voor (half)volkorenbrood, dit kan je ook makkelijk aanpassen voor andere broden.

Danique zei

Dank je wel voor je welkom. Ik ben gewoon geen held ;-) maar inderdaad aldoende leert men.
Ik zal je recepten pagina eens doorlezen.

Groet, Danique

Levine zei

Proficiat met de aankoop en veel plezier ermee! Ik kan niet zonder de Bear :-).

arianne zei

Nou vandaag weer bezig met mixen....en krijg toch wel heeel veel zin in een goede kneedmachine...
Bij bear webshop zijn ze ook €595 excl btw en dan alle kleuren. Bij beko alleen grijs zoals ze het zelf noemen.
Maar als ik hem koop wil ik toch voor die kleur gaan :-)
Ben nog wel beetje bang dat hij wel heel overheersend op het aanrecht staat....

grietje reuvers zei

Hoi, ik ben ook een tijdje al aan het broodbakken met de ankersum. En ervaar dezelfde problemen met kneden. Maar om een nieuw apparaat te kopen daar zit ik best wel even mee. Wat heb jij met de ankersum gedaan?

Onder de knotwilg zei

@ Grietje: Die staat nog op zolder omdat ik ook niet goed weet wat ik er mee moet doen. Gebruiken doe ik h'm niet, maar verkopen terwijl je er zelf niet tevreden over bwnt is ook zo wat, hé?!....