dinsdag 9 augustus 2011

Brood bakken in een bakhuisje

Zaterdag was het dan zo ver: we gingen een dagje naar België om een Bak-doe te volgen in het Museum Oudere Technieken in Grimbergen. We zouden dit eigenlijk al in juli doen, maar toen kwam het wat onhandig uit met onze vakantie en dus was het een maandje opgeschoven.

's Morgens brachten we Lydia al op tijd naar opa en oma en daarna konden we echt op pad. Dat was lang geleden zeg, dat we samen weg waren geweest. En stiekum best wel een keertje lekker :-)
Om een uur of 12 kwamen we in Grimbergen aan. Nadat we een broodje gegeten hadden liepen we eerst maar eens door het stadje heen. We zagen mooie oude pandjes, een prachtige basiliek en abdij, een ruïne enz. Natuurlijk gingen we ook even naar binnen in de winkel met streekproducten om Grimbergen bier voor opa te halen...
Na ruim een uur wandelen kwamen we weer terug bij de watermolen. Keurig op tijd voor de bak-doe: een workshop broodbakken in ouderwets bakhuisje. Toen de groep compleet was (er waren 12 deelnemers) konden we van start. Eerst kregen we een korte uitleg en toen kon het afwegen en kneden beginnen. En hoewel ik ondertussen al heel wat broden gekneed heb: zo snel en handig als de meneer die de workshop gaf kan ik het toch echt niet! Tjonge, het was gewoon mooi om naar te kijken!


Maar ja, we waren niet gekomen om de kijken maar om te doen! En al snel moesten we dan ook met z'n allen aan de slag om de oven warm te stoken. Gelukkig lag het hout al klaar... De workshopleider vertelde ons vanalles over de oude bakhuisjes, het belang van de vorm van de ovens, hoe we het beste het vuur konden maken, hoe we konden zien of de oven heet genoeg was enz.


Het bleek nog een hele kunst om de oven helemaal gelijkmatig warm te krijgen maar toen het eenmaal zo ver was kon je de warmte dan ook al van buitenaf voelen!


Ondertussen was het brood voor de eerste keer gerezen...


... in kleinere gedeeltes verdeeld en opnieuw gerezen.
En toen konden de broden de oven in. (Helaas geen foto van) en terwijl de broden lagen te bakken konden wij een kijkje nemen bij de watermolen waar vroeger graan gemalen werd.


Na een halfuurtje konden de broden uit de oven. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan: voor je het wist schoof het brood naar achteren ipv op de broodpaal. Maar uiteindelijk is het toch gelukt en kon iedereen met een ouderwets lekker brood naar huis.


Wij namen nog even de tijd om een hapje te gaan eten bij de plaatselijke Italiaan en toen we om een uur of 9 weer bij m'n ouders aankwamen om Lydia op te halen waren we het er helemaal overeens: het was een geweldige dag!!

Voor degenen die interesse hebben in allerhande oude technieken neem eeens een kijkje op de site van het museum! (Klik klik) Heel leuk om met kinderen te doen, juist ook vanwege de vele activiteiten die georganiseerd worden voor leuke prijzen... 

16 opmerkingen:

AweSomeLiving By Rosita de Jongh zei

Wat een leuk uitstapje heb je gemaakt en heerlijk al die vers gebakken broden mmmm leuke foto's ... wens je een fijne week lieve groet rosita

Eefies day zei

Wat een heerlijk uitstapje zo met jullie tweeën, heerlijk om dan zoiets te doen!!
Jullie hebben vast heel erg genoten.

♥Eefie

@Let zei

Dat zijn 2 leuke dingen, Tineke... samen uit en nuttig bezig zijn!
Ik snap dat je er echt van genoten hebt. Op z'n tijd samen weg kan echt geen kwaad ;-)
En als je weet dat Lydia dan heerlijk bij opa en oma is, heb je echt even je handen 'vrij'...

Groetjes, @Let...♥

Jolanda zei

Echt heel erg leuk, zeg!
En gezellig, zo samen.

Thuis bij Tjits zei

wat leuk!! en zo lekker dat zelfgebakken brood!!

lieve groetjes, Tjits

Gerd@ zei

Brood bakken dat vind ik toch altijd zo leuk .... kneden rijzen
en dan die heerlijke baklucht ....
En even samen weg altijd lekker ...

Gr. Gerd@

Miranda zei

Een gezellig dagje uit en dan ook nog wat leren; helemaal geslaagd!

Groeten, Miranda

Trudy zei

Geweldig dit! ´k Zou het ook heel leuk vinden eens echt leren broodbakken. Ik doe altijd maar wat....

Hieperdepiep...een feestje! zei

Leuk!! Echt wat voor jullie denk ik! Jammer dat het hiervandaan te ver is...wij vinden zulke musea ook altijd zo gaaf...en vooral als je dan ook zelf aan de gang mag!
Was 't brood lekker??
Groetjes, Corine

Marja zei

Oh, wat klinkt dat leuk en wat een mooie foto's... ik heb bijna het gevoel dat ik er zelf bij ben geweest!

Ons gezin en de Stichting zei

Wat een ontzetten leuk uitstapje en heerlijk hé even samen er tussen uti. Bij ons zijn ze inmiddels groot maar ook dan is het heerlijk om samen ff iets te doen.

vlijtig Liesje zei

Wat leuk zeg, om zoiets te doen! En het brood ziet er goed uit.

Goud en Zilver zei

Wat leuk he om er eens samen uit te zijn.
En wat leuk dat broodbakken, heerlijk vers gebakken brood.

GRoeten Herma

Jente zei

Gezellig zeg, om zo samen op stap te gaan. En leuk, om zo'n workshop te doen. Het ziet er erg lekker uit!

Erg lekker zijn trouwens ook je kokoskoeken. Vandaag heb ik ze voor het eerst gebakken en er werd met smaak van gegeten! Bedankt voor het recept.

Groetjes Jessica

Angelika zei

Wat een leuke workshop, wat moet dat brood lekker ruiken!

Monique zei

Hoe kóm je er toch zo op, zo helemaal in het België? Het lijkt me een enorm leuke workshop, zelfs om het samen met manlief en zonder de kinders eens te doen. Mag ik je bedanken voor je tip? Toppie ;o)

Je geeft met die foto's wel een impuls hoor.. heb ineens zo'n zin om te gaan bakken... ;o)

Mooie week!