donderdag 18 augustus 2011

Wecken, courgettes in 't zuur en nieuwe aankopen

Gisterenavond gingen we nog even naar de tuin. Dat was door alle drukte al weer een week geleden en we konden dan ook heel veel oogsten: 27 courgettes (!), een vuilniszak vol bonen, een bak herfstframbozen, de eerste appels en de enige pruim die dit jaar aan de boom heeft gehangen...
We zijn al snel weer naar huis gegaan om de oogst te gaan verwerken. De weckketel werd tevoorschijn gehaald, potten en ringen uitgekookt, boontjes gedopt, gesneden, gewassen en wat nog meer en hup: daar hebben we weer voor een maand of wat aan bonen! (1 keer per 2 weken bonen eten vind ik meer dan genoeg :-)) Naast de worteltjes die we pas al geweckt hebben en de bloemkool begint het nu dus een mooi wintervoorraadje te worden. Binnenkort gaan we aan de appelmoes beginnen en natuurlijk de stoofperen. Lekker ouderwets hé?! Het voelt zo rijk om zo'n voorraad te hebben!

De courgette deden we in het zuur. Altans, met een paar courgettes, want ik had niet zoveel jampotten meer staan. Gelukkig heeft m'n moeder nog een voorraadje potten, dus daar moeten we maar snel gaan buurten :-)
Een paar weken geleden heb ik het voor het eerst geprobeerd en dat was goed geslaagd, vandaar dat we nu wel meer durven te doen. Het is heel gemakkelijk: je neemt een liter inmaak azijn, een liter water, inmaakkruiden (zelf mengen of een kant en klaar zakje van Verstegen) en een kg of anderhalf van de courgettes. De azijn/ water/ kruiden breng je aan de kook en dat laat je 5 minuten doorkoken. Dan doe je er de courgettes bij en breng het opnieuw aan de kook. Zodra het goed kookt in de potten doen en op z'n kop zetten. Het trek dan vanzelf vacuüm. Ik doe de courgettes niet in de weckketel omdat ik bang ben dat ik dan courgettesoep overhoud. Ook blijft de zure smaak toch wat in de pot hangen van de azijn, dus gebruik ik liever gewoon gratis jampotten die ik daarna weg kan gooien.
Omdat ik ook wat gesneden courgette in de vriezer wilde doen (kan ik later door de macaroni en nasi enz. gebruiken) moest ik daar eerst plaats in maken. Dat betekende dus dat er wat doosjes aarbeien en bessen uit moesten. Die hebben we toen maar meteen verwerkt als siroop en dessert saus. Dat werd dus kokkerellen tot middernacht...

Vanmorgen waren we toch al weer bijtijds uit de veren. Er wachtte ons namelijk een behoorlijk ritje. De inspecteur van de verzekering die van de week geweest was maakte ons blij met een leuk bedrag dat we uitgekeerd krijgen ivm de lekkage. We hebben nu besloten daar zelf nog wat bij te leggen en de badkamer dan maar meteen grondig aan te pakken en helemaal naar onze zin te maken.


foto tegeldepot Zeewolde We hadden een radiator gezien die we erg mooi vonden, maar daar hing een iets minder leuk prijskaartje aan. Maar lang leve internet: na even zoeken op marktplaats zagen we dezelfde radiator voor minder dan de helft! Daar hadden we dan ook wel een ritje naar Zeewolde voor over!

de tegelcombinatie die we gekozen hebben
We hadden ook een mooie regendouche met een beetje een nostalgische uitstraling gezien bij de Praxis. En hoeveel winkels we daarna ook in en uitgingen: geen enkele kon er zelfs maar aan tippen. Uiteindelijk besloten we ook deze dan maar te gaan halen... En zo krijgen we al steeds meer idee hoe het moet gaan worden!

Nu zitten we nog te dubben wat voor plafond we willen. Houten kraal delen: mooi, maar moet wel heel goed in de (witte) lak en dus behoorlijk wat werk, of toch stuc, of toch kunststof of zo. We komen er nog niet helemaal uit, maar goed, dat heeft ook nog wel even tijd. Voorlopig zitten we nog steeds in de breek-fase. Nog even dromen dus! 
Foto van Praxis
Vanmiddag zijn we vanuit Zeewolde ook meteen maar doorgereden naar Almere. Als je dan (relatief gezien) toch in de buurt bent moet je die kans natuurlijk wel waarnemen! In Almere zit namelijk de Brouwmarkt. Een winkel waar wij wel uren in kunnen rondsnuffelen! Gelukkig hebben ze er een speelhoekje en wist Lydia zich prima te vermaken. Vandaag hebben we onze voorraad weckpotten aangevuld en kreeg ik van Gerbrand een weeglepel. Die stond al een poosje op m'n verlanglijstje: het is een weegschaal die er uitziet als een lepel en die lage gewichten tot op de 10e gram nauwkeurig meet. Handig voor gist en dergelijke!
Verder namen we nog een flesje azijnmoeder mee, hiermee willen we proberen om zelf azijn te maken. Wie weet werkt het, en kunnen we volgend jaar courgettes in maken in zelfgemaakte azijn! En zo blijven we dus lekker bezig...   

12 opmerkingen:

Jolanda zei

Druk hè, een eigen moestuin, en wat hebben jullie een goede oogst! De pruimen misschien volgende jaar wel hoor. Heerlijk allemaal, ik vind het wecken ook zo'n voldoening geven.
Slim van jullie, om meteen de badkamer echt naar je zin te maken!

Brabbels en Kiekjes zei

Hoi Tineke,

Wat een rijk gevoel zeg, dat je zoveel kunt oogsten en verwerken uit je eigen moestuin!
Ik lees met plezier (pas sinds kort) mee en sla zo nu en dan een recept op om uit te proberen.
Die van de courgettes in zuur, ga ik zeker eens proberen.

Je tip van de fokvee dag gaan we zeker in de gaten houden.
Fijn weekend.

Liefs,

vlijtig Liesje zei

Een regendouche! Wat klinkt dat heerlijk. Ik ben benieuwd hoe dat voelt.

En ik ben onder de indruk van de courgetteoogst!

Spaarmoeder! zei

Wat een leuke spullen allemaal! Veel plezier met het breken en weer opbouwen!

Home and Lifestyle zei

Wat leuk dat je uit eigen tuin kunt oogsten, dat lijkt mij toch wel bijzonder hoor!

En veel succes met de badkamer, dat staat hier ook nog op het wensenlijstje maar omdat het zo'n rommel geeft zie ik er een beetje tegen op :-)!

Een fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

jente zei

Wat een oogst! Dat klinkt een stuk beter dan mijn handjevol bonen en de courgettes kan ik dit jaar wel aan de planten kijken, 't schiet niet op... :-( Ben een beetje jaloers op jouw lading. Vorig jaar heb ik ook vrij veel ingemaakt in het zoetzuur en we hebben er de hele winter met smaak van gegeten, bij de nasi en bami, bij de boerenkool.

Ik heb de potten van de melkzuur gisting nog niet open gemaakt. Eentje was bedorven, maar de andere twee zien er op zich goed uit. Ik laat het je wel weten als ik me eraan gewaagd heb :-).

Succes met al jullie werk in de tuin, keuken en badkamer. Groetjes Jessica

Thuis bij Tjits zei

heerlijk zo'n gezonden oogst uit eigen tuin, dat is toch wel echt genieten! ik kreeg pas 2 supergrote courgettes van een vriendin uit eigen tuin en heb daar heerlijke courgettesoep van gemaakt:)

succes met de badkamer!

lieve groetjes, Tjits

Jedidja zei

Leuk om over je moestuin te lezen. Ik vind dat zo bijzonder.

Ons gezin en de Stichting zei

Wat een rijkdom hé al die ingemaakte groenten voor de winter. Als je in kringloopwinkels buiten de grote stad komt zie je ook vaak nog weckpotten of op marktplaats Ook ik maak veel groenten in voor de winter als we in Roemenië zijn. Leuk om te doen en heerlijk .

Eefies day zei

Wat mooi om te lezen hoe je zo bezig bent om je eigen oogst te verwerken, dat mis ik wleeeens hoor.
Leuk die courgettes, ik krijg ze altijd van mijn buren, veel te veel, maar op deze manier kun je ze dus ook bewaren.
Mooie verwarming en de rest ook, jullie zijn superdruk!!!

Succes met alles.
Groetjes Eefie

Pleuntje zei

Ik heb even je laatste blogberichten gelezen. Ik vind het altijd zo gezellig om het te lezen. Ik volg veel creatieve blogs maar deze lees ik altijd graag. Mooi dat jullie een badkamer naar jullie zin kunnen maken. succes met de moestuin. mooi weekend groet Petra

AweSomeLiving By Rosita de Jongh zei

OOOHH wat heerlijk zo eigen tuintje moet gelijk aan me oma denken die maakte ook echt alles in van zuurkool tot boerenjongens mmmmm nou ben benieuwt hoe je badkamer zo gaat worden wachten maar op de foto's fijn weekend nog met lieve groet rosita