dinsdag 12 juli 2011

Werk, recept ontbijtkoek en rondje tuin

Tjonge, wat een leuke reacties kreeg ik op m'n vorige berichtje met de foto's van Frankrijk. Bedankt allemaal! Binnenkort zal ik nog wat franse foto's posten hoor!

Vandaag heb ik weer (voor het eerst na de vakantie) gewerkt. Het was weer zo gezellig. Ik werk op een dagbehandeling voor ouderen met dementie en de mensen wilden allemaal graag weten hoe m'n vakantie geweest was. Ze vonden het maar niks dat ik niet eens foto's meegenomen had dus heb ik beloofd dat binnenkort te doen. Komt mooi uit, we werken op dit moment over het thema 'Frankrijk' en eind van de maand sluiten we dat thema af met een 'frans maal'. Dat wordt dus stokbrood bakken, croissants, franse kaasjes etc. 's Middags laat ik dan (een gedeelte van) m'n vakantie foto's zien op het grote beeldscherm.
Het werken rond thema's is trouwens erg leuk. We passen zo veel mogelijk de activiteiten er op aan. De kamer hebben we nu ingericht met allerlei franse dingetjes: zo staan er manden met lavendel, is er een kast ingericht met allerlei zonnebloemen (echt en nep) en hangt er een grote kaart van Frankrijk. We luisteren franse muziek en als crea activiteiten hebben we zonnebloemen geschilderd en met elkaar een 'panorama mesdag' van een lavendelveld. We hebben geurzakjes genaaid, beschilderd en gevuld en franse woordpuzzels gemaakt. Verder vragenspelletjes over Frankrijk in allerlei variaties en natuurlijk is het jeu de boules spel uit de kas gehaald. Bovendien komt er binnenkort iemand die franse les geeft iets vertellen en laten zien over Parijs. Het volgende thema waar we over gaan werken wordt 'het verre oosten'. Dan wordt het lastiger om vakantiefoto's te laten zien ;-) maar we houden natuurlijk wel een thee ceremonie, hangen bijpassende schilderijtjes op, gaan als puzzels iets doen met chineese tekens etc. En uiteraard sluiten we dat thema weer af met een chineese maaltijd!

Maar goed, eigenlijk was ik van plan om het recept van ontbijtkoek aan jullie door te geven. Voor m'n vakantie noemde ik dat namelijk in een berichtje en vervolgens kreeg ik van verschillende mensen de vraag naar het recept. Het is heel makkelijk te maken. Het recept is niet van mezelf maar kreeg ik van m'n zus. Je vind het hier onder 'recepten' (Klik klik). Zelf maak ik h'm het liefste in de wonderpan, dan blijft tie een beetje klef. Ik neem dan 2 keer de hoeveelheid, dat past precies. En ipv koekkruiden meng ik zelf het een en ander aan kruiden. Niet zo moeilijk hoor, je kijkt gewoon een keer op een potje koekkruiden wat de ingrediënten zijn en vervolgens doe je die zelf door elkaar. Kan je nog eens variëren met een beetje meer van dit of van dat!Wat denk je, heb je nog tijd (en zin) om een rondje door de tuin te maken?! Nou, kom dan maar mee! Maar pas op, het paadje moet eigenlijk opnieuw bestraat worden, het ligt nu erg ongelijk...
Ongeveer in het midden van deze foto zie je de hoek van onze tuin.  De strakgeschoren heg en het bruine tuinhuisje zijn van de overbuurman.
Wij zijn nog een hekje (pergola) aan het maken maar de eerste bloemen en struiken groeien er al mooi tussendoor. Zoals deze roos... (Vraag me niet hoe die heet, maar hij is mooi. ruikt heerlijk en bloeit dit jaar voor het eerst heel uitbundig!) Daarnaast staat een armeluis-orchidee, een herfst anemoon, een rudbekia en nog wat late bloeiers. Daar beginnen de knoppen ook al weer in de komen.


Aan de andere kant van het paadje staat deze hibiscus. Ook staat er aan allebei de kanten van het paadje een klimroos om zo'n mooi rozenboogje te krijgen, maar ze willen niet hoger klimmen dan een meter. Tja, ik heb het al eens eerder gezegd: ik heb nu eenmaal geen rozenvingers...


Langs het paadje staat aan de ene kant lavendel, aan de andere kant staan er eenjarigen (de foto's boven aan dit berichtje). Hier kan ik lekker van knippen voor thuis, want ze gaan er alleen maar rijker van bloeien! Naast de eenjarigen is een aardbeienbed en een veldje met gele courgettes. (Heeft iemand hier nog een lekker idee voor hoe we ze kunnen verwerken/ bewaren? We hebben er nu weer meerdere per dag!)
Nog iets verder naar achteren staan wat fruitbomen. Vooral aan de appel (Dubbele Bellefleur) zitten veel vruchten van het jaar!


Maar ook de peer doet het helemaal niet slecht!
De andere appel en peer en kers doen het aanzienlijk minder, maar zijn dan ook pas dit jaar geplant.


Aan de andere kant van het paadje is vooral moestuin. Links vooraan, achter de lavendel, zie je de aardappels. Daarvan hebben we vanavond de eerste op. Heerlijk! Gebakken natuurlijk, dat is het allerlekkerste met nieuwe aardappels ;-)
Daar links boven zie je nog net een smal randje van de tuinbonen. Die lagen vanavond ook al op ons bord, lekker gemengd met een gefruit uitje, paprika, courgette (hoe kan het ook anders) en champignons.

Rechts daarvan zie je de snij- en sperziebonen klimmen langs de staak.
Verder naar links is de rest van de moestuin met de groene courgettes, de kolen, de sla, de kroten, de uien, worteltjes, prei, radijsjes etc. Op de erfafscheiding staan de aalbessen, frambozen etc.


Helemaal achteraan staat het pallethekje waar ik al eens over schreef.
Er groeien eenjarigen langs.Nou, nu heb je het grootste gedeelte van de tuin weer gezien. Nee, niet alles, want her en der groeit nog te veel onkruid, dat mag je later pas zien ;-)
En aan het huisje zijn we (weer eens) aan het verbouwen, dus daar wachten we ook nog even mee. En anders kijk je gewoon nog even hier. Dan gaan wij nog even hard aan de slag en als alles weer wat opgeruimder is zal ik weer nieuwe foto's te posten! 

15 opmerkingen:

De Nostalgische Nonnevot zei

Haha wat een verhaal zeg! En lekker zeg. Nou je hebt alweer genoeg mee gemaakt...tijd voor een vakantie?hihi, Nicole*

Eefies day zei

Wat een heerlijke post, zo leuk dat jullie in thema's werken, dat zal zeker het plezier voor de ouderen,maar ook voor jullie, vergroten.
Je tuin is een plaatje en dan al die groenten, geniet ervan, het is zo heerlijk om alle groenten uit eigen tuin te kunnen plukken/oogsten en eten.

Geniet ervan!!!!

Groetjes,
Eefie

Monique zei

Meid! Wat een tuin!! Heerlijk hoor. En zo lekker gezellig met dat benenbrekende paadje. Ik zou zeggen: lekker laten liggen! ;o)

Ik ga zo direct even naar de ontbijtkoeklink. Met de regenvoorspelling van komende dag lijkt me dat weer een leuk tijdverdrijf. Dank je wel voor het delen!

Gerd@ zei

Volgens mij heb jij een heerlijke baan ... het klinkt erg leuk ....
En je tuin is prachtig en wat heerlijk dat je ruimte hebt voor groenten en fruit .... wij hebben dat op de volkstuin niet bij huis dus ..... Gr. uit het regenachtige Enkie .... Gerd@

Monique zei

P.S. vet je de ontbijtkoekvorm eerst in of gaat het deeg er zo in?
Alvast bedankt!

Michelle zei

Geweldig dat jullie de thema's zo mooi uitwerken met de ouderen!
En je tuin geweldig hoor, de moestuin is super!!

Lieve groetjes Michelle

Spaarmoeder! zei

Wat heerlijk allemaal.
Leuk dat jullie in thema's werken, dat vergroot het plezier vast. Het is weer wat anders.
De tuin is echt mooi, lekker he al die groenten uit eigen tuin!

Geniet ervan!

Jolanda zei

Wat leuk om te lezen over die thema's in je werk. Je zou bijna oud willen wezen ;-)
Gezellige tuin hebben jullie!

Jolanda zei

Tineke, in het recept staat 250 dl melk, dat zal wel ml moeten zijn?

@Let zei

Tineke, wat een kostelijk verhaal weer!
Je neemt ons echt mee hoor zo over dat hobbelpaadje in je tuin ;-)

Fijn als je de ouderen een zinnige dagbesteding kunt geven, geniet ervan... dan zullen 'je oudjes' straks meegenieten als het thema Frankrijk afgesloten wordt ;-)

Groetjes, @Let...

Marja zei

Heerlijk, zo'n rondje tuin, prachtige foto's maak je hoor. Dank je wel dat we mee mogen genieten.

Trudy zei

Het lijkt me erg leuk werk wat je hebt. Mooi om zo´n thema te gebruiken en leuk dat de mensen zo geinteresseerd zijn in je vakantiefoto's. Dat je zoveel leuke reacties had op je vorige logje, dat snap ik wel, je waande je ook écht in Frankrijk!

Onder de knotwilg zei

@ Monique: ik vet de bakvorm altijd in, alleen zo'n flexibele vorm niet. Weet niet of het noodzakelijk is, maar doe het eigenlijk automatisch :-)

@ Jolanda: Ha ha, ja dat moet idd 250 ml zijn! 'k Zal het even aan m'n zus doorgeven, dan kan ze het wijzigen.

Groetjes Tineke

Thuis bij Tjits zei

wat een gezellige post op deze regenachtige dag:) wat leuk dat jullie in thema's werken, wat een gezellig en stimulerend sfeertje voor de bewoners
en voor jullie ook heel leuk om mee te werken lijkt me!!

en wat leuk om even door je tuin te wandelen, ik heb ook nog even naar je tuinhuis gekeken, zo mooi!!

lieve groetjes, Tjits

Leni zei

Ha Tineke, Courgettes in 't zuur is een prima vervanger voor augurken, zure groenten bij de nasi en dergelijke. Als je het recept wil hebben hoor ik het wel.In de koekenpan schijfjes bakken in wat olijfolie met wat kruiden : mjammie.
Verder gebruik ik ze vooral als vul groente, het kan door álles !
Groet, Leni.