Brood bakken in een bakhuisje

's Morgens brachten we Lydia al op tijd naar opa en oma en daarna konden we echt op pad. Dat was lang geleden zeg, dat we samen weg waren geweest. En stiekum best wel een keertje lekker :-)
Om een uur of 12 kwamen we in Grimbergen aan. Nadat we een broodje gegeten hadden liepen we eerst maar eens door het stadje heen. We zagen mooie oude pandjes, een prachtige basiliek en abdij, een ruïne enz. Natuurlijk gingen we ook even naar binnen in de winkel met streekproducten om Grimbergen bier voor opa te halen...
Na ruim een uur wandelen kwamen we weer terug bij de watermolen. Keurig op tijd voor de bak-doe: een workshop broodbakken in ouderwets bakhuisje. Toen de groep compleet was (er waren 12 deelnemers) konden we van start. Eerst kregen we een korte uitleg en toen kon het afwegen en kneden beginnen. En hoewel ik ondertussen al heel wat broden gekneed heb: zo snel en handig als de meneer die de workshop gaf kan ik het toch echt niet! Tjonge, het was gewoon mooi om naar te kijken!
Maar ja, we waren niet gekomen om de kijken maar om te doen! En al snel moesten we dan ook met z'n allen aan de slag om de oven warm te stoken. Gelukkig lag het hout al klaar... De workshopleider vertelde ons vanalles over de oude bakhuisjes, het belang van de vorm van de ovens, hoe we het beste het vuur konden maken, hoe we konden zien of de oven heet genoeg was enz.
Het bleek nog een hele kunst om de oven helemaal gelijkmatig warm te krijgen maar toen het eenmaal zo ver was kon je de warmte dan ook al van buitenaf voelen!
Ondertussen was het brood voor de eerste keer gerezen...
... in kleinere gedeeltes verdeeld en opnieuw gerezen.
En toen konden de broden de oven in. (Helaas geen foto van) en terwijl de broden lagen te bakken konden wij een kijkje nemen bij de watermolen waar vroeger graan gemalen werd.
Na een halfuurtje konden de broden uit de oven. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan: voor je het wist schoof het brood naar achteren ipv op de broodpaal. Maar uiteindelijk is het toch gelukt en kon iedereen met een ouderwets lekker brood naar huis.
Wij namen nog even de tijd om een hapje te gaan eten bij de plaatselijke Italiaan en toen we om een uur of 9 weer bij m'n ouders aankwamen om Lydia op te halen waren we het er helemaal overeens: het was een geweldige dag!!
Voor degenen die interesse hebben in allerhande oude technieken neem eeens een kijkje op de site van het museum! (Klik klik) Heel leuk om met kinderen te doen, juist ook vanwege de vele activiteiten die georganiseerd worden voor leuke prijzen...
Voor degenen die interesse hebben in allerhande oude technieken neem eeens een kijkje op de site van het museum! (Klik klik) Heel leuk om met kinderen te doen, juist ook vanwege de vele activiteiten die georganiseerd worden voor leuke prijzen...
Reacties
Jullie hebben vast heel erg genoten.
♥Eefie
Ik snap dat je er echt van genoten hebt. Op z'n tijd samen weg kan echt geen kwaad ;-)
En als je weet dat Lydia dan heerlijk bij opa en oma is, heb je echt even je handen 'vrij'...
Groetjes, @Let...♥
En gezellig, zo samen.
lieve groetjes, Tjits
en dan die heerlijke baklucht ....
En even samen weg altijd lekker ...
Gr. Gerd@
Groeten, Miranda
Was 't brood lekker??
Groetjes, Corine
En wat leuk dat broodbakken, heerlijk vers gebakken brood.
GRoeten Herma
Erg lekker zijn trouwens ook je kokoskoeken. Vandaag heb ik ze voor het eerst gebakken en er werd met smaak van gegeten! Bedankt voor het recept.
Groetjes Jessica
Je geeft met die foto's wel een impuls hoor.. heb ineens zo'n zin om te gaan bakken... ;o)
Mooie week!