zaterdag 27 augustus 2011

Bij de bijen

Klik op de foto's voor een vergroting
Misschien herken je het wel: de ene hobby brengt de andere hobby mee. Toen we 3 jaar geleden begonnen met onze volkstuin stonden we er helemaal niet bij stil dat dit ons leven wel eens flink op z'n kop zou kunnen zetten. Nu kunnen we niet anders zeggen dan dat dit wel gebeurd is en dat we er vol op van genieten!
Het hele jaar zijn we er zoet mee: rond deze tijd van het jaar is het volop oogst tijd, na de oogst is er in de herfst het spitten en de tuin winter klaar maken, in de winter zoeken we de zaden uit, maken plannen en plattegronden, repareren zo nodig gereedschappen en lezen stapels info over vooral moestuinieren. Dan, in het vroege voorjaar gaan we zaaien, verspenen en wat al niet meer. Het uitplanten en vanaf april al de eerste vroege groenten oogsten, eind mei gevolgd door de aardbeien. En dat bracht de volgende hobby dus mee: het zelf maken van jam en siroop. Ondertussen hebben we hier best wel wat ervaring mee opgedaan en werd dit uitgebreid met nieuwe recepen, nieuwe ingrediënten en vooral het verlangen om steeds meer te gaan 'zelf doen'. Hadden we de tuin niet gehad dan waren we daar waarschijnlijk niet zo mee bezig geweest en waren we dus ook niet zelf gaan broodbakken, wecken, yoghurt maken etc.

Dit jaar hebben we het 'zelf doen' dus al uitgebreid met wecken en het inmaken in zuur. Maar het kan altijd beter...
Pas waren we op de fokveedag in Hellevoetsluis (zie hier) en toen raakten we in gesprek met een imker. Een wat oudere meneer die heel veel liet zien en vertelde en toen de intrigerende vraag aan mij stelde: 'Heb JIJ er wel eens over gedacht om bijen te gaan houden?" Nou, nee, eigenlijk niet dus.
Waarom niet? Tja... gewoon nooit echt over nagedacht. Maar toch liet het me niet meer los. Vooral niet omdat meneer vertelde dat er zo'n tekort is aan met name jonge imkers. En 28 jaar kan je toch nog wel jong noemen?! We hebben een tuin met groente, bloemen en wilgen. We houden van natuur en zelf doen... Dus eigenlijk voldoen we wel aan de belangrijkste eisen. Tijd om Gerbrand naar meneer te sturen voor een praatje. En ook Gerbrand raakte enthousiast. Vooral nadat meneer foto's liet zien van zijn appelboom voordat er bijenkasten in de buurt stonden en daarna. De oogst was aanzienlijk vermeerderd. Want daar is het met bijen natuurlijk in de eerste plaats om te doen: de bevruchting van fruit, en gewassen. De honing is een prettige bijkomstigheid.
De vraag liet ook Gerbrand niet meer los, maar voor we ons in een nieuw avontuur zouden storten besloten we ons er verder in te verdiepen. We lazen informatie voor potentiele imkers die we van meneer mee hadden gekregen, zochten de website van de Nederlandse bijenhoudersvereniging en besloten eens een kijkje te gaan nemen bij de imker op onze volkstuin. Ook deze meneer wilde ons graag van alles vertellen en laten zien en nodigde ons uit om vanmorgen te komen kijken als hij de bijenvolken zou inspecteren, maar dan moest het wel mooi weer zijn.

Gerbrand staat te luisteren naar de uitleg
Toen we vanmorgen uit bed kwamen waren we dan ook blij dat het zonnetje scheen. Na het douchen en ontbijt gingen we snel naar de tuin. En ja hoor, de imker was er al! We mochten om de beurt kijken zodat de ander bij Lydia in het huisje kon blijven.

Eerst trok Gerbrand de beschermende kleding aan. Net een maanmannetje! Na een poos kwamen ze terug en was het mijn beurt. Toch wel spannend hoor! Maar Gerbrand verzekerde me ervan dat het echt leuk en interressant was en dat hij (heel belangrijk!) niet één keer geprikt was. En voor ik het wist stond ik er: naast de bijenkasten, tussen een overweldigend gezoem. De imker liet de raten zien, wees op de honing en de doppen, liet het verschil zien tussen de moer, darren en werkbijen en vertelde honderd uit. En ik? Vergeten was ik de angst om geprikt te worden, vergeten was ik al het gezoem om me heen! Wat was dit machtig mooi!!!

En ook deze imker zei het nog eens: er is een groot tekort aan imkers in Nederland. En doordat de meeste imkers al ouder zijn wordt dit tekort steeds groter.
Na deze indrukwekkende ontmoeting met de bijen hebben we besloten om ons hier nog verder in te verdiepen en wellicht volgend jaar de basiscursus bijenhouden te gaan volgen. Zie je wel dat de ene hobby de andere mee brengt?!
Nu is het mijn beurt!

Uitleg over de raten, darren, doppen etc.

De lucht is vol bijengezoem

De bijen krioelen overal


16 opmerkingen:

Spaarmoeder! zei

Wat ontzettend leuk, hebben er ook eens aan gedacht. Maar wieweet...wat in het vat zit....

Kaatje zei

Wat een goed idee!Zit er veel werk aan vast?

Mirjam zei

Ik heb er echt veel respect voor dat jullie dit wellicht gaan doen!

Pleuntje zei

Wat een leuk idee, maar ga je dat nog redden naast al je werk van de moestuin ? groet Petra

Home and Lifestyle zei

Ik geloof dat ik ook wel even over een bijendrempel heen zou moeten, maar het lijkt mij ook een geweldig gezicht! Ben benieuwd wat je er uiteindelijk mee gaat doen!

Lieve groet...

Trudy zei

Misschien vind je het een beetje gek, maar 'k vind het toch wel een beetje spannend hoor, bijen......

vrouw Hommel zei

Wat een evt spannende nieuwe uitdaging. Zelf honing kunnen maken dmv tuin en dier. Het blijft toch een wonder.

Jolanda zei

Leuk én spannend!!

Jedidja zei

Wie weet worden jullie echte imkers! Erg interessant om te lezen, dank je wel voor het delen.

Michelle zei

Ja doen, heel mooi is dat, onze buren hebben ook bijen korven in de tuin en zijn heel enthousiast!

Fijn weekend!
Lieve groetjes Michelle

Anderson cottage zei

en dan staat er strakjes een bordje aan je huisje met honing te koop, heerlijk, geniet van de geur en straks slingeren , ooooh herlijk , geniet ervan , en veel voorpret gewenst , liefs marion

bd zei

http://zeist.bijenhouders.nl/

ik heb hele positieve verhalen gehoord van mensen die al imker zijn geworden.
Leuk dat je deze stap maakt!

wonen met brocante zei

Wat een ervaring. Dit hoor je niet vaak. Ik ben benieuwd wat jullie besluiten! Groetjes Peggy

@Let zei

Tjonge Tineke, je bent een echte 'bezige bij', wat dat betreft zou het goed bij je (jullie) passen als je (jullie)imker werd(den) :)
Ik heb echt bewondering voor wat jullie allemaal doen!

Groetjes, @Let...♥

Hieperdepiep...een feestje! zei

Doen!! Dan kunnen wij er tenminste ook over lezen :-)
Groetjes, Corine

Miranda zei

Bijen... ben eigenlijk een beetje bang voor ze ;) Vind het wel erg leuk om te zien hoe druk jullie met de moestuin zijn en wat voor leuks én lekkers hieruit voortkomt! Geweldige foto's trouwens van Lydia in je vorige post; wat een schatje!

Fijne dag! Groeten, Miranda